Grand Prix van Italië op de tocht, wat wordt de vervanger?

Auteur: , 62 Reacties

Bernie's miljoenenbingo verlaat mogelijk de heilige grond van Speed Cathedral Monza. Reden om te treuren, of is er ook nog goed nieuws?

Grand Prix van Italië op de tocht, Imola is weer in beeld

Monza is niet alleen het laatste circuit op de kalender waar nog écht hoge topsnelheden worden gehaald, maar is tevens vanaf het begin van de Formule 1 een vaste waarde. Alleen in 1980 werd de omloop vlakbij Milaan overgeslagen, alle overige jaren was de koningsklasse van de autosport present.

Toch is het waarschijnlijk dat de ware F1-fan zal moeten wennen aan het idee dat Monza van de kalender verdwijnt en wel om de simpele reden dat de Italianen de financiering mogelijk niet rond krijgen. En zoals je weet bij Ecclestone: dan kun je die Grand Prix op je buik schrijven.

In eerste instantie vreesden we voor vervanging in de vorm van een race in Azerbeidzjan, maar de bazen van het circuit van Imola zijn druk aan het pitchen om de Grand Prix van Italië alsnog te redden. Aldaar vond voor het laatst een race plaats in 2006, hoog tijd dus voor een terugkeer per 2017 naar de achtertuin van Ferrari. Uit de comments onder dit artikel maakten we op dat ’t circuit op veel verlanglijstjes van raceliefhebbers staat, dus laten we duimen dat ’t niet bij geruchten blijft.

Foto: de start van de GP van San Marino in 1994, de laatste race van Ayrton Senna62 reacties

Gewoon Zandvoort ;), prima te doen.
@mike0709: lijkt me een bijzonder leuk maar niet uitvoerbaar idee. Welkom bij Groenlinks ehhh in Nederland.
@dutchdriftking: fuck it, gewoon een goed business plan en iedereen is gelukkig
@dutchdriftking: En dan de infrastructuur, dat is nog het grootste drama. Nee, in Nederland komt nooit meer een Formule 1 race, erg jammer helaas. Al die kunstmatig gecreëerde layouts van de hedendaagse Tilke circuits met die gigantisch brede banen hebben totaal geen charme of eigen karakteristiek. Als je een foto ziet van een willekeurig stukje van een van die circuits dan kan je niet meer zeggen waar dat is. Kunstmatige gecreëerde circuits, dat kunstmatig gecreëerd inhalen dmv DRS, kunstmatig creëeren van spanning door het beperken van brandstofverbruik en het aanpassen van de compound van de banden, straks kunstmatig gecreëerd geluid omdat die hybride motoren net klinken als opgevoerde grasmaaiers; de formule 1 is hard op weg zijn eigen ondergang te verwezenlijken. Met voor mij nogsteeds als dramatisch hoogtepunt de poging om vorig jaar een kunstmatig spannend kampioenschap te creëren door de laatste race dubbele punten uit te delen.
@wif1: als we maasvlakte 2 kunnen maken is. En niet vergeten de projecten in Dubai. Is een stukje voor een hypermodern raceciruitpark een koud kunstje.
@wif1: En zelfs de tieten van de pitspoezen zijn kunstmatig..
@wif1: ‘kunstmatig spannend kampioenschap door dubbele punten uit te delen’. In het British Superbike Championship (motoren) doen ze iets soortgelijks nu al 4 jaar, heet de Showdown. 3 races voor het einde worden de nummers 1 tm 6 op 500 punten gezet en krijgen de coureurs punten voor elke podiumplaats die gehaald hebben gedurende het seizoen. Zo gaan er 6 personen strijden om de titel. Elk seizoen met de Showdown is tot nog toe beslist tijdens de laatste racedag. zo gek zijn dubbele punten of een dergelijk systeem dus niet. (http://www.britishsuperbike.com/bsb-guide/rules-and-points.aspx)
@luittinke: Je zult maar een motor moeten wisselen tijdens één van de laatste races, dan is het hele seizoen voor niks geweest. Voor de formule 1 vind ik dit geen oplossing, de motorraces opzich zijn vaak al spannende wedstrijden maar in de formule 1 is dit ook al een probleem. Commercie is teveel een drijfveer geworden voor F1, ze relateren een spannend kampioenschap aan kijkcijfers maar hebben de essentie van autosport teveel uit het oog verloren. Dat Mercedes in zijn straatauto’s hybride aandrijving heeft en dit via de Formule 1 wil profileren, daar zit een echte autosport fanaat niet op te wachten. De techniek was altijd een leuk segment in de sport, maar autoracen gaat in de basis om zo snel mogelijk over het circuit te knallen, niet om met zo weinig mogelijk brandstof en energie een race winnend uit te rijden. Inderdaad uitrijden en niet uit racen…
@wif1: Tja, risico van t vak. Zo kan je ook in de laatste paar races een blessure oplopen. Of zoals Tommy Hill in 2012. T hele seizoen top rijden en in de Showdown nog geen deuk in n warm pakje boter rijden. Shit happens, that’s racing and life goes on.

