Financiële problemen voor Saab-eigenaar NEVS [updated]

Auteur: , 20 Reacties

Wederom big trouble in little Trollhättan.

Productielijn Saab

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) nam in 2012 de failliete Saab-boedel over, met het ambitieuze plan om het bekende Zweedse merk overeind te houden. Dat gaat vooralsnog niet helemaal zoals gepland. Nadat eerder al de productie stil kwam te liggen zou een stel Chinezen en Indiërs de toko wel even overnemen.

Van dat gerucht is tot dusver niks meer vernomen, maar de berichten die nu uit Zweden komen lijken minder positief te zijn. NEVS zou namelijk sinds februari dit jaar een betalingsachterstand hebben bij toeleverancier Labo Test. De schuld bedraagt ruim 16.000 euro, niet echt een schokkend bedrag.

Labo Test heeft intussen het faillissement van NEVS aangevraagd en volgens Mona-Lisa Johansson, woordvoerster van de rechtbank van Vänersborg, vindt er op 18 september een zitting plaats waarop meer duidelijk wordt over de toekomst van het merk, die er niet al te rooskleurig uit lijkt te zien. (via: svd.se)

UPDATE: NEVS ontkent in de verklaring ten stelligste dat er bijna sprake was van een faillissement, Labo heeft inmiddels aangeven dat het afziet van een gang naar de rechtbank.

Fotocredit: autojunk20 reacties

Ik ben een groot Saab fan, maar de levensvatbaarheid van het project is domweg te klein. Over een paar jaar zijn maar 5 grote concerns (en Morgan, uiteraard).
Sow 16.000 keiharde euro’s. Wat verdient een arbeider daar? 5 euro p/m?
@diablogt: hahaha…. ik dacht hetzelfde!
@diablogt:
Zucht, Saab heeft een betalingsachterstand bij een toeleverancier, gewoon spullen dus die ze niet betaald hebben..
@diablogt: Het zou zomaar zo kunnen zijn dat deze schuldeisers een paar jaar geleden al flink nat zijn gegaan bij de vorige ondergang van SAAB, en dit keer gewoon geen risico willen nemen.

En als NEVS nu al geen 16.000 Euri’s kunnen betalen, belooft dat weinig goeds. Er zijn vast wel meer bedrijven die wachten op geld.
@diablogt: Het gaat om 150.000 Zweedse kronen. Als de SvD het juiste aantal kronen heeft genoteerd, klopt het bedrag. EUR 16.336,80 (wisselkoersen.nl). In dat geval lijkt het me ook een beetje Telegraaf-sensatie.
@diablogt:
Is inderdaad wel een héél laag bedrag maar er is een update die mist aan het artikel:

Update (18:00): Swedish television reports that the CEO of Labo test was unaware of the legal motion. It was the company handling their invoices that filed on their behalf. “We will now consider our options and one alternative might be that we withdraw our request”.

Of met andere woorden, Labo test heeft deze niet ingediend maar een andere firma die de betalingen afhandelen (soort van incassobureau?)
Ik denk dat we realiteit onder ogen moeten zien en concluderen dat Saab geen toekomst heeft alleen een rijk verleden.
16.000? Das een halve auto..
Zou Victor Muller ondertussen weer genoeg geld bijeengesprokkeld hebben om het merk terug over te nemen…? Dat en nog zoveel meer zien jullie in de volgende aflevering van de Saab-soap.

(en de verplichte noot) Go Victor, Go!
Werden er bij NEVS dan Saabs gemaakt? Zelfs als Saab liefhebber in hart en nieren heb ik niks met het laatste model 9-3. Te gewoontjes voor een Saab en gebouwd met wegwerponderdelen uit de GM schappen
@moveyourmind: met die terugroepacties in het achterhoofd geloof ik dat GM wegwerponderdelen gebruikt bij al hun merken …
Misschien bedoelt Mauritsh 160.000 euro of erger nog 1.600.000 euro.
16.000 euro sta ik elke maand rood en ik overleef het nog makkelijk!
Saab heeft haar ziel verkocht door met anderen autofabrikanten te gaan samenwerken ze moesten klein en exclusief blijven .
@599gto: Dat samenwerken deden ze niet zomaar denk ik. Al die projecten, systemen,etc. worden niet met bananen betaald.
@599gto: klein en exclusief is precies hetzelfde als kansloos. WIl je een voorbeel van klein en exclusief, met een Saab connective en absoluut kansloos: Spyker.
Je ziet het met de Italiaanse huizen voor design en kleine series, kleine Britse en Duitse fabrikanten van sportwagens ze vallen 1 na de ander om. Dus dat Saab zich met GM heft ingelaten was noodzakelijk. Probleem alleen was dat er bij Saab te weinig gebeurde en wat er gebeurde op de verkeerde plekken was. Het zal de klant worst zijn dat de motor in de Saab 100% identiek is aan die van Opel, maar Opel knoppen in het interieur kan echt niet.
Saabs never ending story.
Huiln met de pet op :(
Vermoedelijk leveranciers die onder Müller al fors de boot in zijn gegaan en nu geen risico willen lopen.

Maar ik zie weinig levensvatbaarheid voor Saab. Hier moet volgens mij een miljardenconcern in gaan om nieuwe modellen te ontwikkelen, anders lukt het niet.

Weet niet wat voor bedrijf de huidige eigenaar voor een concern is, maar klinkt met 16.000 betalingsachterstand niet echt spectaculair?
@peke:
Klopt!
Er zijn genoeg leveranciers die nog geen schroef leveren of een engineer er een uur aan laten besteden tenzij NEVS eerst vooruit betaald.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).