Gespot: prachtige Opel Manta Combi Coupé in Delft

Auteur: , 26 Reacties

Da's weer eens een keer iets anders dan die gifgroene inteeltmobiel van New Kids.

Opel Manta 2.0S

Net als bijvoorbeeld de Honda CRX staat de Manta vandaag de dag vooral bekend als hobbyproject waar DIY-tuners hun spaarcentjes aan verbrassen. Gelukkig is dat lot deze Manta B uit 1980 bespaard gebleven, hij ziet er gezien z’n leeftijd nog aardig netjes en in elk geval standaard uit.

De 2-liter levert 102 pk en bij een leeggewicht van 980 kg zal het oude beestje nog best vooruitkomen, al wordt het lastig om een Manta in rallytrim bij te houden. De Combi Coupé is vandaag de dag echter wel een stuk minder bekend dan de Manta-met-kont.

Check de foto’s van sjoerd95 op autojunk.26 reacties

Hij ziet er inmiddels een beetje oubollig uit, maar als je wilt leren sturen met een RWD, dan is dit DE auto om het te leren.
Relatief weinig vermogen maar ook weinig grip, hiermee kan je een art 5 aan je broek krijgen zonder dat je de maximumsnelheid in de bebouwdekom overtreed.
Zoek een natte klinkerweg op en gegarandeerd dat je hem aan het schuiven krijgt en hij laat zich redelijk makkelijk corrigeren.
@tupperware:
Jongûh
@desjonnies:
Yup, net nog even gechecked en het slurfje hangt er nog..
@tupperware: vroegûh, toen bijna alles nog AWD had, heb ik ooit eens een NSU Prins op de door jouw beschreven methode de sloot in zien rijden. Met een ‘noodgang’ de natte klinkerbocht om, controle verliezen en hop de plomp in. Dat ding had (te?) brede banden en de motorkap stond een tikje open…….
@roppp:
Zoiets?
http://www.autopaedia.com/auta/NSU/NSU%20Prinz%20IV,%20NSU%20Prinz%201000,%20NSU%20Prinz%20TT/NSU%20Prinz%20IV%201961-1973%20(1965-1972%20TT%201200)%20(01)%20[AC1].jpg
Zo.n NSU Prinz is ook wel trikkie als je het met een Manta vergelijkt.
Motor op de verkeerde plek, korte wielbasis en als ik het mij goed herinner, pendelasjes.
Je vergelijkt dus appels met peren, zo’n oude Manta of Ascona heeft een heel goedmoedig weggedrag.
Het is niet voor niets dat wij mensen die hun licentie willen halen adviseren om een oude Ascona of een E30 te gebruiken.
@tupperware:

Dat noem je een TT1000.
Race/rally versie van de Prinz.
@carmasterr:
Bijna goed, dit is een 1200TT, Roppp had het over de combinatie Prinz, brede bandjes, klepje open. Dus vond ik dit wel een gepaste foto om het te illustreren aan de vele reaguurdertjes die nog nooit een NSU, laat staan een Prinz hebben gezien..
@tupperware:

Ah, I stand corrected.
Opel en prachtig. Twee dingen die niet samen gaan.
@volvaudi: oh jawel hoor. Opel heeft door de jaren heen een hoop prachtige auto’s gemaakt vind ik.
@volvaudi: ieder zijn smaak maar de Commodore gte en de Kadett gte uit de jaren 70 waren toch echt lekkere rijdersauto’s welke mooie successen in races en rally’s behaalden, vandaag de dag zijn het gewilde objecten, zeker voor een Kadett wordt nu rustig een mille of 20 neergeteld.
@toniominestrone:

De Commodore heette GS/E. Zeer fraaie auto’s.
We hebben er hier ook een van staan, een 2.8 GS sedan (1977).
Daarnaast nog een Rekord D Coupe (1972) met dezelfde bodystyle, maar met een 2.0 4 pitter erin.
Allebei iets verlaagd, en dat rijdt geweldig.
De slogan destijds was “De BMW uit Hessen”, en daar is niets van gelogen.
@carmasterr: mijn vader had een Commodore B Coupé 2.5S Automatic in het knaloranje. Die stond al sinds 1994 stil. Toen drie jaar geleden het contact stopte (gescheiden ouders) waren we bezig de auto uit elkaar te halen voor restauratie. Dat vind ik wel echt jammer want ik was (en ben) echt gek op die auto. Ik zou hem, als derde generatie na mijn vader en opa, ook krijgen toen ik 18 werd maar dat is er helaas nooit van gekomen. Wel ben ik van plan de auto ooit op te sporen als ik het financieel voor elkaar kan krijgen.
@ej20g:
Zelfde trauma
Nooit overheen gekomen.
Oom Jacob (zwaar in de tachtig) en het Alfaatje
Een muisgrijze 1750 Berlina, met zwart skai.
Stond in een verwarmde garage.
Oom Jacob had hem aan mij beloofd
Als het regende, deed Oom Jacob de garagedeuren symbolisch open, keek naar de lucht en nam een Taxi, want het Alfaatje mocht niet in de regen rijden.
Toen Oom Jacob -schat hemeltje rijk- stierf, moest de Alfa ineens ten gelde gemaakt worden.
Hij heeft het buiten nog twee jaar volgehouden.

