Dit zijn de 13 duurste verkeersboetes van Nederland

Auteur: , 98 Reacties

Boetes zijn altijd vervelend, maar sommige flappen doen meer pijn dan andere. Deze 13 bekeuringen zijn het slechtst voor je portemonnee.

Verkeersaso's aanpakken

Ook in 2015 wordt uw loon wellicht niet aan de inflatie aangepast, de boetes wel. Onze overheid krikt de bedragen met een beschieden 0,8% op, en dit zijn nu de boetes die – naast die voor grove snelheidsoverschrijdingen – je rekening spontaan rood doen uitslaan. In het verhaal hebben we de misdadige ‘administratiekosten’ overigens nog niet meegenomen.

  • Rijden onder invloed van alcohol (1,16 – 1,30 promille): € 750
  • Rijden zonder verzekeringsbewijs: € 550
  • Meer dan 75 procent overbeladen auto: € 470
  • Inhalen vlak voor of op een zebrapad: € 370
  • Niet stoppen bij stopteken, rode lamp, vlag etc: € 370
  • Onnodig lawaai veroorzaken: € 370
  • Over de vluchtstrook rijden: € 370
  • Teken tot snelheid minderen negeren: € 370
  • Kentekenbewijs met foutieve gegevens: € 370
  • Een rijbewijs dat meer dan een jaar verlopen is: € 340

Voor het kleven hebben we de zwaarste categorie – Snelheid 100 km/u t/m 120 km/u onderlinge afstand < 3 meter – genomen, de overige boetes vind je hier. Hetzelfde geldt voor alcoholboetes.

Hermandad-favorietjes als door rood rijden en niet handsfree bellen doen in 2015 €230, en als je je gordel vergeet mag je €140 aan het CJIB overmaken. Rij veilig!

Foto: agenten slingeren collega op de bon, uit dit topic.98 reacties

Die voor onnodig lawaai veroorzaken kunnen ze wat mij betreft niet vaak genoeg uitschrijven….
ik heb het dan niet over uitlaat geluid maar over die irritante K.. muziek….
@jrk68: wat voor muziek?
Lekker pompen met die subwoofer:-)
@jrk68: amen!!! Onbegrijpelijk dat mensen hun slechte muzieksmaak willen delen! Alleen CCR mag te hard ;-)
@gtwillem: Jaah, maar ik heb geen platenspeler in de auto!
@jrk68: ik ben voor afval op straat gooien naar prijzen van Singapore. 1000 euro als je je kauwgom op straat spuugt.
Onnodig lawaai veroorzaken hoort imo echt niet in dit lijstje in mijn ogen… Staat echt niet in proportie met de rest van de vergrijpen.
@fant: Dubbele imo voor extra imoheid.
@fant: vind ik ook wel heel schandalig zeg.
@fant: serieus? Luid toeterend door de straten rijden, of je uitlaat er onderuit slopen omdat dat “cool klinkt” is nogal vervelend voor onwonenden en mag daarom best zwaar bestraft worden.
@mashell: Maar is ‘best vervelend’ even erg als levensgevaarlijk? Of zelfs erger? Handheld bellen is ‘maar’ €230.
@fant: een meer dan een jaar verlopen rijbewijs is ook niet gevaarlijk, toch even duur. Ook is de vluchtstrook meestal prima bereidbaar, toch ook even duur. Onnodig lawaai maken iets iets wat je gewoon niet doet in een samenleving. En daarom is dat duur, voor mij heel logisch.
Wat wordt verstaan onder verzekeringsbedrijf? Een groene kaart in toch helemaal niet verplicht?
@W115:
Maar je moet wel kunnen aantonen dat je auto verzekerd is. Dus niet expliciet als verplicht document genoemd in de wet maar om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent moet je de groene kaart wel bij je hebben.

Beetje hetzelfde als een reserve lampje. Je hoeft ze niet bij je te hebben, maar een defecte lamp dien je onmiddellijk te kunnen vervangen door een werkend exemplaar.
@W115: goede vraag. Als automobilist denk ik dat het iets voor bromfietsen is.
@W115: Tegenwoordig niet meer inderdaad.

