Goh, Rich Energy houdt de F1 voor gezien

Auteur: , 43 Reacties

Het mooie verhaaltje is voorbij voor William Storey en de zijnen (als die er zijn).

oke-doei

Die had waarschijnlijk niemand aan zien komen. Oh jawel, toch wel. Wat iedereen met een beetje gezond verstand al had bevroed, is vandaag waarheid geworden. Rich Energy heeft de banden verbroken met Haas F1. Het is een gevalletje van de geschiedenis die zich herhaalt.

In de jaren ’90 was het de wild bebaarde en langharige Belg Jean-Pierre van Rossem die met zijn pyramidespel ‘Moneytron’ mooi weer speelde bij het Onyx team. Het toneelstukje ging door totdat Jean-Pierre’s zeepbel plofte. Vandaag is het dus de beurt aan zijn haardracht-kopieerder William Storey en diens Rich Energy. Storey claim(t/de) grote investeerders achter zich te hebben waarmee hij Red Bull wel eens even van de kaart zou vegen, maar na negen races als titelsponsor van Haas F1 is het spelletje voorbij.

Via Twitter laat Rich Energy weten dat het contract met Haas F1 verbroken is vanwege de matige prestaties van het team. Dat Kevin Magnussen in Oostenrijk achter een Williams is geëindigd zou de druppel zijn geweest. Daarbij zou ook het politiek correcte sfeertje in de F1 de zaken van Rich Energy schaden. Euhm..oké, William.

Na deze Tweet heeft Rich Energy de volgende er overigens alweer uitgegooid, waarin ze de intentie uitspreken de Tourist Trophy op het Isle of Man te willen sponsoren. Als wij de organisatoren van dit mooie evenement waren zouden we het geld vooraf vast even vragen. Wat Haas F1 gaat doen met hun mooie goud-zwarte livery na dit schokkende nieuws is nog niet bekend. Misschien het team voortaan Lotus noemen?43 reacties

Zo…Haas rekende zich misschien een beetje rich?
@gertjan2012: mwah, Rich Energy ging er als een haas vandoor…

#inkoppertje
Gevalletje geld op na een rechterlijke uitspraak?
@kvgorp:
Kan idd zomaar Poor Energy zijn.
End of Storey.
@kvgorp: Bronnen laten aan RTL Nieuws weten dat het helemaal niet zou gaan om een breuk van de kant van Rich Energy, maar een breuk financieel gezien. Rich Energy zou namelijk nog steeds niet over de brug zijn gekomen met geld, waardoor de samenwerking wordt opgedoekt. zou best wel eens gelijk kunnen hebben
Goh, de F1 staat ook totaal niet bekend om alle politieke spelletjes.
@phaeton: ja idd, ik ben geschokt. Dit heb ik nooit zien aankomen.
Van het weekend zat die baardaap nog interessant te doen op Goodwood. Wat een oplichter…
De waarheid is waarschijnlijk net andersom. Haas zal blij zijn van Rich af te zijn.
Reactie van Haas:
“Our relationship with sir William haas been an unbelievable storey. At first both parties were full of energy, but in the end sir William wasn’t as rich as promised. We wish them the best of luck with beating @redbullracing, although he’s lacking the Power of Dreams.
@gandini: heerlijk!!!!
Dat is nooit gunstig voor een team, zo midden in een seizoen. Hopelijk houdt Haas het hoofd boven water.

