Eng: nieuwe Nissan GTR scheurt jou over het circuit

Auteur: , 36 Reacties

Nissan wil tegen 2020 zeker tien autonome modellen in haar gamma hebben en de nieuwe GTR zou wel eens één van deze modellen kunnen zijn. Als die techniek er dan toch is, waarom niet?

nissan gtr concept 2018

Richard Candler, Nissan’s hoofd Advanced Product Strategy praatte met Top Gear en dacht even hardop; “One of the things I like to think about is turning up to the Nürburgring in your GT-R, and being able to select one of the famous laps and the car just taking over.” Das wel makkelijk, met al die voetgangers en stoplichten die doorgaans op een circuit te vinden zijn.

Zonder dollen, dat is natuurlijk niet het idee. Er zijn nou eenmaal erg weinig mensen die écht goed rijden, laat staan op een circuit. Dit zou volgens Candler een manier kunnen zijn om als een Nikki Lauda over het circuit te knallen, met als enig verschil dat die crash dus nooit voorkomt. In theorie dan, want de techniek moet je niet in de steek laten, maar aan het brein in de auto zal het niet liggen.

Voor liefhebbers (die graag zelf rijden weet u wel) klinkt dit misschien niet bepaald als muziek in de oren. Candler voegt nog toe; “One day, you could use the car as a computer game simulator. While the car is driving you to work, you could be using it as the controller to drive round the Nürburgring on your PlayStation. It’s adding a bit more fun to people’s lives while also adding convenience and safety.” Gelukkig voegt hij nog wel toe dat dit altijd een optie zal blijven en dat je ook gewoon zelf kan blijven sturen. Al is het misschien wel leuk om een keer te mogen ervaren hoe het dan is om onder de zeven minuten over de Nürburgring te vliegen…

Foto: Nissan Vision Grand Turismo concept, waar de nieuwe GTR op gaat lijken.36 reacties

Autonoom mag van mij helemaal achterwege gelaten worden.
@p0wn3d: Totaal mee eens.
Autorijden wil je zelf doen.

Wie een ‘playstation-ervaring’ wil,
Kan het beste ook maar een PlayStation(R) kopen.

Met top-auto’s die steeds meer de ‘playstation’ kant op gaan, snap ik dat de prijs van klassiekers uit de pan rijst.
@martinus: Het zal zeker een van de redenen zijn. Al zal de bubbel wel gaan knappen als we straks niet meer legaal in auto`s zonder veiligheidsnetten kunnen rijden. Voor je het weet is benzine verboden….
@p0wn3d: Precies, alleen voor bejaarden zou het wat mij betreft mogen komen.
@maseratizzzzzzzz: Die hebben toch al de deel taxi?
@maseratizzzzzzzz: 65 plus, lekker met de bus!
@dutchdriftking:
Met jou wil ik nooit meer iets te maken hebben! ;-) 120.000km/jaar met de bus? Waar zie je me voor aan?
@9000cse: Haha, uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. De oma van m`n vriendin gaat hard richting 70 en rijd op vakantie door Duitsland nog gewoon 180+, maar de meeste mensen van die leeftijd halen met 85 een vrachtwagen in….
@p0wn3d: inderdaad, wat heeft het dan nog voor nut om een dikke auto te hebben? Je moet zelf rijden niet gereden worden
@p0wn3d: Ja want in de file staan is veel leuker om zelf te doen.
Nee dat autonoom rijden kan mij niet snel genoeg komen.
@Donstil: Ik heb met files geen probleem. Ik geniet van autorijden, en af en toe in de file hoort daarbij.
@Donstil: autonoom rijden lijkt mij toch iets voor mensen die niks om auto’s en autorijden geven. Ik zou het dan ook 3X niks vinden. Vanwaar komt jou mening?
@p0wn3d: mijn lease auto autonoom= ja graag!

Mijn weekend auto = nee bedankt.

In de file en in spits zou ik graag een autonome auto hebben. Kan ik me in de tussentijd voorbereiden op me werk of rustig wakker worden.
@p0wn3d:ik steun wat je zegt maaauuur . Wel handig als je bezopen ben
Voor een keer lijkt het mij super, maar laat mij zelf maar een potje sturen en schakelen. Ik zou ooit nog weleens in een oude race auto willen rijden. Volgens mij is dat echt een mega belevenis: het gevoel, de inspanning die je moet doen zonder alle systemen, het geluid en de heerlijke lucht van de benzine. Niet te vergeten met een pothelmpje en een brilletje op vliegen happen.
Wat gaat die overgang eigenlijk ook snel, tenminste sneller dan ik had verwacht
@janmetdelangeachternaam: ja ik heb ook al zo’n last van opvliegers :)
@janmetdelangeachternaam: correctie: de autofabrikanten laten het snel gaan. Gelukkig is er ook nog zoiets als de overheid om de boel tegen te houden. Je zal zien, vanaf het eerste ongeval dat te wijten is aan de technologie voor autonoom rijden (en ja, zulke ongevallen gaan gebeuren), zullen ze zwaaien met hun vingertjes naar de autofabrikanten. Vervolgens komen er allerlei regels en voorwaarden waardoor autonoom rijden in praktijk bijna nooit zal kunnen gebruikt worden.

