Schumachers Mercedes C11 publiekstrekker op Zandvoort

Auteur: , 15 Reacties

Daar sta je dan met je Mercedes C11, gespind in de Tarzanbocht. Gareth Evans weet zijn miljoenen kostende Le Mans-held uit het grind te houden, maar achteropkomende auto’s moeten flink in de remmen op hem te ontwijken.

Evans kan zijn weg vervolgen tijdens de kwalificatie voor de Groep C wedstrijd tijdens de Historic Grand Prix op circuit Zandvoort, maar gaat veiligheidshalve daarna toch maar de pits in.

De historische Groep C-wagens schitteren dit weekend voor het eerst op het circuit in de duinen. De Mercedes C11, de Porsche 962: allemaal legendarische prototypes uit de 24 Uur van Le Mans eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Auto’s uit de tijd dat de coureurs nog gewoon met een pookje schakelden.

De Mercedes C11 uit 1989 is de meest bijzondere auto in het veld. Tegenwoordig rijden Engelsmannen Gareth Evans en Bob Berridge er veel historische races mee. Oorspronkelijk is dit chassisnummer 89.C11.00 een testauto waarin alle Sauber-Mercedes coureurs van toen achter het stuur hebben gezeten. Ook Michael Schumacher, want hij reed bij Mercedes in de sportscars voordat hij in de Formule 1 stapte.

Adembenemend

De specs van de auto’s zijn adembenemend. De Mercedes C11 heeft een 5 liter V8-blok (M119) dat er dankzij twee KKK-turbo’s 950 pk uit schopt. Met een gewicht van 904 kilo wil dat goed vooruit. De 5 versnellingen gaan gewoon via een handbak met een H-patroon in dogleg-opstelling, dus met de 1 linksonder. Het was dus best hard werken vergeleken met de schakelflippers van nu.

Coureurs Evans en Berridge koesteren hun C11, maar tegelijk gebruiken ze hem waar hij voor is bedoeld: racen. Al een paar jaar zetten ze de wagen in tijdens historische wedstrijden en ze gaan duidelijk veel harder dan de overige Groep C-deelnemers die het wat rustiger aan doen met hun museumwaardig materiaal.

Na afloop van de kwalificatie keken we in de pits mee met de monteurs naar de telemetrie. De motor geeft 930 pk en draait maximaal 7.300 toeren. Aan het eind van het rechte stuk in Zandvoort, vlak voor het aanremmen van de Tarzanbocht, haalt Evans een topsnelheid van 280 kilometer per uur.

Schumachers Mercedes C11 publiekstrekker op Zandvoort

Populariteit

Evans zit dus achter het stuur dat ooit ook Michael Schumacher in zijn handen had. Samen met Karl Wendlinger en Fritz Kreuzpointner vormde Schumacher destijds het drietal jonge honden bij Mercedes tegenover de oude rotten als Jochen Mass, Jean-Louis Schlesser en Mauro Baldi. Over de geschiedenis van Schumacher bij het Mercedes-sportscarteam in de jaren ’90 schreven we eerder. De Groep C kon zich in de jaren ’80 en begin ’90 qua populariteit goed meten met de Formule 1. Net als nu de LMP1. De grote merken deden mee, de motorvermogens waren lekker stevig en de fabrikanten investeerden flink in techniek en aerodynamica.

Doorontwikkeling

De C11 was een doorontwikkeling van de C9 van die oorspronkelijk door Sauber was ontwikkeld met steun van Mercedes-Benz. De C9 won in 1989 de 24 Uren van Le Mans en alle andere races op één na uit het wereld-sportscarkampioenschap. Voor het seizoen 1990 werd de C11 ontwikkeld met méér vermogen uit de biturbo V8. Halverwege het seizoen stapte Schumacher in en reed drie races met de C11.

Daarna veranderden de regels voor seizoen 1991 om de vermogens wat terug te schroeven, zodat Mercedes een nieuwe motor moest bouwen. Er kwam een nieuw model genaamd C291 met een atmosferische 3,5 liter platte twaalfcilinder met zo’n 650 pk. Dat blok zorgde voor veel problemen, zodat Mercedes voor de 24 Uren van Le Mans dat jaar teruggreep op de vertrouwde C11. Schumacher, Wendlinger en Kreuzpointner werden in die race vijfde. De C291 ging het wel steeds beter doen en Schumacher en Wendlinger wonnen de laatste race van het jaar in Japan.

Hoewel er een begin werd gemaakt met de ontwikkeling van een nieuwe auto voor 1992, de C292, trok Mercedes toch de stekker uit het sportwagenprogramma ten faveure van de Formule 1 waar het motorleverancier werd van Sauber.
Bekijk de Mercedes C11 in actie in de Zandvoortse duinen.