De redenen die Rich opgeeft voor het beëindigen van het contract zijn wel ‘top notch’. Hoe kan politieke correctheid van een sport je nou belemmeren om blikjes koolzuurhoudende varkenspis te verkopen aan willekeurige pubers?
@vaakbenjetebang: Verdiep je maar eens iets in Rich Energy. Die hebben een flinke rechtszaak lopen en het lijkt erop dat het bedrijf een lege huls is welke gebruikt word om belasting te ontduiken.
@dees: Dat had ik gelezen ja. Nou weet ik natuurlijk niet hoe (groot) de geldstroom tussen Rich en Haas was, maar als Haas er in enige mate van afhankelijk is voor de continuïteit zijn ze misschien toch lelijk het bokje.
@vaakbenjetebang: op de Spyker stonden ooit ook logo’s van dubieuze bedrijven die nooit een cent betaalden. Ik vraag me oprecht af of Haas ooit meer dan een symbolisch bedrag gekregen heeft. En ondertussen stond Rich wel mooi 9 races op die auto, in met hun (ook al gejatte) logo en livery. Free publicity!
@vaakbenjetebang: Natuurlijk is het voor Haas niet prettig dat ze nu geld mislopen, maar het team is financieel sterk genoeg om het ook zonder het geld van Captain Crack Sparrow en zijn kompanen vol te houden. Overigens moet Rich Energy binnenkort al haar geldstromen openbaar maken in het kader van de rechtszaak die Whyte Bikes heeft aangespannen wegens het stelen van Whyte’s logo. Als het goed is komen we dan ook te weten hoeveel Haas precies kreeg en hoeveel ze nu mislopen
@edge: De vraag is ook inderdaad of er überhaupt al ooit een cent van Rich naar Haas gegaan is. Zo niet, dan is het wel een beste scam – wat me op zich niet eens zou verbazen. Vooralsnog lijkt dit drankje een soort vaporware.
Misschien kunnen ze nu fietsen gaan sponseren. Er rijden er immers al een hoop met hun logo rond…
Rich is looking like a bunch of wankers.
Ik gun Haas wel een goeie sponsor. Komt op mij over als een team wat met minimale middelen toch goed gerund wordt. Gene is natuurlijk ook geen onbekende in de motorsport en die Netflix docu die hopelijk elk jaar komt pakt hopelijk goed uit voor Haas.
Sympathiek team.
Anders komt die mountainbike fabrikant er nu in? Logo staat er zo goed als op! 👍🏻 👍🏻
“We aim to beat Red Bull” Hahaha, sorry maar dan ga je echt zonder kennis van zaken de F1 in, als je denkt dat een nieuw team een topteam gaat verslaan in je eerste sponsor jaar.
Aha, ik zag gisteren foto’s op Reddit voorbij komen, van de garage van Haas F1, daar stonden nieuwe auto’s in de kleuren van vorig jaar.
@loutervanplezier: Doel je toevallig op die foto’s van een gast die naar de Haas Family Day was geweest? Want de auto’s die je daar in de kleuren van vorig jaar zag waren ook gewoon de auto’s van vorig jaar. Dat kun je het makkelijkst zien aan de voorvleugel, die vele malen complexer is dan die van dit jaar.
@edge: Ik heb die beelden nog even opgezocht op Reddit en bekeken, bleken inderdaad auto’s van vorig jaar te zijn. Zag het ook aan de voorvleugels, nu. Gisteren was het wat vluchtig, wat ik voorbij zag komen, van die Familiedag bij Haas F1.
Mooi zo. Ik heb nog nooit zo’n stel onprofessionele clowns gezien als Rich Energy.

Stiekem hoop ik dat Haas humor heeft en op z’n minst één race het goud en de text Rich Energy verruilt voor witte accenten en Whyte Bikes. De meltdown van Rich Energy op twitter zou het alleen al waard zijn.
You never know how a cow vangs a haas 😅
En @sirprize hier toen maar vol blijven houden dat het zo’n betrouwbaar merk was, in de UK bijna net zo groot als Red Bull. Tja, wat zullen we er over zeggen allemaal.
Absoluut de kleinste verrassing dit jaar. Na de verrassing dat Hamilton kampioen gaat zijn.
En Haas had nog zo goed onderzoek gedaan naar de financiën van Rich Energy! Dat doet toch wel ‘auw’, maar het was dan ook een flamboyante deal, waar men al geen vertrouwen in had, aan het begin van het jaar, is het toch nog negen races goed gegaan, tenminste de naam heeft er negen races opgestaan.
Die geld problemen kunnen ook wel eens de ellende veroorzaken van de huidige staat van de auto’s van Haas F1, de ontwilkkeling blijft achter, door de geldproblemen, alleen heeft Haas dit nooit benoemd, om Rich Energy en zichzelf niet in verlegenheid te brengen.
Met andere woorden, Rich betaalde de sponsorgelden niet, Haas heeft ze er daarom uit geschopt en als wraak gooien ze er een infantiele tweet uit.
@edge staat naamsverandering niet gelijk aan punten voor haas op 0?
@rob5nismo: Even snel uit m’n hoofd: neen. Situatie dat een sponsor opstapt is iets anders dan de situatie dat iemand anders de boel overneemt.

Ter vergelijking:
– als AM stopt met sponsoren van RBR blijft RBR gewoon bestaan;
– als eigenaar Force India de boel verkoopt aan Stroll Sr komt er een nieuwe eigenaar.

