Venezuela maakt einde aan goedkoopste benzine t/ wereld?

Auteur: , 28 Reacties

Als je als wat minder ontwikkeld land je bevolking graag grondig over de zeik hebt, dan is hét instrument bij uitstek het verhogen van je energie- of benzineprijzen. Toch lijkt Venezuela (huidige prijs: 1 ct/liter) de sprong te gaan wagen.

Mjam, brandstof

Laten we het mild uitdrukken: de huidige situatie in het Zuid-Amerikaanse land is enigszins instabiel. Dat was het al toen de grote roerganger Hugo Chávez nog regeerde, en sinds zijn dood in maart dit jaar is dat niet anders.

Venezuela, olierijk en volgens experts het enige land dat er dankzij een in 20 jaar niet veranderde en zwaar gesubsidieerde (miljarden euro’s per jaar) benzineprijs in slaagt de peut in Iran en Saoedi-Arabië duur te doen lijken, heeft namelijk geld nodig, en zou de pesos die nu richting goedkope brandstof vloeien graag ergens anders voor gebruiken.

In zijn leven durfde Chávez dit nooit aan, en met een reden. Toen in 1989 aan de benzineprijzen werd getornd leide dit tot hevige rellen met honderden doden. Echter, de Amerikaanse persdiensten melden dat de huidige president, Maduro, er toch echt een issue van wil maken. Dit is na de Cubaaanse ‘importvrijstelling’ een (aanzet tot een) tweede belangrijke ontwikkeling in de regio.

Voor het lokale milieu zal het veel goed doen. Als benzine goedkoper is dan water (handig voor als je dorst hebt) kan je je voorstellen dat er niet bepaald een drijfveer is om efficiënter te gaan rijden. Er zijn daarom nog steeds behoorlijk wat vervuilende, olieslurpende barrels op de Venezolaanse wegen.

Foto: Dawn.com28 reacties

Qualiteit van de brandstof is daar ook iets minder, daar is elk voertuig voorzien van filters om de takjes en zand eruit te filteren
@rene-mini: voor 1ct/l vreet ik die stukjes zand en tankjes nog uit de peut
Hoewel ik het begrijp dat de bevolking hier blij mee is, is het op lange termijn niet houdbaar om brandstof maar goedkoop te houden.

Ook deze landen gaan met uitstoot problemen te maken krijgen en olie wordt hoe dan ook gewoon duurder omdat het schaarser wordt en/of duurder is om te verkrijgen.

De bevolking kan boos worden. Op korte termijn is het pijnlijk, maar je moet uiteindelijk naar de lange termijn kijken.
@widodh: goed gesproken!
Mooi tasje ouwe. (Foto)
@Kvgorp: weer echt zo’n petje. Kan hij weer rode diesel in zijn “M3” gooien…
@bollegek: een M3 zal niet ver komen op diesel. En rode diesel bestaat al bijna een jaar niet meer.
@Kvgorp: daarom had ik M3 tussen aanhalingstekens gezet hahaha Wist trouwens niet dat rode diesel niet meer bestaat.
@Kvgorp: Rode diesel bestaat nog wel degelijk. De hele Nederlandse binnenvaart draait er nog op.
@mrbacon: En de machines in de landbouw toch ook?
@baap: Nope, voor landbouw en wegenbouw is de rode diesel sinds 1 januari van dit jaar niet meer verkrijgbaar. Oude voorraad mocht t/m juli opgebruikt worden en nu moet alles dus over zijn op wit.
@ziko: Duidelijk. (:
@Kvgorp: Het is niet omdat iets verboden is dat het niet meer bestaat of gebruikt wordt.
@Kvgorp: rode diesel of mazout in het Vlaams wordt hier nog als brandstof voor het verwarming van de woning gebruikt.
@hollow: NIet geheel vergelijkbaar met onze rode diesel, de kwaliteit van de mazout is een stuk lager.
“Er zijn daarom nog steeds behoorlijk wat vervuilende, olieslurpende barrels op de Venezolaanse wegen.”

Ja ik denk ook dat de lokale bevolking bij een prijsstijging staat te trappelen om hun royale bankrekening leeg te halen en het uit te geven aan een fancy nieuwe middenklasser met BlueTec oid. /cynische modus off
Er bestaat dus nog een land waar je voor 1 cent iets kunt kopen? Hier hebben we niet eens meer centen
@Alfarobert: hier hebben we weldegelijk nog centen. Maar bijna alle winkels e.d. hebben afgesproken dat we doen afronden. Je moet voor de gein eens naar de aldi gaan. Daar krijg je gewoon nog op de cent wisselgeld.
@arjontje: Dat heb je verkeerd. Sinds 2 jaar ofzo zijn de 1 en 2 centjes afgeschaft, maar omdat Aldi een Duitse winkel (van oorsprong) is, hanteren zij nog wel de 1 en 2 centjes.
@ot92:
mierenneuken is ook een vak…
@fiets: Dat klopt, je lul in het gaatje van een mier krijgen is heel moeilijk. :)
@ot92: heeft niks met Duitse winkel te maken. De winkel staat in Nederland en valt onder de Nederlandse winkel wet. De 1en 2 cent is nog steeds een wettig betaal middel.
@arjontje: Probeer maar eens bij de jumbo ofzo iets van 95 cent te kopen, met die centjes. Eens zien of dat je gaat lukken.
Juist top dat die autos er nog rijden, kan je als petrolhead nog naar echte motoren luisteren inplaats van die 3 en 4 cilinder prut dat alleen nog maar in nl rondrijd
@spykerboy:

bwa maak je geen zorgen, er zullen daar genoeg oude barrels rondrijden die maar op 3 of 4 poten lopen
moest de brandstof hier ook goedkoper zijn of de crisis eens voorbij geraken zal je zien dat er ook weer terug meer normale auto’s op de baan komen.
Dan betaal je veel te veel voor de kwaliteit daar, zit gewoon zand in de benzine…
Voor1ct per liter zou ik mijn huis stoken op benzine ipv gas.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).