Fraude rijschoolbranche breidt uit: meer examinatoren aangehouden

Auteur: , 25 Reacties

Afgelopen vrijdag werd een Nederlandse examinator gearresteerd op verdenking van het tegen betaling laten slagen van kandidaten. Hier bleef het niet bij, vandaag werd bekend dat er nog 2 rijschoolhouders zijn aangehouden.

Lesauto

Na de 62-jarige examinator uit Purmerend vrijdag betreft het nu 2 mannen uit Den Helder van 46 en 70 jaar oud met een eigen rijschool. Over hun identiteit houden politie en CBR de lippen op elkaar. Wel houdt de zaak verband met de aanhouding van 3 rijschoolhouders uit Den Haag en een instructeur uit de omgeving Amsterdam onlangs.

Voor zover bekend gaat het om meer dan 100 verdachte gevallen. Het CBR belooft er ‘alles aan te doen om het rijbewijs ongeldig te laten verklaren’ als blijkt dat het pasje gekocht en niet verdiend is, maar zie dat maar eens hard te maken… Zodra fraude bij de verdachten wordt vastgesteld, volgt ontslag, aldus het CBR.

Dat de Nederlandse rijschoolbranche behoorlijk rot is, en dringend toe aan een imagoverbetering, zoveel is duidelijk. Door de laagdrempeligheid ervan duiken veel cowboys op de markt, waarbij zwart werk niet geschuwd wordt.

BOVAG

Brancheorganisatie Bovag doet zijn best uitwassen te voorkomen: bij hen aangesloten rijscholen moeten sinds 1 juli (voor nieuwe leden) een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen. Dit document waarborgt een schone lei tot 5 jaar terug. In de loop van 2015 wordt dit ook van bestaande leden verwacht.

De woordvoerder kon ons niet vertellen of de aangehouden personen bij de Bovag zijn aangesloten, maar mocht dit wel het geval zijn, dan wijst hij er op dat in de reglementen staat dat de organisatie zich het recht voorbehoudt hen te royeren.

De betrokkenen die wij over deze kwestie hebben gesproken hadden geen indicatie of het lek met deze aanhoudingen boven is, of dat de kwestie zich nog verder zal uitbreiden. Deze informatie ligt bij de politie, die hangende het onderzoek niet heel scheutig is met het verstrekken van informatie aan de pers.

Foto: lesauto (geen relatie met deze kwestie!), autojunk-archief25 reacties

Leuk dat ze nu 3 rijschoolhouders hebben gepakt maarehh, die examineren niet.
Wanneer worden de echte rotte appels nu eens aangepakt en dan bedoel ik het CBR.
Ik lees nu al een jaar of 10 niets anders dan narigheid over die club.

Ik zeg opdoeken die bende en fris iets anders beginnen..
Kan iemand mee uitleggen hoe een rijschoolhouder iemand kan laten slagen? Daar is toch een examinator voor nodig?
@aschja:
Die geeft jouw geld door aan de examinator.
@Hubert: de woorden “een deel van” ontbreken in je zin.
@aschja: Daar heb je een examinator voor nodig….

óf een corrupte pennenlikker bij het CBR die voor een leuke aanvulling op zijn of haar al niet karige salaris drie stempels en een handtekening zet op een paar formuliertjes. Hatseflats, zo gepiept.
Verwachtte al dat dit een Belgisch verhaal ging zijn…
Het is nogal onduidelijk wie er nu wordt bedoeld. Want rijschoolhouders kunnen niemand laten slagen? Dat doen de examinators. Terwijl er verderop in de tekst wordt gesproken over het CBR die de betreffende personen zal ontslaan. Oftewel dan gaat het weer over de examinators.
Over wie gaat t nou?
@timowouters: Klopt, stond door elkaar. Vrijdag examinator aangehouden, vandaag 2 rijschoolhouders. Kennelijk speelden ze onder 1 hoedje
Dus iemand die macht krijgt misbruikt die?

