Dit zegt de internationale media over de irritatie van Vettel

Auteur: , 59 Reacties

Uiteraard hadden we in dit artikel van alles kunnen bespreken. De uitvalbeurt van Max, de clash tussen de Force India's, de podiumplaats van Stroll, de overwinning van Ricciardo; allemaal zaken die een artikel op zich verdienen. Toch zoomen we in op hét moment van de GP van Azerbeidzjan, namelijk de confrontatie tussen Hamilton en Vettel.

Dit zegt de internationale media over de irritatie van VET

The Guardian

Zoals we al hoopten zoomen de Britten lekker in op het incident tussen de twee kemphanen. Wat er precies tussen de twee gebeurde gaan we niet nog een keer herhalen, maar The Guardian vindt het vooral interessant dat Hamilton de kwestie als een vent wil oplossen. Hij zou dan ook graag de dialoog aangaan met Vettel, maar die laatste is zich van geen kwaad bewust. Als hij een straf verdiende had Hamilton die ook moeten krijgen, aldus de Duitser.

ESPN

De Amerikanen geven lekker veel aandacht aan de clash der titelkandidaten. Hamilton geeft aan dat “we allemaal weten hoe Vettel onder druk kan handelen”. Daarbij stelt de Brit dat het juist een goed teken is dat Vettel zich gisteren onprofessioneel heeft gedragen, want dat betekent dat de Duitser onder (zware) druk staat. De Ferrari-coureur is zich nog steeds van geen kwaad bewust en snapt niet waarom hij op de vingers is getikt door de wedstrijdleiding.

Ondertussen toont Hamilton zich een stukje professioneler. De Brit houdt zich tegenover de pers (en de boordradio…) op de vlakte en vecht liever met Vettel op het asfalt. Zoals het heurt!

Le Figaro

Pak je stokbroodje met brie er maar bij, want ook de Fransen van Le Figaro doen hun plasje over de gebeurtenissen in Bakoe. Opmerkelijk: deze site gaat er nog steeds van uit dat Hamilton z’n collega een brake test gaf. Verder zoomt ook Le Figaro in op de vrij coole houding van Hamilton, terwijl Vettel juist fel van leer trekt.

Auto Motor und Sport

De Duitser zijn altijd bijzonder goed op de hoogte en mede daarom zijn we extra benieuwd naar hun visie op hetgeen in Bakoe. Mercedes-coryfeeën Lauda en Wolff zijn uiteraard zwaar teleurgesteld in Sebastian Vettel, die zich in hun ogen behoorlijk heeft laten kennen. Verder vinden L&W dat Seb een voorbeeldfunctie heeft voor de jeugd. De viervoudig kampioen gedroeg zich gisteren echter allesbehalve voorbeeldig en volgens de belangrijkste mannen bij het team van Mercedes had hij een zwaardere straf verdiend.

El Mundo

Interessant: het Spaanse El Mundo besteedt kort aandacht aan wat Red Bull-teambaas Christian Horner over het incident tussen de twee titelkandidaten te zeggen had. Volgens Horner heeft Vettel zijn verstand verloren. Smeuïg detail: Horner was natuurlijk lange tijd de baas van Vettel tijdens de gloriejaren van Red Bull Racing. Honestly.

Wat valt ons op?

Uiteraard bouwen we dit artikel in de hoop jullie sappige quotes en heftige statements te kunnen voorschotelen. Wat schetst onze verbazing? Geen van de bezochte nieuws- en sportsites geeft Vettel even een goeie veeg uit de pan om zijn bizarre actie, laat staan dat wordt gerept over de miezerige stop-and-go penalty die de Duitser een paar plaatsen kostte. Wij vinden het bizar, maar hoe denk jij erover?

UPDATE: Vettel wordt misschien zwaarder gestraft en moet zich tegenover de FIA verantwoorden voor z’n acties.59 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Dat Hamilton zo rustig op deze situatie reageert kan ik me wel voorstellen omdat het op lage snelheid gebeurde terwijl hij op P1 reed. Ik ben heel benieuwd hoe hij had gereageerd op het moment dat hij bijvoorbeeld op P7 reed, persoonlijk denk ik dat hij dan iets anders zou reageren. Denk maar even aan de race van vorig jaar op dit circuit toen zijn auto even niet deed wat hij wilde, toen zat hij als een klein kind over de boordradio te roepen dat hij alle knopjes op zijn stuur zou gaan verdraaien.

