‘Ford levert nieuw wagenpark Nationale Politie’

Auteur: , 56 Reacties

Nu minister Opstelten naar aanleiding van de corruptie bij aanschaf van 13.000 politiewagens heeft besloten de aanbesteding opnieuw uit te schrijven, is het de vraag hoe eerlijk deze gaat verlopen. Sommige mensen denken zelfs al te weten dat Ford met de miljoenendeal aan de haal gaat.

Ford levert nieuwe politiewagens?

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de malversaties tussen de Nationale Politie en Pon. Ondertussen staat menig Nederlands importeur te trappelen om de plek van Pon in te nemen en een megaorder van 100 miljoen euro te scoren. Onder meer Peugeot, Mercedes, Opel en Ford hebben interesse getoond.

Maar nu wordt het interessant: Blik op de Weg-maker Leo de Haas merkt op Twitter zelfs op dat hij voorkennis heeft: het wordt Ford. En als iemand in het journalistieke wereldje contacten heeft bij de politie dan is het Leo wel, dus we zijn geneigd hem te geloven.

De Nationale Politie stelde bepaalde eisen aan de tender voor het nieuwe wagenpark. Zo zouden de auto’s in eigen huis opgebouwd moeten worden, iets wat alleen Pon kon doen omdat het eigenaar is van opbouwer Honac. Ook zouden álle voertuigen bij dezelfde partij moeten worden aangeschaft, iets wat niet alle merken konden en waardoor bijvoorbeeld Mercedes bij de vorige aanbesteding afviel. Worden dit soort eisen echter losgelaten door de politie (iets wat door de onderzoekers die voor minister Opstelten werken wordt aanbevolen) dan komen merken als Ford, Mercedes, Peugeot, Volvo en Opel weer in beeld.

Er zijn natuurlijk voordelen voor het inkopen bij één grote partij omdat je met één aanspreekpunt te maken hebt, maar tegelijkertijd zijn er ook nadelen. Zo kan het best zijn dat voor een bepaald soort voertuig er een beter alternatief bestaat bij een ander automerk. Ook kan het zo zijn dat bepaalde auto’s uit het wagenpark van de politie goedkoper geleverd zouden kunnen worden door een ander merk.

Of Leo de Haas gelijk krijgt zal de tijd ons gaan leren. En hetzelfde geldt voor de vraag of importeur Pon nog gaat inschrijven op de aanbesteding (met Bugatti?) van de Nationale Politie of dat ze hun wonden likken en zich richten op andere zaken.56 reacties

In het kader van bezuinigingen stel ik voor de order aan Dacia te besteden.
via Android app
@eddythedriver: past genoeg boeventuig achterin zo’n Logan
@eddythedriver: Onder het mom van, het is gewoon een Renault hoor.
@eddythedriver: Zonder grap, Renault is toch niet zo een slecht alternatief. Clio’s, Megane’s, (Grand) Scenic’s enTrafic’s. Beter dan VAG zooi toch?

Net als de Franse Gendarmerie met RS’jes rijden is ook niet slecht.
@drugsrunner: het betreft hier dan ook geen slechte grap, maar enkel een goedkope grap!

