Musk: Kunstmatige Intelligentie gevaarlijker dan N-Korea

Auteur: , 39 Reacties

Een opvallende uitspraak van Elon.

Musk-Terminator-Vuur

Mocht het je ontgaan zijn, de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea lopen dezer dagen hoog op. Zowel The Donald als The Kim Jong spreken fighting words. De inzet: de veiligheid van het Amerikaanse eiland Guam, gelegen in de Stille Zuidzee. Op het eilandje waar ‘Amerika’s dag begint’ (vanwege de ligging gebruikt het een andere tijdzone) is de grootmacht net als in de jaren ’40 kwetsbaar.

Op Twitter grijpt Elon Musk dit echter aan om een van zijn stokpaardjes van stal te halen. Volgens hem is Artificiële Intelligentie een veel groter gevaar voor de mensheid dan Noord-Korea:

Musk-AI

Het is de tweede keer dat de Tesla-keizer dit onderwerp voor het voetlicht probeert te brengen. Eerder had Elon een publieke Twitter-fittie met mede-miljardair Mark Zuckerberg over het issue, waarin hij stelde dat Mark de ballen verstand had van A.I. (of K.I. voor de beschermers van de Nederlandse taal).

Musk-Zuck

Ouch. Maar wacht even Musky Musk, ben jij niet zelf bezig met het ontwikkelen van de robots waar je zo bang voor bent met al die zelfrijdende auto’s en Neuralink et cetera? Waar ben je dan mee bezig? Tenzij…[dramatische muziek]. Het is officieel: Musk wil de mensheid uitroeien en naar Mars ontsnappen met zijn SpaceX-contrapties. Hij ís echt de schurk uit de Bond-film Moonraker. Of hij heeft te vaak naar The Terminator gekeken natuurlijk, dat zou ook kunnen.39 reacties

De vraag is niet of A.I. een bedreiging wordt, maar wanneer. Op dit moment zijn computers met kunstmatige intelligentie slimmer dan insecten, maar nog niet zo intelligent als de meeste zoogdieren. Er staat een hoop te gebeuren op relatief korte termijn met quantumcomputers, wat A.I. de mogelijkheid zal geven zich in één stap naar een veel hoger intelligentieniveau te tillen. Computers met rechten, computers die ontevreden zijn met de behandeling door mensen, het klinkt raar, maar het is een logisch gevolg.
@Jochempie: zelfs een eigen taal ontwikkelen, waarna onderzoekers de systemen hebben uitgeschakeld. Idd, just a matter of time
@suheyl: sterker nog is al gebeurt!
@bmwfreak038: daarom ook genoemd, meen dat het van Facebook was. En gebeurd trouwens 😉
@suheyl: onzin. Dat verhaal van Facebook is opgeblazen en uit context genomen Door mensen die niet begrijpen wat ai is. We zijn nog jaren van het moment dat een algoritme zelf beslist dat de mens niet mee kan. Mensen die anders beweren snappen het niet.. Musk zijn enige punt is ook dat we moeten nadenken over wat er kan gaan gebeuren. Niet wat morgen zal gebeuren. Hij wil, net als ik, dat mensen die bouwen aan morgen zich afvragen wat en hoe. En waarom. Verder niks aan de hand buiten sensatiepers die eerst maar eens wat opleidingen moeten volgen…..
Ik ben het voor de verandering eens met hem eens. NK gaat alleen maar om bangmakerij om zoveel mogelijk wapens te verkopen.
@rulefollower: zolang iedereen gelooft dat hij kernwapens heeft wordt hij toch niet aangevallen. Speelt ie goed dat spelletje.