Het is een beetje onduidelijk want je hoeft een groene kaart (in nederland) niet meer bij te hebben. Omdat je een verzekering kan afsluiten, vervolgens de groene kaart kan ontvangen en daarna nooit betalen. Dan vervalt de verzekering maar heb jij die kaart nog

Ik denk dat deze boete is als je binnen de termijn van 2 weken niet kan aantonen dat je verzekerd bent (was).
Vallen die ‘U rijdt te hard’-borden in een lange bocht bij de snelweg ook tot ‘Teken tot snelheid minderen negeren’ ? Dat zou echt typisch Nederla, eh, absurd zijn om daar dan €370 voor af te mogen tikken.
@introductiemap: nee die zijn blauw en vierkant dus betreft het een adviessnelheid
@luuktb: Hij doelt denk ik op die elektronische borden waar een blije of boze smiley op verschijnt afhankelijk van je snelheid. Altijd leuk om daar terug te vallen naar 40 als iemand met zijn auto zo ongeveer op je achterbank zit. Die blauwe borden zijn voor veel mensen inderdaad een mysterieus gegeven, hoe vaak daar wel niet iemand voor af remt…
@luuktb:
De adviessnelheid is al jaren geen advies meer maar een maximum.
@jrk68: serieus? Met rijlessen werd gezegd dat het advies was en dat ik me er met lessen maar aan moest houden, maar daarna ik mn gang mocht gaan haha!
@vali1992nl: De wildgroei aan adviezen van rijscholen maakt het er niet makkelijker op, het blijft echter een advies wat niet bindend is.

http://www.theoriecursus.nl/verkeersborden/theorie/snelheid/adviessnelheid.html
@introductiemap: Die dingen waar jij op doelt, zijn inderdaad belachelijk. Kom je eerst een adviessnelheidbord met 70 tegen, gaat daarna het matrix-bord zeiken dat je te hard rijdt. Bijvoorbeeld bij Rotterdam, als je van de A20, de A16 op gaat. Het kan natuurlijk ook dat er wel een maximumsnelheidbord staat, en dan hebben die matrixborden wel gelijk. Maar om je vraag te beantwoorden, dat kunnen ze niet maken. Want een teken tot snelheid verminderen, kan alleen door een agent of andere bevoegde ambtenaar worden gegeven. Niet door een bord dus.
Slaat nergens op.. Sirieus duur!
@casperfcb:
Onzin, gewoon normaal rijden en al deze ongein blijft je bespaard….
Scheelt nog stevig in je verbruik ook….
@jrk68: Kleven is soms echt noodzakelijk, scheelt nog brandstof ook.
@jrk68: ik ben 1/2 x per jaar in NL, aldaar rijd ik dan rond met mijn ogen 90% van de tijd op de teller, de andere 10% zoek ik naar snelheidsborden (de kinderen geven wel aan als ik ergens tegenaan lijk te klappen), soms verandert de snelheid binnen een km wel 5 keren…
Ik vind dit eerlijk gezegd niet echt lekker rijden, en ondanks dit alles kom ik er nooit weg zonder een leuke broef van het CJIB, meestal met een boete die echt buitenproportioneel is (370 voor door rood wtf??). het is dus niet zo dat als je netjes rijd je bespaard blijft, in NL hoort een boete er zo nu en dan bij. en laat staan als je nog wat wilt genieten van het rijden. gelukkig ben ik mijn wilde haren in de 90s kwijtgeraakt, je weet wel, toen je nog plankgas over de snelwegen kon. dat mensen deze ongein pikken, het is oplichterij en niks veiligheid, dat stoort me nog het meeste. “als je maar netjes rijd”…. NL is het land waar niks meer mag of kan en alles is betalen!!!
@niex:
U heeft een master overdrijven..?
@jrk68: klopt ik volgde de opleiding met dezelfde gast die de hoogte van de boetes bepaalt :)
@niex: 370 euro voor door rood rijden vind ik niet veel, eerder te weinig. Nu kan het voor komen dat je nog net oranje mee wil pakken, daar ben ik zelf ook regelmatig schuldig aan, maar als je de boete te hoog vind zul je jezelf dus aan moeten leren altijd te remmen voor oranje, in plaats van door te rijden of gas bij te geven.
@ej20g: Idd kijk het door rood rijden is zon gevalletje. Voor diegene die met ogen dicht een kruispunt oversteekt door rood okee das gevaarlijk. Maar als je wel/niet oranje meepikt omdat remmen meer gedoe is tja das gewoon mierenliefhebberij zeg maar…