En voor de rest; Ga endurance volgen. Of een toerwagen-klasse. De F1 heeft in mijn ogen al jaren geleden afgedaan als de ‘koningsklasse’ van de autosport.
@mike0709: wegwezen met die meuk .. Geen F1 .. Geen WK .. Geen olympische spelen .. Geen Paralympics .. Geen EK .. Geen songfestival .. Not in my backyard .. Loopt hier toch altijd financieel verkeerd af ..
@mike0709: dan zal er nog wel wat moeten gebeuren qua licenties. Zie:
http://www.fia.com/sites/default/files/tableaulicencescircuit.pdf
Imola heeft legendarische races gebracht maar het is niet meer van deze tijd, ligt er amper beter bij dan ons duinenbaantje.

Als ze dan toch zo nodig Monza moeten verlaten, ga dan terug naar Istanbul. maar ook die kunnen niet voldoen aan rupsje nooitgenoegs graaicultuur.😠
@jrk68: grapjas, ben er vorig jaar nog in omioa geweest, prachtig circuit. Vergeleken met Imola is zandvoort een verouderde onveilige bende. Als Verstappen zich aan het eind van het rechte stuk op zandvoort had verstapt zoals in Monaco lag hij drie duinen verder, met een aantal dode cameramannen om hem heen.
Imola? Oftewel, het circuit moet dan een verbouwing ondergaan alla Autódromo Mexico? Ook al heeft dit circuit wel de hoogste FIA gradatie, toch geloof ik niet dat op het huidige circuit ooit nog een F1 race gehouden zal worden… Maar ik hoop niet dat men circuit nog meer gaan verbouwen, het is gewoon een heerlijk baantje!

We zullen zien wat de FOM en FIA gaan doen, laat de F1 maar lekker op Monza!
@atteh: Dus eigenlijk is het zowaar goed nieuws. Ik zal graag kijken naar een race op een mooi opgeknapt Imola.
@gregorius: Dus jij wilt graag naar een door Tilke verbouwd Imola kijken? Alsjeblieft zeg… Uitloopstroken tot in Bologna, bochten die verpest worden enzovoorts, nee ik bedank daar voor…
@atteh: Het mooie van Imola is dat er niet zo veel valt te verbouwen: het circuit ligt er en de stukken die Imola maken, daar liggen huizen in het verlengde van de uitloopzones:
Er staat een huis achter de uitloopzone bij de G-trekker: Piratella; prachtige knik.
Er staat een huis achter de 90 graden knik bij Aqua Minerale. De chicane bij Variante Alta (dus op de top van het heuveltje; daar mag je best een stuk asfalt achter zetten; maakt t niet minder leuk. Naar beneden aanremmen voor de dubbele Rivazza, daar ligt een woonwijk achter; je kan de eerste scherper maken, maar dan verlies je de hele charme dat de eerste iets sneller is als de tweede; dus dat gaan ze echt niet doen. Villeneuve kan je evt nog groter naar binnen maken; daar ligt nog wat gras; maar dat is toch niet t snelste gedeelte van het circuit meer omdat ze dat al hadden veranderd.
Dus ach, als ze wat gravel in asfalt omzetten, ze doen maar; zolang ze de lijnen maar houden!
Nou Bernie zal wel kiezen voor de GP van Qatar, Brunei of een ander steenrijk land zonder racehistory maar wel $$$$$$
@tomleeuw: racehistory betaalt de rekening niet..
@lambo4all: Oliesjeiks en overige vrouwenstenigers betalen ook niet als er geen kijkers meer zijn; die neppe zandbak circuits zijn nu toch een grote zaaddodend saaie farce, of niet ?
@dawwg: kaarten abu dhabi vorig jaar: uitverkocht! dat zie je bij de meeste Europese grand prix tegenwoordig niet meer. Dus misschien stop jij wel met kijken, maar als er voor jou 2 gasten uit een oliestaat ervoor terug komen, die ook nog is veel meer geld willen uitgeven dan zal Bernie het een rotzorg zijn wat jij allemaal denkt.
Dan maar met z’n allen naar de Pista di Fiorano.
Let maar op dat als het echt nodig is Ferrari met geld komt oid
geen monza meer? dan kap ik gewoon met kijken hoor. als ik verstappen zou zijn lekker stoppen met f1, op naar de endurance ofzo.
@gwnbmw: want het kijkt die eerste 9 races zo lekker met het idee dat Monza straks komt, en je zit de laatste 9 races nog te dromen over de race in monza? Wat een onzin gast, 100% dat je blijft kijken als Monza wordt vervangen door Imola, anders keek je al niet.

