Ford C-Max Plug-In Hybride: rijtest en video

Auteur: , 25 Reacties

De koets is niet spannend, maar de aandrijflijn wel. Dit is de eerste plug-in hybride die Ford in Europa levert en speciaal voor de Nederlandse kopers: deze C-Max heeft 7% bijtelling.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toch heeft Ford al genoeg ervaring met hybrides, alleen werd Europa structureel overgeslagen door Fords met extra accu’s. In de US verkocht Ford al 400.000 hybrides, waaronder 18.000 stuks van de Ford C-Max Energi. Ons testexemplaar was ook met Energi badges uitgerust, maar in alle overige documentatie spreekt Ford over de Plug-in hybride. Toch handig om te weten dat dat dezelfde auto’s zijn.

Ford C-Max Plug-In Hybride

De Prius route
In het vooronder geen Ecoboost motoren, maar Ford “kopieert” het concept van het merk dat de hybride groot heeft gemaakt. Dus vinden we in de C-Max Plug-In Hybride een verbrandingsmotor met een Atkinson slag (uitleg: https://www.autoblog.nl/nieuws/toyota-zet-nieuwe-motoren-op-atkinson-dieet-66413) en een continu variabele transmissie (CVT). Een elektromotor ontbreekt niet en het is ook een lekkere stevige jongen met zijn vermogen van 120 pk. Het lithium-ion accupakket is 7,6 kWu groot waarmee de C-Max een theoretisch elektrisch bereik heeft van 44 km.

Ford C-Max Plug-In Hybride

Net zo theoretisch is het normverbruik van 2.0 liter per 100 kilometer en de CO2-uitstoot van 46 gram per kilometer. Gelukkig maakt dat de Nederlandse fiscus niets uit, de C-Max heeft voor 2015 nog een prettig laag bijtellingspercentage van 7%. De prijs blijft voor Nederland net onder de 35 mille en dat maakt de C-Max Plug-In Hybride een financieel prettige auto om te rijden. Voor 34.995 euro is het ook geen karig uitgeruste schraapmobiel: lederen bekleding, het panorama-dak, een SYNC 2 touchscreen navigatiesysteem, de elektrisch bedienbare kofferklep, het is allemaal standaard.

De aandrijflijn en route
Helaas kampt ook de C-Max met het Prius (en Lexus CT200h) kwaaltje: bij zwaardere belasting kiest de verbrandingsmotor een hoog toerental en word je getrakteerd op een hevig loeiende tweeliter viercilinder. Er zijn mensen die er prima mee kunnen leven, maar ik steek (bijna) liever een vork in mijn oogbol. Gelukkig voelt de C-Max wel vlot genoeg aan, zeker voor het type auto. De verbrandingsmotor levert namelijk 143 pk en 175 Nm, het gecombineerde systeemvermogen is 185 pk. Toch blijft het knagen dat Ford ook had kunnen kiezen voor een 1.0 Ecoboost motor gekoppeld aan een Powershift bak met dubbele koppeling en daarmee een meer inspirerende aandrijflijn had kunnen creëren.

Ford C-Max Plug-In Hybride

De sprint naar de 100 loeit de C-Max er in circa 8,8 seconden doorheen en daarna stampt deze gezinscontainer door naar maar liefst 165 km/u. Daarmee heeft de C-Max een record in handen: nog nooit reden we hier ter burelen een auto met een lagere topsnelheid.

Ford C-Max Plug-In Hybride

Mwaoh

Honderdvijfentachtig pk en een merk dat bekend staat om de goede rijeigenschappen. Mag je dan verwachten dat er met de C-Max Plug-In Hybride ook een beetje gehoekt kan worden? Het antwoord is nee. Helaas, de aandrijflijn reageert traag, het weggedrag is vooral heel braaf en veilig, dus lol trappen in een C-Max met stekker zit er niet in.

Ford C-Max Plug-In Hybride

Ruimte en de kofferbak
Je voelt hem al aankomen. De ruimte voor de inzittenden is prima, zowel op de voorstoelen als de achterbank. Veel bagage meenemen wordt mogelijk wel een issue, want het accupakket neemt ruim de helft van de bagageruimte in. Tot aan de hoedenplank resteert er slechts 200 liter bagageruimte en dat is heel erg weinig.

Ford C-Max Plug-In Hybride kofferbak

Concurrentie en conclusie
De ideale auto voor de zomerse soccer mom. Immers grote tassen met winteroutfits passen niet in de kofferbak, maar ritjes naar het voetbalveld, supermarkt en een incidentele trip naar familie verder weg zal de C-Max Plug-In Hybride goed afgaan. Zonder gekheid: deze C-Max is vooral een alternatief voor de iets duurdere Outlander PHEV. Ruimte, een mooie standaarduitrusting en 7% bijtelling, meer hebben sommigen niet nodig. Als autoliefhebber heb je dan weer niets te zoeken in de C-Max Plug-In Hybride, tenzij je de besparing gebruikt om er iets leuks voor in het weekend naast te zetten. Filmpje!25 reacties

