Google Maps-navigatie op vakantie, wat kost dat eigenlijk?

Branded content, 60 Reacties

Spoiler: minder dan je denkt.

Google maps op vakantie

Zo’n vijftien jaar geleden betaalde je een klein fortuin als je satelietnavigatie in je auto wilde. Om vervolgens op weg naar het zuiden eerst op Hazeldonk te moeten navigeren, daar te wisselen van CD-ROM (dat is zo’n glimmend rond schijfje met een gat erin), vervolgens naar de Belgisch-Franse grens om daar het zelfde ritueel uit te voeren. En als je echt ver weg ging, dan was je op de drempel van Spanje weer aan de beurt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de absurde prijzen die je bij je dealer moest neertellen voor de collectie West-Europa op CD-ROM…

Dat is tegenwoordig wel anders, met navigatieapps als Google Maps en Waze. Kaarten van over de hele wereld, gratis in je broekzak. Toch zijn er nog steeds halve volksstammen die bij de grensovergang hun roaming uitzetten, om vervolgens verder te navigeren op papieren wegenkaarten. Nergens voor nodig, als je het een beetje slim aanpakt.

Laten we allereerst eens kijken hoeveel data Google Maps gebruikt. Een moeilijke vraag, waar geen eenduidig antwoord op te geven is, het hangt er namelijk helemaal vanaf waar je rijdt. Dergelijke kaartenapps werken met zogenaamde ‘tiles’. De kaarten zijn onderverdeeld in heel veel kleine tegeltjes en de app download alleen de tegels die jij nodig hebt. Als je op de snelweg rijdt, dan zijn die tegels behoorlijk simpel en ligt het verbruik behoorlijk laag: met tien Mb kun je soms wel honderden kilometers ver komen.

Rij je binnendoor, dan bevatten de tiles veel meer informatie. Het wegennet is veel fijnmaziger en al die straten hebben ook nog namen en huisnummers. Hoewel het dataverbruik hoger zal liggen, valt het onder de streep met ca. 10 Mb per uur nog behoorlijk mee. Alleen zijn die Mb’s in het buitenland natuurlijk heel duur.

Nou, dat valt gelukkig wel mee! Zo maak je bij Vodafone bijvoorbeeld heel voordelig gebruik van het 4G-netwerk in het buitenland met de Alles-in-1- op Reis-bundel. Voor 2 euro per dag krijg je 50 Mb data (en een vergelijkbare hoeveelheid minuten/smsjes) en voor 4 euro per dag de XL-variant met 125 Mb. En dan hebben we het niet alleen over landen in het West-Europa, maar ook Oost-Europa (hallo goedkope roadtrip!) en zelfs landen als Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Omdat we natuurlijk ook graag appen, Instagrammen en Facebooken op onze vakantie, heb ik nog wel een tip voor je om het verbruik lager te krijgen: kaarten offline downloaden. En dan niet van de snelwegen en hun weidse omgeving, da’s zonde van die veel te dure Gb’s op je iPhone en daarnaast wil je op de snelweg ook de fijne file-informatie van Google Maps of Waze. Nee, download vooral de gedetailleerde kaarten van je bestemming. Die kosten je normaliter de meeste data en actuele verkeersinformatie is dan ook wat minder van belang.

60 reacties

Of men download Navmi, dat is gratis je hebt alleen behoorlijk wat opslag nodig….
@jack_abarth:

Ohja en over rest van internet gebruikt. Root je Android en installeer Droidwall. Met dit programma blokkeer je al het in- en uitgaand internet verkeer behalve de programma’s die je wel wilt voorzien van internetjuice.
Resultaat, gewoon appen en mailen in het buitenland 3 weken lang voor amper € 3,-
@jack_abarth:

Veel te overdreven. Je kan gewoon de standaard functie gebruiken “beperk achtergronddata. Alleen apps en dergelijke die je zelf op de voorgrond opent kunnen dan netwerk gebruiken.

Niks dat continu online is oid.
Gewoon als je whatsapp opent, gaat whatsapp data ophalen.

Dat is een stuk beter realiseerbaar voor de gemiddelde consument dan “root je android” Dat gaan de meesten toch niet doen
@timberleek:

Oh, nooit gehoord van die functie. Waar ergens zou je die terug kunnen vinden? Want mijn wederhelft durft dus inderdaad haar toestel niet te rooten en wil toch internet in het buitenland. Gaat om een Galaxy Alpha.
@jack_abarth:

Bij mij staat hij onder instellingen–> datagebruik –>extra instellingen (dingetje in de bovenhoek)–> achtergronddata beperken
@timberleek:

Hmm, staat er bij mij niet bij maar heb dan ook een oud toestel (s4). Zal vanavond eens kijken bij het toestel van m’n vriendin.