Zelfde met max snelheid, rechts inhalen etc. dat kan giga gevaarlijk zijn of helemaal niet ligt eraan hoe het gebeurt.
@niex: dat jij je kinderen vertrouwd..
@newguy92: Kwestie van opvoeden, hoewel ik toe moet geven dat dit een verzinsel was om het literaire gehalte van mijn post op te krikken…
Mooi! Allemaal feiten die een normale verkeersdeelnemer niet pleegt. Geen probleem dus.

€ 550,- voor het rijden zonder verzekeringsbewijs..(wat ik dus altijd doe)WTF ? Ze kunnen zo zien of de auto verzekerd is of niet.Als iemand drie maanden z’n premie niet betaald is diegene niet meer verzekerd, maar zolang je de papieren maar bij je hebt is het ok..
Wat denk je van onverzekerd zijn, 340 euro
Gewoon absurd overdreven boetes.
Zag trouwens net nog een auto voor me waar het duplicaatcijfer de verf ervan af was gepoetst.. is dus een duur grapje
@room850: Zover ik weet is de kleur van de duplicaatcode niet gespecificeerd.
@FelixF: helaas wel. Anders wordt je geflitst en gaat de boete alsnog naar diegene die je vorige platen heeft gejat.

Wacht eens..
Met de meeste boetebedragen die hier staan heb ik geen moeite, de boete voor het parkeren op een invalidenplaats kan me bijvoorbeeld niet hoog genoeg zijn. Hetzelfde geldt voor rijden met (te veel) alcohol achter de kiezen. Maar de boete voor het onnodig geluid maken is regelrechte onzin. Zet die boete op 50 euro en dan is het ook prima. Of nog liever, schaf die regel lekker af. Voor de uitlaten van alle petjes met dat verschrikkelijke kabaal bestaan al andere maatregelen.
@ej20g: en dan staat de hele parkeerplaats voor een sporthal vol vanwege een evenement, 3000 auto’s, niemand parkeert hem om de 12 invalideplekken,… bij een SPORTHAL!!@##$#$@#@$@$@$!@ en dat is dan 370 euro??

Ik ben het wel met je eens dat we onze invalide medemens niet moeten hinderen om op het perfecte plekje te staan, maar daar horen ook proporties bij, dus niet 12 invalidenplekken bij een sporthal waar in het hele bestaan één keer een invalide toeschouwer is geweest
@m4ple: Topsport centrum toevallig?
@m4ple: uiteraard is het vreemd dat er 12 (of in ieder geval veel) invalidenparkeerplaatsen zijn bij een sportschool. Maar je kunt helaas geen uitzondering gaan maken voor zulke locaties, hoe raar de situatie ook mag zijn. Parkeren op een invalidenparkeerplaats is in mijn ogen één van de ergste dingen die je in het verkeer kan doen wat niet direct gevaar veroorzaakt.
Vind het allemaal wel meevallen 102 km/h te hard over de a7 is duurder als de hoogste boete in dit lijstje weet ik uit eigen ervaring
@krelis1913: vet man! Hoelang was jij je rijwbewijs kwijt ?
Links rijder die altijd onder de snelheid rijden mogen van mij helemaal kaPOT! Geslagen worden daarvan ga je wel kleven om ze aan hun verstand te brengen dat er ook een andere baan is
@st33fie: Moet je gewoon zelf doen, inhalen met je driewieler en tegen het voorwiel schoppen zodat ze omdonderen en hun slome hoofd openschrapen aan het gravel op het fietspad. Leren ze het wel af om je in de weg te zitten waardoor jij te laat op de kleuterschool komt.
Beter zetten ze de overige 10 onder de 500 euro gewoon op 500 euro. Want die kromme bedragen maken in dit op belasting beluste land toch niets meer uit. En als ik even een persoonlijke favoriet mag aanstippen die ik mis in dit rijtje. MOBIEL BELLEN naar 2000 euro SVP!!! Want ik wordt strontziek van de whatsappende en facebookende idioten die menen dat auto rijden met de overige 5 hersencellen die niet in gebruik zijn tijdens hun acties prima te doen is.