Verder heeft monza zijn echte charme natuurlijk al verloren nadat Parabolica Een betonmen vlakte is geworden met een getekend lijntje. Ik zou het niet erg vinden als we een x een race op Imola zien.
@lambo4all: als imola weer terug komt blijf ik wel kijken, anders niet…
Als Monaco maar niet wordt vervangen!
@persian1: Monaco is de enige grand prix waar Bernie geen geld voor vraagt.
Triest dat alle hogesnelheidscircuits van de kalender verdwijnen. Wat was het heerlijk om te zien hoe lekker hard ze gingen op monza en de oude hockenheimring. Daar kon je ook nog eens iemand inhalen zonder je vleugel open te klappen.
@mercedesbenze350cdi: jammer, maar voor Max alleen maar beter, hoe krapper en hoe meer bochten, hoe beter hij rijd, en aangezien in zonder hem de F1 niet volg zie ik er stiekem dus ook iets positiefs in.
@mercedesbenze350cdi: je weet dat het oude Hockenheim vernieuwd is omdat de races tergend saai waren en de baan niet in de verste uitdagend?
Nu ik er even over nagedacht heb, bedacht ik mij nog een mooi circuit op steenworp afstand van Imola.
Het adres is Via Daijiro Kato, 1 straat verder ligt de Via Enzo Ferrari en het draagt nu de naam Circuito Marco Simoncelli.
http://www.sporttravel.nl/media/Motorsport/misano-world-circuit.jpg
Over welk legendarisch circuit heb ik het?

Niet stiekem spieken op het plaatje.😜
@jrk68: misano, zie liever mugello op de F1 kalender hoor! Dat is pas een pittig circuit!
@jrk68: Van de laatste 3 dodelijke ongelukken in de GP onderneming, hebben ze 2 verbonden aan namen rondom (straat) en van het circuit.
Interessant detail 1: in beide gevallen waren de marshal’s op z’n zacht gezegd: knullig, met het vervoeren van het lichaam direct na de crash van de baan af.
Interessant detail 2: tussen Kato en Simoncelli in, is er nog een andere rijder overleden: Tomizawa, Moto2….. op Misano. Overigens leek het dat ook Tomizawa’s stretcher ‘knullig’ is behandeld.
@gregorius:
Marshal’s zijn goedwillende vrijwilligers, die vanachter je computertje afbranden is wel heel erg laf.
Ga het eens een jaartje proberen, ze kunnen er nog zat gebruiken.
Zelf heb ik het jaren gedaan en zit nu wat hoger in de boom, maar van mijn mensen blijf je af.
Als daar kritiek op moet komen dan doet de organisatie dat zelf wel. Daar hebben we geen internethelden voor nodig.😡
@jrk68: Ik vertel alleen wat ik heb opgemerkt en wat ik een interessant detail vond.
Vrijwilliger zijn als Marshal; zou t best graag doen.
Enige probleem is dat ik in een land woon waar geen circuits zijn.
Waren die hier wel, had ik ook al lang deelgenomen in een particuliere cup.
’t Blijft bizar, dit. Want, samen met België, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Monaco (Frankrijk verdween in 2009 en Zwitserland in 1955), verbindt Italië het hedendaagse Formule 1-wereldkampioenschap (nog) met het vooroorlogse Europese kampioenschap.
Ik denk dat dit soort beslissingen ook niet goed is voor de sport. De circuits met een beetje karakter en ziel verdwijnen langzaam maar zeker van de kalender en worden vervangen door clinische circuits van Tilke.