158 pk en dan een top snelheid van 165? Haha, wat lullig..
@audirijder: correctie: 185 pk… Maakt het nog lulliger..
@audirijder: Ach, mensen die zo’n ding kopen hebben toch geen interesse in topsnelheid…
@audirijder: tja als er geen vier ringen op de motorkap zitten is alles lullig he..
Hoe kan dit ding zo traag zijn… Mijn Fiesta 95PK Diesel is nog sneller joh! Jammer, Ford kiest de veilige (vreselijke saaie) weg…
@mazdarx: 8,8 seconden naar de 100 is prima voor een gezinshok zoals deze.. en de top is al helemaal niet relevant voor de meeste leaserijders, gaat dus gewoon prima verkopen hier.
Dat gezegd hebbende, wat een verrekte saaie wagen.. zou het persoonlijk nooit kopen als het niet absoluut noodzakelijk is :)
Ach een hoge topsnelheid is voor jongetjes met een klein sausijsje in hun broek.
@kobus1967: Hallo GroenLinks stemmer,
Pak jij maar mooi de fiets om naar je gesubsidieerde baantje te gaan.
@audirijder: dat zal helaas niet gaan ben zelfstandig stem rechts rijd links en in bezit van Mitsubsidie en Lamborghini Runner 450 ( google maar).
Die bagageruimte is echt om te huilen. Kansloze auto, maar vanwege de lage bijtelling zal ie toch wel veel geleased gaan worden.
De topsnelheid zal zeer waarschijnlijk gelimiteerd zijn door iets van de elektrische aandrijving. In het korte stukje zie je ook dat hij wel redelijk vlot de begrenzer in gaat.

Bovendien denk ik dat de kleinere bagage ruimte voor meer mensen een probleem is dan de lage top snelheid.

Verder ben ik wel benieuwd naar het werkelijk haalbare verbruik.
Saaie bak volgens mij. Ach ja. Dat zijn er wel meer. Helaas…
Wat een vreselijk hok. In Amerika hebben ze geen facelift uitgevoerd voor deze auto dus je rijd in een oud model. En man, man, man wat is die kofferbak klein. Dacht dat ik alles had gezien met de kofferbakken van de V60Plugin en DS54-HB maar dit slaat echt alles.
Ik neem een SUV, want die is zo lekker flexibel in zijn ruimte…
Ben ik nou mal, of heeft deze alleen minder mogelijkheden dan een Focus hatch?
Deze auto doet mij helemaal niks, het front van de auto is niet om aan te zien. Ook die aandrijflijn ben ik niet weg van, maar het zal wel degelijk in elkaar zitten.
@kobus1967
Ik hoop toch niet dat je met je Lamborghini Runner 450 links rijd.
@erik64: wees gerust de Lambo komt het erf niet af
Als je normaal met de auto rijdt zoals een gemiddeld persoon in Nederland doet zal je niet zoveel last hebben van die loeiende motor. De leaserijders zullen het minder prettig gaan vinden.
Ik zie voor dit ding echt geen enkele meerwaarde tov Golf GTE. Als je geen groot gezin hebt, is dat the one to go for, qua lease. Als je een gezin hebt, Mitsu PHEV. Dit ding; nee, zie er niks in helaas.
Ik ben trouwens wel benieuwd hoeveel autobloglezers een mitsubsiedi foutlander rijden?
Wat een droefenis zeg. Oké, op een bepaald moment in je leven is het wellicht noodzakelijk om zo’n zetpil op wielen te moeten rijden. Maar dat doe je dan voor de ruimte. En dat heeftie niet. En dan zit je ook nog met zo’n vreselijke cvt opgescheept. Dan liever een GTE zonder opties…
Ik begrijp nog steeds niet allemaal wat iedereen tegen die Outlander heeft…
Vind hem er best leuk uitzien en best veel vermogen.
Ik hoorde laatst iemand die er een had, en die zij dat hij ipv 60 mille 30 kostte.
Ik had het dan ook gedaan
Vreselijke vinex bak, de wansmaak straalt er vanaf. Het ding schreeuwt gewoon dat je leven is mislukt. Je wijf is te dik en heeft kort stekeltjeshaar? Je kinderen ook te dik en strontirritant? Huis in een sneu vinex ghetto? Je carrière staat al 20 jaar stil? Dan is dit jouw auto!!
Nou, jullie vinden een dergelijke auto maar niks! Ik heb er zelf een proefrit in gemaakt en kwa rijgedrag valt ie echt niet tegen. Hij is heerlijk stil en stuurt bij gewoon rijden heel lekker. Oke, sportief een bocht nemen gaat wat minder lekker, maar met de tegenwoordige volle wegen zit dat er toch niet meer in.

Goed, ik ben de jongste niet meer maar ik vind het voor het geld een prima wagen!!
Een hoop negatieve reacties. ?

Sinds 05-2016 heb ik deze auto. Nu een paar maanden verder (5.000 km) en 5 volle tankbeurten.

Over smaak valt niet te twisten.

Deze auto heeft voor mij (randstad bewoner) alles!

De kofferbak is inderdaad één “grote” grap. Maar goed, die heb ik gelukkig niet nodig.

Acceleratie ✔️
Snelheid ✔️ (Hard mag je toch niet)
Verbruik ✔️
Ruimte passagiers ✔️
Opties ✔️
Kofferbak ✖️✖️✖️
Bijtelling 7% ✔️
Panorama dak ✔️


En tot slot,
M’n “wijf” heeft geen stekeltjes en is niet dik gelukkig. En ik ben ook niet van “de andere kant”.

Als je twijfelt over deze auto, geef hem dan het voordeel van de twijfel. Ik heb nog geen seconde spijt gehad!

Groeten,

Tevreden bezitter cmax phev!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).