F1 Maleisië: Max Verstappen veruit het snelst in VT1!

Auteur: , 17 Reacties

MV33 is zijn laatste dag als tiener goed begonnen.

VES

Ondanks het feit dat Red Bull vorig jaar een 1-2 scoorde in Maleisië en er ook in het verleden al veel succes geboekt heeft, zijn de rode stieren dit weekend niet bepaald de favorieten voor de zege. Het circuit van Sepang kent weliswaar snelle bochtige secties die de RB13 wel liggen, maar ook twee lange rechte stukken waar pure power belangrijk is. Je zou bij wijze van spreke LH44 al met potlood neer kunnen pennen als de winnaar van de race. Tenzij er natuurlijk gekke dingen gebeuren…

Laat dat nu vandaag het geval zijn geweest. Of nou ja, dat er een bakje water op het circuit valt is op zich niet zo zeldzaam in Maleisië, maar het zorgt altijd voor welkome opschudding in het F1-veld. Opeens komen sommige auto’s en rijders beter uit de verf dan normaal. Max Verstappen is zeker zo’n coureur die wel uit de voeten kan in het natte en zijn RB13 houdt er ook wel van. Tel je één plus één op, dan vind je Max terug op P2 P1! De Nederlander was dik 7,5 tiende sneller dan teamgenoot Ricciardo, die op de tweede plaats eindigde.

De sessie kwam pas op gang na een vertraging van ongeveer een half uur, daar de FIA weer eens bang was dat de brandvrije schoenen van de coureurs vochtig zouden worden. Toen het los ging bleken de coureurs echter niet al teveel moeite met de baan te hebben. Vettel en Wehrlein schoten even het grind in, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.

Opvallend was vooral het grote aantal nieuwkomers/vrijdagmannen op de baan. De meesten daarvan deden het verrassend goed ondanks de weersomstandigheden. De ogen zijn natuurlijk vooral gericht op Pierre Gasly dit weekend, die zijn racedebuut maakt voor Toro Rosso. De Fransman beëindigde de eerste sessie als negende. Een direct vergelijk met Sainz is er echter nog niet, want in de andere STR12 zat vanochtend ten tweede male Sean Gelael. De kapitaalkrachtige Indonesiër gaf ruim twee seconden toe op Gasly.

Daarmee was Gelael echter de enige nieuwkomer die niet zo tof ging. Sergey Sirotkin troefde bij Renault nipt Jolyon Palmer af voor P10 (ouch), Leclerc was bij Sauber liefst vier tienden sneller dan Wehrlein en Giovinazzi ging bij Haas F1 slechts een tiende langzamer rond dan ervaren rot Grosjean. De toekomst klopt dus op de deur.

Laatste geinige feitje om te benoemen: Kimi Raikkonen ging qua topsnelheid veruit het hardste van iedereen. Oké, waarschijnlijk heeft de Fin gewoon een tow gehad, maar het ziet er wel leuk uit in een statistiekje:

RAI

Of Max de vorm van vandaag vast kan houden zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van de weergoden. Verstappens gaan immers altijd hard in de regen in Maleisië. Bewijs daarvan vind je onder ander terug op het officiële Youtube-kanaal van de F1, waar de complete Grand Prix van 2001 terug te vinden is (link).

De tweede training van vandaag staat gepland voor 09:00 uur onze tijd. VT3 begint morgen om 08:00 uur, gevolgd door de kwalificatie om 11:00 uur. Let even op, want de race begint zondag twee uur eerder dan de kwali op zaterdag, namelijk om 09:00 uur. Het zou jammer zijn als je net inschakeld terwijl HAM de finish over rijdt en de titel zeker stelt.

UPDATE: VT2 is inmiddels ook verreden. Max kon zijn eerste plaats niet vasthouden, maar Mercedes had het nog lastiger.

Uitslag VT1:
1. Verstappen
2. Ricciardo
3. Alonso
4. Raikkonen
5. Vettel
6. Hamilton
7. Bottas
8. Stroll
9. Gasly
10. Sirotkin
11. Palmer
12. Vandoorne
13. Ocon
14. Gelael
15. Perez
16. Leclerc
17. Wehrlein
18. Grosjean
19. Giovinazi
DNS
Massa17 reacties

Ik wil aardig zijn
En optimist
Maar aangezien er een paar Italiaanse taxi-chauffeurs in rode bolides rondrijden die denken dat ze ergens in Rome niets en niemand ontziend aan het scheuren zijn, kan ik alleen maar zeggen :
– Prijs de dag niet voordat het avond is
– Eén zwaluw maakt nog geen zomer
– Eerst zien dan geloven
– Dat is rot, m’n RedBull is kapot.
@desjonnies: Als we dan toch voor rijmpjes gaan : Hey Arri mag ik weer een nieuwe Ferrari?
@w0o0dy: dat rijmt niet. Ari wel, maar dan werkt je brug naar de teammanager niet….
@dunhozzie: rijmt wel maar de alliteratie werkt dan niet helemaal lekker. Maar va bene
@desjonnies: ik hoop dat die zilverpijl niet verder komt dan een mijl
@desjonnies:

Anderzijds, elk positief puntje is weer meegenomen.
“Liever één kut in de hand dan de lucht van tien”.
@jack_abarth: hangt nog altijd af van de lucht van die ene kut
Raceweekend zonder een Red Bull Calzone, bitte.
Overigens zie ik bij nieuwkomer Gasly continu dit voor me: https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Gastly_(Pok%C3%A9mon)
@neleev: ik zie dit…
https://youtu.be/kd2mcytTiNg
@w0o0dy: best baasje dus! Komt de F1 ten goede zo te zien.
Ik zal wel op het minst waarschijnlijke scenario hopen, maar ik hoop dat VER in een gevecht waar niemand botst en alle auto’s het doen de rest naar het tweede plan verwijst.
Overigens.. Giovinazzi VS Sirotkin … Ook niet echt pannekoeken!
https://youtu.be/rIvA03u4wC0
Mooi om te zien dat de jonge jongens het zo goed doen.ben benieuwd hoe Gasly het gaat doen tegen Sainz… En Wherlein, Magnussen, Grosjean, Ericcsson Palmer, zou ik niet missen…
@w0o0dy: Wel jammer voor Sauber. Al jarenlang actief in de Formule 1 en dit jaar zijn ze extreem langzaam. Terwijl ze in mijn ogen een van de mooiste auto’s hebben dit jaar.
En vt1 is verruit het onbelangrijkst
We hopen op een mooie race met Max dit keer. VT1 is net zo iets als het nummer van een mooi meisje scoren om er daarna achter te komen dat ie het niet doet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).