Golf Country te koop, hoezo Volkswagen saai?

Auteur: , 41 Reacties

Misschien wel de leukste Golf die Volkswagen ooit bouwde.

Volkswagen Golf Country

In 1990 besloot Volkswagen de Golf II uit te zwaaien met een vierwielaangedreven versie. Geen laffe auto waarvan de achterwielen toevallig ook meedraaien, maar een capabele 4×4 die ook écht iets kan presteren op het onverhard. Daarom schakelde Volkswagen de specialisten van Steyr-Daimler-Puch in, die onder andere ook een flinke vinger in de pap hadden bij de ontwikkeling van de Mercedes G-Klasse.

De Golfjes werden eerst in Wolfsburg in standaardtrim geproduceerd en gingen vervolgens op transport naar Oostenrijk om daar te worden omgebouwd tot Country Synchro. Daar kregen ze integrale aandrijving, werden ze achttien centimeter hoger op de pootjes gezet én kreeg de auto een bullbar en een reservewiel achterop. Net een echte terreinwagen dus! Het spreekt voor zich dat deze omslachtige manier van produceren de Golf Country Synchro niet goedkoop maakte en dat vertaalde zich in matige verkoopcijfers. Slechts 7735 exemplaren zouden er gebouwd zijn. Hier meer over deze bijzondere Golf.

Dat maakt de auto een zeldzame youngtimer, maar helemaal onvindbaar zijn ze niet. Op ons eigen Marktplaats kwam @jvt (waarvoor dank!) dit exemplaar tegen. De Golf stamt uit 1992 en is dus een van de laatste exemplaren. Op de teller een gezonde 141.000 kilometer, maar afgaande op de foto’s is er goed voor Tonka -zoals de auto volgens de advertentie heet- gezorgd. Dat in combinatie met de zeldzaamheid vertaalt zich wel in een stevige vraagprijs van 10.000 euro.

Volkswagen Golf Country41 reacties

-edit: probeer het nog eens, maar dan met meer woorden-
Ook de enigste leuke
@martijn11: eni… grapje
Ja, wel een geinige wagen inderdaad. Of ik hem wil hebben is weer een ander verhaal. Zeker voor die prijs.
Volkswagen uit de jaren 90 is gewoon cool… Prima auto’s en geen megalomane bedrijfsvoering. Dat is niet meer en komt ook niet meer… Betekent wel dat ze mij ook niet meer zien, but who cares?
Toen vond ik het maar een rare auto (“Wat is dat dan?? Hoe haal je het in je hoofd een normale auto zooooo hoog op zijn pootjes te zetten….”); tja, nu weet ik het wel beter: dat was een poging van VW om een niche markt op te zetten (tenminste dat denk ik nu!).

… trouwens… ik vind het nog steeds een raar gezicht: het lijkt net een broek op hoog water ;-) Maar enfin, er zijn zeker wel een hoop mensen die er anders over denken en dat is goed zo!
@rocky: Prop er offroad banden onder en het ziet er stukken beter uit :)
http://www.bestcarinf.com/manufacturers/volkswagen/volkswagen-golf/volkswagen-golf-4×4/volkswagen-golf-4×4-7.jpg

En er is ook nog een speciale Cross Country GTI met 10pk meer gebouwd … volgens jullie vorige artikel over de Cross Country: http://www.autoblog.nl/nieuws/vw-golf-country-syncro-de-eerste-crossover-67428
@dawwg: ja, ziet er veel beter uit
Er bestaat maar 1 cross country en die is van Volvo. Maar das mijn mening natuurlijk
@theyoungsaablover: het gaat hier ook niet om ‘cross country’ maar om ‘Golf country’
“de leukste volkswagen ooit gemaakt”

Ook wel meteen één van de lelijkste..
Leuk ding! Al zal hij zonder sperren niet zo ver komen als een SJ410/413 welke nog leuker en goedkoper is.

De Prout catamaran in de achtergrond doet me aan jeugdvakanties denken. 3 weken met z’n 5en op zo’n ding naar Denemarken en Zweden.
De heer of dame in kwestie lijkt de taxatieprijs voor het ding (leuk ding overigens) te willen ontvangen. De advertentie geeft namelijk aan dat een taxatierapport aanwezig is waarin de waarde op €10.000,- wordt gesteld.

