Force India trekt het doek af van de VJM10

Auteur: , 24 Reacties

Verrassing: hij heeft dikke wielen!

Force-India-VJM10

F1-teambazen staan niet altijd bekend als sympathieke lui, maar voor de introducties van de nieuwe auto lijkt er wel een soort gentleman’s agreement te zijn getekend. Vrijwel ieder team heeft een aparte dag uitgekozen voor de lancering van hun nieuwe bolides. De sponsors zullen daar ongetwijfeld blij mee zijn, want het betekent dat alle aandacht tenminste één dag volop naar hen uitgaat.

Op de favorieten moeten we nog even wachten. Mercedes is morgen aan de beurt en de nieuwe rode godin zal de dag daarna voor het eerst het levenslicht zien. Pas als allerlaatste wordt de auto waar wij Nederlanders met zijn allen zo naar uitkijken onthuld. Nog vier daagjes wachten en dan zien we voor het eerst de auto waarmee Max zijn eerste titel pakt. Een overzicht van alle data kan je hier nog eens checken.

Na Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari eindigde afgelopen jaar Force India op de vierde plaats in het kampioenschap. Met dynamisch duo Checo Perez en Hulkenberg achter het stuur versloegen ze knap het team van Williams, dat met dezelfde krachtbron rondrijdt. Een puike prestatie, gezien het team zojuist te kennen gaf dat het al in mei van vorig jaar stopte met de doorontwikkeling van de auto, om zich te kunnen focussen op de auto van dit jaar.

VJM10-neus

Het wordt alweer het tiende jaar dat Vijay Mallya de de scepter zwaait over zijn eigen F1-team. Vorig jaar bezocht de miljardair(?) alleen de race in Silverstone omdat hij in India wat financiële problemen heeft met de rechter. Of dat een steeds grotere schaduw over het team gaat werpen zullen we moeten afwachten. Positief is dat het team behalve op Vijay’s geld en het geld van de Mexicaanse sponsors van Perez nu ook Johnnie Walker kan verwelkomen als geldschieter. Dit merk van drankmoloch Diageo was eerder verbonden aan McLaren.

Het zal moeilijk worden om de prestatie van vorig jaar dit jaar nog eens te verbeteren voor Force India, maar Vijay is alvast voorzichtig optimistisch. Hij houdt vast aan zijn motto ‘underpromise and overdeliver’. Over ongeveer een maand kunnen we zien of dat gaat lukken.24 reacties

Tot zover vind ik dit de minst mooie auto die onthuld is. Dat komt mede door de ietwat saaie kleurstelling. Als de haaienvin en een gedeelte daaronder wat meer kleur had gehad was het een stuk mooier geweest.

En poeh, nu zie je heel goed dat Sergio Perez een klein kereltje is.
@viezefreddyw: wel een apart neusje. Checo zou het inderdaad goed doen als jockey op een peerd.
@viezefreddyw: Ik vind dat de neus ook niet echt meehelpt. Hij is getrapt, enigszins zoals we dat in 2013 zagen en voorop zijn de neusgaten vervangen door een dildo zoals we dat al in 2014 zagen. Optisch dan, want tussen de dildo en de vleugelsteunen zitten stukjes carbon. In feite is het een evolutie van de neusgaten die ze vorig jaar hadden.

En zo klein is Perez toch niet? Hij is begin 1,70 ergens als ik mij niet vergis. Ocon is gewoon ontzettend lang voor een F1 coureur. Die passeert de 1,85 ruim volgens mij.
@Edge: Pérez is 1.73 en Ocon is 1.86, hij is daarmee de langste coureur van de grid, eerst was dat Hülkenberg :)
pfff, ook al zo’n wanstaltige veel te drukke voorspoiler.

