Dit zijn de 13 lelijkste Formule 1-wagens ooit

Auteur: , 50 Reacties

Van obscure teams uit de jaren '70 tot de Toro Rosso uit 2014, maar lelijk zijn ze stuk voor stuk.

Ligier JS5

De Formule 1 heeft ons niet alleen schitterende momenten gegegeven, maar ook prachtige wagens. Van de Lancia D50, via de McLaren-Honda MP4-7 tot aan de Ferrari F2002. Fraaie F1-wagens zijn echter vooral het terrein van collega en autosport-connaisseur @mauritsh, die je al eens de mooiste Ferrari F1-wagens toonde, als ook de mooiste bolides uit de jaren ’90.

Zonder lelijk echter geen mooi en dat hebben de heren constructeurs geweten ook. Er is sinds 1968, het jaar waarin de spoiler zijn intrede maakte in de F1, wat af geëxperimenteerd. Soms leverde dat schitterende wagens op, maar even zo vaak draken van bolides. De wagens uit de jaren ’70 en ’80 hebben zo hun charme, ze zijn het resultaat van out of the box denken en dat heeft de Formule 1 al veel moois gebracht. Seizoen 2014 werd echter gedomineerd door rare uitstulpingen aan de neus, een gevolg van nieuwe regels van de FIA en dat is simpelweg doodzonde. Niet dat ze er van geleerd hebben overigens, want dergelijke gezwellen komen we -zij het minder groot- ook dit seizoen nog tegen op de wagens. Zo mooi en clean de F1-wagens begin jaren ’90 waren, zo mooi worden ze nooit meer…

Ferrari 126 C2B (1983)
Zelden was een Formule 1-wagen zo uit balans.

Ferrari 126 C2B

BMW WilliamsF1 FW26 (2004)
In 2004 was het BMW dat het aandurfde om met een radicaal anders vormgegeven neus te komen, iets wat ze overigens niet het gewenste resultaat bracht.

BMW Williams FW26

Ensign N179 (1979)

Waarom moeten de radiateurs eigenlijk in de sidepods verwerkt zitten? Dat vroegen ze zich bij Ensign ook af. Het antwoord kregen ze snel genoeg: omdat het op de neus de stroomlijn teveel verstoord en het ook nog eens heel slecht smoelt.

Ensign N179

Lotus E22 (2014)
Tja, wat moet ik hierover nog zeggen. Lijkt me duidelijk.

Lotus E22

Theodore TY01 (1981)
Tegenwoordig zit de voorspoiler onder de neus, maar dat was voorheen zeker geen vast gegeven, zoals deze Theodore laat zien.

Theodore

Ligier JS5 (1976)
Er is in de jaren ’60 en ’70 behoorlijk geëxperimenteerd met de plaatsing van de luchtinlaat voor de motor. Van kleine intakes op de sidepods tot gigantische kathedralen achter de coureur. Deze Ligier is de meest extreme uitwas van die laatste soort.

Ligier JS5

Toro Rosso STR9 (2014)
Wie heeft de grootste? In 2014 was het Toro Rosso…

Toro Rosso STR9

March 771 (1971)
Alsof iemand een surfplank dwars op een een toch al niet erg fraaie F1-wagen heeft gemonteerd. Was ongetwijfeld het lachertje van de grid in 1971.

March 771

Tyrrell 025 (1997)
Niemand minder dan Jos the Boss zit achter het stuur van deze Tyrrell met X-wings uit 1997. In 1998 reed onder andere Ferrari ook met dergelijke vleugels, maar ze werden door de FIA al snel verboden omdat ze te gevaarlijk werden geacht voor de pitcrew.

Tyrel 025

Eifelland 21 (1972)
Ooit van Eifelland gehoord? Ze reden slechts één seizoen mee, in 1972, en konden door geldgebrek zelfs dat jaar niet afmaken. De wagen was gebaseerd op de toch al niet al te beste March 721 en werd vervolgens door Luigi Colani gerestyled.

Eifelland

Honda RA108 (2008)
In 2008 deed Honda het zonder sponsors, maar werd de auto versierd met een wereldbol. Nu is dat niet het grootste probleem van deze wagen, het is vooral het gewei op de neus waarin deze Honda zijn opname in de lijst te danken heeft.

