Een derde Belgische verkeersboetes wordt nooit betaald

Auteur: , 27 Reacties

België, we blijven ons er maar over verbazen. Nu is bekend geworden dat maar liefst 1 op de 3 verkeersboetes die wordt uitgedeeld nooit wordt betaald. De boetes worden geseponeerd en de overtreder gaat vrijuit. Wanneer voeren we dit in Nederland in?

Belgische politie fail

We wisten al dat flitspalen in België vaak niet werken en dat Nederlanders die in België geflitst worden vrijwel nooit een boete thuisgestuurd krijgen. Maar blijkbaar hoeven Belgen zelf ook niet altijd hun boetes te betalen.

Senator Guido Depadt (Open VLD) ging op onderzoek en haalde het volgende boven water:

“Van de bijna 420.000 onmiddellijke inningen die de politie jaarlijks uitschrijft, worden er zo’n 240.000 geseponeerd.”

Als je een boete niet betaalt in Belgie dan gaat het dossier naar het parket. Daarna krijg je een schikkingsvoorstel, met een lichte verhoging. Als je dan nog steeds niet betaalt dan gaat de zaak naar de politierechter of wordt de zaak geseponeerd.

En dat laatste komt dus zeer vaak voor. Blijkbaar is het gemakkelijker om boetes kwijt te schelden dan mensen te laten betalen. Enkele jaren geleden was de situatie overigens nog erger, want toen werd slechts de helft van de boetes betaald. (via: nieuwsblad.be)27 reacties

Bananenrepubliek België… What’s new…
@camber24: Dan bedoel je Nederland?
Bij de Belgen wordt er zo te zien nog per individueel geval gekeken of een boete terecht is, en niet zonder reden met zoveel seponeringen!

Zet dat af tegen de ‘schuldig tot het tegendeel bewezen is’ boete’s onder de wet Mulder waar je enkel geautomatiseerde antwoorden op je bezwaren krijgt en er pas als je het voor laat komen voor het eerst een mens naar kijkt.

Wat is er dan de bananenrepubliek?
@wimpster: Oh ja, ik bedoel Nederland, maar noem België. Gast…
@camber24: dat is Belgen-logica denk ik…

;-)
@wimpster: je gaat er vanuit dat ze individueel bekeken worden. het kan ook zijn dat er “ongeschreven” regels zijn: minder dan 15 km/h te snel seponeren we. Of deze is van een Waloon, deze sponeren we. Dit is een belastingontduikende Nederlander in Brasschaat, die seponeren we eens niet.
waarom zouden ze zich druk maken ..
tis niet echt dat je als land zijnde naar de klote kan gaan (zolang het Europese hoofdkwartier binnen je landsgrenzen staat) ..

so long suckers ..
Vloeken in de kerk misschien maar in zekere zin is een Centraal Justitieel Incasso Bureau nog helemaal niet zo’n gek idee. Het verkomt wel dit soort dure verspilling als waar ze in België mee te kampen hebben.
@mashell:
Het is als 2 vingers, of de complete gebalde vuist in de reet. Heb t liever beide niet!
210.000 van de 420.000? dat is meer dan de helft, 100.000 minder zou precies een derde zijn. Foutje gemaakt? Of kan je niet zo goed rekenen? :P
@aallex:

Mag ik ‘m inkoppen? Ja? Voorruit dan maar.

210.000 is niet meer dan de helft van 420.000…

;)
@jack_abarth: Ik bedoel uiteraard te zeggen dat 240.000 meer dan de helft is of 210.000 betaalde minder dan de helft.
@aallex:

Maakt niet uit, ik wist goed zat wat je bedoelde.
@aallex: Zelf 240k van de 420k, is volgens mij meer dan de helft :)
Nederlanders zijn er als de kippen bij om boetes te betalen (daarna te gaan klagen) omdat ze het beste arrogante jongetje van de klas willen zijn en dan Belgen dom noemen…. tja
@msfiorentina: Ja inderdaad, want boetes zijn er om niet te betalen.
Geniaal die Belgen, en de Ollanders maar roepen dat ze dom zijn….
België vergeet dan misschien af en toe te innen..

NL is meester in innen maar vooral ook in het er vervolgens het raam uitsmijten..
@kaasboerin:
Yep, wat wij uit het raam smijten komt voor een groot deel in België terecht. Dus waarom zouden zij zich druk maken….
Ik kreeg toevallig een maandje geleden een aankondiging van beschikking uit belgie. Niets mee gedaan verder (Nooit aan je eigen veroordeling meewerken enz) en daarna was het stil.

Ben benieuwd of er ooit nog wat komt.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Da’s goed als je veel boetes krijgt, maar ik kan je garanderen dat als je maar éénmalig een boete krijgt dat het risico van niet te betalen dan wel iets te hoog ligt.
Beter is zo beroep aan te tekenen met een heel verhaal over een buitenlander die verklaart ermee te hebben gereden dan kan je al wel eens geluk hebben…
Blijkbaar wordt de helft niet betaald, maar als je op een jaar 10 boetes krijgt zal je ze waarschijnlijk allemaal niet betalen, de ene helft wordt geseponeerd, de andere helft word je voor gedagvaard. Degene waar je voor gedagvaard wordt zal uiteindelijk qua boete drie maal hoger liggen dan de minnelijke schikking die je eerst in je bus kreeg.
Uiteindelijk maak je geen winst, maar betaal je meer en heb je nog eens vijf dagvaardingen aan je broek met bijhorend tijdverlies.

Het is maar wat je verkiest.
Die dombo’s sturen nog steeds boetes naar het oude adres van ons bedrijf, een adres waar geen enkele van onze auto’s ooit ingeschreven geweest.

De boetes die daar toekomen en die maanden erna uiteindelijk toch hier verzeild raken betaal ik gewoon niet, de bijzondere bewijswaarde is dan vervallen, graag zie ik dan ook extra bewijs…
België klinkt steeds aantrekkelijker. Ik ben er alleen nooit echt expres geweest, alleen als tussenstop naar Frankrijk of Duitsland.
misschien is dat wel de oorzaak van het maanlandschap tussen de Belgse vangrails? Als je je netjes aan de snelheid houdt krijg je geen boetes, als je dat niet doet moet je ook niet zeuren dat je kans maakt op blauw envelopje.
En ik als brave belg mn boete’tjes maar netjes betalen…

Achterlijk trouwens dat een NL zijn boete uit BE niet moet betalen, terwijl ik mooi 470€ mocht achterlaten als Belg in NL toen ik naar mn werk reed… Dat is pas schandalig!
(Eigen schuld! Had k maar geen 97 moeten rijden op dat huizenloze stuk bebouwde kom)
Wisten jullie al dat bovenstaande stelling gewoon niet meer klopt , sinds dit jaar worden nog openstaande verkeersboetes gewoon lekker verrekend met je belastingsaangifte. Betalen dus maar! Enne buitenlanders in België komen er inderdaad misschien goedkoop vanaf zolang ze niet geïntercepteerd worden. Anders is het direct te betalen of auto kwijt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).