2000 euro en 1 maand je rijbewijs invorderen, ook al die dikkoppen in een M5 die te lui zijn om via hun carkit een nummer te bellen.

En voor iedereen die niet kan wachten en gewoon mobiel blijft bellen, snel aandelen kopen in Google en Tesla dan komen die zelf rijdende auto’s ook wat eerder.
@loewie1984: Weet jij hoevaak ik dat soort figuren (dus slingerend, tergend langzaam en links plakkende) zie rijden….. Die uiteindelijk simpelweg aan het ouwehoeren zijn met hun medepassagier? Ik zeg verbieden te praten tijdens het rijden ;’€
@lekkaah: ik zeg: maak je eens niet zo druk, er zijn meerdere banen en je komt er altijd omheen. een jaartje caribbean zal je goed doen. nu snap ik wat Jandino bedoelt met “ay, ik krijg stress van die witte mensen” hahaha.. maar serieus is gewoon een instelling. leven en laten leven, het is echt een heerlijke manier van doen…
@niex: Het ironische is juist dat het meestal juist simpele ‘carpe diem’ figuren betreffen.
Thanks! :)
Hoop echt dat er eens een popo langsrijdt, en dan ook daadwerkelijk een boete uitdeelt als er weer iemand op mijn bumper hangt. Hou me zelf 99% van de tijd netjes aan de snelheid. Heb het idee dat deze mensen ook direct een verplichte verkeerscursus moet worden opgelegd, hoe vaak ik wel met 60 achter iemand hang waar 80 gereden mag worden.. En vervolgens tuffen ze lekker met ruim 60 door waar tot driemaal toe het getal 50 op het wegdek staat.. En dan heb je nog die fraaie vogels die vol in de ankers gaan als ze zonder goed te kijken de weg opgereden zijn, om met gevaar voor hunzelf en andere inzittenden hun stupiditeit nog eens te kwadrateren. Of grapjassen die gaan optrekken als je bezig bent hun in te halen.

