Genoeg van dieven die je Audi RS jatten? Koop een Tesla!

Auteur: , 41 Reacties

Uit keiharde cijfers blijkt dat jatmozen achter het net vissen bij Elons producten.

TSLA

Dat het dievengilde steeds gedrevener wordt in het ‘professioneel’ jatten van auto’s is geen geheim. Onlangs kwam er bijvoorbeeld naar buiten dat steelmeneren weer een nieuwe effectieve manier gevonden hebben om het alarmsysteem van BMW’s onklaar te maken, door de A-stijl los te werken en een draadje door te knippen. Als rechtgeaarde burger word je een beetje moedeloos van dit soort ongein. Bij Audi RS-producten is de jatgevoeligheid inmiddels legendarisch geworden. Het zou me niet verbazen dat dit mensen serieus tegenhoudt om zo’n auto te kopen.

Nou schrijven we vaak dat Tesla nog wel wat kan leren van de Duitse premiumjongens als het afkomt op bijvoorbeeld de afwerking van haar auto’s, maar misschien moeten de Duitsers maar eens in de leer bij Tesla als het gaat om het weren van steelmeneren. Het was al bekend dat Tesla’s behoorlijk lastig te verdonkeremanen zijn, maar dankzij de Federal Bureau of Investigation (FBI) hebben we nu ook keiharde cijfers die dit staven.

jatmoos

Uit data over 2011 tot en met mei van dit jaar blijkt dat er in Amerika 115 gevallen van gestolen Tesla’s bekend zijn en dat in liefst 112 van die gevallen de auto’s zijn teruggevonden. Geen slecht percentage, dunkt ons. Ter vergelijking: het terugvindpercentage voor ‘normale’ auto’s bedroeg in 2016 slechts 58,4 procent. In Nederland ligt dat percentage overigens op zo’n veertig procent (gemiddeld voor alle auto’s), maar ja, Amerika heeft dan ook geen open grenzen naar een aantal bodyshops in Oost-Europa #politiekincorrect #hardewaarheid.

Dat de meeste Tesla worden teruggevonden heeft veel te maken met een ingebouwde GPS-tracker die altijd aanstaat. De keerzijde van de medaille is dus dat Elon altijd weet waar je huis woont als je een Tesla hebt. Zou hij ergens een grote elektronische landkaart hebben waarop ‘ie alle plekken van de wereld waar een Tesla staat kan doen oplichten? Ik denk van wel. Dat is in ieder geval wat ik zou doen. Maar een belangrijkere vraag: zou jij bereid zijn ten alle tijde je locatie te delen met een autofabrikant opdat je gejatte waggie teruggevonden kan worden? (via electrek)41 reacties

Ik verbaas me dat dit mag. Ik wil dat al jaren in onze producten, maar het management vond het eerst geen goed idee want wat heb je eraan, en toen was het te duur, en toen wilden ze wel maar gaf de juridische afdeling aan dat het niet mocht in de nabije toekomst met de alsmaar strenger wordende privacy regels.
Ik had 15 jaar geleden al bedacht dat je ten alle tijden kan zien waar je product is, en wat de staat van het product is, en dat je die informatie kan gebruiken om klanten een aanbieding te doen voor onderhoud of vervanging, ook als het inmiddels om tweede of derde hands producten gaat. Maar ja ik mag ideeën aandragen maar niet beslissen. blijkbaar mag het dus wel want Tesla doet het gewoon.
@realhustler: waar werk je dan?
@peterpann3nkoek: bij Nokia?
@stephane8200: in 2003 had ik een 6230, nooit zorgen om gemaakt dat ie gejat zou worden 😂
@peterpann3nkoek: Melkunie denk ik. Je moet toch weten hoe de pakken melk zich door tweede en derde handen verplaatst.
@gulli: daar zul je je over verbazen. In China is de hele melkketen traceerbaar als het om bepaalde zaken gaat.
@realhustler: het mag natuurlijk. Zolang je als klant / gebruiker je akkoord verklaart met het verzamelen van die data en de condities waaronder ze worden gebruikt, is er niets aan de hand. Daar verandert de GDPR helemaal niets aan. Vergeet niet dat er een verschil is tussen het verzamelen van info over de whereabouts van een auto, en het reilen en zeilen van de chauffeur.
@BaRa: daarnaast zijn de regels in Amerika omtrent privacy anders dan in Europa. De nieuwe GDPR geldt niet voor Amerika.
@realhustler: een fabrikant is er ook helemaal niet mee geholpen als zijn auto wordt teruggevonden want dat betekend minder verkopen.
Dat is mooi. Niet dat ik er wat aan heb. Kunnen de verzekeringspremies ook weer omlaag. Oh wacht dat werkt alleen de andere kant op.
Die diefstalgevoeligheid van modellen als de Audi RS-modellen leidt (lijdt?) vooral tot astronomische verzekeringspremies. Maar eerlijk gezegd zou ik ook niet lekker slapen als ik een auto bezat waarvan je je continue moet afvragen of -tie er de volgende ochtend nog wel staat.

