Formule 1 op Assen: ‘geen extra geluidshinder!’

Auteur: , 45 Reacties

Weerstand vanuit de provincie.

F1

De gemeente Assen hoopt op de komst van de Formule 1 naar het bekende TT circuit, maar de provincie heeft een bezwaar laten noteren. Naar aanleiding van vragen van GroenLinks is duidelijk geworden dat de Gedeputeerde Staten van Drenthe geen extra geluidshinder wensen mocht het F1-circus daadwerkelijk komen.

In 2011 tekende het circuit met de provincie een convenant. Hierin staat bijvoorbeeld omschreven wat de geluidsnormen zijn. De eventuele komst van de F1 is wat de provincie betreft geen vrijbrief om de geldende geluidsnormen te overschrijden. Stichting Geluidshinder Baggelhuizen is ook onderdeel van het convenant en maakt zich zorgen over een eventuele komst van de Formule 1. De stichting had al eerder contact opgenomen met de gemeente Assen. Ze zijn niet tegen de komst van de F1, maar maken zich wel zorgen als het gaat om de mogelijke overlast voor Baggelhuizen.

Uit een eerder rapport van ingenieursbureau Royal Haskoning bleek dat de geluidsoverlast op het TT Circuit de afgelopen vijf jaar zo’n beetje hetzelfde is gebleven. Er worden regelmatig enquêtes gehouden met de bewoners in de omgeving om de stemming te peilen. Het meerendeel van de omwonenden is juist trots dat Assen gastheer is van de motorraces. (via RTV Drenthe)45 reacties

Tsja, dr zijn natuurlijk altijd een paar babyboomerts die geen reet om hun lokale economie geven, en gaan piepen om die paar uurtjes per jaar dysongeluid in de verte.. zijn die stofzuigers nou echt luider dan bijvoorbeeld TT assen?
@lekkaah: Tja, zo zijn er ook altijd mensen op internet die roeptoeteren dat anderen niet zo moeten zeiken. Totdat er iets in hun achtertuin veranderd waar zij last van hebben, dan is de wereld te klein.
@reactief: Sounds like we’ve found our Assen resident right here folks’
@reactief: Normaal gesproken zou ik je groot gelijk geven, maar dat circuit ligt er al heel lang, en die mensen zijn er welbewust naast gaan wonen. En de racesport is steeds stiller geworden, ik denk dat de geluidsniveaus nu zelfs lager zijn dan toen die woningen zijn gebouwd.
@reactief: waarom ga je dan naast een circuit wonen?
@reactief: Ik neem aan dat dat circuit er al lag voordat het gros er ging wonen?

Dan moet je gewoon af en toe de gevolgen accepteren. De lusten gaan niet zonder de lasten.
@karhengst: en degene daarvoor.
Ik woon er niet, ben het niet van plan, en als dat wel zo zou sijn, had ik er geen moeite mee gehad.

Maar ook als je er pas recent woont. Er ligt gewoon een afspraak over de geluidsnormen, en met die gedachte ga je er wonen. Het is gewoon gestoord dat er over de belangen van omwonenden gewalst wordt, zoals ook gepoogd bij Flevoland Airport. Vaakmet valse economische belangen, behalve voor de direct betrokkenen.
@reactief:

Hoho, alle belangen van iedereen moeten worden gewogen. Ik betwijfel of gedeputeerde staten rekening houdt met de nieuwe realiteit dat veel meer mensen groot fan zijn geworden van F1. Dat is ook gewoon een belang … we gaan toch ook niet stoïcijns door met kerncentrales of kolencentrales: dit is 2018 en nu zoeken we naar duurzame energiebronnen omdat het klimaat verandert. En de wens voor een Hollandse F1 is ook veranderd: nieuwe realiteit is nieuwe belangenafweging. Afspraak uit 2011, kom op zeg. Welk mens vroeg toen actief om een Nederlandse GP en hoeveel mensen vragen dat nu?
En het is echt niet iets onredelijks wat wordt gevraagd
@lekkaah: ik heb nu beide gehoord, die v6 hybrides zijn qua geluidsniveau vergelijkbaar zou ik zeggen, waar motoren misschien zelfs luider zijn
@lekkaah: Fietsen zijn echt wel luider denk ik. Denk dat de Porsche cup het meest overlast zal bezorgen.
@fmgarcia: van de huidige klasses bij een F1 weekend is de Porsche cup inderdaad het luidst. Motogp is daarentegen minstens net zo luid, als het niet luider is
@joostj44: Precies jij snapt het. Die 44 zegt trouwens al heel veel.
Groenlinks zou niet mogen meepraten over dit soort onderwerpen. De geluidshinder staat toch niet in verhouding tot wat het potentieel kan opleveren voor de regio.
@roquez: Is dat zo? Volgens mij levert heel dat F1 circus amper geld op. Laat ze dat ten eerste maar voldoende onderbouwen, en niet met over enthousiaste bezoekersuitgaven, zoals zo vaakbij dat soort onderzoeken.
De bewoners rondom, hebben blijkbaar een geluidsnorm besproken, dan heb je je daar gewoon aan te houden.
@reactief: Maar, Formule 1 auto’s maken toch geen geluid meer
@lekkerlinksrijden: Als dat zo is, is er geen probleem. Er wordt alleen aangekaart dat ze wel aan de gestelde norm moeten voldoen
@reactief: boehoehoe, jij moet in zwitserland wonen joh, dan mag je op zondagen ook geen geluid maken etc zoals ik het van mn zusj begrijp, hoef je er ook niet meer om te janken…
@reactief:

