Circuit Assen wil Nederlandse Grand Prix vanaf 2020

Auteur: , 26 Reacties

Sneller, sneller, sneller!

Circuit Assen wil Nederlandse Grand Prix vanaf 2020

Wie nog voorafgaande het nieuwe Formule 1-seizoen aan het duimen was en stilletjes hoopte om #MV33 volgend jaar op Nederlandse bodem te zien schitteren, moet nog héél even wachten voordat het werkelijkheid wordt. Dat laatste is sowieso erg belangrijk, aangezien het niet meer dan speculatie is totdat het hoge woord eruit is. Hoe dan ook, volgens Arjan Bos is 2019 te hoog gegrepen, dus mikt de voorzitter op een plekje op de kalender van 2020 of 2021.

Het TT-circuit van Assen is de afgelopen maanden het toneel geweest van allerlei interessante ontwikkelingen. Nadat het circuit eind vorig jaar via computersimulaties een voldoende op zijn rapport kreeg, brachten afgevaardigden van de FIA later nog een bezoekje aan het circuit om het in levenden lijve te inspecteren. Met deze progressie in het achterhoofd, begon het zelfs al een beetje te knagen bij de overheid.

Kortom, de droom is levend en wel. Arjan Bos, voorzitter van het circuit, is echter gematigd enthousiast over de de toekomst:

“2019 wordt heel moeilijk, we richten ons nu vooral op 2020 of 2021. Het voornaamste doel blijft om weer een Nederlandse Grand Prix op de kalender te krijgen.”

Afgezien van de hype rondom een mogelijke Grote Prijs van Nederland, richten de eigenaren van de Formule 1 hun pijlen allereerst op het uitbreiden van het aantal stratencircuits. Wij in Nederland zijn er, terecht, als de kippen bij wanneer de mogelijkheid zich ook maar opdoet om Verstappen misschien op eigen bodem te zien knallen, maar vergeten daar wel eens bij dat er genoeg andere plaatsen zijn die ook van een Grand Prix dromen. Zo is de kans momenteel groter dat er eerder een race verreden zal worden in Hanoi (Vietnam), Kopenhagen, Miami of Buenos Aires. En dan laten we de binnenlandse concurrentie met Zandvoort nog buiten beschouwing. (Bron: TeleSport)

Met dank aan leermeester en auto- en motorsportfanaat @mauritsh voor de tip!26 reacties

Hanoi? Dat is wel de vreemdste uit het rijtje van de concurrent.

2020 zal wel een mooi streven zijn.
@ikleesookoverautos: hoezo?
@cloverleaf: er is geen race historie, het enige circuit dat Vietnam telt is het “wereldberoemde” Happyland circuit en dat is pas een paar jaar geleden geopend.

De straten van Hanoi zijn niet echt geschikt om er een F1 race te houden.

De kaartjes zullen voor de gemiddelde Vietnamees niet te betalen te zijn.

Het verkeer in en rondom Hanoi is nogal chaotisch.

Gokken is verboden in Vietnam.