Dacia & aanschafprijs, moet ik nog meer uitleggen?
Ford’s hebben in ieder geval al een betere wegligging/weggedrag dan die Volkswagens. En zien er stukken beter uit. Nu die agenten ook daadwerkelijk allemaal een goede rijopleiding geven zodat ze niet elk jaar allemaal afgeschreven worden.
@trustmeiamanengineer:
als ze nou crown-victoria’s nemen hebben ze ook nog eens wat uitstraling ipv die ouwelullen tourans.
@super: Dat zou wel lachen zijn inderdaad…maar helaas wordt de ‘Vic sinds kort niet meer gemaakt volgens mij. In de VS rolt de 5-0 tegenwoordig voornamelijk in Dodge Chargers en verdwijnen de laatste panthers (lincoln continental, Crown Vic, Mercury Grand Marquis) langzaam uit het straatbeeld.
@jaapiyo:
ja, I know, ‘tis wel jammer want die dingen straalden nogal autoriteit uit, vooral in zwart/wit color scheme.
@super: Zo’n Dodge Charger in Police trim straalt echt wel autoriteit uit
@trustmeiamanengineer:
Ik ga me nu inderdaad meer zorgen maken, die VW’s was ik na 1 bochtje wel kwijt..
BMW 2 active tourer zou een goede concurrent voor de sharans zijn…
Nog een voordeel, als er een mix is van voertuigen, dan kunnen ze sneller gerepareerd worden omdat het dan verdeeld wordt over meerdere garages
@realhustler: Dat is altijd het geval?
Wie ligt er v/d Politie dan met PON in bed?, het zou leuk zijn om dat te weten (auto) journalisten. kom op doe eens wat research.
Ik vind een C- klasse wel leuk als boeven transport! Krijg ik in me leven toch nog een Kerr de kans er in te kunnen rijden.
@nederland1994: Je bent boef?
@jaapiyo: Nee. Een boef rijdt sporadisch en zelden in politiewagens, een boef wordt wel vervoerd in politiewagens.
@drugsrunner: en jij kan het weten… ;)
@jaapiyo: laten we zeggen dat de Volkswagen niet verkeerd zat op de achterbank.
@nederland1994: voorin achter het stuur ook niet hoor. Op de bijrijdersstoel, daar is het pas echt k*t.
@nederland1994: Als ik in een Mercedes wil zitten, bestel ik wel een taxi.
@marinepower: oke, wat moeten wij met jouw info?
Leuk als ze die st’tjes gaan gebruiken…
Toen ik nog als verkoper werkte in de autobranche zijn we wel is benaderd door leden van Politie voor undercover auto’s. Die kwamen offertes halen. Kreeg een flink pak papier waar instond waar de auto aan moest voldoen. Toen was al duidelijk dat de offertes puur voor de vorm werden opgevraagd. Aangezien een van de eisen een DSG versnellingsbak was…. No bullshit. Wellicht zijn er hier meer verkopers die dit document als is onder ogen hebben gehad. Dit was in 2008, toen een DSG achtige versnellingsbak eigenlijk alleen door VAG geleverd werd. Zo krom als een hoepel die hele aanbesteding, goed dat dat is flink aangepakt wordt.
@E34M5Touring: is = eens… meerdere keren.
@Pordon: Bedankt.
@E34M5Touring: Ha…mooie anecdote dit.

Maar misschien was het ook wel een gevalletje van petjes met een politiepet die zichzelf wel in een R32 o.i.d. over ’s heeren wegen zagen scheuren ten behoeve van de verkeersveiligheid *kuch* en dat op die manier dachten te kunnen hosselen.

Bij wegmisbruikers heb ik regelmatig van die niet gemarkeerde R32jes en A4tjes voorbij zien komen. Legaal een beetje de hele dag straatracen op kosten van Jan Modaal…geen verkeerde job. Alleen dat onschuldige burgers dik op kosten jagen uit naam van de roverheid daar zou ik zelf toch problemen mee hebben.
@jaapiyo: blabla roverheid blabla gewone burger blabla
@parker: 3 keer raden. (top/b)ambtenaar? Linkse grachtengordel? Consultant die vaak belastinggeld int?
Ze zouden moeten kijken bij welk merk het meest terugvloeit naar de staatskas!

Met de Fordjes zullen er in ieder geval minder schades gereden worden. Rechtdoor de bocht doorschuiven zal namelijk een stuk minder gebeuren dan met de huidige VW’s :P
..en uiteindelijk worden t Fiats. En de ‘opbouwer’ wordt een bedrijf zonder ervaring maar met een geweldig bod. Deze opbouwer zal overigens van dezelfde eigenaar zijn als het bedrijf dat die de Fyra en de fail-icopter hebben gemaakt.
2020 krijgen we dan vervolgens hier weer kamervragen over.
Die ST kom ik regelmatig tegen in de buurt van Nieuwegein.
Ooit zaten ze zonder lange broeken, echt waar.
Want de goedkoopste leverancier was een papa mama bedrijfje dat compleet ondergesneeuwd was door die order.

Ik zeg met mijn boeren verstand : Koopt ze bij twee of drie leveranciers, het maakt echt geen ene moer uit, u voorkomt hiermede mogelijke belangenverstrengeling en u houdt zo ook nog eens beter zicht op uw kosten.

Ooit was de markt de scherprechter, tegenwoordig is het de lease maatschappij.
Of we er iets mee opgeschoten zijn, dat waag ik te betwijfelen.

En al die bull-shit over kosten kosten en kosten, wilt u de kosten echt laag houden :
Koopt fietsen !

Me dunkt dat er andere zaken prioriteit hebben bij de aanschaf van politie voertuigen behalve die eeuwige [email protected] kosten.
Wegligging en remmen bijvoorbeeld, goede stoelen veiligheid, wendbaarheid, geluidsniveau.