zal vast over nagedacht zijn qua aerodynamica en regelgeving, maar is geen porum.
Ik vind ze allemaal 1 voor 1 tot nu toe geslaagde auto’s met heerlijke livery. Dit seizoen zijn de bolides toch wel sexy te noemen.
Een team waar ik veel sympathie voor heb, maar ik vind de wagens absoluut niet mooi. Bij Ferrari is het precies contra.
Als ze al in mei zijn begonnen met ontwikkelen, dan zouden ze die neus toch wel wat beter hebben. En dan bedoel ik niet zozeer die vinger neus, die nu wat meer in lijn van de meerderheid van het veld is. Ik bedoel waar de neus op het chassis gaat, waar ook de voorwiel ophanging zit. Ze zijn hier duidelijk niet goed uitgekomen, waar Renault, Williams en Sauber wel een volledig vloeiende lijn hebben. We zullen zien of dit een betere oplossing is, maar mijn gevoel zegt van niet.

PS, ze hadden wel een kleurtje op de sharkvin mogen doen. Nu is het wat saai zoals @viezefreddyw al zei
@mrB: Ik kan me voorstellen dat het schuine stuk (dus voor de ophanging) ervoor zorgt dat de neerwaartse druk op lage snelheid beter is. Het is zeker geen “foutje”.
@bartteeuwen: Ik had ergens gelezen dat Force India claimt dat die hump het zelfde effect geeft als een S-duct. Toch zegt mijn gevoel dat het niet het beste compromis (foutje is het ook niet echt) is. Die bult, of getrapte neus, zal er voor zorgen dat de lucht zowel naar boven als naar buiten gaat. Oftewel, hier komt een vortex van af. Een S-duct zorgt er ook voor dat de lucht netjes over de bestuurder heen gaat, maar een S-duct zorgt ook voor een veel uniformere stroming.
Nu zijn vortices van extreem belang bij Formule 1, zonder kun je niet effectief de lucht langs de wielen geleiden en ze zijn altijd een bij product van lift/down force. Toch, op die locatie heb je wel grote kans dat die vortex de sidepods in gaat, en dat is absoluut ongewenst.

De engineers zullen het vast goed uitgedacht en getest hebben. We zullen wel zien hoe ze er na een paar races voor staan.
Het is een sympathiek team maar de livery designers hebben ze volgens mij bij VAG vandaag geplukt.
@str8six: *vandaan – fucking autocorrect
Wat een wanstaltige voorspoiler weer zeg, net als alle andere 2017 F1 wagens trouwens. Is het geen idee om die dingen compleet te verbannen? Dan zijn ze ook minder afhankelijk van de downforce en kunnen ze weer lekker dicht bij elkaar racen. Win-win.
Johnny Walker blijft ook aan Mclaren verbonden als sponsor dit jaar ;-) http://www.autosport.com/news/report.php/id/127543
In volgorde van schoonheid tot nu toe:
– Renault
– Williams
– Sauber
– Force India
Niet echt verassend meer
Waar blijft het geluid? boeit niet hoe het ding eruit ziet als maar super snel is. Voor schoonheid heb ik nog wel een paar JPS Lotus F1 modelletjes om naar te kijken, onovertroffen.
@sracert: qua geluid zal er toch niet zoveel anders zijn helaas.
Ik vind het toch wel jammer dat al die F1 auto’s met zo’n spaanplaat worden uitgerust. De nieuwe regels waren toch bedoeld om ze er vetter uit te laten zien? Wel opvallend dat die vinnen tot nu toe niet voor reclamestickers worden gebruikt.
@fastshifter: Had Horner of één van Red Bull niet beloofd die haaienvin thuis te laten omdat het er niet uit ziet. Max wil ook niet zo’n bestelbus lijkt me en wellicht wordt het hooguit iets zoals Williams of grote verrassing.
(…) gezien het team zojuist te kennen gaf dat het al in mei van vorig jaar stopte met de doorontwikkeling van de auto, om zich te kunnen focussen op de auto van dit jaar.
Ehh… dat is een eufemisme voor: toen was het geld al weer op.
is Michiel Mol nog steeds mede eigenaar van Force India ?
Ik mis het groen op de auto en de neus gaten van B-spec auto zijn aardig opgerekt
Doe mij de Renault maar

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).