Honda RA108

McLaren M23 (1973)
Absoluut geen schoonheid, maar het dient de auto vergeven te worden: Denny Hulme en Peter Revson haalde beiden de hoogste trede van het podium met deze wagen. In de daarop volgende jaren werden twee kampioenschappen binnengehaald met de M23 en was het daarnaast de eerste F1-wagen met een zesbak.

Mclaren M23

Arrows A22 (2001)
Toevoeging van @willeme. Het zit onze Jos Verstappen niet mee, want na de Tyrrell uit 1997, staat ook zijn Arrows A22 uit 2001 op de lijst. Voor enkele races, waaronder Monaco, werd de auto uitgerust met een behoorlijk lelijke spoiler op de neus.

Foto: Andrew Basterfield (CC)50 reacties

Een papieren zak schijnt te helpen…
Was al bang dat de zeswielige Tyrrell ertussen zou staan, maar gelukkig niet! Wat een gaaf ding is dat, al ziet ‘ie er gek uit.
Voor diegenen die ‘m niet kennen: http://blog.hemmings.com/wp-content/uploads//2013/08/ScheckterJody1976-07-31Tyrrell-FordP34.jpg
@123bat: Daar hebben we al eens een achtergrondartikel over geschreven: KLIK
@123bat:

Bang zijn voor andermans opinie is niet goed hoor ..
Hoop dat je ze snel weer op een rijtje mag hebben ..
@123bat: Die vind ik eigenlijk wel gaaf…
FW26 is dus niet lelijk, een van de meest bijzondere. In mijn ogen een zeer fraaie creatie…
@goodolddays: dan denken wij anders dan de redactie😜
@goodolddays: die williams vond ik een zeer fraaie verschijning tussen een veld van veelal hetzelfde.
Mooie techniek is nooit lelijk, daarom is dus geen enkele F1 wagen lelijk.
Die Ligier ziet er nog best smurfig uit…
@moveyourmind: ik vind het niet om aan te smurven om eerlijke zijn…
@moveyourmind: komt rechtstreeks uit de Wacky Races!
Ik vind de STR9 helemaal niet lelijk, de neus is inderdaad wel een beetje apart maar verder vind ik hem wel vet, ik vind Toro Rosso’s altijd wel vet, zeker de 2008 STR3.
McLaren M23 vind ik eigenlijk best fraai, net als de FW26 en de Ferrari 126 C2B.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Ik mis een beetje de monsterlijke Renault R29. Die schutting in combinatie met die enorme balk als neus… Het ding was net zo traag als ie lomp was trouwens en de livery hielp ook al niet mee.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Romain_Grosjean_2009_Japan_3rd_Free_Practice_2.jpg
Stewart 1997?? Is een Tyrell 025 zoals je al eerder zei..
Gaat om t tekstje van de Arrows A22.
@TheVeenmeister: Check, even in de war met de Stewart uit 1998… Die was ook wit ;)
Formule 1 auto’s zijn niet lelijk
Mijn vriendin vindt groene auto’s lelijk ..
Dus ook groene race auto’s ..
@lincoln: Ha, ik heb er ook zo eentje!
Als ik ga autoshoppen in .de mag ik zowat met alles thuiskomen, zolang de carrosserie maar niet groen is…
Dizono: je kan er niets van, dit is jouw mening😂 niet die van iedereen👍🏼
Als ik mij niet vergis is er nooir geracet met de Arrows A22 met die tafel op zijn neus, is enkel gebruikt tijdens de vrije trainingen in Monaco idd ( meer downforce ), maar vanwege veiligheidsissues direct verboden door de FIA. Nooit gebruikt voor kwalificatie of race.
De williams vind ik nog niet eens zo lelijk. Het was weer eens wat anders, en eigenlijk zijn tijd ver vooruit aangezien de teams de afgelopen jaren juist bezig zijn geweest met zoveel mogelijk lucht onder de neus krijgen.