Om nog maar te zwijgen over de grootste hindernis, namelijk de consument zelf. Want wie staat er om te springen om zijn lot in handen te leggen van een computer. Of heeft niemand hier al problemen gehad met elektronica…?

Ondernemers zien het vaak groots, waardoor ze beginnen dromen van een wereld waarin alles precies gaat zoals in het plan beschreven wordt. In praktijk lopen ze vaak tegen de muur. Dat gaat volgens mij ook met autonoom rijden gebeuren. Het is nog niet voor meteen, laat staan dat het er ooit van komt…
@Carreza:
En toch vrees ik met groten vreeze, dat het er vlugger zal zijn dan we denken/willen. De electronische ontwikkelingen gaan momenteel niet meer met stapjes vooruit maar met zevenmijlslaarzen. En dat zal geen overheid kunnen tegenhouden.
Ik volg de ontwikkelingen, -voor zover ik ze nog snap- ;-) met grote belangstelling. Maar of ik erop sta te wachten? Of ik mezelf ooit zo door het verkeer zou willen begeven? Denk ’t niet. Ik hoop alleen maar dat de overheid geen regeltjes gaat bedenken die mij eraan zullen hinderen om met mijn Volvo 960 te kunnen blijven cruisen. Tot ze mijn rijbewijs niet meer willen verlengen .
@janmetdelangeachternaam: Ik vind het eigenlijk nog wel meevallen. Al jaren worden we dood gegooid met beloftes en goed werkende prototypes maar het is nog niet zo lang geleden dat het eerste prototype wist te functioneren in de sneew (het prototype was van ford). Ik had onderhand wel de eerste autonome auto in de showroom verwacht. Natuurlijk hebben we wel “autonome” functies zoals auto’s die zich zelf in parkeren en dat systeem van Tesla (wat trouwens goed laat zijn dat wij er nog helemaal niet klaar voor zijn), maar ik had toch verwacht dat we wat verder zouden zijn.
Altijd mijn favoriete karakter geweest uit ‘Friends’. Grappenmaker tot en met.
@gtwillem: nog wel een h achter de c , grappenmaker ;)
Nou ik vind dat autonoom rijden helemaal niets. Maar dit is wel heel gaaf hoor.
Al dat virtual gedoe. Doet mij denken aan Second Life, waar is dat trouwens gebleven? Ik heb denk ik nog ergens een poppetje staan op een tropisch eiland, al jaren wachtend op een virtuele cocktail..best zielig. Get a real life!
@FieRo: die spookt nu denk ik rond als een dood caracter in SIms
Wel makkelijk als je ladderzat uit de kroeg komt. Voor de rest.. Laat me maar gewoon lekker zelf sturen en roeren.
@marijn90: dat is inderdaad het enige fijne aan autonoom rijden maar het probleem zal dan weer de regelgeving zijn. Je moet natuurlijk nog zelf kunnen ingrijpen en zodra je dat doet ben je aan het rijden onder invloed…
Denkt na over nieuwe Gran Turismo waar je niet meer hoeft te sturen met de controller.
Alle autoliefhebbers begrijpen niet zo goed dat veel mensen helemaal niet per se een auto willen maar mobiliteit. Er is heel veel markt voor.
@galverink: Jawel dat snap ik, maar ik ben bang dat ons speeltje straks verboden word. Kijk, altijd een bob bij je en lekker een serie kijken in de file is natuurlijk fijn, maar af en toe wil je toch ook gewoon even zelf een potje sturen? En niet om de snelste te zijn, want dat ben je toch nooit, maar om de beleving?
Ach ja, het is natuurlijk super mooie techniek, maar is het niet een beetje te mooi?
@dutchdriftking: dat denk ik dus ook.
Als je ergens zelf wilt rijden dan is het wel op het circuit. Enige waar dit leuk voor zou zijn is fanatieke amateurs, die willen voelen waar het verschil van 7.30 en 9 minuten ring vandaan komt. :P
Gelukkig ligt er helemaal nooit geen olie en KVS op de Nordschleife.
Eens zien hoe zo’n auto daar mee om gaat. :)
Voor reizen is autonoom ideaal, zie het als je eigen privétrein die je nooit kan missen.
Voor rijden is autonoom niet van toepassing, als je zelf wilt sturen moet dat kunnen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).