De wereld wordt geregeerd door boekhouders…
@desjonnies:
Volkomen mee eens! Als kosten de hoofdrol gaan spelen krijgen de boekhouders hun zin. En waar dat toe kan leiden is al vaker duidelijk geworden. Zo liet ene Herr Jürgen E. Schrempp Mercedessen roesten en ging ’s werelds grootste automobielproducent GM naar de testikels. Boekhouders? Rekenmachines zonder toekomstvisie!
@desjonnies: leg mij eens uit hoe de wereld wordt geregeerd door boekhouders?
Mooi was het om te zien hoe politie Amsterdam steevast bij een lokale volkswagen dealer bleef ipv naar pon te gaan. Zij zagen tenminste de toegevoegde waarde van een hechte relatie in.
@rickrick: die dealer is dan van PON waarschijnlijk ;);)
Het zal me niets verbazen als PON sorry zegt, een nieuwe offerte uitbrengt en er gewoon weer Volkswagens worden geleverd aan de politie…
Ik zeg Ford of Opel. :D
En Mini dan? Misschien niet de meest geschikte karretjes, maar wel van eigen bodem!
Het BNR vriendje heeft ook weer wat gehoord.

Hoe weet ik ook niet, de man produceert naar eigen zeggen nog steeds politiefilmpjes,maar geen omroep die het nog koopt.Herhalingen genoeg geloof ik.NPO en commercieel.
En als hij zo dicht bij het vuur zit, waar zijn de bewijzen dan? Hij loopt al een jaar te roepen dat z’n programma weer op de buis komt.Dit is een ordinaire publiciteitsstunt.
@sydney: Al die herhalingen komen
van hem. Ook op de commerciëlen, behalve die met de Midget en Koos natuurlijk.
Ik zeg: doe maar Peugeot of Volvo!
Lol de Meriva ter vervanging van de Touran’s. Kun je als boef met de nodige portie #SWAG uitstappen uit de blitse bolide met suïcide-deuren. Kun voor héél even als Al Capone wanen. xD
Jet Cars heeft vast nog wel wat aanbiedingen hoor.
Nou, geen Volvo… die dingen hebben jarenlang niet langer dan 5 minuten een achtervolging mogen doen omdat anders de achterkant in de fik vloog (iets met remmen ofzo, wel handig op politieauto’s). Renaults? Het merk op Lancia na dat zo’n slechte auto’s maakt dat ze (bijna) niet meer verkocht mochten worden? De nieuwe Mercedes hebben een draai-planeet ipv een draaicircel, handig als je een effe moet draaien bij een overval. Opel is op sterven na dood door de messteek in de rug van General Motors. Peugeot heeft alleen nog een 308 in de prijs range en grootte. Ford heeft alleen een Focus (welke een oud model is en met een 1.0 al 20.000 euro kost (met een Fiesta lach je de politie echt uit). Daar ga je geen boeven mee vangen (niet dat de politie dat uberhaupt deed).

Ik zou zeggen “Mazda en Suzuki”… betrouwbaar, in veel modellen beschikbaar onder 30.000 met veel verschillende motoren en die Kazashi-nogwat is met 8000 euro korting..
@schuimbekje3: Politie koopt ex belastingen en met een importeurskorting waar je oren van klapperen. Dan wordt alles goedkoop.
Iets voor de focus st diesel dan, zal het straatbeeld opzich wel verleuken.
Wat zou het toch gaaf zijn als we hier Mercedesen en BMW’s bij de politie krijgen!

BMW zat Immers bij de aanbesteding voor de Snelweg politie ook in de Finale met Volvo.

Echter verwacht ik dat PON zich opnieuw inschrijft en uiteindelijk toch weer als winnaar uit de bus komt en in dat geval moeten ze maar oude tijden laten herleven en de Porsches terug te laten komen :)

Toch zou in mijn ogen Mercedes een goeie kandidaat zijn, met hun brede gamma en ze hebben ook al ervaring met het opbouwen van Ambulances en Brandweer voertuigen.
@denniyo: een BMW bus…….
@denniyo: Beter nog: Toyota.

PON/VW kan nu eenmaal uit een enorm gamma modellen kiezen. BMW heeft geen busjes, Mercedes geen ‘Golf’ of ‘Polo’ (want ook de secretaresse heeft een soms dienst auto nodig, een A-klasse is écht geen Polo).

Toyota heeft in alle niches een model. Een Auris als standaard bak, een Yaris voor de dienstmeid. Een ProAce voor de alcoholcontrole (Peugeot Expert/Citroën Jumpy), en een LandCruiser V8 voor de ME.
Ik zeg Kia!
Mustang’s voor KLPD? :D
Leuk. Verandering is leuk.
De focus is best een leuke en mooie auto.
Ook de andere ford’s zien er goed uit…
(de c-max hou ik erbuiten).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).