‘Duitsland bereikt akkoord tolheffing Autobahn’

Auteur: , 36 Reacties

Met het gaspedaal tot op de bodem ingetrapt straffeloos over de Autobahn rijden en hierbij alleen de olie-industrie sponsoren is vanaf 2014/2015 verleden tijd: ook de Duitse overheid wil een stuk van de taart, en hierover zijn afspraken gemaakt.

Betalen zal je

Bij onze oosterburen waren dit jaar verkiezingen, en dus worden er nu coalitieonderhandelingen gevoerd. Een harde eis van de CSU (de Beierse zusterpartij van Merkels CDU) was het invoeren van een tolheffing voor automobilisten, maar dan wel alleen niet-Duitsers.

Omroep ZDF, dat zich baseert op insiders, meldt dat er wel aan drie voorwaarden voldaan moet worden:
1) de wet mag niet in strijd zijn met het EU-recht (en dat is het niet)
2) geen enkele Duitse automobilist mag zwaarder belast worden
3) er gaat meer geld naar Infrastructuur

Bovenstaande formuleringen zijn definitief, er kan dus niet meer aan getornd worden. De wet moet ‘in de loop van 2014’ in werking treden. De meest voor de hand liggende methode zou die van invoering van een vignet zijn, het handhavend personeel wordt alvast opgeleid om een vignet te herkennen.

Je zou dus zeggen: ok, jammer, ook in Duitsland moet de knip getrokken worden, maar kennelijk is dit, ondanks het ‘definitieve’ karakter van de formuleringen nog geen uitgemaakte zaak. Bepaalde Duitse media opperen de gedachtengang dat het hier om een uitspraak zonder waarde gaat, en wij dus misschien toch nog even ‘gratis’ van de AUtobahn gebruik kunnen maken.

Snapt u het nog? Misschien moeten we maar van het ergste scenario uitgaan, dan kan het alleen nog maar meevallen.36 reacties

Ik snap het wel, maar begrijp het alleen niet..
Nederland dan ook maar, inkomsten daarvan kunnen deel van BPM wegnemen?
@donotfeed: Mn auto’s heb ik nu al aangeschaft. Gooi voor mij de wegenbelasting en accijns op brandstof maar naar beneden.
@donotfeed: In NL werkt dat niet zo goed als in Duitsland omdat Duitsland een transit-land is. D.w.z. er rijden relatief veel buitenlanders door Duitsland naar een bestemming buiten Duitsland. Nederland stopt bij de Noordzee en is dus juist vaak een eindbestemming. Daardor is er relatief veel minder buitenlands verkeer.
@tweetyv6: deels eens. Nederland is namelijk een transportland, er is relatief veel vrachtverkeer vanuit bijvoorbeeld het Duitse ruhrgebied naar Rotterdam.
@dunhozzie: dus Rotterdam is de eindbestemming van het voertuig dus is Nederland een eindbestemming, hij heeft 100% gelijk.
@newguy92:
niet de eindbestemming (of herkomst) van de goederen dus zeker wel doorvoerland, dat ze met de boot ipv vrachtwagen/trein/binnenvaart verdergaan doet daar niets aan af.
@newguy92:
Dus alle goederen die in Rotterdam worden gelost, die blijven hier?
Volgens mij zijn België en Nederland transitlanden nummer 1 !!!!!!!
@tweetyv6: Daarom snap ik niet dat België dit niet al veel langer doet. Onze snelwegen zitten verzadigd van het internationaal verkeer. Vooral dan alles richting of komende van Calais. Dan zouden we eindelijk onze gatenkaas-wegen kunnen aanpakken, of is dit naïef? :-)
Dan wodt het dus hoog tijd dat ze in Den Haag wakker worden en dit ook gaan invoeren voor alles dat hier niet op gele platen rijdt.
Gaan de transporteurs die met moelanders rijden leuk vinden.
@tupperware: Je moet ook twee keer belasting betalen op je belgisch/nederlandse auto, dus kunnen ze dat net zo goed invoeren voor poolse/bulgaarse/roemeense-nederlandse auto’s inderdaad.
Es ist mein autobahn! Ik zeg: onze bijdrage aan die A Einundreizig stande pede terughalen.
inderdaad, hier ook doen, en dan de voorwaarde geen hogere lasten voor de automobilist doortrekken naar verplicht een verlaging van de totale tco van 15% in het eerste jaar.

hopsa!
Belastingen voor buitenlanders voor het gebruik van de weg vind ik prima! Maar dan wil ik als buitenlander geen Duitse belasting betalen voor de bezine die ik daar tank. Want ik dacht dat dat de oplossing was die ze in Duitsland gekozen hadden; belasting in bezine (voor iedereen eerlijk). In Oostenrijk werken ze met belasting via een vignet, maar dan betaal je heel weinig belasting voor de bezine. Maar wat Duitsland nu wil lijkt een beetje het Nederlandse model: alles dubbelop, en daar ben ik dan weer niet zo blij mee.
@GT4Ever: In Oostenrijk is er ook geen verschil in benzineprijs voor Oostenrijkers of buitenlanders. Daar is de accijns op brandstof gewoon lager dan in de omringende landen.
@GT4Ever: je weet dat je steeds ‘ bezine ‘ schrijft ?
Man man, wat een geknoei.