@rulefollower: helemaal mee eens, als je begrijpt hoe AI werkt moeten we inderdaad oppassen hoe we hier in de toekomst mee omgaan.
@rulefollower: Onzin, musk.. Een goede ondernemer, een slechte techneut.
Die denkt zeker 10,000 Tesla’s per jaar te kunnen slijten in Noord-Korea
@arias:
Zoek eens op Volvo en Noord Korea.
Daar rijden nog steeds donkergroene 144’s rond die de socialistische Zweedse gütmenschen in 1974! aan het communistische Noord Koreaanse regime hebben geleverd om een betere wereld te creëeren toch?
Tot op de dag van vandaag hebben de Koreanen de Volvo’s niet betaald en heeft de Zweedse overheid de schuld van Volvo overgenomen, die op de Zweedse begroting staat en inmiddels astronomisch hoog geworden is.
http://www.newsweek.com/2014/09/05/north-korea-owes-sweden-eu300m-1000-volvos-stole-40-years-ago-still-using-267043.html
@desjonnies: fantastisch stuk om te lezen!! Thanks, weer wat geleerd.
@desjonnies: Dat Volvo auto’s aan Noord-Korea had geleverd en niet had betaald wist ik wel maar dat Zweden de schuld op zich neemt ? Man man Zweden is echt een afvoerputje van Europa geworden mede dankzij de socialistische Gütmenschen daar ja. Daarnaast is Zweden een intermediator tussen de VS en Noord-Korea, nou verbaasd me echt niet als Zweden de schuld op de VS legt terwijl Noord-Korea meer dan 300 miljoen euro schuldig is aan Zweden… daarnaast blijkt dat Kim Jong-OEN en z’n vader heel erg fan van Mercedes te zijn en zou hij zelfs een Maybach bezitten die uiteraard via China zou zijn geïmporteerd.
@desjonnies:

Whahaha .. Stockholm syndroom is geen gezegde ..
Puike photoshopskills!!!
Ik geloof niet dat dat machines de mensheid ooit zullen verslaan. Waarom niet? Machines functioneren op basis van wiskubde en logica. Als je bij een computer of machine een bepaalde bewerking niet in programmeert, zal hij die zelf ook nooit leren. Ze kunnen hooguit eerder gedane bewerkingen sneller afhandelen. En dat noemen we dan ‘leren’.
Mensen kunnen ook irrationeel zijn, onlogisch en onvoorspelbaar denken. Wij zijn creatief.
@original_arnoud: dan moet je toch eens even verder kijken. Met ai gaat het al zo ver dat computers zelf taal ontwikkelen die de programmeurs niet meer kunnen volgen en waarvan men niet meer weet waar de computers het over hebben, terwijl ze elkaar wel blijken te begrijpen. Het begint met programmeren, maar het verschil tussen programmeren en ai is dat bij ai de computers verder gaan en eventueel zelf nieuwe programmeertaal schrijven waardoor ze weer beter functioneren. Wanneer er niet heel duidelijk een kille switch aanwezig is, weet je niet waar het eindigt.
@pramm: de kill switch heet stopcontact en de modem volledig los maken van alle verbindingen
@pramm: ze bouwen geen eigen programmeer taal. De facebook historie was niet meer dan een algoritme dat onze eigen taal op een grappige manier ging gebruiken en daardoor effectief onleesbare tekst leverde. Google translate creerde zelf een tussentaal om oosterse te talen sneller te kunnen verwerken. Niets mis mee en ver van het “de computer wil me dood ” verhaal. Stop aub met zo maar mensen te geloven die een artikel schrijven over materie die ze duidelijk niet begrijpen…
@original_arnoud: Uw kennis omtrent A.I. is beperkt.
@Original_Arnoud: uw kennis is gedateerd…. En niet een klein beetje ook
@original_arnoud: Kunstmatige intelligentie heeft zelf-lerend vermogen. Daarom is het ook intelligentie.
@Jochempie: toch even nuance toevoegen. Elk algoritme kan enkel leren binnen de parameters die het gegeven is. Als verantwoordelijke voor een team van deze kerels werk ik er elke dag mee en elke dag zie ik dit soort onzin verschijnen. Een algoritme kan binnen de krijtlijnen kleuren maar kan die krijtlijnen niet verleggen. Stop met die onzin verhalen want ze tonen eerder aan dat jullie ai niet begrijpen.
Er is een eeuwenoude regel.
Soldaten met een lege maag, die vechten niet.
En dat is er aan de hand in Noord Korea.
Iedereen liep destijds re bibberen voor de eerste Golf oorlog met Bush Senior.
De enige journalist die het toen vooraf bij het rechte eind had, was de verguisde Rechtse Mr. G.B.J Hiltermann. Die voorspelde een oorlog tegen een derde wereldland met veel, maar verouderd materieel en soldaten die geen zin hadden om te vechten.
@desjonnies: Mee eens, alleen was Irak geen derde wereld land.
De gemiddelde computer is natuurlijk al snel slimmer dan Trump of Kim.
Die Musk, zijn motivatie is mij ook niet duidelijk, maar hij heeft wel gelijk in deze. Vind ik.
Neuralink is juist Elon’s manier om er voor te zorgen dat AI ons niet voorbij streeft.