Ik wist trouwens niet dat het liften van de A-stijl bij een BMW ook kon leiden tot het blootleggen van het alarmsysteem. Je zou verwachten dat de autofabrikant(en) hiervan wel hadden geleerd, want een kwart eeuw geleden had Mercedes ook al zo’n issue, toen bleek dat je via een ontwateringsgaatje met een haakje de bedrading naar buiten kon trekken en hiermee de centrale vergrendeling kon activeren/ontgrendelen.
Vindt dat een GPS-tracker optioneel dient te zijn. Iedereen heeft daar een eigen idee bij/mening over.

Als mijn auto wordt gejat, baal ik enorm. Maar het idee dat een fabrikant alle data bewaard, ten allen tijde kan inzien én deze data wellicht ook gebruikt voor andere doeleinden (anders dan het terugvinden van slechts de gestolen auto, zoals geadverteerd), ben ik geen voorstander van. Ben gesteld op privacy.

Zal mij echter niets verbazen als de NWO, het inbouwen van geavanceerde GPS-trackers bij auto-fabrikanten in de nabije toekomst zal verplichten. Uiteraard onder het mom “veiligheid”.

Ben geen voorstander. Maar snap wel dat er een hoop mensen zijn die het niets uitmaakt en het graag zouden willen, zodat hun auto snel weer terecht is na een diefstal.
@beamdoubleyoufan84: bij veel auto’s boven een ton (zo’n beetje elke tesla die al geleverd is dus) ben je verplicht een gps tracker te hebben voor je verzekering.
@gwnbmw: mijn laatste beamer had een cataloguswaarde van net geen 115k, echter was klasse 3 voldoende hoor.

Verzekeringsmaatschappijen wisselen hun voorwaarden echter nogal met regelmaat, dus zou goed kunnen dat het inmiddels anders is. Iedereen moet geld verdienen. En dat lukt natuurlijk niet door ieder ongeval zomaar uit te keren ;).
@beamdoubleyoufan84: als die 15 jaar oud is maakt dat inderdaad niet meer uit.
@blo3to3t: laten we daar tegenwoordig 9 van maken. En heb deze met 800km op de klok uit Duitsland getoverd in 2010. Alle opties als vorführwagen aanwezig. Echter is in DE een alarm niet verplicht af-fabriek, dus heb ik deze hier laten inbouwen.

Heb daarnaast genoeg werkervaring in financiële dienstverlening als assurantie tussenpersoon. Maar jij zal het vast beter weten. Nogmaals fijne zondag.
@gwnbmw: bij mijn 115k cataloguswaarde Beemer was klasse 3 voldoende hoor (wa volledig casco, oftewel all-risk).

Wil niet wegnemen dat verzekeringsmaatschappijen hun voorwaarden nogal regelmatig in eigen voordeel aanpassen, uiteraard, anders hebben ze ook geen bestaansrecht.

@beamdoubleyoufan84: mijn VW is standaard ‘Connected’ (ik koest er blij mee zijn volgens de accountmanager) maar ik heb hem niet op mijn naam geactiveerd of geregistreerd. Tuurlijk kan men mij op de een of andere manier wel volgen, want natuurlijk hangt mijn telefoon wel aan de BT/Apple CarPlay.
Ik kan me er niet meer druk om maken, vechten tegen de bierkaai.
@bischero: ik maak mij er ook niet druk om hoor. Veel te druk met andere dingen.

Hoop dat er genoeg anderen zijn die zich er wel druk om maken en hier binnen afzienbaar korte tijd een “oplossing” in vorm van script/flash/upgrade oid voor kunnen aanbieden.
Ik vraag me toch af of dit klopt. Bij een kennis van mij werd z’n Tesla gestolen en deze was binnen een paar minuten offline. Ook nooit meer terug gevonden. Blijkbaar is dat dan een uitzondering..?
@b100: Iemand zijn Tesla in NL was gestolen en uiteindelijk teruggevonden bij een Supercharger. Blijkbaar toch te heet onder de voeten? En Tesla kan wel zien welke auto aan het laden is.
@b100: dit is een Amerikaans onderzoek. Vermoedelijk zegt het niks over Europa. Hier heb ik het idee dat dieven doorgaans een stuk slimmer zijn dan in de VS, waar je vaak van die onvoorbereide prutsers een lokauto nog ziet jatten omdat bewust het raampje open staat.
@b100: Dit klopt ook helemaal niet. Dus de tweede helft van het artikel is onjuist. Dient een nuance aangebracht te worden:

Als de Tesla uit is wordt de locatie niet ge-update. Dus op een trailer, vervolgens in een container ontmantelen / simkaart vernietigen / software hacken kan gewoon.

Dit gebeurt dus ook. Dieven zijn volgens mij hier echt een stuk slimmer. Op het Tesla forum / groep ken ik er een aantal met een Tesla die nooit meer is teruggezien. Verzekering is ook stuk duurder geworden, voorheen leek het onmogelijk en dat zat waarschijnlijk bij de prijs in.
@b100: Het klopt deels. Er worden wel Tesla’s gejat, maar die gaan inderdaad direct de bodyshop in en worden helemaal uit elkaar gehaald om verkocht te worden per onderdeel. Dat is een relatief kleine markt.

