F1-coureurs nemen het op voor Monza, Vettel dist Bernie

Auteur: , 33 Reacties

Formule 1-coureurs zetten Bernie Moneybanks voor het blok.

F1-coureurs nemen het op voor Monza, Vettel dist Bernie

Het Autodromo Nazionale di Monza is een van de pijlers van de Formule 1. Sinds het ontstaan van de raceklasse staan ze al op de kalender, wat het anno 2015 het oudste F1-circuit ter wereld maakt. Qua gemiddelde snelheid en topsnelheid worden hier ook steevast de hoogste getallen neergezet. Toegegeven, het Italiaanse asfalt was gisteren niet het decor voor de spannendste race van het jaar, maar als er al zoiets bestaat als de ‘ziel van de Formule 1’, dan vind je het hier.

In juni doken er berichten op dat het circuit de financiering mogelijk niet meer rond kreeg, wat zou betekenen dat Monza ná volgend jaar van de kalender verdwijnt. F1-uitbater Bernie Ecclestone (108) is immers onverbiddelijk. Als een ander circuit/land wél de vereiste euro’s op tafel legt, krijgen die simpelweg de race toegewezen. Azerbeidzjan weet er alles van.

De eurotekens in Bernie’s ogen werden dit raceweekend echter van zijn porum geveegd door een drietal prominente F1-coureurs. Als eerste was daar Lewis Hamilton met de claim dat Monza “should be here for the rest of F1’s life” en om morele redenen nooit mag verdwijnen.

Felipe Massa vulde aan:

“You cannot take it out. Here we are in the history of F1. Here is a part of what everything F1 is. We race for the people and when you see the podium, with a lot of people screaming and crying, we cannot lose that. This is part of our blood.”

Sebastian Vettel ging er volgens Autosport.com overheen met:

“If we take this away from the calendar for any shitty money reasons, you are basically ripping our hearts out. The emotions here are incredible. You stand on the grid and people left and right are happy to be part of it.

Waar de statements van de heren op neerkomen: de uitzinnige fans, de heritage en de geschiedenis van Monza opzij schuiven uit geldzucht zou een blamage voor de sport zijn. En natuurlijk hebben ze daar gelijk in. Dat weet iedereen. Op Bernie na, zo lijkt het. Alhoewel, na afloop zei hij een nieuwe deal met Monza nog niet uit te willen sluiten. Als ze maar betalen.33 reacties

Tuurlijk, Monza hoort op de Formule 1 kalender. Ik kan het niet anders omschrijven dan deze drie heren hebben omschreven. Maar het is nou niet zo dat de race hier ontzettend spannend is. Je kan op een briefje meegeven welke teams zich in de punten rijden en wie het hier gaat winnen. De spanning op Monza is er niet, de emotie duidelijk wel. Voor mij wint de emotie van de spanning, dus blijven racen op Monza als je het mij vraagt. En Bernie; geld kan je niet mee je graf in nemen.
@viezefreddyw: Je kan bij praktisch elke race voorspellen wie er wint.. Dat de andere mercedes stuk ging, was dan weer wel bijzonder.
@bartteeuwen: hamilton moest gaan pushen op het eind omdat ie anders hetzelfde als rosberg kreeg: teveel brandstof toevoer met te weinig toeren.
@gwnbmw: ik las juist dat hij harder moest rijden zodat de banden warmer werden waar door er meer druk in kwam.
@clarkson: er was een probleempje met de bandendruk. Deze zou te laag zijn. Reglementair staat hier een tijdstraf van 25 seconden voor. Dus Hamilton moest pushen om te zorgenden hij 25 seconden vóór Vettel zou eindigen. Als de straf toegekend gaat worden, dan blijft Hamilton gewoon winnaar. Uiteindelijk was ie 25 seconden plus een minimaal beetje sneller. Missie geslaagd.
@clarkson: ook, maar rosberg zn auto hield er mee op omdat de cilinders verzopen waren, en dat de hele meuk in de fik zette. (gerucht van facebook, mercedes zegt niks.)
@bartteeuwen: De suprieure techniek van raceteam Mercedes BlackBerry AMG Patronas maakt gewoon het verschil met de rest. Daarnaast hebben ze twee zeer degelijke rijders. Het leert maar weer dat ‘het beste’ niet altijd
@martinus: Het meest populaire hoeft te zijn.
Ok Bernie weet dit zelf heus wel…hij wil gewoon meer centen. Dit is al 25 jaar de Modus Operandi van dhr. Ecclestone. Waarom trapt hier iedereen elke keer toch gewoon in (bedoel niet iedereen hier, maar de media en zelfs sommige F1 mensen).
@maartenoosterbaan: even voor de goede orde, toen een aantal jaar terug een ander icoon van de Formule 1 kalender de financiering niet rond kreeg (Spa-Francorchamps) werd deze zonder pardon van de kalender gejorist. Een meer recent: Warum gibt es kein Hockenheim oder Nürburgring? Juist, 💰 💰 💰
@RRRobert: nee, Duitsland heeft meneer Ecclestone ook nog eens een boete opgelegd vorig jaar en daarom is hij niet echt genegen Duitsland te helpen dit jaar, daarbij heeft die ook niet de legendarische status als Monza, België, Monaco, Suzuka en Silverstone. België was ook een geld kwestie ja, maar daar werd de bluf van Bernie gecalled….en toen moest hij wel. Races die hij echt niet ziet zitten komen na betalingsproblemen echt niet meer terug: Korea, Turkije, Argentinië, Kyalami etc etc.
Die grijze gnoom moet echt weg nu, al dan niet horizontaal afgevoerd. Het is toch onvoorstelbaar dat er straks geen GP meer is in Italië, en wel een in Sotchi en Azerbeidzjan…
@trustmeiamanengineer: verticaal is een stuk moeilijker natuurlijk!!
Degenen die dit kunnen en willen tegenhouden moeten dan de coureurs of de teams zijn. Bernie denkt alleen in dollars.
Bernie moet gewoon niet zoveel geld vragen, dat slaat gewoon nergens op. Geld om een grand prix te organiseren is er wel, maar het geld op de rechten is waanzinnig.
Kom op mensen laten we niet schijnheilig doen, alles draait om geld, en als je echt eerlijk bent zou iedereen hetzelfde als slimme oude Bernie doen.
Moreel en goed zaken doen gaan nu eenmaal niet samen helaas in deze westerse wereld.
Oude man joh, die Bernie
Heel goed dat de coureurs zich zo uitspreken, dat moeten ze vaker doen! Dit circuit van de kalender halen zou het allerdomste zijn wat je kunt doen. Monza is gewoon zo’n gave baan, net zoals de andere banen die al decennia lang op de kalender staan. Geen enkele Tilke-tempel zal ook maar een beetje in de buurt kunnen komen van de magie die de oude banen hebben. De sfeer op Monza is tijdens, en vooral na de race echt fantastisch. Bij geen enkele andere race is het zo intens. Het leek gisteren wel alsof Ferrari wereldkampioen was geworden.