In het laatste geval spreek je formeel van een nieuw team, in het eerste geval niet. Maar @edge kan de reglementen waarschijnlijk zo opdreunen!
@vonklausenburg: Dat laatste klopt ook niet helemaal. In het geval van Stroll en Force India was het zo dat Stroll de fabriek, de auto’s en het personeel van het oude Sahara Force India overnam van de curatoren, maar de startlicentie niet omdat die in handen was van een apart bedrijfje van Vijay Mallya wat dan weer niet onder het faillissement viel.
De FIA heeft toen bij wijze van uitzondering met Stroll afgesproken dat als hij de Force India boedel zou kopen, de FIA de startlicentie van Vijay Mallya zou laten vervallen en Stroll een nieuwe zou uitschrijven. Dáardoor is Racing Point Force India formeel gezien een nieuw team. Als Stroll Force India inclusief startlicentie had kunnen overnemen, hadden ze hun punten mogen behouden en was het officieel geen nieuw team geweest.
@Edge: Dank u, o Grote Wijze!
@rob5nismo: In principe niet. Het tussentijds veranderen van je teamnaam is niet gekoppeld aan puntenaftrek, maar aan je opgebouwde prijzengeld. Je mag je teamnaam alleen tussentijds veranderen met explicite toestemming van de FIA en de teams. Ik weet even niet meer of de teams dan unaniem moeten beslissen of dat een meerderheid genoeg is, maar ze zijn er wel bij betrokken. In ruil daarvoor moet je dan wel het gedeelte van het prijzengeld dat gekoppeld is aan je resultaten inleveren en opnieuw beginnen met opbouwen. Om die reden reed Sauber na het terugtrekken van BMW een jaar rond als ‘BMW Sauber-Ferrari’ en verscheen Manor ook een jaar langer dan gepland als Marussia aan de start.

Force India/Racing Point is daarop een uitzondering, zie ook mijn reactie hierboven. Omdat Vijay Mallya de licentie “gegijzeld” hield met een BV’tje dat niet onder het faillissement viel, was het voor de Strolls onmogelijk om het team in z’n geheel op te kopen. De andere teams hebben er daarom mee ingestemd dat als Stroll de boedel koopt, de FIA een compleet nieuwe startlicentie aan hem verstrekt, en hebben er bij hoge uitzondering ook nog eens mee ingestemd dat Racing Point het prijzengeld van Force India mag overnemen.
@Edge: thnx dacht dat het met de inschrijving van de naam van het team te maken had
Tja, Rich energy was natuurlijk altijd een rare toko. Ik hoop vooral dat Haas het seizoen vol kan maken en hopelijk snel een grote sponsor kan vinden. Een Johnny Walker livery kan best toch?
@dutchdriftking: met minimale wijzigingen kan Whyte bikes als sponsor instappen.
Haas kan prima op zijn eigen poten staan, maar neemt niet weg dat het behoorlijk dom was van het team om Rich Energy als sponsor te kiezen. De open deur is ingetrapt en het is hoe dan ook niet goed voor Haas. Want de manier waarop RE nu communiceert raakt Haas wel.
@t1mothys: ik denk niet dat de teams sponsoren kiezen. Ze nehmen elke sponsor die ze krijgen kunnen.
@Jaapiyo: Inmiddels is er weer wat nieuws te melden op het Rich Energy-Haas front.
Haas zelf meldt bij monde van Guenther Steiner dat Rich Energy nog steeds titelsponsor is. Uiteraard vergezeld door de opmerking dat hij niet in kan gaan op de contractuele situatie tussen de twee partijen.

Bronnen vertelden RTL Nieuws dat de deal is geknapt omdat Rich Energy -surprise, surprise!- niet aan haar betalingsverplichting kon voldoen. Ondertussen schrijft Motorsport.com dat hun bronnen melden dat de tweet het werk is van of geautoriseerd is door William Storey, maar dat Storey helemaal niet de macht/autoriteit heeft om de deal te beëindigen. Op de achtergrond zou volgens hen door de investeerders van Rich Energy met man en macht gewerkt worden aan een oplossing om de relatie met Haas F1 te redden en dit PR-debacle een goede afloop te geven.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat we tijdens de zomerpauze van Goede Tijden Slechte Tijden gewoon een andere soap kunnen volgen.
Echt bizar maar niet geheel onverwacht. Duidelijk een reden gezocht om niet meer te hoeven betalen. Haas is slim en haalt de sponsoring er nog niet af zodat ze straks voor de onvermijdelijke rechter ook sterker staan.

https://www.motorsport.com/f1/news/haas-rich-energy-british-gp/4492480/

en zoals hierboven al te lezen is wordt er nog gewerkt aan het redden van de deal.
https://www.motorsport.com/f1/news/rich-energy-investors-save-haas-deal/4492346/

Bizar verhaal, kan niet wachten op de Netflix afleveringen waar we Steiner vast wat van zijn betere scheldkanonnen gaan zien afvuren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).