Als je naar dit soort foto’s kijkt en foto’s van andere circuits uit vervlogen jaren dan gaf de ambience alleen al reden om te kijken. Tegenwoordig zijn het circuits die er zo perfect bij liggen dat ze zielloos en karakterloos zijn. Tel daarbij op dat de races die er op gereden zijn meer een optocht is dan dat er legendarische strijden zijn gestreden dan zal dat beeld niet snel veranderen. Jammer.
@Rick-dos: Bovenstaande foto is alleen niet van Monza… Volgens mij heeft Senna namelijk nooit in een Williams op Monza mogen rijden…
Ik denk dat Italië een vereiste is voor Ferrari. Als Monza of Imola niet op de kaart staan, zal het raspaardje denk ik wel gaan steigeren en dreigen met vertrek. Bernie speelt steeds vaker hoog spel, en denk wel dat dit een heel gevaarlijk kaartje is die hij trekt.
@ederooij: ik hoop dat Ferrari dat doet, misschien keren er dan meer teams tegen Bernie en wippen ze hem eens van zijn troon. En ik wil Monza ook niet weg hebben :|
Mijn woonkamer is beschikbaar,moet toch gestofzuigd worden…
@norge:
3 vrouwen in huis en niet eentje die haar verantwoordelijkheid neemt…?
Valt mij toch een beetje tegen van onze stoere viking.😜
@jrk68: knap Zweeds spul?
@xiran:
Noors Xiran, Noors, al weet ik natuurlijk niet wat hij zoals bijklust.😎
Er is geen vervanger. Die demente gnoom gaat maar met zijn eigen vermogen zorgen dat het kan doorgaan!
Imola gaat het worden let maar op.
Bernie maakt de F1 echt kapot uit drang naar winst. Hoop dat Renault vertrekt en naar WEC gaat. Hoop dat Audi niet komt en in WEC blijft. Of dat Bernie met Sepp Blatter op pensioen gaat.
Ik zit er bijna over te denken zelf een F1 vervanger op te gaan zetten met alle oude cirquits en minder onzinregels. Dit gaat toch nergens meer over?
Deze man moet hééééél snel een houten jas krijgen, seniele geldwolf!
@toniominestrone: houten jas kende ik nog niet hahaha
@toniominestrone:
Leg hem dan ook even uit dat een houten jas geen zakken heeft en dat het een heel stuk zachter rust zonder over geld vechtende Kids op je kist?
2 zaken die het gnoompje niet helemaal door heeft.
Een circuit met een race historie? Euro circuit in Valkenswaard natuurlijk! Grote namen als Jan en Gerard de rooy, hans “racey” stacey, boer bekx, van duin en DAF & co en natuurlijk ik! Zou zo mooi kunnen zijn!
Schrap dan meteen Belgie en Monaco ook, dan hoef ik tenminste helemaal niet meer te kijken…
Imola is wel een leuk baantje dat terug zou mogen op de kalender als je het mij vraagt maar niet als dat ten koste van Monza moet gaan.

Ik moet zeggen ik beschouw mezelf wel echt als een diehard fan maar ‘the hits keep on coming’ tegenwoordig. Nou ja hopelijk gaat dit verhaal niet door en schaffen ze vooral ook die achterlijke benzinelimiet af, dan ziet het er weer een stuk rooskleuriger uit.
Is Mugello geen optie verder voor de F1?
Als Monza ook al van de kalender verdwijnt ben ik wel een beetje klaar met de F1 eigenlijk. En Azerbeidjan serieus genoemd word betekent het dat er een stel idioten aan het roer staat.

Dat het circus een paar lucratieve banen aan doet is te begrijpen, maar sinds 2000 komen er telkens vage banen in vage landen bij en verdwijnen de circuits met historische waarde.

Het feit dat de F1 telkens afneemt in populariteit geeft in elk geval aan dat Ecclestone en de zijnen er goed in slagen de ooit zo mooie sport compleet om zeep te helpen.

Dat is net zoiets dat er een WK is zonder Brazilië.
Ach nog ff en de formule 1 heeft helemaal een Europese wedstrijden meer en heeft het zijn thuis front en tradities verlaten voor nog meer geld voor een demente idioot ….
De normale sterveling zou denken dat Bernie het circuit zou moeten huren om er een race te kunnen organiseren.
Monza is niet te vervangen!
Ach, sinds ik met het Le Mans virus in aanraking ben gekomen heb ik F1 voorgoed in de ijskast gezet. Ik zou meneer Ecclestone serieus aanraden daar eens op de koffie te gaan.
Ecclstone moet lekker opstappen. Net als blatter dat al heel lang geleden had moeten doen bij de FIFA

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).