Echter denk ik (en hoop ik) dat Monza uiteindelijk niet van de kalender zal verdwijnen. Mocht Bernie het erop aan laten komen, dan denk ik dat Ferrari wel bijspringt om het tegen te houden.
@clioracing: Als Ferrari van ome Bernie weer wat miljoenen onder tafel krijgt toegeschoven dan gaat Ferrari heus wel overstag, de afzetmarkt van Ferrari ligt toch buiten de Italiaanse grenzen.
@toniominestrone: Ferrari is gek op geld, maar ik kan me niet voorstellen dat ze hun thuisrace vanwege een paar miljoen zullen verkwanselen. Italië is Ferrari en Ferrari is Italië!
@clioracing: Bernie kennende gaat het niet om een paar miljoen, het verleden heeft geleerd dat Ferrari niet vies is van wat smeergeld, corruptie zit in hun genen.
@toniominestrone: Ik vind je wel een beetje pessimistisch;) In dit geval kan ik me niet voorstellen dat Ferrari dat zal doen. Monza is gewoon een hele belangrijke race voor Ferrari.

Als er dan toch een Europese baan moet sneuvelen, dan mag het van mij de Hungaroring zijn.
Alle Europese races horen op de kalender. F1 is een Europese sport doch zien we (om financiële redenen) steeds meer races naar het oosten verhuizen. Het is daar meer een prestige kwestie dan interesse in de sport. Ook hoeven ze daar vaak zich niet (ethisch) te verantwoorden voor de gigantische kosten. Een gevaarlijke evolutie voor de toekomst van de sport.
@geertvn: Het WERELD kampioenschap bestaat al een jaar of 50.
Monza moet blijven! Goed van deze 3 heren om het heel duidelijk te maken.
Prachtige show dit.

Drie jonge Multi-miljonairs die meehuilen met de wolven in het bos en tegen de grote boze Bernie Wolf – dank zij diens inspanningen miljonair geworden zijn en niet in aftanse caravans hoeve te leven gedurende het seizoen-

Allemaal show……………

Allemaal voor de bühne en allemaal voor de poen !

Beschuldig me maar van jaloezie, maar deze gassies gaan echt niet stoppen als Bernie de Wolf Monza, Spa en Monaco zou schrappen.
Wij daarentegen wel !
@desjonnies: iets teveel eer voor Bernie, de formule 1 wereld draait ook zonder deze kleine generaal door.
Dat starten we toch de f100, zonder Bernie, zonder kers, op leuke circuits. Kaartjes max 100 euro. Helemaal goed.
@dutchdriftking: Stof de regelementen af van pak`m beet 1995 tot 2005, filter alle goede eruit en we hebben een winnaar!
Heeft die oude seniel nog niet genoeg centen bij elkaar geharkt? Ik moest wel even glimlachen om deze zin: “F1-uitbater Bernie Ecclestone (108) is immers onverbiddelijk.”
@kasplant: heerlijk dat (108).
@alfablog: maar hij is toch nog niet zo oud? Is dus een foutje van de redactie.
@alfablog: wat is er grappig om die mummi een jongere leeftijd toe te dicht als hij is ;) volgens mij heeft hij na de geslaagde trein overval geen compliment meer verdiend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).