Dit zijn de populairste automerken per land [2018 editie]

Auteur: , 70 Reacties

Waar heeft elk land het meest behoefte aan op autogebied?

Merken per land

2018 is langzaam op zijn einde aan het komen en dat betekent dat de statistieken voor dit jaar op een rijtje gezet gaan worden. Het ijs werd eerder deze week al gebroken door de rijkste petrolheads van Nederland, maar de gedetailleerde statistieken wat betreft Autoblog zelf houdt cijferkoning @autoblogger nog even onder de pet. Geeft niks, andere sites publiceren al 2018-wrap-up-nieuws. Zoals VeyGo, die geeft ons de populairste auto’s per land, gebaseerd op Google-zoekresultaten.

Kaart met merken Europa

Een dergelijke lijst werd vorig jaar ook al gepubliceerd, qua informatie en data lijkt deze er veel op. Maar de resultaten zijn anders. De Toyota-dominantie, vooral in Afrika, Azië en Noord-Amerika is gebleven, maar de BMW-waanzin in Europa is vervangen door een gevarieerde lijst met merken. Duitsland, België, het VK, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal en Griekenland kijken veel naar Mercedes-Benz op internet, ook Volkswagen (in Roemenië, Italië, Wit-Rusland en Spanje) is een vrij verwachte topper. Toyota was opvallend afwezig in Europa vorig jaar, maar nu heeft het merk veel hits vanuit Polen en Finland. En Nederland? Wij zoeken samen met Noorwegen veel naar Tesla’s.

Hoeveel Tesla's staan in Nederland op kenteken?

Kijken we op de wereldkaart (grote versie), dan zien we dat Toyota nog steeds domineert, maar ook Hyundai (Rusland, delen van Zuid-Amerika en Angola) en Honda (Indonesië, Brazilië, Thailand en Vietnam) gaan wereldwijd hard. Helaas is Niger af van hun grootheidswaanzin en googelen zij niet meer massaal Bugatti’s, maar Mercedessen (evenals de rest van West-Afrika). Plaatsvervangende dagdromers zijn Venezuela, Pakistan, de Dominicaanse Republiek, Mauritius, Nepal en Bangladesh: daar is Lamborghini het populairst.70 reacties

En de Aziatische hegemonie nam bijna de gehele wereld over. Heel de wereld? Nee – er was een klein landje dat nog altijd bleef geloven in het eigen kunnen – Zweden.
@daihatsucuore: En wie is eigenaar van Volvo?
@teijgher: De fameuze Zhejiang Geely holding group! Dat moet vast Zweeds zijn voor Volvomobiel!
@daihatsucuore: Chinezen kopen gewoon alles wat los en vast zit. En geld stinkt blijkbaar niet, ook al is het volk dat het betaalt asociaal.
@tge1: Europeanen zijn ook niet zulk geweldig volk hoor. Feit is dat Volvo van aanklooi merk, gebasserd op oude modellen van de concurent nu een merk is dat zich snel kan meten met de duitse drie. Dus zo slecht zijn die Chinezen niet.
@teijgher: dat Geely eigenaar is van Volvo heeft niet betekend dat Volvo nu ineens Chinees is. Volvo is gevestigd in Zweden, Zweedse werknemers, Zweedse designers, Zweedse directie en de auto’s rollen uit dezelfde fabrieken in Europa en de VS. Je zou zelfs kunnen stellen dat niet Volvo Chinees is geworden, maar Geely een beetje Zweeds is geworden.
@henk_he: dat is eigenlijk waarom Volvo nu zo perfect werkt. Samuelsson is degene die alle beslissingen maakt en dat is een Zweed in hart en nieren. Al zijn ze half overgestapt op de VS, ook de assemblage vindt plaats in Zweden. Het enige wat China doet is Samuelsson genoeg geld geven om precies de auto’s te bouwen die hij wilt. En kijk wat er op de weg rondrijdt ondertussen. Schitterend mooie auto’s.
@daihatsucuore: Wat ik dan ook wel weer heel grappig vind is dat in Japan zelf BMW als populair merk wordt aangeduid.
@hight96: en in Italië vw . Erg apart
@rolov: Italianen sporen blijkbaar dus niet.
Toyota is sponsored by the dutch government.
@mikje90: hoe kan het nou eigenlijk dat toyota de grootste is in vs? Wat is daar gebeurt?
@wildbeest: Trump build-quality …
Sommige landen hadden per ongeluk ‘lambo’ ingetypt ipv ‘leepu’
Je ziet dat Tesla het qua marketing goed voor elkaar heeft, aangezien de buzz rondom het merk (met alle nieuwsberichten die altijd rondom het merk hangen) voor veel zoektermen en gespreksstof zorgt.
Des te meer bijzonder dat Toyota nog altijd bij de top staat, het imago en bekendheid van het merk blijft ongekend, zonder dat ze daar veel tijd in steken, lijkt het.
Het feit dat de halve wereld in een Hilux rijdt die maar niet stuk wil gaan, zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest. In ieder geval op het imago;)
@granlusso: je ziet met name welke overheden elektrisch rijden pushen en tot niet lang terug Tesla de enige fatsoenlijke optie was.
@foramen: en China. Da’s toch wel redelijk opmerkelijk.
@granlusso: Zeker als je beseft hoe kort ze pas echt actief zijn.
@granlusso: ik zie meer BMW dan tesla hoor.
Ik mis Groenland op de lijst.
@iphonistvongates:
Daar hebben ze vast nog geen internet.
Cool. Ik geef toe: het merk Perodua moest ik even Googelen ;)
Ze zijn zeker nog bezig om de briefkaarten te tellen die de Belgen naar het hoofdkantoor van Google in de USA sturen als ze iets willen opzoeken…

