Falklands-gate: Top Gear-producer wast handen in onschuld

Auteur: , 38 Reacties

Een week geleden werd de Top Gear-crew door een boze menigte met harde hand Argentinië uitgewerkt. Iedere betrokkene heeft inmiddels zijn zegje wel gedaan, alleen producer Andy Wilman nog niet. Tot nu.

Andy Wilman

In een 1.300 woorden omvattend betoog getiteld “Top Gear in Argentina: what really happened”, laat de eindverantwoordelijke van het programma weten hoe wat hem betreft de vork in de steel zit omtrent alle heisa die rond de filmwerkzaamheden van Top Gears 2 uur durende kerstspecial van dit jaar ontstond.

In de kern draait het om de gewraakte nummerplaat H982 FKL, dat volgens Wilman toch echt een bestaand en geen gefabriceerd kenteken is, en daar heeft hij gelijk in. Wat echter niet voor Top Gears onschuld pleit, is dat er in Clarksons verruïnneerde Porsche (terwijl hij zelf ergens in een bezemkast schuilde) ook nog kentekenplatem zijn gevonden met de tekst BE II END (‘bellend’, net zoiets als ‘wanker’), dus je kan niet stellen dat er absoluut geen kentekensneren gepland waren.

Hoe dan ook, de over-agressieve Argentijnse veteranen krijgen er van langs, en het straatje van Top Gear wordt schoongeveegd. In het laatste kreeg het deze week ook al hulp van grapjurk Richard Porter, die echter als BBC-medewerker en Top Gear-schrijver niet echt objectief te noemen is.

Enfin, lees zijn blogpost en vorm je eigen oordeel, zou ik zeggen.38 reacties

Moet dit nog uitgezonden worden? of heb iets gemist.
@DePannekoek: En het moet nog worden uitgezonden en je hebt inderdaad iets gemist ja :P
@DePannekoek: Je hebt gemist dat het nog moet worden uitgezonden. Staat bijvoorbeeld ook in de tekst.
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/top-gear-falklands-row-shows-4417646 Hier staan er een paar foto’s en beelden online over top Gear in agentinie
@henkhupelschoten: ja, wat moet er te zien zijn? Het zijn alleen maar foto’s van Jeremy en Richard naast een taxi en een paar foto’s die we al gezien hebben. De video integendeel is wel interessant….
Klinkt oprecht. Als het een grap was geweest had jc waarschijnlijk olie op het vuur gegoid
Die Argentijnen gedragen zich als kleine meisjes, net als op het voetbalveld.
Ach, bij de oosterburen ben ik WO-II-4045 al eens tegen gekomen… Een onschuldige VW uit Worms
@850t5r: natuurlijk. Jammer alleen voor jouw verhaaltje dat ww II in 39 begon en niet in 40
@porker: ja en dus??? Vraag ze eens in Rotterdam wat er ook al weer gebeurde op 10 mei 1940…
@850t5r:
Toen heeft mijn opa met een paar maten een beetje ruimte gemaakt, dankzij hem woon ik nu in Manhattan aan de Maas i.p.v. een vervallen oude pauperbende.

Zo. heb jij een antwoord op je vraag hoe ze daar in Rotterdam over denken….
@jrk68: zie je wel! Er zijn heus wel mensen die er baat bij hebben gehad, ieder nadeel heeft z’n voordeel…?:D
@porker: Dus omdat WO2 in 1939 is begonnen is het onmogelijk dat hij de kentekenplaat WO-II-4045 heeft gezien. Ik snap je volledig.
@porker:

In Nederland wel.
Begin me steeds meer te ergeren aan meneer Clarkson. Hij lijkt gewoon voor de lol mensen te willen kwetsen met zijn stomme uitspraken en acties. Je kan ook humor hebben zonder neerbuigend te doen naar anderen. Daarnaast wordt Top Gear ook steeds saaier, dus hij zoekt gewoon dit soort conflicten op om aandacht voor zijn programma te trekken.
@NiNja: volgensmij heb je het artikel nog niet eens gelezen of wat top gear zelf schrijft, toen ze de porsche kochten zat dat kenteken er al op zonder te weten dat de kentekenplaat naar de falklands oorlog wees. hier kunnen ze ook niks aan doen. ik zie zo vaak een kentekenplaat waarop ik een afkorting kan bedenken (kwam laatst in belgie PEC tegen en dan vraag ik me af of je daar ook wel mee rond rijden….)
@henkhupelschoten: Ik denk dat wel ze iets meer onderzoek daar naar gedaan hebben… anders is het wel heel toevallig.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Bellend betekent zoiets als eikel maar dan nog ff wat erger hier in de UK. Bellend mag waarschijnlijk niet eens gezegd worden op bbc tijdens de uitzending om 20:00h, verbaasd mij dan ook niets dat ze met opzet H982 FKL op een Porsche hebben. Iedere Engelsman/vrouw met een beetje verstand zou zijn opgevallen dat dit niet in dank zou worden afgenomen in Argentinie.
@fernie: Volgens Wilman is deze speciaal aangemaakt en ingevlogen nadat Jeremy er op twitter achter kwam dat H982 FKL ook opgevat zou kunnen worden als verwijzing naar de Falklands.
@drijver: yea right, JC heeft al vele waarschuwingen gehad dus dit gaat hij natuurlijk nooit toegeven! In de UK wordt die inmiddels ook uitgekost door velen en hij is wederom te ver gegaan. Iemand op twitter wees topgear er al op voordat de autos in argentinie waren maar daar werd niets mee gedaan.
Clackson denkt door de clown uit te hangen, hij hele bevolkingsgroepen in de zeik mag nemen.
Om dan vervolgens de totale onschuld uit te hangen.
Maar iedere scheet in de reportages is geregisseerd. Reken maar dat die nummerplaten prominent in beeld verschijnen bij de uitzending.
Hij is gewoon de verkeerde tegengekomen die niet in de zeik gezet wil worden.
Volgens de Argentijnen waren alle drie de nummerplaten een referentie. De getallen op de andere platen zouden een verwijzing zijn naar de aantallen gedode Argentijnse en Engelse soldaten zijn.
In zijn blog zegt Wilman dat Top gear nooit zulke grappen maakt. Dat is niet waar in de Vietnam aflevering was de fallback een amerikaanse chopper met vlag en al. Ook is er een stukje waarin met een benz naar Polen wordt gereden “Berlin to Warchau in one tank”. Om nog maar te zwijgen over grapjes over fransen die overgeven. De mannen die protesteerden waren veelal te jong om veteraan van dat conflict te zijn, was gewoon verveelde jeugd opgejut door een sociaal media offensief.
Desalniettemin als groot top gear fan vind ik de reactie van de “veteranen” buitengewoon dom. Zelfs als de keuze voor de platen expres zou zijn geweest. Het grootste tv programma ter wereld en dit is wat je de hele wereld laat zien van jouw land? Als een stelletje humorloze zakken die geweld menen te kunnen gebruiken om een stel nummerplaten? Het is alsof je in Duitsland door een nazi erop gewezen wordt dat toch veel ss vriendjes van hem in de oorlog zijn gestorven en of je daar respect voor wilt tonen.
@drijver:
Het gaat gewoon om respect en dat is bij TopGear gewoon ver te zoeken.
Maar ja, ze draaien gewoon wat de mensen willen zien.
@Hubert: Jij hebt het over respect. Ik noem het humor. Sommige grapjes vind je niet grappig. Ok dat kan, move on. De mensen die zich laten beledigen door een entertainment programma als top gear hebben toch echt last van lange tenen.
@drijver: Als je vrienden en collegas in die oorlog overleden zijn zou ik de humor er ook niet van inzien.
@drijver:
Waarom moet humor bestaan uit het in de zeik nemen van anderen?
@Hubert:

Waarom niet?
@carmasterr: omdat het een laag niveau van humor is. Echt goede humor doe je ten koste van jezelf, niet van anderen.
@mashell:

Jezelf onderuit halen mag wel, anderen onderuit halen mag niet..
Als je de ballen hebt jezelf publiekelijk onderuit te halen, dan moet je dr ook wel tegen kunnen als een ander je eens onderuit haalt.
Dus niet huilen.
@drijver: als je de comments onder het TG artikel leest staat dat ook genoemd want er zou in de andere 2 een getal hebben gestaan dat refereerde aan 649 ARG slachtoffers en 258 UK slachtoffers van de oorlog. Echter was dat helemaal niet zo want op foto’s kan je zien wat de andere kentekens waren, namelijk N269KNG & EKH646J. Kortom er wordt weer veel te veel gelezen in dingen die er niet zijn.

Ja JC is een clown en bij tijd en wijle zelfs gewoon een domme aap. Maar hij is echt niet zo dom dat hij na al die recente zaken zo’n stomme actie bewust gaat uithalen. Dus als die kenteken registratie (iets wat toch gemakkelijk onafhankelijk bewezen kan worden) echt gewoon zo was als die was. Geloof ik ze best dat een stomme samenloop van omstandigheden is geweest.
Het is maar een TV-serie, ontspan en maak je ergens anders druk over
Wat Clarkson doet valt nog wel mee in vergelijking met een paar recente satirische stukjes van Koefnoen. De één waarin de ramp met de MH-17 een mooie aanleiding is voor een ‘grappig’ stukje, de ander waarin ze als Geer en Goor een ‘grap’ maken over de monstertruck, koud een week na de ramp. Dat is minstens zo schofferend en respectloos.
@moveyourmind:
Helaas heeft topgear wel het niveau van Geer & Goor bereikt… Dus het vergelijk klopt aardig.
Een grote setup om media aandacht te creëren. Missie geslaagd.
Wat een clown. Het Is overduidelijk dat de plaat Falkland aangeeft. En heel toevallig zat het op die auto en de dubbelzinnige mensen van tg hadden niks un de gaten… Maar natuurlijk.
Lekker interessant, die Argentijnen moeten niet zeiken. Hebben ze geen inflatie probleem op te lossen ofzo?
Laat die topgear mannen lekker provoceren. Het zijn er maar 3 en ik kijk altijd uit naar iedere nieuwe aflevering. Sta versteld van wat die mannen iedere keer verzinnen. Hulde topgear en hulde Clarkson die mensen zo genadeloos kan irriteren. Prachtig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).