Dit is nu net waar Europa positief zou kunnen ingrijpen en eigenlijk voor bestaat. 1 vignet voor alle europeanen en dan moeten ze maar op europees niveau een eerlijke verdeelsleutel verzinnen. bv gemiddeld aantal buitenlandse wagens per km snelweg. Ze kunnen de pot wel verdelen voor landbouwsubsidies. Straks moeten de vertegenwoordigers bij ons een halve vooruit reserveren voor die vele stomme stickers.
Er is nog lang geen akkoord. Het is een voorstel in het concept regeerakkoord welk nog afhankelijk is van een aantal randvoorwaarden. O.a. is er de voorwaarde dat de Duitse automobilist beslist niet meer belasting mag betalen dan dat nu het geval is. Hierover zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Ook kan de ‘Ausländermaut’ nog als ‘wisselgeld’ voor belangrijkere afspraken nog ten val komen.

Hier een link naar een artikel in “Der Spiegel” http://www.spiegel.de/politik/deutschland/koalitionsverhandlungen-pkw-maut-soll-2014-kommen-a-935771.html
Weten we eindelijk waar we aan toe zijn, dat geeft rust. Bovendien meer centen voor de infrastructuur; dat is daar op meerdere plaatsen noodzakelijk.
@dakloos: ik ben blij dat jij daar als dakloze rustig van wordt. Wel luxe trouwens….. En internet in en een auto voor je doos.
Boeien… de A3 zal goedkoper blijven dan welk ander circuit dan ook (en je bent nog verzekert ook nog).
Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren… Ik rijdt ongeveer 80.000 km per jaar door dat land….
@mbfanatic: dan denk ik dat je een stuk voordeliger uit bent dan dat je er maar één dag komt ;)
@davelepeef: Ligt er aan… Er gaan geruchten dat ze er het LKW Maut systeem wat ze al hebben voor willen gaan gebruiken….
kortzichtig gedrag…

bovendien; en het gaat al zo slecht in duitsland….
Tol op alle buitenlandse auto’s in heel Europa…..Iets met vrije vlucht van kapitaal meen ik me te herrineren.
@rob68:
vrij verkeer denk ik, vlucht is meer richting cayman eilanden vermoed ik.
Wat een onzin. Geld betalen voor die stomme betonplaten?
Ik rijd zelf veel in Duitsland en vind het geen probleem om éénmaal een bedrag neer te leggen voor een vignet voor een jaar. Echter moet het geld dan wel daadwerkelijk naar de infrastructuur gaan. De Autobahn kan op veel stukken een aardige verbetering gebruiken. Daar betaal ik prima aan mee als dat er voor zorgt dat ik overal gewoon voluit door kan rijden zonder het gevoel te krijgen dat ik gelanceerd wordt.
@MullerG:
Dream on.
Daar zijn dezelfde populisten (in een andere vorm weliswaar) aan de macht als diegenen die hier onze MRB uitgeven aan alles behalve de infra structuur.
Werd hier alles uitgegeven aan de infrastructuur reden we op verwarmd marmeren wegdek met vergulde hectometer paaltjes en was ieder viaduct versierd met een echt Spaans siersmeedwerk.
Ik vind het een uitstekend idee van Duitsland, zoiets mogen ze in NL ook direct invoeren.
Als je goed doorijd ben je zo bij de tolheffing:)
Och.
Laten wij dan voor 1 keer weer dat roemruchte volk van ex-zeerovers en wereldveroveraars worden en dood gewoon geen ENKELE Duitse auto meer leasen.
of kopen.
Kijken wat Angela daar van zou vinden.
En denk nou niet dat Nederland geen belangrijke afzetmarkt voor Duitse auto’s is.

Maar ja, onze cojones zijn door die eeuwige politieke correctheid weer terug in onze onderbuik gekropen……………………………..
Één Europa toch? Not….
Er is vrij verkeer van personen en goederen in de EU. Dus extra tol met verplichte vignetten zou er gewoon niet moeten zijn. Dat vrachtwagens extra belasting (LKW Maut) betalen omdat ze extra schade aanrichten is verdedigbaar, dat privé wegen (zoals in Frankrijk) tol rekenen is ook verdedigbaar. Maar extra belasting voor buitenlanders voor het gebruik van het hoofdwegenverkeersnet is dat niet niet. De EU zou er beter werk van maken dat andere landen die vignetten onzin opheffen dan dat ze Duitsland toestaan dit ook te gaan te doen.
Even naar de Kerstmarkt?
1 Umwelt vignet
1 Autobahn Vignet
Gaan Ski’n in Oostenrijk?
1 Vignet voor Oostenrijk extra
Naar Kroatie in de zmomer
1 Vignet voor Slovenië erbij

En dat terwijl ik eigenlijk al wegenbelasting betaal voor 100% van mijn kilomters in eigen land (terwijl ik amper 60% in eigen land rijd)…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).