In de oostkant van Europa kun je auto’s kopen die “non-roaming” zijn. Vertaald is dat: Deze auto is geflagged als gejat in West-Europa. Bij een Audi of BMW kan dat, want die belt niet naar huis. Een Tesla doet dat wel. Een Tesla is daarom nooit te verkopen in originele staat, omdat Tesla kan zien waar de auto is. Je kunt de SIM wel verwijderen, maar dan functioneert de auto amper tot niet. De auto is voor veel zaken afhankelijk van connectiviteit. Een “Non-Roaming” Tesla is dus geen optie in oostblokland.

De markt voor gestolen Tesla’s is dus niet zo groot. Ik sluit ook niet uit dat Tesla’s serienummers van elektrische onderdelen periodiek naar het moederschip sturen, om zo gestolen serienummers ook te kunnen weren.
In m’n C350e kan ik ook ten alle tijden zien waar hij staat. (Hoewel dat niet betekent dat de GPS constant aanstaat). Daarnaast lijkt het me lastig om een auto aan de laadpaal te stelen. De kabel is vergrendeld en de auto start niet als de kabel er nog aan zit.
@healey: joh mijn A180d kan dat ook, net als alle nieuwe MB’s. Maar dat systeem is niet gelijk aan de GPS-tracker van Tesla of een klasse 5-volgsysteem.
Is toch zelfde als alarm klasse 4 en 5?
Misschien wordt een tesla ook minder gejat, ondat je de onderdelen alleen in n tesla model s kunt stoppen..? Zo’n beetje elk onderdeel van elke golf is uitwisselbaar same for bmw’s
@tmon: Er zijn een aantal landen (lees: richting het Oosten) waar geen Tesla service centra zijn, maar toch mensen een Tesla rijden. Volgens mij is er laatst nog een busje vol spul gepakt.
Er werken veel mensen bij de gemiddelde autofabrikant en heel veel hebben toegang tot WLAN’s of LAN’s. De zwakste schakel in veiligheidssystemen is (nog steeds) de mens dus het lijkt mij beter om die GPS-trackers in te laten bouwen door gespecialiseerde aftermarket bedrijven, geaccrediteerd door verzekeraars. Overigens heb je niets aan GPS-trackers wanneer de autodief jouw gestolen auto parkeert in een kooi van Faraday en dan rustig op zoekt gaat naar de trackers.
@iphonistvongates: helemaal waar. BMW Amsterdam heeft mij dit meermaals bevestigd nadat mijn twee weken oude 1er was opengebroken en complete middenconsole, prof nav, was verdwenen.

Duurde maarliefst 7 maanden voor ik hem weet terug had. Reden van dit lange oponthoud; de 1er werd in Oost-Europa en Rusland geloof ik, nieuw ook zonder display geleverd.

Bijna iedereen die bij een dealer werkt kan bij het klantenbestand. Uitdraai maken van alle klanten met bepaald model en adres is zo gepiept.
@beamdoubleyoufan84: dan krijg je toch alleen de adressen van alle leasemaatschappijen ?
SIM kaart eruit en weg is de GPS. Minuut werk. Of er zit nog ergens iets verstopt?
@pivavar: mijn auto heeft een losse SIM voor normale data overdracht, en een 2de die gesoldeerd is vanuit de fabriek, om alle connected services te garanderen.
De VS heeft geen opengrenzen maar is ook zo veel maal groter dan de EU. Het is waanzinnig dat je zou pleiten voor elke 100km grens posten voor een gebied zo groot als de zuidelijke staten van de VS door de economische kost alleen al. Het is net het gebrek aan samenwerking tussen de EU landen die de criminaliteit in de hand werken. Ik ben er overtuigd van dat net meer EU voor iedereen beter zou werken dan terug 2 tot 4 uur verliezen als ik naar een klant in Nederland moet.
Ik moet zeggen dat de hoge diefstalgevoeligheid me er voorlopig wel van weerhouden heeft om een RS-product te kopen.

*bekijkt bankrekening*

Oh nee had toch een andere reden 😄
@gulli: na het bekijken van mijn eigen bankrekening kom ik gedeeltelijk tot dezelfde conclusie. 10-15 jaar oude RSen zijn in bereik … maar ik durf echt niet.
Zo’n V10 mag bij mij op de oprit nog wel eens de stenen komen beschermen tegen de regen ;-)
Wat mij tot nog toe weerhoudt om een RS te rijden is het feit dat er aaltijd nog een 40% van de gestolen RSen terug wordt gevonden. Zodra dot 0% is, ga ik er ook een halen.
Naar mijn weten worden gestolen RS’jes altijd teruggevonden. Weliswaar uitgebrand, maar toch..
@mert92: inderdaad, of in een pui of ergens ondersteboven op een rotonde.
Zouden die auto’s allemaal naar Oost Europa gaan of gewoon in Rotterdam of Antwerpen in een container verdwijnen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).