Ben vaak in Hanoi geweest dus ook daarom vond ik het een opmerkelijke kandidaat.
@ikleesookoverautos: mee eens. Maar ik heb persoonlijk liever een GP in Vietnam dan in bijv Baku.
@ikleesookoverautos: Kopenhagen vind ik nog vreemder.
Hanoi is een grote stad in een enorm en snelverrijkend land, daarbij is Heineken daar nogal prominent aanwezig dacht ik.
@mrbasa: zie mijn reactie boven op Cloverleaf. Heineken is indd goed vertegenwoordigd in Zuid Oost Azie. En is nu nummer 2 in VietnamX
@mrbasa: Denemarken staat blijkbaar te springen om een GP. Zal iets te maken hebben met Magnussen, al verwacht ik dat hij er niet meer zal zijn eer het land een race mag organiseren.
Ik begrijp de logistieke nachtmerrie en de collectieve verontwaardiging, maar een stratencircuit in Rotterdam zou wel ontzettend dik zijn. Hoop dat dat ooit gaat gebeuren!
@timobac: Kan niet vanwege de milieu zones.
@toniominestrone: zijn toch geen oude diesels. Volgens mij mag de RB14 gewoon de stad in hoor ;)
@toniominestrone: De F1 bolides zijn nog hybrides ook, gesubsidieerd door de staat ;)
Zandvoort logistiek drama, als fam Van Eerd en Verstappen per heli arriveren weet je voldoende.
@marklevinson: klopt, maar ik vind wel: Zandvoort heeft iets wat Assen ernstig mist. Uitstraling. Iets eigens. Assen is gewoon een saaie lap asfalt in de polder. Zandvoort ‘Dutch Dunes Grand Prix’…
Max zit ondanks zijn talent in het verkeerde team, de Formule 1 in zijn geheel wordt snel minder interessant en wanneer het helemaal op zijn gat ligt krijgt Nederland een plekje op de kalender. Typerend…
@zwepp: Het kan aan mij liggen maar ik kan er geen touw aan vastknopen, wat wil je nu duidelijk maken?
@zwepp: Max zit in een prima team. Vettel is in dat team met een Renault motor vier keer kampioen geworden. Iedereen lijkt wel voor de makkelijke weg te willen gaan, Max moet naar Mercedes. Maar als Max echt het supertalent is dat de oranje brillen beweren dan wordt hij ook in een Torro Rosso met Honda grasmaaier motor wereldkampioen. Ik zie Max als een gewoon talent, dat bij een topteam zit. Als het meezit kan hij met hard werken (zoals dat hoort in de sport) kampioen worden, als het normaal gaat of een beetje tegenzit wordt hij nooit wereldkampioen. Maakt niet uit, hij is nu al Nederlands meest succesvolle F1 coureur ooit.
Ik vraag mij nog steeds af waar Assen het geld vandaan denkt te halen. Die 2 miljoen voor de noodzakelijke verbouwingen zullen het probleem niet zijn, maar wie gaat die organisatiefee van een miljoen of 15 per jaar ophoesten? Zou Van Eerd zo gek zijn dat hij dat geld best wil lappen voor een Jumbo Grand Prix of the Netherlands of zo?
@Edge: Die zit meer in het straatje Zandvoort, gezien daar ook de race dagen georganiseerd werden. Ik denk dat Heineken dat wel eens kan gaan regelen. Heineken Dutch Gran Prix klinkt goed toch?
@dieselkameel: Qua sponsoring zal dat lastig worden… Een biermerk i.c.m. autosport
@joostie: Waarom? Heineken is al sponsor van de sport en is op vrijwel elk circuit aanwezig met Heineken branding en “When you drive, never drink” branding. Bovendien zijn ze ook titelsponsor van enkele races. Zo hebben we dit jaar een Heineken Chinese Grand Prix, Gran Premio Heineken d’Italia en Grande Prêmio Heineken do Brasil.
@dieselkameel: Heineken wil geen teams of losse circuits sponsoren, alleen de hele klasse.
@dieselkameel: Shell is ook half Nederlands. Nu de Brexit misschien wel helemaal.
@edge: Zitten genoeg grote bedrijven in Noord Nederland die dat geld bij elkaar kunnen brengen. Ik meende dat Shell ook nog steeds in Assen zit. Die kunnen vast ook wel een zakcentje bijdragen.
@baklava: Het grote probleem is dat je als sponsoren geen enkele mogelijkheid krijgt om je investering terug te verdienen. Alle advertentieruimte langs het circuit wordt immers geconfisqueerd door de Formule 1, die dat vervolgens zelf aan partners verkoopt. Ik denk dat dat de bereidheid onder de bedrijven toch sterk verlaagt. Maar het spreekt voor zich dat ik graag zie dat Shell of een ander (deels) Nederlands bedrijf het tegendeel bewijst.
@baklava: niet helemaal, de NAM zit in Assen. Laten ze die gasbaten maar in het circuit pompen ;)
Eindelijk klaar met dat roeptoeteren in Zandvoort en nu weer vanuit Assen. Ikzelf ben nog erg sceptisch inzake de Dutch GP of Formula One. Deze is erg gewenst vandaag de dag maar of de politiek mooi eea zal meehelpen te organiseren is erg onduidelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).