Later, toen ik het de neven eens vertelde, een berg van Mea Culpa’s over me heen en spijt van de graaierig heid. Die neven hoefden nooit meer een dag te werken.

En ik had Oom Jacobs Alfaatje eeuwig en altijd bij me gehouden.

Want niets is mooier dan een ongerestaureerde originele auto.
Kijk daar komt weer zo’n boere-porsche aan! zei mijn zus vroeger als er weer een paar kinkels indruk wilde maken. Ik vond alleen het 1ste model leuk met de dubbele ronde koplampen.
Bewondering voor de mensen die dit soort auto’s nog laten rijden. Top.
Ik heb nog eens een mintgroene Ascona B SR/E 2 deurs gereden, idd met zwarte motorkap. Reed erg fijn en responsief. Jammer van zijn foute rijders en dienovereenkomstig imago.
Nog best vooruit komen? Met wat er van die 102pk over is.
En toch…
Zo’n Manta 400 Groep B rally-wagen met idd de zestien kleps motor en vijf gaats velgen kon echt wel een goed potje meeblazen in het internationale Rally Circuit.
En vele grootheden en/of bekendheden reden voor het Opel Dealer Team.

Jimmy McRae (vader van), Walter Röhrl, onze eigene Jan van der Marel. Ari Vatanen en de Belg Guy Colsoul
Die laatste is zo’n beetje groot geworden met zo’n ding.
@desjonnies:
Guy heeft er zelfs Le Dakar mee gereden.
Begin jaren 90 ben ik een week met Guy opgetrokken, wat een vent is dat zeg.
Die kan verhalen vertellen en lachen dat je met hem kan..
Dat was een week die ik niet snel meer vergeet.
@desjonnies: Zelfs vandaag de dag zijn ze nog competitief tussen de Subaru’s en Evo’s in de rallysprints.
@desjonnies:

Zijn voorganger, de Ascona 400 was in 1982 de laatste RWD wagen ooit die een wereldtitel won met Herr Röhrl aan het stuur. En dat met hevige concurrentie van de Audi Quattro.
Hij’s weer fijn @sjoerd95!

Geweldig dat je altijd die (ondergewaardere) oudjes weet te vinden!
Sodeju, da’s een beauty. Chromen bumpers duiden op één van de laatsten der oertype’s. Modeljaar 1980 voorzag al in plastic. Zo te zien een mooie, originele Luxus, met chromen randjes om de wielkasten en waarschijnlijk luxe lekkernijen als een dagteller en tapijt in het interieur. Koester deze Manta CC (hetgeen na 15 jaar eigenaar zijn wel zal lukken)! En ja, de 2.0S (100pk, geen 102) was echt een uitermate geschikte motor voor de Manta / Ascona.
Beste Mensen, dank voor jullie reacties! Iemand tipte mij over deze blog.
Ik ben de 2e eigenaar, sinds 1994. De auto is eerst geregistreerd in januari 1980. Oorspronkelijk was de auto metallic-rood. Toen ik de auto head gekocht, hebben al dat chroom en de beige bekleding me op het idee gebracht om hem “delftsch groen” te spuiten, de heel donkergroene kleur die in Delft in de binnenstad wordt gebruikt op alle bewegende ramen en deuren.
De motor is nog behoorlijk goed, de carrosserie heeft inmiddels wat zwakkere plekken….
Dank voor jullie reacties! Ik ben sinds 1994 eigenaar van deze auto. Hij staat geregistreerd per januari 1980. Oorspronkelijk wat de auto metallic rood, en hij was wat flets geworden….
Al het chroomwerk en het beige interieur bracht mij op het idee hem heel donkergroen te spuiten: dezelfde delfts groene kleur die in Delft op deuren en beweegbare ramen zit. Zo donker groen dat de spuiter dacht dat het zwart was. Het pakte goed uit!
De motor doet het heel goed, de carosserie is op een paar plekken wat minder goed. Ze rijdt lekker, maar het is wel werken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).