Wat een suprise.
Is die kerel uit Purmerend alweer vrij? Zat vanmorgen achter een rijschoolhouder op de A10, meerdere wtf momenten gehad… Kilometertje of 15 onnodig links rijden, toen hij uiteindelijk een keer naar rechts ging (uiteraard zonder richting aan te geven) reed hij bijna iemand de snelweg af. Daar schrok hij zo van dat hij hem hard naar de linkerbaan gooide, zonder te kijken, bijna raak op de linkerbaan. Geen verlichting aan. Terwijl het behoorlijk regende. Vraag je je echt af hoe zij het papiertje ooit gehaald hebben.
@E34M5Touring: Let er maar eens op, dit soort praktijken zie ik dagelijks. Waar zijn ze op dat moment in godsnaam mee bezig?
@E34M5Touring: Dit klinkt wel heel ernsitg. Ik geef zelf ook rijles, omgeving Eindhoven-Weert. En tuurlijk soms rijden we iets te lang links of vergeten we een richtingaanwijzer. Je moet namelijk de leerling de tijd geven een fout op te lossen en niet alles voor te zeggen. Maar als ik jou verhaal zo hoor schijnt het gewoon een echt gevaar op de weg te zijn!
@xenonlampje: Er was geen les bezig, dit was echt de rijschoolhouder/rij instructeur. Hij zat er alleen in. Mijn broertje en ik hebben echt met verbazing zitten kijken. Het was gewoon erg slordig allemaal. Even je verlichting voeren als het met bakken uit de lucht komt lijkt mij echt basic stuff. Ik wil hier geen hele branche zwart maken hoor, mijn beide rijscholen (auto en motor) waren perfect moet ik zeggen. Super service, goede uitleg en up to date auto’s etc. Maar ook zij zeggen dat er sinds de crisis een hoop meuk tussen is gekomen. T’is jammer want de goeie hebben altijd te lijden onder de slechte maar dit was echt niet om aan te zien. Zou mijn kind er never nooit laten lessen. Kan ook geen goeie reclame zijn, zulk rijgedrag.
Het doet me deugd om te zien dat mijn foto inzending van ongeveer 4,5 jaar geleden nog steeds dienst doet! :)
@jpvdb: Een Starlet sedan? Of ik heb een brilletje nodig,of dat is een unieke spot.
@jpvdb: Laat maar.Ik ben al onderweg naar de €2 leesbrillenbak van de HEMA.

Starlet..kom op Syd.
De beste man dacht nog even snel zijn pensioen aan te vullen…
onderdeel van altijdgeslaagd.nl?
Deze berichten verklaren het vreemde (zacht uitgedrukt) gedrag van sommige mede weggebruikers dat vandaag de dag steeds vaker voorkomt. Dit en de natuurlijke aanleg voor asociaal gedrag dat vaker blijkt voor te komen dan pak weg 10 jaar geleden.
Het waren mijn 500 best besteedde euro’s

;-)
Autorijscholen, koeriersdiensten, shoarmazaken, autohandel, belwinkels etc. Voedingsbodi voor criminele activiteiten. Ze zouden dat soort zaken een en masse moeten doorlichten. De goeden onder hen zullen het toejuichen want het zuivert de business.
Tja, het is natuurlijk erg verleidelijk om je “macht” te misbruiken voor geld.

Je kan nu zeggen van niet maar wat als jij het aanbod krijgt? Misschien is het 500 euro in de maand… maar misschien ook 2000 euro in totaal. Dat is toch moeilijk om te weigeren.
@reistje: Zo werkt het inderdaad: Erst kommt dass Fressen, erst dann die Moral.
Laagdrempelig? Elke 5 jaar verplicht herexamen doen anders licentie kwijt vind ik niet laagdrempelig. Sterker nog, er is geen enkele andere beroep waar je dat bij ziet. Ook de BOVAG met zijn VOGtje is de grootste onzin. Slimme boeven worden niet gepakt en krijgen zo een VOG.
@azenomei: Die 5 jaar herexamen regel is er ook alleen maar om het IBKI draaiend te houden!! Idd grote onzin!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).