En Vettel, tja wat moet je nu nog zeggen over deze persoon…het blijft gewoon een klein kind dat begint te krijsen als hij zijn zin niet krijgt.
@rhellema: ik denk dat dit overzicht meer zegt dan alle commentaren. Check waar Vettel staat, check waar Hamilton staat!

http://f1statblog.co.uk/f1-penalty-points/
@erik2907: Vettel inderdaad op nummer 1 en dat verbaast me ook niets. Hamilton zou ik er ook niet van willen betichten dat hij dit soort acties uit zou halen maar hij had niet zo cool gereageerd hebben als dit gebeurde op P7. Ik denk dat de helft van zijn radio commentaar weggepiept zou zijn :))
@rhellema: Hamilton heeft geleerd van vorig jaar en zal zich niet meer concentreren op nevenzaken maar puur op het racen. Komt helemaal goed dit jaar!
@erik2907: lekker makkelijk als je als Hamilton zijnde 3 jaar lang alleen maar vooraan rijdt. Ik vraag me af of Hamilton net zo veel strafpunten zou hebben als nu, als hij net als Vettel in een ruk Ferrari had moeten rijden.
@ikschrijfookoverautos: bestudeer het lijstje eens een dan zul je zien dat de andere Ferrari rijder ook onderaan staat. En Hamilton is vorig jaar in België achteraan gestart wegens motor wissels.
@erik2907: Wow! Verstappen 8 punten in 2015! Die was dat jaar niet zo lief…
Meneertje Hamilton de moraalridder. De data mag dan wel laten zien dat Hamilton geen braketest deed, maar vaart minderen in een bocht is zorgen om problemen. Alsof Vettel bewust zijn voorvleugel naar de vernieling rijdt?

Daarnaast doet Hamilton dit geintje keer op keer. Wanneer de safety car weg is, bewust sneltijd verminderen of vervolgens plankgas te gaan. Het zat er een keer aan te komen dit. Ik ben absoluut geen Vettel fan, maar Hamilton had it coming.
@aschja: We hebben het hier niet over amateurs, dit zijn coureurs. Dit zijn mensen die in bijzondere situaties terecht komen en binnen een seconde (al dan niet millisecondes) moeten reageren. Je gaat me dan niet vertellen dat Vettel, omdat hij het niet kon verwachten, recht had om hem zo te raken? En dan ook nog op zo’n manier te reageren.
@ikweethet: @aschja heeft wel een punt mbt de eerste aanrijding. En dit is wat de commentatoren ook doorhebben: remmen of niet Hamilton liet de snelheid plots vallen in de eerste bocht. Dit verraste Vettel en die reed erop in. Vettel liep meer kans op schade aan de voorvleugel dan hamilton aan zijn diffusor. Dat doe je niet met opzet als vettel, maar wel als hamilton. Komt nog bij dat dit een geijkte truuk is bij het monoposto racen: je jent als voorligger je concurrent en dwingt hem om wat afstand te houden, eens het op groen gaat heb je dan gratis voorsprong.
Daarom werd Vettel leip. En dat weet Lauda en co maar al te goed.
@aschja: hij doet daarmee niks fout, vettel weet dat hamilton dit doet en had hier rekening mee moeten houden.Hamilton zit ook niet te wachten op een kapotte achterzijde. Dus Vettel had gewoon meer afstand moeten houden.
@aschja: allemaal leuk en aardig, maar die 2e tik was natuurlijk 100% bewust, en zou naar mijn inzien alleen al een schorsing mogen opleveren…
@svenska_aeroplan_ab: Helemaal mee eens.
@aschja: Hamilton mag, nadat de lampen van de safetycar uit zijn, zelf het tempo bepalen. Vettel zat er zo kort op doordat hij bij de herstart na de eerste safetycar compleet zat te slapen. Vettel is in mijn ogen dus slachtoffer geworden van zijn eigen gestuntel.
@rhellema: Jullie hebben allemaal gelijk mbt het tempo bepalen. Maar meneertje zit zelf achter elke safety car te zagen dat ie niet hard genoeg rijd.
@aschja: vandaar dus dat hij dat doet, voldoende afstand te creëeren zodat hij de safetycar niet inhaalt bij het vol accelereren en daarmee nog wat extra warmte in zijn banden kan brengen voor de eerste bocht. Het nadeel van deze bredere banden is dat ze meer rijwind vangen en daardoor sneller afkoelen achter de safetycar.
@aschja: de leider bepaalt het racetempo als de lampen van de safetycar uitgaan. En ze gingen uit!
@aschja: U snapt het…
Man man man
@aschja: Ah, ik begrijp dat je dus in een bocht sneller moet rijden dan op de rechte weg. Bedankt voor de tip! Ga het direct uitproberen!
@aschja: zou je zeggen dat vettel ook keer na keer weet dat hij dit gaat doen en zich hierop kan voorbereiden. Dit is niet gebeurt in de eerste sc periode
@aschja: Hamilton mag zelf het tempo bepalen. Dat hij dat keer op keer doet, moet Vettel ook weten. Hamilton heeft niets fouts gedaan! Vettel is daar veel te makkelijk mee weggekomen.
Geen Italiaanse media?
@basv: idd, eigenlijk de enige media waar ik de mening wel van zou willen lezen na het voorval van gisteren.
@basv: ik verwacht dat de Italianen pas vanaf donderdag in staat zijn hun emoties in woorden om te zetten.
Op zich logisch dat de buitenlandse media Vettel geen veeg uit de pan geeft omdat het incident ook weer niet overdreven moet worden.