Besten Google, ik zijt Fonske uut Roeselare, kunde gij in uwen encyclopedie opzoeken hoeveel deuren den nieuwen Maserati Quatroporte heeft en mij subiet verwittigen als u het antwoord gevonden hebt.
Nergens Audi! Op zich mooi, maar best opvallend… ;)
@svenska_aeroplan_ab: de hele vag groep is ondervertegenwoordigd.
@milieumeneertje: gelukkig maar, concern mag wat mij betreft plaats maken voor fabrikanten die nog wel enig moraal kompas hebben
Sinds wanneer zijn Georgië en Armenië één land?
@vonklausenburg: er zit een landsgrens tussen op de kaart, maar het is nauwelijks te zien omdat een BMW de boel blokkeert (zoals wel vaker gebeurt)
@vonklausenburg: Sinds autoblog Armenië niet herkent. Net zo als Turkije.
@appeltaartislekker: huilie huilie.
Oostenrijk mercedes Benz? Elke tiroler bij mij in de buurt MOET een audi hebben, het liefste een A4/A6.. opvallend dat audi nergens de nummer 1 is
@derek306: stiekem Googlen ze dus iedere avond naar Mercedessen, aldus dit nietszeggende onderzoek
@derek306: er is natuurlijk de kans dat Google voor het hele Duitse taalgebied slechts 1 zoekmachine heeft.
@derek306

