Google kan zelfrijdende auto’s zonder stuur wel vergeten

Auteur: , 21 Reacties

Google droomt van een utopie waarin auto's geen pedalen of een stuurwiel hebben. Een droom die onlangs een klein beetje uitkwam, toen ze hun eigen autonome auto aan de wereld voorstelden. Maar Google is iets te voortvarend geweest.

Google kan zelfrijdende auto's zonder stuur voorlopig vergeten

De autonome Google-mobiel mist naast een fraai uiterlijk namelijk ook een stuur en pedalenset. Sturen, accelereren en afremmen zijn dingen die Google’s soft- en hardware namelijk veel beter kunnen dan het menselijk lichaam.

Dat leek voor de staat Californië – waar Google de autovloot straks op de openbare weg gaat testen – in eerste instantie geen probleem. Maar die zijn daar op teruggekomen. Volgens nieuwe regels moet iedere autonome auto vanaf 16 september over een stuur, rem- en gaspedaal beschikken. Inzittenden moeten te allen tijden kunnen ingrijpen.

Google zegt dat ze de 100 prototypes, die maximaal 40 km/u doen, daarom zullen uitrusten met een tijdelijk stuur en pedalenbox. Het lijkt wellicht alsof de Amerikaanse staat bangig reageert op de autonome aanpak van Google, maar een topambtenaar legt in de Wall Street Journal uit dat ze dergelijke technieken “met kleine stapjes” willen introduceren. Op een manier waarbij de inwoners langzaam aan de zoemende karretjes en andere autonome ongein kunnen wennen.

Enigszins vergelijkbaar met de man met de rode vlag die aan het begin van de vorige eeuw voor de eerste auto’s in de stad moest uitlopen. De autonome auto zonder stuur, pedalen, en ruiten(?) zal er ongetwijfeld ooit komen, maar pas als de goegemeente er aan gewend is.

Meer over Google’s eigen autonome auto in deze video.21 reacties

Lijkt wel op van die karretjes voor kinderen die aan de ingang staan van de supermarkt.
@bsxc2:
Bedoel je dat autootje waar je wel mee mag rijden????
@bsxc2: precies die rood gele!
@888natan: Zal ik jullie een geheim verklappen, het is het ook ! Want het stuur werkt niet, gas- en rempedaal heeft ie ook niet, maar je rijdt er wel in rond :-D
Tja, dat soort zaken moet je natuurlijk niet overlaten aan ambtenaren, die kunnen nu eenmaal niet tegen vooruit, zijn van nature wantrouwig tegen alles wat ze niet kennen en het zijn angsthazen eerste klas….
Wie zit er eigenlijk te wachten op een zelfrijdende auto? Oke,handig voor blinden en slechtzienden,de directeur die z’n chauffeur kan ontslaan en alle taxichauffeurs overbodig zijn.Maar ik wil toch echt zelf blijven rijden.
@Alfarobert:
Ik zelf zit hier ook niet op te wachten maar ik zie wel mogelijkheden.
Zo’n 70% van de huidige automobilisten heeft geen benul van waar hij/zij mee onderweg is.
Die groep vegeteert maar achter hun voorligger aan, ook al rijdt die kilometers nutteloos in de middelste of linkerbaan. Types die met van alles bezig zijn behalve autorijden.
Helaas is deze groep niet leeftijds/merkgebonden….
Zolang de liefhebbers van autorijden dat gewoon mogen blijven doen zie ik geen probleem.
@Alfarobert: Dat kan, maar dan mag je geen gebruik meer maken van de snelweg… En de bebouwde kom mag je ook niet in met een verbrandingsmotor..

ofzo…
@baasbas: Dat zou echt een nachtmerrie zijn…
Of we het nu leuk vinden of niet; dit is de toekomst.Het zal nog een jaar of 30-40 duren, maar dit gaat gewoon gebeuren.Alleen in een aantrekkelijke verpakking.Op waterstof uiteraard.
Ben ik het, of lijkt de google-mobiel een beetje op een koala ?
Het is ‘te allen tijde’. Niet ‘ten alle tijden’ /taalnazi
@mobieler:
Je kan je maar ergens druk over maken..
@tupperware: De site stelt zelf dat ze verwachten dat de deelnemers de taal machtig zijn en hun best doen netjes te schrijven. Dan moet de redactie dat zeker. /put your money where your mouth is.
Zet er dan een joystick in.
@norge: of geen mensen maar pakjes. Dit wordt de nieuwe pakjesboot. Openen van het laadruim met je smartphone. Pakje eruit pakken, en hop hij rijdt zelfstandig naar de volgende locatie. En die locatie is geen adres, maar de locatie van (de smartphone van) de geadresseerde. Ideaal!
Dus als je een ongeluk krijgt in een auto zonder stuur en pedalen is Google verantwoordelijk? Er van uitgaande dat er geen andere partij bij betrokken is die het ongeval heeft veroorzaakt.
@fejjie: da’s nou net het probleem! Zolang de verantwoordelijkheid /aansprakelijkheid niet geregeld is, wordt het niks met deze robots. (Ik weiger het auto’s te noemen). Begrijp me niet verkeerd: in de file is het heerlijk om een “autonome” auto te rijden, maar af en toe wil je ook zelf sturen!
@367pk:

Op zich is dat een simpel verzekeringsverhaal. Je hebt een bepaald risico en dat word ingedekt. Is feitelijk eenvoudiger dan de autoverzekering van vandaag omdat ieder persoon anders is en daarmee het risico lastiger in te schatten is. Deze karretjes zullen ten allen tijde hetzelfde risico dragen en geen last hebben van afleidingen, invloed, humeur, gezondheidskwalen, relatie die net op de klippen loopt, etc

Het echte probleem is als een van die karretjes eens iets serieus iets voor heeft. Want dan zal de publieke opinie zeggen dat al die karretjes onveilig zijn. Mensen mogen fouten maken, ik maak fouten, jij maakt fouten, iedereen maakt fouten. Maar een computer die een fout maakt dan is het kapot, defect en onveilig. Dat die computer het statistisch 100 keer veiliger doet dan mensen zal niet uitmaken.(strikt genomen maken computers geen fouten, is een veredelde rekenmachine die zich ten allen tijde houd aan de natuurwetten en hoe hij geprogrammeerd is, resultaat is altijd logisch)
Nee, autonoom rijden lijkt me echt niks. Elektrisch is prima, hou van autorijden an sich, maar ben geen type dat even flink doortrekt op de invoegstrook. Maar als ik zelf moet wachten tot ik op de plaats van bestemming ben, dan word ik gek. Als mijn vriendin of iemand anders aan het stuur zit heb je tenminste nog interactie..

Aan de andere kant heb je geen last van volk dat overal 60 denk te moeten rijden, of malloten op de snelweg die bijvoorbeeld niet weten hoe ritsen werkt, of op een gecombineerde in- uitvoegstrook blijven rijden. Als ze enkel die mensen na een aantal “overtredingen” in zo’n autonome auto duwen, zou het verkeer er een stuk op vooruit gaan!
@frietjemet: niks anders dan met een bus of trein. Veel mensen zitten in de auto toch maar omdat het moet. Perfecte oplossing Is het. En als je thuis nog een echte auto hebt staan dan kan je daar na je werk mee rijden. Of beter nog een motor. Ik zie het wel zitten. Al die leasebakken die denken dat ze kunnen rijden zijn echt de grootste groep wegeikels. En als je toch moet wachten kan je vast werken, iets wat de meeste nu doen onder het rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).