Trots voor miljoenen landgenoten? Hoe noemt GL dat ook alweer: welvaart toch …
dat niet alles in geld is uit te drukken betekent niet dat het geen waarde heeft
Als ze in Assen een “rustig” weekend willen, moeten ze juist de F1 organiseren. In verhouding met de TT en de superbikes zal het dat weekend behoorlijk stil zijn.
Sinds de invoer van de turboblokken kan ik me maar moeilijk voorstellen dat F1 luider is dan het helse kabaal dat de MotoGP machines produceren. De kwestie zal dan ook wel gaan over het feit dat men geen éxtra geluidsdagen wil en dat er dus een paar trackdays van de kalender zullen moeten verdwijnen.
@racerx: een kudde GT3’s uit de Porsche Supercup maakt meer herrie dan de opvolgende Formule 1 auto’s, kan ik je uit eerste hand vertellen :) Het is overigens nog steeds hard, maar een ander soort herrie, veel minder doordringend. Toen de Porsche’s startten voelde ik letterlijk aan de andere kant van het circuit het geluid in mijn buik aankomen.

Overigens de winnaar van dat weekend was toch wel de Red Bull Flying Bulls luchtshow, twee Alpha jets, een P38 bommenwerper en een oud jachtvliegtuig uit WO2 (ik dacht een Corsair) maakten de mooiste herrie van allemaal!
@Gulli: t was voor zover ik kon zien een F8F bearcat ;)
@gitaarknul: bedankt (gitaar)knul!
@racerx: Dat “helse kabaal” van de MotoGP machines klinkt mij nochtans als muziek in de oren
@racetrackaddict: Mij ook, elk jaar present op de TT!
De wijk Baggelhuizen is gebouwd terwijl het circuit er al decennia lag. De oude bewoners, geen probleem. Maar de latere instroom ….. Ga dan lekker bij Schiphol wonen.
@erikhj: Bewoners van schiphol janken ook om vliegtuigjes.. en bewoners in het centrum van Amsterdam janken om drukte en diesellucht.. janken is inherent aan simpletons
@erikhj: en Baggelhuizen ligt naast de enige snelweg naar Groningen!! (de A28).
Gezeur om het gezeur, daar zijn een hoop mensen goed in tegenwoordig. Maar ondertussen wel lekker de hele zaterdag en zondag met de schuurmachine in de tuin staan jekkeren als ik van het weekend probeer te genieten.
@zwepp:

Idd rete irritant. Daarnaast ook een hekel aan die pensionados zonodig op onze vrije weekenddagen de hort op moeten. Ga lekker doordeweeks naar Artis!
Dit is vermaak dus mag niet van groenlinks
@wildbeest: misschien als er een 10-tal macrobiotische foodtrucks worden neer gezet op een yoga veld wel
@lekkerlinksrijden: ja, liefst in een Citroën HY.
@lekkerlinksrijden: Een mobiele atelier, superfoods, powerjuices, hangmatten, trampolines met regenboogmotief en vliegers met vlindermotief and I’m in..
@lekkaah: ik zal ff Jesse K bellen, komt goed en alvast welkom
@lekkaah: en wel elk weekend snuiven.. maar dat is niet slecht…
@wildbeest: Die hebben een alarm op het hoofdkantoor. Zodra iemand iets plant wat mogelijk vertier oplevert gaat ie af en dient een computer automatisch een aantal moties in. #JesseKlaverApproved…
Dat er überhaupt mensen zijn die vrijwillig een Stichting Geluidshinder Baggelhuizen op richten…?
Zuur zuur zuur

Beter pilletje nemen die linksers
Boe linkse mensen, boe
Ach, een moto3 maakt meer lawaai dan de huidige motoren in de f1. Zal wel meevallen
Groenlinks en geluidshinder. Als ze hun mond houden is er minder geluidshinder.
Ten tijde van het evenement Acceleration, Reed de FA1 ook 2 of 3 keer per jaar op het TT circuit. Deze maken gebruik van oude F1 technieken. oftwel: VEUL herrie. Meer dan de huidige V6T motoren. Dus er zal geen sprake zijn van meer geluid.

overigens heb ik een familielid daar wonen (babyboomer) die, als wij aan het werk waren tijdens de supercar challenge / acceleration, mij altijd ging berichten dat het zeer hinderlijk was enz. Die categorie klaagt waarschijnlijk.
@mrbooz: “could you go easy on the throttle please, I’m trying to sleep in my backyard”
Hoeft geen probleem te zijn toch, dan doen we de lawaaiige motorraces niet meer en doen we F1.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).