In mijn ogen mogen ze nog wat duurder, wordt het parkeren misschien wat goedkoper. In een parkeergarage raak je op 100 plaatsen minstens 20 plaatsen kwijt door volk wat te asociaal is om even tussen twee lijnen te parkeren.. Zit jammergenoeg totaal geen verband in…
via Android app
Als we de bedragen voor ‘gordel vergeten’ en ‘onnodig lawaai maken’ nou eens omdraaien. Dat zou toch veel logischer zijn. Er zou trouwens ook een boete moeten komen voor het van rijbaan wisselen zonder te spiegelen. Levensgevaarlijk soms
@knipperlichtje: hoezo, als jij je gordel vergeet heb ik daar geen hinder van. Alleen de hulpdiensten als je juist dan in een ongeluk terecht komt. Maar als jij onnodig lawaai maakt kan mij dat uit mijn slaap houden. En de maatschappelijke schade loopt snel op als ik slecht slaap.
Wat is die >75% belading? Netto laadvermogen +75%? Dat vind ik namelijk een ruime marge. Stel je auto kan 600kg bagage aan, dan komt de genoemde boete pas in beeld bij 1050kg.
@phaeton: de boetes bouwen op, dus voor een minder overbeladen auto is de boete ook minder. Voor de rest heeft de maximale belading niet zo veel te maken met de constructieve limiet van de auto. Daarom kan een auto zoveel zwaarder beladen zijn dan toegestaan. Het gaat er meer om het veiligheidsaspect (kunnen de remmen de auto nog op tijd stoppen, kan het ESP een koprol nog voorkomen etc.)
En natuurlijk bij alle bedragen de administratiekosten niet vergeten, mag eigenlijk niet van de rechter maar als (r)overheid hoef je je daar niet aan te houden…
@okmer: en het mooiste is nog, als je denkt de boete te kunnen betalen zonder administratiekosten, dan heb je het mis. Dan krijg je namelijk een extra boete omdat je de eerste boete niet voldaan hebt. Ze innen namelijk éérst de administratiekosten en dan pas de boete. Er is dus niet onderuit te komen.
Kom ik net thuis, legt er zo’n envelop met paarse streep op de mat. Geintje van €230,- ex administratiekosten.
Veel barkies.
en nog steeds beweren dat deze bedragen niet bedoeld zijn om de kas te spekken
Afgelopen week een prent uit Zwitserland gekregen. 180chf voor 16km te hard. Kan je die laten liggen, of toch beter betalen?
@560pkferrari: Als je nog eens naar Zwitserland wilt gaan wel verstandig gewoon te lappen.
@560pkferrari: Ik heb er hier nog eentje liggen van $ 175 AUD voor te iets te hard rijden in Home Hill,Queensland-Australië en ga volgend jaar weer terug.Het vod is inmiddels al een jaar oud dus dat is wel een dingetje.Overigens was het een huurauto en bon gekregen van motoragent in the middle of nowhere.Nooit wat gehoord van verhuurmaatschappij.Ik zie het wel weer bij de visumaanvraag.
@sydney: ga je naar sydney?
Ik vind die een nalaatste een beetje scheefjes je ingevorderde rijbewijs niet inleveren…
En, hoeveel wordt de boete voor te ZACHT rijden? Dat is ZO irritant, ze zouden die mensen een hogere boete moeten katen betalen dan voor hard rijden, het is gewoon gevaarlijk. Die klootzakken die 70 rijden op de 80 weg
@autofanaat11: Max snelheid is niet verplicht om aan te houden schat…
@autofanaat11: het is inderdaad irritant. Maar echt gevaarlijk is 10 km/h onder de snelheidslimiet niet. Ik ga er altijd voorbij als het me te lang duurt. Dat doe ik overigens alleen als het mag, de boete voor de doorgetrokken streep is mij te hoog.
@autofanaat11: Daar hebben we artikel 5 voor (gevaar of hinder). In dit geval dus hinder. Helaas ziet de politie dat nooit.
Mensen in Opels, die moeten ook standaard een bekeuring krijgen.
@FlighTom: wat dacht je van prius rijders ! Alleen omdat ze zo lelijk zijn en natuurlijk hybride. En zafira, picasso, en iedereen die met 100kmh op de linkerbaan blijft plakken ;)
@FlighTom: Kudt.Moet dat echt?
Niet stoppen bij stopteken zou eigenlijk het duurst moeten zijn…Nou kun je geld sparen met doorrijden….Rare ollanders…
Ze zijn niet wijs in dit land.
Sommige zijn terecht maar bij sommige denk je echt man man man is dat nou echt nodig?
Leuk die dikke boetes, maar misschien kunnen ze van (een deel) van de opbrengst een fatsoenlijke site maken? Moet nu 30x klikken voordat ik één boete in beeld heb, een matrix is overzichtelijker.
Dat rijden door een rode lamp zouden ze verschillende cases van moeten maken.

Een fietser die om 4u AM na een nachtje stappen door zo’n landelijk verkeerslicht rijd dat 5min. op rood staat zou echt geen €370 euro moeten betalen.
En in alle eerlijkheid een auto die zoiets voorzichtig lapt als er in de wijde omtrek niemand te zien is ook niet.

Maar van die ongelofelijke zakken die met hoge snelheid in de spits gewoon door de lichten rijden die zouden er met €370 euro niet vanaf moeten komen. Wat mij betreft poging tot doodslag en een monsterboete.

