Heftig: Clarkson moest zich verstoppen voor boze meute

Auteur: , 29 Reacties

Naar eigen zeggen moesten Jezza en Co. onder een bed duiken om aan de boze menigte te kunnen ontsnappen.

Een doodsbange Jeremy Clarkson

Het team van Top Gear was afgereisd naar Argentinië om een special op te nemen. Daarbij werd (onder andere) een Porsche 928 gebruikt, die was voorzien van een kentekenplaat die zonder al te veel fantasie verwijst naar de Falkland-oorlog. De lokale bevolking was het daar niet bepaald mee eens, maar het bleef niet bij een vermanend vingertje. De crew vluchtte namelijk halsoverkop het land van biefstuk en Pluisje uit, en de situatie zou zelfs dusdanig dreigend zijn geweest dat er doden hadden kunnen vallen, aldus Clarkson zelf.

De kentekenplaat

Jezza was er als de kippen bij om te verklaren dat de kentekenplaat geen scripted provocatie richting Argentijnen was. Het berustte namelijk allemaal op toeval en de gehele crew had zich tijdens de opnames voorbeeldig gedragen. Hoewel dat uit de mond van iemand die de confrontatie niet bepaald schuwt ongeloofwaardig mag klinken, heeft Clarkson in z’n wekelijkse column één en ander toegelicht.

De gewraakte kentekenplaat (H982 FKL) was volgens Clarkson allang van de auto gehaald. Een attente twitteraar had er namelijk op gewezen dat deze cijfer- en lettercombinatie nog weleens tot boze reacties konden leiden, wat het team ertoe bewoog om nog vóór de opnames in Argentinië een plaat met willekeurige cijfers en letters op de Porker te schroeven.

The shit goes down

De daarop volgende situatie zoals JC hem beschrijft, doet bijna vermoeden dat er een complot tegen Top Gear of de BBC gesmeed was. Het olijke trio stond namelijk rustig op een berg te poseren voor foto’s en handtekeningen uit te delen, toen zich plots een klein protest vormde aan de voet van diezelfde heuvel. Vervolgens werd hen door enkele lokale officials duidelijk gemaakt dat de voltallige crew niet welkom was, en dat was ongeveer het moment waarop de pleuris uitbrak.

Naar verluidt zwol de boze menigte snel aan, waarop het team besloot de opnamen te beëindigen en richting het hotel te vluchten. Daar werd hen de doorgang versperd door een groep boze truckers, maar uiteindelijk slaagden de Britten er toch in om onder een bed weg te duiken en zo aan de boze Argentijnen te ontsnappen.

Clarkson, Hammond en May konden wonderwel vrij snel wegkomen om met piepende banden koers te zetten richting Buenos Aires, maar een deel van de crew (29 man) kon niet zo vlug meekomen. Zij bereikten na een barre tocht van 6 uur de grens met Chili, maar zouden onderweg meermalen in ‘hinderlagen’ zijn gereden. Ook werden ze continu dwarsgezeten door locals die de TG-auto’s van de weg probeerden te drukken.

And on that bombshell…

Clarkson concludeert met de stelling dat de kentekenplaat niet de daadwerkelijke aanleiding was, maar dat de Engelse nationaliteit van het overgrote merendeel van de crew de echte reden was achter de riots (boontje komt om z’n loontje?). Zou kunnen, al is het natuurlijk niet ondenkbaar dat de Argentijnen toch lucht hadden gekregen van het nummerbord, en alsnog verhaal wilden halen ondanks dat het ding al lang en breed vervangen was. Hoe dan ook, we kunnen in elk geval niet wachten tot de veelbewogen kerstspecial op de buis verschijnt. Moet haast wel een bijzondere aflevering worden.29 reacties

ik kan nou al niet wachten op de special!
Gelukkig hebben we RTL Autovisie nog… *Sarcasme*
@Hainz: niets mis mee!
@Hainz: je bedoelt Flop Gear? Met die over het paard getilde autotelevaaggekkie…
Gelukkig zijn ze niet te beroerd om het hele voorval lekker uit te melken in de media…
Gevoelig grapje. Overdreven reactie. Schitterende reclame voor het nieuwe seizoen.
Ik begrijp meneer Clarkson goed…
Ik zag de kenteken plaat en het Was absoluut zeker wel expres. dar zit er echt niet per ongeluk op.
@rolov: dat was ook mijn eerste reactie. Dat kan toch niet toevallig zijn..
Ik geloof dit meteen. Clarkson is immers niet iemand die bekend staat om stelselmatig overdrijven, incidentjes opblazen en relletjes opzoeken.
Dat linkje naar zn column is vrij nutteloos.
Je mag namelijk eerst even lid worden van de Sunday Times voordat je het hele geval mag lezen…
Prachtig. Als dit allemaal echt is, laten die Argentijntjes zich wel heel erg kennen, en staan ze eigenlijk 32 jaar na dato nog een keer gigantisch voor lul. :)
Ik voorspel alvast een paar mooie opmerkingen over Argentinie van Clarkson tijdens alle uitzendingen voor komend seizoen.
@Specht: Omdat GB 32 jaar geleden ff zo graag hun macht moest tonen door Argentijnen uit te moorden voor een paar eilandjes?

