Doet de Subaru BRZ STI de naam STI eer aan?

Auteur: , 31 Reacties

Je voelt 'm al aankomen, we hebben hier te maken met een klassiek gevalletje van Betteridge's law of headlines. Uitleg na de breek.

STI

Betteridge’s law of headlines stelt dat elke koptekst met een vraagteken aan het einde beantwoord kan worden met ‘neen’. Vaak is het vraagteken aan het einde van de kop volgens Betteridge een teken dat de schrijver van het artikel een tendentieus stukje geschreven heeft of de zaak wat probeert aan te dikken. Een simpele test bewijst dat zijn regel steek houdt:

Rijdt je auto door dit additief 1:100?
Geeft deze beanie je een kans om Doutzen Kroes te verschalken?
Plaatst @lincoln vandaag géén comment die druipt van glorieus cynisme?

Hoewel:

Had Betteridge gelijk met zijn regel?

Dat geeft te denken. Maar goed de uitzondering bevestigt de regel. Helaas is bovenstaande kop echter géén voorbeeld van een andere uitzondering, want we weten al vrijwel zeker dat de Subaru BRZ STI een slap aftreksel wordt van wat we gehoopt hadden.

De belofte was zo mooi. Nog vóórdat de BRZ überhaupt op de markt kwam, was Subaru Technica International al klaar met hun eigen visie op de BRZ. Later kwam er ook nog een hele brute concept met 345 pk uit een turbomotor. Subaru waarschuwde ons echter al dat een eventuele productieversie van de BRZ STI niet zou beschikken over een turbo.

En dat terwijl meer vermogen zo’n beetje het enige is wat de BRZ nodig heeft om er een echt tof rij-ijzer van te maken. Al sinds de introductie van de achterwielaangedreven Subie en diens zusje van Toyota (rijtest) prijst het collectieve journaille de handling van de auto de hemel in, maar lamenteert het tegelijkertijd over de wat laffe motor van de potentiële rijst-raket. In het lagere toerengebied wil de 2.0-liter grote boxermotor niet echt stappen maken.

Waarom Subaru en Toyota weigeren een simpele ingreep te doen om het gebrek aan power te verhelpen is ons een raadsel. Het is niet alsof de gamma’s van de twee merken uitpuilen van de sportievelingen die in de weg zouden worden gezeten door een sterkere GT86/BRZ. Maar goed, we zullen het dus moeten doen met een bodykit en wat rode accenten in het interieur. In januari staat de turboloze BRZ STI op de beurs in Tokyo. Een gemiste kans.31 reacties

Zelf een turbokit erop schroeven of door een tuner laten doen
@rob5nismo: inderdaad. De tuners zullen er blij mee zijn.
@rob5nismo: Supercharger is vrij makkelijk verkrijgbaar. Gaat als de brandweer
@bluetiger99: er is een superchargerkit van Cosworth voor de GT86/BRZ verkrijgbaar, absoluut geen clubje amateurs iig ?.
@rob5nismo: Zo was hij toch ook een beetje bedoeld, als een ‘canvas’ voor de tuningscene? Net als de hyundai genesis. Ruimte gelaten voor turbo/compressor. Zodat de koper deze naar eigen inzicht kan personaliseren?
@kle500: ik kan mij toch niet voorstellen dat nou dát het doel was van de makers…
@87sandyd:

Inspelen op fast and furious geneuzel ..
Prima basis ding voor usa kiddo,s ..

Geen onredelijk verhaal lijkt me ..
@87sandyd: En waarom niet? Op deze manier kom je als fabrikant heel gemakkelijk onder garantieclaims uit. Wat je er zelf niet op zet, hoef je je ook niet voor te verantwoorden. En zo is de auto in de basis tenminste ‘foolproof’.
@87sandyd: dat was het wel.
@kle500: ja klopt volgens mij hebben ze er daarom al.simpele velgen onder gelegd omdat deze waarschijnlijk snel vervangen gaan worden na aanschaf
@rob5nismo: er is in sommige landen zelfs een versie met stalen wielen en ongespoten bumpers te koop, specifiek gericht op mensen die er toch gelijk een bodykit op zetten.
@dondeboer: ja idd dat dacht ik dus ook maar ik wist het niet meer zeker
@rob5nismo: onmogelijk om zoiets verzekerd te krijgen denk ik
Met alleen een bodykit is het niet STI waardig..
Jammer…had een leuke geweest in plaats van een 370z en de rest in die klasse. Ik weet niet hoeveel dit blok op de rest van de subaru boxers lijkt. Maar dat ding kan 3 tot 400pk draaien zonder in de soep te lopen.

Houd je het turbo gat klein maak je er 280pk van met 350nm. Bredere banden en je hebt een auto die best wel wat mensen willen hebben. Nu heb je een coupe die een gti niet kan bijbenen. Best triest als je de BRZ ziet staan.
Ik snap hier helemaal niks van. Zowel bij Toyota als bij Subaru lijkt het me dat ze echt wel weten dat heel veel mensen een krachtigere versie van de GT86/BRZ willen. Waarom maken ze die niet gewoon?
Model is hartstikke leuk ..
Snuitje iets minder kinderachtig maken zou een simpele ingreep zijn ..
Vasthouden aan die onzuinige boxer is kolder ..
50/50 verdeling is regelrechte prietpraat ..

Dus er zit wel meer potentieel in dan om na 20.000 km voor de helft van de nieuwprijs op marktplaats te verschijnen ..

Of is dat glorieus cynisme ??
@lincoln: Zoek er voor mij dan maar 2 voor de prijs van één met samen 40k op de teller..
@fmgarcia:

Voor jou zeker ..
Je kan nog niet eens een personal assistant betalen ..
@lincoln: In gta online zeker.. Als ik een personal assistant zou hebben had ik jullie allemaal verslagen met 6000 reacties dit jaar..
@lincoln: glorieus cynisme of..?
@lincoln:

Voor de helft van de nieuwprijs met amper kilometers word het ineens wel interessant zo’n ding. Nuja is het niet waard om ervoor belastingen te gaan betalen.
Ik vind het wel een mooi pakketje. En meer vermogen is altijd te regelen. Maar de vraag is of je dat moet willen met deze auto. Deze auto is bedoeld voor bochtenwerk.
@berlinetta: daar hebben we helaas niet veel van… Moet je voor naar de Eiffel of liever de Alpen.
@punicaoase: “daar hebben we helaas niet veel van”

Gelukkig hebben we wel veel wegen waar je hard rechtuit kan rijden. Daar hoef je niet de grens voor over.
Echt een gemiste kans… Heb hier een keer een weekend in gereden en hij voelt gewoon traag…
Toyota wil een auto maken, die je op de gewone weg kunt uitwringen (=doorhalen tot aan de begrenzer), zonder je rijbewijs te verspelen. Bij een auto met veel vermogen kan dat niet (of je wordt uiteindelijk ridder te voet), waardoor je gefrustreerd rondrijdt omdat je maar een fractie van het potentieel van je bolide kunt benutten. Er is niets mis mee dat een fabrikant aan zijn eigen filosofie vasthoudt. En wie toch meer wil, kan altijd tunen.
Kek bakkie
Het is zo super jammer!
LITCHFIELD !!
Ben even in L.A. nu. De BRZ’s vliegen hier op geluidssnelheid voorbij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).