We weten ondertussen allemaal toch wel dat de taxatiewaarde meestal niet de marktwaarde is?
Toen wij ooit in het begin van de euro tijd op vakantie gingen naar Polen reden er best wat van die dingen rond. Wat mij een verassing was aangezien dat ik toen nog nooit eerder van de Golf Country had gehoord.

Verder lijkt 10.000 euro mij net iets te veel. Voor 5/6.000 euro koop je een redelijk exemplaar in Duitsland. Maar goed de leuke en goede Golfjes 2 beginnen geld waard te worden.
@reistje: Verassing? Wat is er verbrand? ;-)
@fordnut: woordboek…
Mijn buurman had die vroeger ook! Samen met een Panda 4×4 en een Niva. Hele dikke oprit!!
De enige leuke vw ooit ja… (Mijn mening voordat ik weer door iedereen aangevallen word hier)
Was de Golf Country niet de trendsetter met het hele country gebeuren?
@Rick-dos: Mweh, volgens mij waren dat de Baja Bug (en Bus) en de T3 Syncro.
@e1000bmw523i: Dat zijn meer auto’s die vanuit een hobby/lifestyle door hobbyisten/amateurs tot een off road auto zijn gemaakt.

Ik doelde meer trendsetter in de zin dat autofabrikanten van normale modellen ook een Crosscountry/Allroad/Country en dat soort auto’s gingen maken.
@Rick-dos: nee, dat was deze AMC Eagle
@Dizono: Werk nou een beetje mee. Probeer al iets positiefs over VAG te zeggen…
@Dizono: en vergeet ook de Dangel-Peugeot 504 niet. Menig Franse boswachter wist die auto al goed op waarde in te schatten. Jammer dat ze in de loop der jaren vrijwel allemaal naar Afrika zijn verdwenen.
@RRRobert: @Rick-dos: ik bedenk me net dat Renault begin jaren ’50 ook deze Collorale in 4×4-versie verkocht:

http://www.travellerdave.co.uk/pictures/8929_700w.jpg

Looks like we have a winner!
@Dizono: hoe gaaf is dit! +1
@RRRobert: zo gaaf dat ik hem zelf ook nog even een +1 geef =)
Leuk ding ja. Snapte vroeger ook niet waarom je zo’n hoog ding zou willem maar nu lijkt het mij juist wel cool. Volgens mij was er in dat autoprogramma op 1,2 of 3 (Pk geloof ik, met Rob K) een omgebouwde met een mk3 carrosserie. Zonde misschien maar dat zag er ook wel geinig uit.
Damn, dit is wel heel lelijk. Ik zie liever een Golf 2 16v of een G60. Maar dan wel helemaal origineel.
Kopen motor eruit, 1.8T blok erin en gaan.
Uit mijn tijd toen ik in 1992 een nieuwe G60 Golf kocht. Maar toen wilde je echt niet in een Country gezien worden hoor.
Er staat een foutje in de tekst. Ze werden niet omgebouwd naar 4 wiel aandrijving. Als basis werd de Golf 1.8 Syncro gebruikt welke al 4 wiel aandrijving had.
Dat is wat anders dan de CrossGolf….hopelijk in 2018 met de komst van de Golf 8 dat er nog eens een echte country komt.
Naar mijn mening veel te duur. Voor dat geld eis ik wel de mooiste uitvoering: de chrome edition

http://www.volksforum.com/albums/files/5/5/3/DSCF0678.JPG
http://www.volksforum.com/albums/files/5/5/3/DSCF0665.JPG
Is veel te veel geld. Helemaal als je bedenkt dat het originele interieur ontbreekt, diverse roosters etc. De meest kenmerkende Country eigenschappen missen dus…..jammer
@scoopertje: klopt er horen sowieso sportstoelen in te zitten. Ook de witte knippers en donkere achterlichten ontbreken.
@thomas20vt: sport stoelen met synchro logo in hoofdsteunen. Achter ook hoofdsteunen, idd die achterlichten in smoke, de wielhoes op achterkant….zonde allemaal
@scoopertje: beetje een bij elkaar geraapt zooitje ;)
Bestaat deze er ook in Golf 3 versie? Die zag laatst op een parkeerterrein bij een klassiekershow, leek allemaal te orgineel voor een zelfbouwprojectje.
(Nogal) aan de prijs. Maar dit is voor mijwel de leukste Golf!
Mijn eerste auto! En stug dat ding, zuipen als een ketter! Mooi was die tijd ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).