Vind het niet raar dat er zo gereageerd wordt. Is niet iets om trots op te zijn en Jezza is dat blijkbaar wel en dan gaat die het nog uitdagen ook.

En voor wat? Voor een stel kijkcijfers, nergens anders voor…

Ik(en denk velen met mij) zijn bestwel in voor een grapje maar dit is zooooo over scripted en gedaan om kijkcijfers voor de special straks, die ze overigens echt niet nodig hebben, dat weet ook iedereen.
@87sandyd: volgens mij waren de Argentijnen degene die het conflict begonnen, en verdedigde GB alleen hun eigen grondgebied ? Maar goed zo kun je het ook uitleggen
@87sandyd: “Omdat GB 32 jaar geleden ff zo graag hun macht moest tonen door Argentijnen uit te moorden voor een paar eilandjes?”

Je weet dat GB voor haar eigen inwoners opkwam? Falkland oorlog starte doordat Argentinië de Engelse eilanden binnenviel.
@hopeloos: Je weet dat Thatcher een leuk afleidingsmanoeuvre nodig had om de aandacht weg te leiden van de slabakkende economie die haar herverkiezing in het gedrang bracht?

Verder kan je je afvragen in hoeverre elk willekeurig land recht heeft op koloniale overzeese gebieden…
@Esprit_de_Flandre: Je snapt dat hetzelfde opgaat voor Argentinië. Die eilandjes liggen namelijk niet vlak naast de kust.
@azenomei: Vandaar “elk willekeurig land”. Doel niet specifiek op UK dus…
@Esprit_de_Flandre: Dat neemt niet weg dat Argentinië GB binnenviel…of denk je dat Thatcher onder één hoedje speelde met de Argentijnen om haar aan nog een ronde PM te helpen?

Je kent ook de uitslag van de referendum in de Falklandeilanden (ook al is deze uitgevoerd in 2013)?
@hopeloos: Onder één hoedje, nee. Maar het had vast wel opgelost kunnen worden zonder veldslag/zeeslag. Ook werd de Britse publieke opinie duchtig bewerkt om tot oorlog te komen, en dat is dan wel degelijk de verdienste van Thatcher en co, en dat enkel ten behoeve van een herverkiezing.
@Esprit_de_Flandre: Waarom zou je gaan onderhandelen als je weet dat je sterker bent? Met onderhandelen verlies je.
@hopeloos: Sterker? Is maar hoe je het bekijkt. Het scheelde niet veel of de UK was op z’n bek gegaan op de Falklands. “Sterker” zijn dan de ander is niet altijd genoeg om een oorlog te winnen, en zelfs als je die oorlog “gewonnen” hebt, heb je nog niet per se gewonnen. De US is ook sterker dan Irak en IS, maar ze zullen nooit echt winnen…
@87sandyd: Sla jij je geschiedenis boeken nog maar een keertje open.
@Specht: je kent de Zuid Amerikaanse temperament niet? Dat wij Hollanders bij alles denken: ach laat maar maar die zuid Amerikanen zijn echt heel nationalistisch
die Argentijnen, alsof heel duitsland achter je aankomt als je SS in je nummerplaat hebt, well done.
@gwnfinn: Duitsers geven daar geen Fuck om. Het failliete Argentinië daarentegen.
@gwnfinn: Misschien als je met SS platen een rondje Israël pakt wel ;)
Typisch die “georkestreerde” woede tegen de Britten. Waar hebben we dat recent meer gezien? Verstandig is het niet van de lokale machthebbers, dit krijgen ze wereldwijd meerdere malen rond de oren in negatieve publiciteit. Die Argentijnen kunnen zich beter druk maken over hun failliete land op dit moment. Overigens zijn ze bij TG wel bedreven in vluchten voor locals. Meen me uit TG USA roadtrip ook al een akkefietje te herinneren….
@disco3hse: Scene met die red necks was geënsceneerd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).