Veel Nederlanders zijn verre van Vettel fans en dat zie je ook vaak in de media terugkomen. Dat komt doordat Verstappen en Vettel vorig jaar vaak met elkaar aan het vechten waren en Vettel een paar opmerkingen heeft gemaakt over de golden boy Verstappen. Internationale media is gelukkig minder anti Vettel en beschouwd het gewoon als een incident, net zoals toen Rosberg Verstappen in Duitsland moedwillig van de baan reed door een brede lijn te rijden. Dat werd in Nederland ook iets groter gemaakt dan het in werkelijkheid was. De internationale media en fans waren fel toen Verstappen Raikkonen een brake test gaf met een snelheid van 300 km/u op Spa vorig jaar. Toen werd er in Nederland alleen maar pro Verstappen gereageerd dat het een terechte actie was. De reactie van Verstappen daarop dat Raikkonen het verdient had en dat ie nog liever de Ferrari’s van de baan afreed vonden de Nederlandse fans helemaal geweldig.

De stop and go was vanwege de lage snelheid op zijn plaatst, het was onsportief gedrag en geen gevaarlijk gedrag en dan is een stop and go volgens de regels de juiste straf. Bij een snelheid van boven de 100 km/u was het gevaarlijk geweest en was een zwarte vlag of diskwalificatie op zijn plaatst geweest.
@rice09: volgens mij was Vettel al voor Verstappen niet populair bij Nederlanders, althans bij mij wel. ik vond het in zijn tijd bij Red Bull al een vervelend persoon die om het minste begon te janken als het even niet ging zoals mijnheer wil. De actie die hij gisteren liet zien is daar heel simpel een zoveelste bewijs van en al helemaal zijn reactie toen hij te horen kreeg van die 10 seconden penalty. Iemand van de baan willen rijden dat doe je gewoon niet, niet bij 50 km/h als bij 350 km/h wat me dan ook brengt bij de uitspraak van Verstappen in België welke je aanhaalt. Verstappen zei toen dat hij voor niemand zomaar opzij gaat als hij voor een positie aan het knokken is, dan zou hij ze nog liever van de baan rijden. En neem van mij aan, Verstappen is echt niet een persoon die zomaar iemand van de baan gaat rijden, daar is hij slim genoeg voor.
@rhellema: nee klopt helemaal. Verstappen rijdt liever zelfs van de baan om zijn positie te behouden, zie Mexico ;)