De Honda earth car was een heel raar ding. Maar de vleugel op de neus zijn vele varianten van gebruikt, de foto in dit artikel is nog geeneens de ergste. Zoek maar eens op “Honda earth car dumbo”. Die was nog een stapje erger ;).
De 2001 Arrows van Jos heeft volgens mij maar 1 vrije training in Monaco gereden voordat hij verboden werd. Heb hem altijd wel gaaf gevonden.
@markg: zie dat Davion me voor was.
Eifelland, dat was toch een fabrikant van caravans?

Op zich niet zo heel vreemd dan, denk ik, want in die jaren experimenteerde men o.a. met polyester bodies, bij gebrek aan koolstofvezel.

Correct me if I’m wrong.
Ik vind die BMW anders erg fraai. Ligt musschien ook aan de foto. Staat er serieus gaaf op zo!
@berlinetta: ja ik vond die williams-bmw ook juist erg mooi !
Dit zijn niet de lelijkste, dit zijn de auto met de leukste aerodynamische vindingen
Dingen als die x-wings op de auto van Tyrrell vond/vind ik wel gaaf.. Functioneel, beetje apart maar wel “we proberen het gewoon, als het maar hard gaat toch?”
Wat dacht je van de Krausen?
De kleur van de Ferrari’s uit die tijd was wel veel mooier. Op een gegeven moment werden de Ferrari’s Marlboro rood, vanwege de sponsor. Helaas is die kleur rood gebleven.
Komt er ook nog een lijst met mooiste F1 wagens?
Deze Ferrari heeft mij ook nooit echt kunnen bekoren. Maar wellicht net iets te mooi voor het lijstje.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Ferrari_312T4_front-right_Museo_Ferrari.jpg
@pomoek: van mij mag -ie er bij.

Die Caterham hierboven is trouwens ook een waardige toevoeging aan de lijst. Die neus is volgens mij van dezelfde chirurg die wijlen Michael Jackson “geholpen” heeft.
Vorm volgt functie.

Straat auto’s kunnen wel mooi zijn, een racewagen hoeft niet mooi te zijn,

Winnen is het belangerijkste, al is het een Multipla.
Die Tyrrell 025 doet me hier aan denken: ¯_(ツ)_/¯
Brawn GP met die gifgroene dichte wielen. Gadverdamme wat lelijk.

Die bmw williams in het lijstje vind ik eigenlijk best mooi.
wat denken jullie van sennas tolman met dubbelle spoiler?
http://www.pistonheads.com/classifieds/motorsport/race-cars/single-seaters/ayrton-senna-s-toleman-hart-f1-car/3811514?v=c (te koop blijkbaar)
of de lotus van 69
https://thejudge13.files.wordpress.com/2014/02/jackie-stewart-matra-kyalami.jpg
@bpc: Die Lotus had er moeten tussenstaan !
Echt TE GEK!
@bpc: Haha, die Lotus, uit de tijd dat ze met vastgeschroefde camping tafeltjes rondreden. Dat die dingen er niet binnen 2 seconden afgeblazen werden…
@bpc: Ditbis alleen geen Lotus, maar een Matra. Jacky Stewart heeft volgens mij nooit voor Lotus F1 gereden. Aan de helm te zien is dit Stewart. Doet natuurlijk niets af aan het feit dat deze wagen er echt heel erg lelijk uit ziet!
Tja, er zitten wat blopvissen tussen..
Vind de BMW zelfs wel mooi zo en de Torro Rosso ook wel eigenlijk.
De neus van caterham 2014 was ook flink lelijk dat was de 2013neus met spoiler er tegenaan geplakt
Met uitzondering van de neus vind ik die arrows een vd mooist gemaakte wagens. Strakke lijnen en mooie kleurencombi! Trouwens, die Honda laat zien hoe extreem aerodynamica (weer) werd op een gegeven moment…bah
@t1mothys: vond de McLaren nog wel extremer in dat opzicht, mede veroorzaakt door de zilveren kleur van de auto. Vond het net opwaaiende jurkjes..https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Lewis_Hamilton_2008_China.jpg (mp4 22 en 23 geloof ik).
De McLaren MP4/10 was als McLaren fan toch iets teveel van het goede (evenals Mansell in de auto, maar dat terzijde)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).