Maarja redelijkheid is ver te zoeken in het verkeersreglement.
@Hupke:
Nope, die rijden we in dit land gewoon met 2X de toegestane snelheid het leven uit..
Had hij maar niet door rood moeten rijden vinden sommige hier dan en de rechter laat de doodrijder dan een paar uurtjes schoffelen..
@Hupke: Als er in de wijde omtrek niemand is, wie gaat die fietser dan een boete geven?
Jaaah het gaat allemaal om de ‘veiligheid’ en natuurlijk helemaal ‘niet ‘ op het geld, daarom doen we de bekeuringen gewoon abnormaal hoog omdat het veiliger is….. pfffff haha
@hoonigan247: iemand staande houden op een vluchtstrook alwaar vrachtwagen rakelings langszoeven…..om een bekeuring te geven voor 10 te hard…..allemaal voor veiligheid ja
@niex: uhm jaaaah dat bedoel ik ook precies ja
Jammer, nog steeds geen fatsoenlijk boetebedrag op het voeren van kerstverlichting..
Er zijn nog véél duurdere verkeersboetes, maar dan gaat het om professionele chauffeurs. Sjoemelen met de tachograaf, overbelading, etc. Dat zijn economische delicten, met soms enorme boetes.
@donvincenzo:
Je geeft zelf dus al aan dat dit geen verkeersovertredingen zijn maar economische delicten.
@Original_Arnoud: Gepleegd in het verkeer… ;-)
ze moeten gewoon de boetes afschaffen en iedereen een machinegeweer in de grill. fileprobleem ook meteen opgelost…
Inderdaad te zacht rijden zou gestraft moeten worden omdat je daardoor inhaalacties en andere irritatie acties gaat krijgen.
Niet stoppen voor overstekende mensen op een zebrapad is toch ook tegen de 400 dacht ik ?
Het is gewoon allemaal absurt k*t nederland. Hard rijden oke maak dat maar duurder. Rijden ze te hard fuits je rustig wordt je bijna aangereden aso.
@nielsie:

Minder drinken als je gaat reaguren, wordt het een stuk leesbaarder van.

En de boetes voor hard rijden hoeven ook niet ineens omhoog. Net als alle boetes is alles afhankelijk van de situatie.

Als je om 2 uur snachts op een lege snelweg 150 rijdt doe je geen vlieg kwaad. Toch heeft dat dezelfde sanctie dan als een idioot tussen het verkeer doorschieten om hetzelfde te halen in de spits. Maar enkel het laatste geval is echt gevaarlijk.

Met 80 voor een school langsjagen heeft dezelfde sanctie als met 80 door een landweggetje (die nog net wel binnen de bebouwde kom valt) rijden. Die eerste moet je kielhalen. Voor die tweede is een normaal bedrag geldboete een prima sanctie.

En zo kan ik wel een tijdje doorgaan.
Zit ik toch aardig hoog met mijn 637,- (inclusief ‘administratiekosten’) voor zo’n 48 km/h te hard….
Okee nog 1 poging want dit onderwerp zit echt diep bij me haha… Kijk, in elk land is het weggedrag anders dat zal bijna iedereen hier weten. Ook dat het in Nederland allemaal redelijk netjes gaat. En dan bedoel ik, men houdt zich aan de regeltjes. Allemaal heel mooi en deels door het betaalsysteem wat eraan is gekoppeld. Maar… In NL is tegelijkertijd iedereen verschrikkelijk asociaal in het verkeer. Men gunt elkaar geen cm.. Dit leidt ook vaak tot gekke dingen. Dus ik wil een boete hiervoor. Als er gvd een hele rits autos mij weigert in te laten stromen op een overvolle snelweg dan mag de hele baan op de bon!

Ff serieus: wat lost het op?
@niex: In welk land mag jij je dagelijks vervoeren als ik vragen mag?
Mag ik een voorstel doen?

Onnodig links rijden: € 800,-!
Ik weet uit ervaring dat een burnout doen ook onder onnodig lawaai valt, is een pittig bedrag ja, veel te pittig in mijn ogen…
@Jaapferrari:

Ik denk dat burnout onder artikel 5 ligt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).