Vettel had in zijn Red Bull tijd aardig wat fans hier in Nederland, maar sinds vorig jaar is die in de top 3 van meest gehate F1 rijders gekomen bij veel Nederlanders door zijn reacties over Verstappen. De eerste plaats is die langzamerhand aan het verliezen aangezien bij veel Verstappen “fans” Ricciardo inmiddels de meest gehate coureur is geworden omdat ie meer punten pakt dan Verstappen. Geheel onterecht als je het mij vraagt wat Ricciardo is erg sympathiek en maakt er altijd wel een feestje van op het podium. Sainz wordt in Nederland overigens ook door veel personen nog steeds uitgekotst, hoe zou dat toch komen?
@Rice09: ik snap echt niet wat je bedoelt met dat Ricciardo de meest gehate coureur wordt. Haal je dat alleen maar uit het feit dat er mensen zijn die nu van mening zijn dat hij het geluk wat meer aan zijn zijde heeft staan dan Verstappen op dit moment of begrijp je de term “haten” niet zo heel goed? Ik denk eerlijk gezegd dat jij “denkt” dat Ricciardo gehaat wordt want ik heb het hier in de reacties nog niet gezien, wat dat betreft zijn er hier meer die Verstappen “haten” dan Ricciardo.
@rice09: Dat komt doordat Verstappen en Vettel vorig jaar vaak met elkaar aan het vechten waren en Vettel een paar opmerkingen heeft gemaakt over de golden boy Verstappen. Nee dus. Het komt omdat Vettel een smerige Duitser is zoals zo velen in dat Land. Tjuss
@sracert: blijkbaar zit het tweede wereldoorlog syndroom nog bij jouw in je bloed. Wat heb ik een medelijden met jouw zeg. Of ben je nog steeds pissig op Duitsland omdat ze het beter doen met voetbal en scheer je daarom voor het gemak maar even alle Duitsers over 1 kam?
@rice09: Op deze reactie heb ik lang gewacht en ik sluit er mij volledig bij aan.
Ik hekel me ook wel een beetje aan de (overdreven) max-gekte hier. Elk artikel over F1 moet minstens vermelden hoe fantastisch onze max wel is. Beetje jammer

Over die straf van Vettel: Had Hamilton die extra pit stop niet moeten maken, was er al veel minder commentaar geweest. Straf mocht wel zwaarder, opzettelijk aanrijden zijn toch zo wat te zwaarste fouten die je kan maken. Door Vettel toch nog eens een memorabele race gehad !
@Rice09: Precies, jammer dat zo velen uit frustratie over de performance van Verstappen andere coureurs in het vizier nemen. Objectiviteit heeft in Nederland helaas niets te zoeken zodra er een medelander mee doet.
Hoe kan uit de telemetrie volgen dat hamilton niet remde in de bocht, terwijl live op tv was te zien dat het groene balkje (throttle) ineens weg was en het rode balke (brake) 100% werd ingedrukt?
@driver38: dat verzin je nu, dit is 100% onzin.
@87sandyd: Hamilton minderde in ieder geval wel vaart. Remmen of niet.
@berlinetta: gewoon geen gas geven dus. Hij remde zeker niet dat was op TV te zien. Ook het knipperlicht van “cost and ride” was niet aan.
Wat Alonso ook al aangaf in een artikel dat was dat de druk bij Ferrari zwaar weegt misschien moet vettel wel het kampioenschap halen anders is het misschien wel exit voor hem daar omdat zijn contract afloopt.
Maar verder vond ik het duwtje een hufter actie steek dan ff de vinger omhoog en vecht het uit op het asfalt
@rob5nismo: je hebt gelijk wat betreft zijn contract. Daarnaast is er geen topteam dat Vettel wilt hebben. Het zou mij niks verbazen als dit zijn laatste kans op een kampioenschap is, en mocht dat niet lukken dat hij volgend jaar geen competitieve auto onder z’n kont heeft.
Dom van Seb om zo te reageren, ook had hij het kunnen verwachten en het ontkennen na de 10 sec. driverthrou penalty nog sneuer. Het drastisch vertragen van LH44 net na de bocht is vragen om problemen, ook al mag hij het tempo bepalen.
Vettel had gewoon gediskwalificeerd moeten worden, niks meer niks minder.
https://youtu.be/ge4uGegxejQ

2:50 min meer zeg ik niet
@hoonigan247: video is door de gebruiker verwijderd. Welke situatie gaf deze video weer?
10 seconden is geen straf.. zelfs niet als je er de pits voor door moet. 10 plaatsen terug tov de kwalificatie positie voor de volgende race.. dat past beter. Vettel bracht zichzelf in de problemen door er op dat punt dicht achter te kruipen. Simpelweg terugschakelen met gas los maakt dat zo’n F1 behoorlijk afremt. Maar waarom geen afwijkende lijn rijden en ernaast proberen te komen bij de herstart?