In elk geval bedankt voor de tip!
@timberleek: Je beperkt dan puur je data. Facebook e.d blijft dan als nog als een malle synchroniseren en zit je zo aan het plafond wat je daar instelt. Instellen per app wie data mag hebben en wie niet, is in deze n.m.i beter
@michiel_vandelft:

Nee hoor. Zolang jij facebook niet open hebt staan kan/mag het geen gebruik maken van het mobiele netwerk. En open op de achtergrond telt niet. Het moet open staan op de voorgrond.

Dus als jij 1 keer per dag op je facebook kijkt, krijgt facebook maar 1 keer per dag toegang tot netwerk en daar ben je dan zelf bij.
@timberleek: Facebook doet ook background syncs om oa. push notificaties op te halen. Dit kost ook data, als je lid bent van veel groepen, kan Facebook er bij mij voor zorgen dat me dit (inclusief messenger en contacts sync en wat ze nog meer allemaal op de achtergrond doen) me c.a. 10mb per dag kost.
@timberleek: Ik de buitenland heb ik een bundel, na de vakantie krijg je van mij een screenshot ?
@jack_abarth: Geniale tip! ik vlieg over 6 uur naar Rome en heb het gelijk geïnstalleerd. Meer likes voor jou!
@michiel_vandelft:

Je moet uiteraard bij Whatsapp en mail instellen dat hij niet automatisch foto’s download zonder Wifi, want dan kan het alsnog hard gaan. Maar voor de verdere rest ideaal!
Vodafone mag eerst eena hun zaakjes op orde krijgen. Zijn al jaren zakelijk klant bij hun, onlangs hebben we een rekening gekregen van enkele duizenden euro’s welke mwt terugwerkende kracht zijn gefactureerd (6 maanden), waarvan ze niet doorhadden dat sommige kosten buiten de bundel vielen. Na meerdere brieven en telefoontjes nooit commentaar ontvangen.
Ik mis de tag: “Advertentie”. Jammer dat dit soort verkapte advertenties als een info-artikel worden neergezet.

Dit hele artikel is opgezet om een Vodafone bundel aan te smeren.

Weet je wat een betere app is voor navigatie? Here Maps. Gratis offline kaarten waarbij de kaarten in grotere landen onderverdeeld zijn in regio’s. Heb je geen buitenlandbundel voor nodig. Kan je die MB’s die je bespaart voor leukere dingen gebruiken.
@Relief: Staat er gewoon bij hoor.
@Relief: HERE maps is verre van perfect. In m’n eigen wijk stuurt HERE me over fietspaden en met paaltjes afgesloten wandelgebieden. Heb het al twee keer gehad dat mensen die langskwamen me noodgedwongen moesten bellen om de route te vragen. Beide gebruikten ze HERE.

