F1 Power Rankings: wie was de beste coureur in Australië?

Auteur: , 13 Reacties

Die zag je niet aankomen!

Magnussen in Australië

We horen je denken: “F1 Power Rankings? Die term ken ik niet.” En dat klopt: het is een nieuwe manier van coureurs rangschikken. Het is misschien wel de meest representatieve rangorde van de F1-grid. Het staat uiteraard zwart op wit dat Sebastian Vettel er afgelopen zondag met de winst vandoor ging, maar menigeen beweert dat de beste coureurs in de ‘middenklasse’ teams zitten en slechtere prestaties op het scorebord neerzetten vanwege gebrekkige of onderpresterende hardware. Daarom zijn de Power Rankings in het leven geroepen: een team experts zal na elke race de coureurs grondig checken en kijken wie het best presteerde qua skills, niet qua hardware.

Je raadt het daarom al: de Power Rankings bepaalden dat Vettel niet de beste coureur van het weekend was. Sterker nog, de Duitser staat op plek 10. De beste coureur van het seizoen was dan ook niet één van Seb’s geduchte concullega’s Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo of Raikkonen. Oké, het merendeel hiervan staat wel in de top 10, maar de winnende eer gaat naar iemand die een wat belabberdere race had. Sterker nog: hij finishte niet eens.

We hebben het over Kevin Magnussen. De Deen reed volgens F1.com een foutloze race. Hij maakte indruk door zijn goede kwalificatie en start. Hij heeft zich de hele race kunnen vestigen tussen de big boys, een wielbout zorgde er echter voor dat zijn bolide uitviel en hij de race niet uit heeft kunnen rijden. Daar kan de Haas-coureur zelf natuurlijk niks aan doen, volgens de experts heeft hij zich meer dan bewezen.

Na Magnussen komen de bekende(re) namen naar voren, Lewis Hamilton op plek 2 bijvoorbeeld. Volgens de F1-experts had de Brit gewonnen als ditmaal de software geen roet in het eten gooide: een ‘glitch’ met de Virtual Safety Car zorgde ervoor dat hij tweede werd. Driver of the Day Alonso pakt plek 3. Raikkonen, Ricciardo en Vettel pakken respectievelijk plek 4, 7 en 10, Max valt er net buiten. Opvallend zijn de plek 5 en 6, waar Romain Grosjean en Charles Leclerc shinen. Beide coureurs pakten geen hoge plaatsen, Grosjean viel net als zijn Deense collega uit en Leclerc moest het met een 13de plaats doen. Beide coureurs worden geprezen vanwege hun prestaties ten opzichte van de ‘topklasse’: Leclerc beleefde een mooi debuut.

Nico Hulkenberg en Marcus Ericsson maken de top 10 af door een achtste en negende plek te bemachtigen. De volledige top 10 luidt daarmee:
1. Magnussen
2. Hamilton
3. Alonso
4. Raikkonen
5. Grosjean
6. Leclerc
7. Ricciardo
8. Hulkenberg
9. Ericsson
10. Vettel

Imagecredit: Haas F1 op Facebook.13 reacties

Iedereen is een winnaar.
@harrie: number 2 is not a winner, and 3 nobody remembers…
Meedoen is belangrijker dan winnen
@964rs: ach het is toch maar een spelletje
Winnen is iets voor losers.
Dit is echt relevant voor het kampioenschap
@rob5nismo: Totaal niet maar zijn de legendarische races die we ons herinneren ook niet vaak races dat de top coureur niet wint?
@bassx: is ook
Je hebt er helemaal niets aan. Wie is de expert eigenlijk?

Toch kan ik de ranglijst enigzins begrijpen. Ik heb niets met Magnussen en Grosjean, maar reden zij een sterke race.

Eigenlijk is dit een soort prestatielijst van de coureurs. F1 is toch een soort van teamsport. Maar deze lijst is voor de coureurs zelf.
@87sandyd: De experts zijn de redacteurs van F1.com. Wie dat precies zijn is niet bekend, maar we weten wel dat Will Buxton bij dat clubje hoort. De afgelopen jaren was Buxton werkzaam als presentator van NBC Sports F1, en sinds dit jaar presenteert hij de pre- en post-race show op F1.com en schrijft hij mee aan dit soort stukjes
Als max er niet in staat dan neem ik dit niet serieus.
Helaas wel degelijk een zeer discutabele lijst en ook niet echt transparant. Jammer maar niet echt serieus te nemen dit soort lijsten.
Het zal Vettel aan zijn kont roesten dat hij tiende staat in lijstje.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).