Het uitdelen van een tik is een poging de concurrent schade toe te brengen. Dat moet harder bestraft worden. Het is niet zomaar een domme fout. Het is opzet! Dus dikke straf.
@w0o0dy: 10 plaatsen straf of 10 seconden in de pits (dus – 23 seconden verlies maakt weinig verschil. Als hij 10 plaatsen achteruit moet rijd hij normaal gesproken ook nog naar plek 4-6. Een zware straf zou bijv
Een race ban zijn
De media zeggen.
Jongens, het is toch in de race opgelost? 10 seconden straf en een mogelijke winst of 2e plek door de neus geboord. Ik zie tijdens studio sport eredivisie elke week 10 overtredingen die gevaarlijker waren dan dit akkefietje.
Ik vond het heerlijk van Vettel. Kijken naar F1 is kijken naar een hoop dingen die je kan voorspellen. Juist de dingen die je niet kan voorspellen maken het leuk. Heerlijk dat Vettel Hamilton die tik geeft. En wees eerlijk: daar KON hij die tik verkopen; niks gevaarlijk enzo.
Het hoort niet, het mag niet, maar het is wel leuk.
Lewis was hier de slimme aanvaller die met een schijnbeweging de verdediger uitdaagde. Aanvaller won. Daarna is de verdiger niet blij, en geeft de aanvaller een stoot. Niks ergs, beetje mannelijk, net over het randje. Vervolgens gaat Lewis neer als een mietje: door bij de scheidsrechter te klagen dat een gele kaart niet genoeg is.
De vorige F1 generatie die tikken uitdeelde, deed dat om de tegenstander uit de race te rijden (ene Micheal Schumacher enzo); dat was fout en gevaarlijk.
https://www.youtube.com/watch?v=QtZ0wv1I8yc
Ferrari en beuken, het levert soms ook hele mooie beelden op!
Ik hou wel van dit soort acties, totaal onterecht en met stoom in de oren een paar beuken uitdelen, helemaal top. Precies de reden dat ik de TV aan zet
Het valt mij ook wel tegen van Vettel. Je verwacht anders van een wereldkampioen.
Normaal gesproken is de eerste rijder bij Ferrari mijn favoriete coureur, maar dat is in dit geval niet zo. Dat is nog altijd Alonso.
Race incident..en leuke tv gezien, dat is wat telt.
Ik wou zien als het verstappen was in de plaats van Vettel? Dan was Hamilton waarschijnlijk een dikke lul geweest en max een held.
@veppiale: inderdaad !
@veppiale: Natuurlijk, dan zou iedereen termen rondgooien zoals “briljant”, “verfrissend”, “een aanwinst voor de F1”. Maar bij anderen (al helemaal Duitsers) roept men om een zwarte vlag en een levenslange ban van de FIA. Men laat zich weer lekker kennen.
@felixf: wie vraagt er hier om een levenslange ban dan?
Ik vond het wel een diskwalificatie van vettel waard.ik kon uit de beelden ook niet opmaken dat hamilton remde.hij liet naar mijn mening wel zijn voetje erg lang van het gaspedaal maar dat is eigenlijk ook zijn goed recht als hij vooraan rijd dan moet de volgende auto maar voldoende afstand houden dat hij daar op kan reageren
ik ben Ferrari fan, en ook een Vettel fan, maar vond deze actie erg onsportief… dit is gewoon een rode kaart… diskwalificatie..
hij is in mijn achting behoorlijk gedaald.. als hij wil beuken gaat hij maar rallycross rijden.
Gewoon een F brake test als jij van 160 plus na de bocht naar 50 gaat in een F1 dan is dit moedwillig en ook op dit circuit totaal onnodig. praat Vettel’s actie niet goed dus vond de straf terecht maar had echt ook een straf voor Hamilton verwacht. nu kan je dit vaker verwachten, wel meer spektakel maar veilig
Vettel liet zien dat hij uit het juiste hout is gesneden. In de tijd van Gilles Villeneuve, Nelson Piquet en Keke Rosberg had Hamilton in het decor gehangen en niet een kusje tegen de banden gekregen. Dat waren nogeens tijden. Nu krijg je al een straf als je stapvoets tegen een andere rijd. Wat een losers die officials!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).