De wereld is groter dan jouw buurt.
Niets om bang van te worden hoor. Maar het is wel zo.
Audi??
@rs6lover: Die wil niemand, zoals je ziet.
@svenska_aeroplan_ab: ja de mensen weten niet wat ze kopen denk ik
@rs6lover: Dit onderzoek gaat niet over kopen, maar over WILLEN… Misschien kopen ze wel een Audi, maar eigenlijk willen ze een BMW of Benz. Of Toyota
@svenska_aeroplan_ab: Toen ik voor het eerst bij het grote kerst dinner was van mijn schoonfamilie, had haar oom net een nieuwe lease audi. Aangezien ik als jong broekie, zo trots als een pauw, in een strak gepoetste Mercedes oldtimer reed werd alles op dat moment eventjes vergeleken met Mercedes. Die oom mocht dus geen Mercedes leasen want dat straalde teveel succes uit. Op mijn spottende opmerking dat mercedes dus wel premium is en zijn Audi niet antwoorde hij per ongeluk bevestigend. Hij rijdt nu nog steeds audi en krijgt dit nu een dikke tien jaar later nog steeds te horen van de rest van de familie als hij weer eens trots doet over zijn audi.
@svenska_aeroplan_ab: Het zit wel diep bij jou, hè?
@svenska_aeroplan_ab: hoe doet Saab jet?
@fouadski: ze zijn al failliet, was het fijn onder die steen?
@bmwfreak038: nee echt? Ik hoor zulke goede verhalen over Saab, ik dacht die gaan noooooooit failliet. Hmm
Venezuela en Lamborghini?! Hmm…
Zag in Vietnam redelijk weinig auto’s van het merk Honda op de weg, dus ik denk dat ze zijn vergeten dat Honda ook motoren en brommers bouwt. Misschien dat Honda ook in de andere landen misschien daarom zoveel terugkomt?
Denemarken; Peugeot.. Opvallend!
@thomcarspotter: nee hoor. De 208 is daar al jaren numero uno.
Skoda niet in thuis land het polairste vind ik wel opvallend. Ik dacht dat ze daar best trots waren op ’t merk
Google zoekresultaten vanuit China?!
@mopar: goed punt, alleen met VPN lukt dat indd.
Hoezo, je wordt overspoeld met Audi’s lijkt me toch ook dat die echt wel populair is. Raar vergelijk.
@levors: Audi rijders hoeven niet zo veel naar Audi te googelen, ze kopen er gewoon een.
Sommige merken zullen wel populair zijn op Google door de zoektocht naar onderdelen.
Google zoek resultaten? Dit zijn dus de resultaten van mensen die zoeken op Audi in plaats van Audi.nl in te typen. Eigenlijk zijn dit dus vooral de voorkeuren van digibeten. Zorgelijk voor Tesla maar goed voor Audi, zij gebuiken een volledig digitale interface en hun klanten zijn blijkbaar geen digibeten.
@mashell: want als jij geïnteresseerd bent in een auto zoek je hem niet op met Google?
Voor reviews enzo? Ik denk dat je één van de weinigen bent
@hehe: natuurlijk zoek ik als ik iets over een Audi, BMW or Ford wil weten niet met Google. Ik ga dan gewoon naar audi.nl, bmw.nl or ford.nl. Natuurlijk heb je merken die hun domeinen niet goed voor elkaar hebben (Tesla en Volvo als voorbeeld) maar over het algemeen gebruik ik Google alleen als ik niet waar ik het vinden moet.
@mashell: tesla.nl

dan kom je dus op de verkeerde, dus dan googlen mensen de site maar. audi.nl
is wel makkelijk.

dit is echt het meest nutteloze onderzoek ooit overigens.
Renault, Peugeot en Citroen paste zeker niet alle 3 in Frankrijk….?
Volvo <3
Jezus wat blijft die Model X toch een lelijk gedrocht. Komt in dee buurt van de Multipla…
@basr32: Het zijaanzicht vind ik nog veel erger dan de multipla. Morbide obesitas is nog een understatement. Zo’n dun, slank snaveltje als neus, en dan achter de voorwielen een enorm dik vet lijf met een nog dikkere reet.
Heel de wereld zoekt nasr Toyota maar de Japanners zoeken zelf naar BMW.
@porsche928: Van dit lijstje klopt vrij weinig ook. Ik ben intussen al heel regelmatig in Japan geweest op verscheidene plaatsen en de Japanse merken zijn toch echt het populairst.
Nederland en tesla, nooit.
het meest gezochte merk op internet per land zegt niets over het meest populaire merk of merken per land.
De exclusieve merken in sommige landen snap ik wel, je stapt niet zo maar even bij een Bugatti dealer binnen (om maar wat te noemen) dan is via internet net even makkelijker.

Iemand haalde het merk VW aan; dat stelt alleen maar in Europa iets voor, voor de rest van de wereld is het een kleine speler. Vergelijkbaar met wat Fiat in Latijns Amerika is en de rest van de wereld.
@milan0: onderschat VW in Zuid-Amerika niet! Ze hebben daar een hele rits modellen die daar gebouwd worden, op oude Europese platforms, maar toch. De Novo Fox, Gol, Voyage, en Saveiro doen het goed daar, beter dan menig ander automerk.
Is er ook een lijst van de meeste verkopen per land?
Venezuela Lamborghini haha… als het ergens slecht gaat is het dat land wel.
door en door triest dat tesla zo hoog scoort hier, we are lost as a country!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).