Met dank aan Robert van den Oever en Maarten van der Pas voor deze gastbijdrage!15 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ben gisteren geweest, ieder jaar worden de startvelden groter, veel formule 1 bolides uit de jaren 70.
Ook fraai was de Kremer Porsche 935 van Bob Wollek.
Zeker de moeite waard om morgen naar Zandvoort af te reizen.
Ben benieuwd hoe de foto is geworden van de Porsche die nog maar net kon remmen.
Hopen dat hij er morgen nog is!
ik ben vandaag geweest en heb echt genoten van alles wat er reed, ik vond de groep C auto’s wel wat tam rijden op het oog, maar de F1 autoos waren echt super om te zien, en wat een geluid, deed bijna zeer aan je oren. Absolute aanrader dit evenement!

Tip ga op tijd want het was vandaag al stervensdruk en er moest op de boulevard geparkeerd worden, er stond een rij van een half uur voor de parkeerautomaat. tip 2 neem genoeg kleingeld mee, er is 1 automaat die alleen muntgeld kan hebben omdat de pin stuk is en daar is het rustig bij
Was geweldig, sta nu in de file terug naar huis :) Groep C en formulewagens zijn gaaf maar amper te bezichtigen, allemaal in de putboxen. Op zich niet vreemd, maar jammer. Toerwagens en DRM allemaal uitstekend te bekijken, evenals de historische formule wagens. Plus echte mazzel met weer gehad, kortom topdag en topevenement!!
De groep C/het WK voor sportwagens was in die tijd nog net wat toffer dan nu Le Mans/het WEC IMO; nog wat rauwere brute wagens met dik vel vermogen en veel geluid en meer echte concurrentie van de aanzienlijke groep merken die meededen.

De laatste hoogtij dagen van Le Mans waren wat mij betreft 1998-1999, met merken als Toyota, Nissan, Mercedes, BMW én Porsche die elkaar het vuur aan de schenen legden. Daarna trokken al die merken zich echter helaas terug en heeft Audi lang min of meer het alleenrecht gehad op wat tegenstribbeling van Peugeot na. Ook de huidige situatie met Porsche en Audi is natuurlijk eigenlijk geen echte concurrentie, dat is alleen Toyota. Ik hoop wel dat we inderdaad aan de vooravond staan van een nieuwe boom op Le Mans met meer merken en dikke bolides waar sommige voortekenen op duiden.

Voor wat betreft de Sauber-Merc; geweldig ding. Ook de grote inspiratie voor de Zonda als je Horacio mag geloven.
Deze C11 ziet er iets anders uit dan de C9.
Maar zo’n C9 vind ik persoonlijk een van de mooiste wagens die ooit gebouwd is. Kan zo mee in het rijtje staan met schoonheden die een stuk meer pedigree en erkenning hebben.
Morgen ben ik van de partij! Hopelijk zijn die raggers er nog.
Dat de zilveren pijl, zoals de Mercedes ook wel wordt genoemd, veel harder rijdt dan de rest heeft er niet mee te maken dat de rest rustig aan rijdt. Maar aan het feit dat die auto in zijn tijd al de snelste wat en dat nu nog in. Verder zitten er ook budgetgebonden teams bij, niet iedereen kan al meer dan een miljoen voor een auto neer leggen.

Ik ken iemand die ook mee rijd in deze klasse maar met minder budget, dus een goedkopere auto, maar die probeert ook echt alles uit z’n auto te halen. Het blijft toch een race, dus iedereen rijdt echt wel volgas.

Heb dit jaar op Le mans het geluk gehad om even in zo’n auto te zitten. Echt prachtig maar enorm krap,!
Soooo much want!!!
Die Britten hebben me toch een mooie hobby! Ik vind dit echt veel mooier dan die Turbomeuk waar iedereen nu mee rondrijd. Nee, geef mij maar die oude V12’s en Lotussen met enorm turbogat. Hoe ze schuivend die bocht uitkwamen was echt fenomenaal
Dit is toch de mooiste Mercedes ooit.
Chef-monteur Dave van de crew die deze Mercedes C11 servicet heeft een onboard-video van de kwalificatieronde op Zandvoort online gezet. Geniet mee:

http://www.youtube.com/watch?v=qD7ftdMdzDo
@RobertOever: Mooie video, bochtensnelheden vallen wel mee, maar jesus wat een power zeg.
Wat ik persoonlijk boeiend vind is hoe hard de techniek is opgeschoten in de afgelopen 25 jaar. Een rondetijd van 1:38-1:37 is ook bereikbaar met een GT3 auto (met een goede coureur), die toch echt een bak pk’s minder heeft en aanzienlijk meer weegt.
@RobertOever: ik kreeg de Benz nog op de gevoelige plaat zondag. Beste sound van het rijdersveld, al kon de Intrepid er ook wat van. Group C actie vanaf 9:10.

http://youtu.be/VHQVZ0-19Y4

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).