Ferrari 250 GT Drogo verkocht, GTO voor een prikkie [video]

Auteur: , 16 Reacties

De lijnen die net even anders zijn dan bij een echte 250 GTO, het ontbreken van logo's, je kunt zien dat dit geen echte 250 GTO is. Toch is dit allesbehalve een replica, maar een indrukwekkende special door de man die ook de 250 GT Breadvan bouwde.

Die man is Piero Drogo. Eind jaren ’50 en begin jaren ’60 is Drogo coureur, in 1960 rijdt hij zelfs één race in de Formule 1. Een jaar later begint Drogo in Modena Carrozzeria Sports Cars. De grootste klant van deze carrosseriebouwer is graaf Volpi, die we nog kennen van zijn ruzie met Enzo Ferrari. Volpi kocht enkele werknemers weg bij Ferrari om ATS te starten, waarop Enzo Volpi geen 250 GTO wilde leveren. De graaf liet Giotto Bizzarrini vervolgens een special ontwerpen op het onderstel van een ‘gewone’ 250 GT SWB, de bekende Ferrari Breadvan.

Zo’n mooie historie heeft deze 250 GT Drogo niet, al is het verhaal achter deze auto wel erg bijzonder. Het verhaal begint al in 1957, als in Modena een 250 TR (Testa Rossa) uit de fabriek komt rollen. Met de auto wordt twee jaar fanatiek geracet, om vervolgens enkele jaren uit de spotlights te verdwijnen. In 1964 wordt de Testa Rossa de werkplaats van Carozzeria Sports Cars binnengereden, waarbij Piero Drogo de opdracht krijgt de auto te moderniseren.

Dit doet hij door een aluminium carrosserie te kloppen die verdacht veel lijkt op die van de 250 GTO. Een mooi detail is de plexiglas bobbel in de motorkap, waaronder zes dubbele Webers fier omhoog steken. Wat je zag liggen was overigens niet de originele Testa Rossa-motor, maar een moderner blok uit een 250 GT die bij een ongeluk was afgeschreven.

Dus bovenstaande auto is eigenlijk een Testa Rossa? Nee. In 1978 besluit de toenmalige eigenaar van de Testa Rossa met chassisnummer 0716TR om bij Carrozzeria Fantuzzi -eveneens in Modena- een nieuwe carrosserie te laten maken, gelijk aan hoe de 250TR in 1957 de fabriek verliet. De aluminium body van Drogo wordt echter niet zomaar bij het vuil gezet, maar wordt op het onderstel van en 250 GTE (chassisnr. 2493GT) geplaatst, de minst geliefde (en meest betaalbare) Ferrari uit de 250-familie.

Dit weekend ging deze budget-GTO onder de hamer in Duitsland. Hoewel verwacht werd dat de auto tussen de 1 en 1,4 miljoen euro zou opbrengen, viel de hamer al bij 799.960 euro. Dat is een heel relatief prikkie dus, als heeft de nieuwe eigenaar wel iets heel bijzonders in zijn garage staan. Je hebt alleen wel bij elk evenement waar je komt met je Drogo iets uit te leggen.

AUTOJUNK16 reacties

Een aanwinst voor elke collectie
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Wat kost die Testa Rossa dan nu?
@galverink: 35 miljoen?
“waaronder zes dubbele Webers fier omhoog steken.” @dizono: Ik zie er 3×2=6 omhoogsteken, dus 3 dubbele zou ik zeggen, maar ik ben ook maar een nitwit.
@stephanotis: Nee hoor, dat zie je helemaal goed. Dat komt omdat er nu een blok uit de wat meer geciviliseerde 250 GTE in ligt. Het 250 GT-blok dat er oorspronkelijk in lag, had wel zes dubbele Webers, en dus twaalf kelkjes.
Een Testa Rossa, met een custom body, het blok van een GT, op het onderstel van een GTE. En we noemen het budget-GTO. Juist ja.
Moooooooi, hebb0n
Een GTO voor Pikkie!
Gewoon de badges halen bij halfords en dan verkopen als een ‘echte’ 250GTO
Gaaaaaaaf!
Stiekem mooier dan de GTO, maar laat het de rode broeken niet horen…
Ik zal wel vloeken in de kerk, maar stiekem vind ik dit wel een erg fraaie ‘GTO’. De extra centimeters in de lengte en breedte kan die goed hebben. En 8 ton is gewoon een koopje. Ook als multimiljonair zou ik moeite hebben om 20 miljoen voor een 250 GTO neer te leggen. Ja, het is de ultieme raceauto voor de weg. Alles gewonnen wolat ie kon winnen. Bloedmooi. Schitterende techniek. Maar de prijzen zijn nu wel echt bizar, in mijn ogen. Nu ben ik altijd een fan van de underdog en de outsider, en dat is financieel gezien interessanter. De 996 is een can mijn favoriete 911’s. Scheelt mij heel veel geld mocht ik een Über-käfer overwegen. Voor het geld van een redelijke 993 heb ik 4 996’en…
@gtwillem: Dit artikel en jouw voorbeelden laten maar weer eens zien hoe simpel en bekrompen de autowereld kan zijn. Met ze allen achter een paar modellen aanrennen en daar overdreven, exorbitante, belachelijke, etc. prijzen voor neerleggen. Voor iets echt speciaals en unieks zoals dit, is dan ineens een “fooitje” genoeg?
Met zo’n verleden en verhaal zou deze juist meer waard moeten zijn dan een gewone GTO.Dure embleempjes he van Ferrari.Als die erop zaten was hij ineens het twintigvoudige waard.
Hij heeft inderdaad een voor verhaal. Zeker voor de bouwer van dit project. Maar in vind het nu ook al een bak met geld wat hij op heeft geleverd bij die veiling.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).