Lees ook dit uitgebreide artikel (zeg maar boekwerk) op Wait But Why:
https://waitbutwhy.com/2017/04/neuralink.html
Musk heeft wel een punt. Ruim 20 jaar geleden werd Gary Kasparov verslagen door een schaakcomputer. En dat was “slechts” een computer waarin alle schaakpartijen stonden opgeslagen. Vier jaar geleden werd de wereldkampioen van het bordspel Go (veel ingewikkelder dan schaken, heb ik mij laten vertellen) met 4-1 verslagen door een computer met AI. Mede omdat die computer zetten deed die geen mens ooit had gedaan, noch ooit op hadden kunnen komen. Gewoon omdat onze hersens te beperkt zijn.
Vorig jaar kregen een computer met AI en een stel beroemde oncologen een groot aantal ziektebeelden voorgelegd. De oncologen scoorden 50% met de diagnostiscering, de computer zat op rond de 90%…
We liggen al kilometers achter en dat wordt alleen maar erger.
PS: ik heb deze gegevens uit de boeken “Sapiens” en “Homo Deus” van Yuval Noah Harari. Zeer interessante boeken.
PS2: nee, ik verkoop geen boeken en heb ook geen uitgeverij.
@jeroenwz: Eens. En thanks, die neem ik mee op vakantie.

Dit soort artikelen wekken natuurlijk discussie op en het is daardoor logisch dat ze gepost worden. Ik vind we echter, dat de Musk/tesla obsessie door de autoblog redactie bijzondere vormen begint aan te nemen. Just sayin’..
@jeroenwz: er is alleen één groot verschil. Computers berekenen bij spelsystemen, bij elke set van de tegenstander, alle mogelijke zetten en bepalen hun eigen zet op basis van de best mogelijke uitkomst. Dit doen ze op basis van patronen. Machine learning daaraan toegevoegd berekend de best mogelijke uitkomst en bevestigd deze op basis van een meetmoment. Bij elke afwijking veranderd het systeem zijn patronen en diens uitkomsten. Hoe sneller de computer hoe accurater de uitkomst. Echter worden deze patronen gegenereerd op basis van logica. Ai is pas een feit wanneer de computer bewust kan valsspelen om te winnen. Een eigen taal ontwikkelen zoals eerder genoemd is niet valsspelen, maar een efficiëntere uitkomst. Moraal ;) computers kunnen sneller data verwerken op een vooraf gedefinieerde logica dan mensen. Maar dit kan een oude calculator ook :D
Gemiste kans jaapiyo, hier had je OpenAI bij kunnen betrekken.
Zolang een AI geen vier wielen en een stuur heeft, zie ik niet meteen in waarom dit op Autoblog zou thuishoren…
@bara: Guess what: Dat heeft het in veel gevallen.
Het is al te laat. Ik zie de busjes van skynet al rondrijden soms.
@drijver: ha ha, ik ook. Waarschijnlijk moeten ze in de toekomst iets met hun naam doen
@lippie: ze kunnen toch ook gewoon terug gaan naar het verleden en Arnold omleggen voordat hij de Terminator films maakt…
Hahaha, wat een lachfilm. Kunstmatige intelligentie gevaarlijker dan Un, zegt meneer met zn zelfrijdende auto’s!
Musk heeft gelijk maar de mens steekt graag de kop in t zand, Hollanders voorop.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).