Google Maps en TomTom hebben er 0 problemen mee.
@technofreak: 0 problemen in het buitenland. Misschien dat het in Nederland shit is.
@Relief: Maps is idd geweldig. Ondanks dat er ook wel eens foutjes in de kaart staan, dat kom je bij allen tegen.
@Relief: klopt. Here is super. Waar in Portugal onze geüpdate Tomtom ons vaak in de steek liet, zelfs op snelwegen, hielp Here ons zelfs naast de meest verborgen adresjes.
@schreute01: En het kan alleen maar beter worden want het is van de grote 3. Ze hebben het toch samen gekocht? Dus genoeg geld voor ontwikkeling / updates / verbeteringen.
Toen ik het voorheen zonder deed, had ik regelmatig problemen met vinden van mijn bestemming. Maar nu is het ondenkbaar dat ik dit nooit eerder gebruikt heb! Ongelooflijk hoe men dit heeft kunnen vinden, een oplossing voor al mijn problemen. Nooit meer kaartlezen en daarnaast kan ik het gewoon op mijn telefoon gebruiken, ideaal! Ik kan het al mijn familie en vrienden aanraden!
De app Here is gratis te downloaden, hier kan je de kaarten per land downloaden en heb je alleen GPS nodig.
Of download lekker HERE Drive/Maps.
Gratis, offline kaarten met zeeer goed materiaal. Veel duidelijker en completer dan maps! Fileinfo, reistijdinfo, snelheid, max. Snelheid op huidig wegvak, volgende afslag etc. En dat allemaal voor niks en superduidelijk!
De kaarten van Here worden niet voor niks door bijvoorbeeld Audi gebruikt.
Tip van de dag: Neem het vliegtuig.
@dutchcorvette: Handig voor stedentrips, maar niet voor roadtrips. Eigen speelgoed is zoveel leuker dan een gehuurde, afgetrapte Micra. (tenzij je naar de VS gaat natuurlijk)
@RubenPriest: Maar daar huur je dan ook geen Micra, maar dikke SUV of pick-up, of juist een Mustang, Camaro of een Challenger…
@henrie: welk gedeelte van “tenzij je naar de VS gaat natuurlijk” uit mijn reactie begrijp je niet? Tuurlijk huur je in de VS geen Micra. Dat probeerde ik juist duidelijk te maken. ;)
@RubenPriest: Je kunt die zin op twee manieren uitleggen:
1. Dat het in de VS (in tegenstelling tot Europa) wel leuk is om in een afgetrapte huur-Micra te gaan rijden, of;
2. Dat het in de VS niet leuker is om met je eigen speelgoed rond te rijden, omdat ze daar juist veel leuker speelgoed hebben…
;)
@dutchcorvette: tip van de week: Auto op de trein zetten in Düsseldorf en vervolgens uitstappen in Innsbruck. Heb je geen saaie snelwegen maar meteen leuke bergweggetjes. En je kunt lekker slapen zonder schreeuwende kinderen.
@rvds15: ze gaan stoppen met de autotreinen.
@dutchcorvette: was ik ook al een hele tijd aan het denken!
Here maps is ook prettig, gebruikt alleen het GPS signaal. Als je echter weinig ruimte op je telefoon hebt is het afzien, de kaarten worden namelijk op je telefoon gedownload.
@broekhoest: Bij mij staan ze op m’n SD kaartje, m’n Moto G 4G heeft maar 8GB intern..
@broekhoest: gewoon alles op 1 microsd kaart zetten, en wisselen na aankomst voor een lege. Alle foto’s gelijk op 1 kaart en kaarten op de ander.
@peug206:

Of gewoon 1 fatsoenlijke kaart kopen en niet hannessen met dat gewissel
@timberleek: Of gewoon foto’s maken met een fototoestel i.p.v. dat gehannes met een mobieltje. Geeft bovendien veel betere foto’s…
Valt me nog mee hoeveel data verbruikt wordt, maar je moet natuurlijk niet de satelliet view aan hebben staan anders loopt het alsnog de spuigaten uit.

Bij Tele2 betaal ik trouwens binnen de EU €2 voor een 100MB en €6 voor een 500MB databundel, alles 30 dagen geldig. Flink goedkoper dan Vodafone dus.
Wahahahaha voordelig???? op moment van verlengen hebben jullie(Vodafone) sympathiek als jullie zijn, de prijs verdubbeld. Na uitgerekend te hebben dat het goedkoper is om 2a 3 keer per maand €2 te betalen ipv. Iedere maand €10?
Strekking van het verhaal….. €4 voor een dagbundel waar je 3 foto’s mee kan verzenden is BELACHELIJK duur! Was het voorheen geen 200mb?

En ohja ga jij lekker navigeren met data aan…. Denk dat je de 200km niet haalt✋?
Nehh. Ik vlieg naar Praag en koop 1.5GB bij O2. Met een tweede telefoon kun je een hotspot maken en zo kun je internetten terwijl je je nummer houdt :)
Ik zet internet aan om de route in Google Maps te laten berekenen daarna wordt die vrij gegeven en gefixeerd. Daarna kun je internet 3g/4g uitzetten en volgt je aangezette gps de route. Dan worden er geen mb’s onder het rijden verbruikt.
Tip van de dag: Google Maps kaarten kun je ook downloaden en offline gebruiken incl. navigatie.
@martin_berk: En anders wat @venividivici zegt. Either way: 0 dataverbruik.
Ik heb HERE Maps met offline navigatie. Heel europa op m’n SD kaartje, geen roamingkosten. Later dit jaar ga ik dat veranderen, want dan neem ik een abbo met 60 dagen buitenland onbeperkt roaming.
@Jochempie: HERE is geweldig!!
Ik ga trouwens toch weer een losse navigatieunit aanschaffen, ik doe graag road trips door Europa, en de apps missen de functionaliteit om zeer precies de route met alle stops voor een paar weken in te voeren. Zijn er onder jullie mensen die wat dat betreft goede ervaringen hebben met navigatiesystemen?
@Jochempie:
Kun je dan met Google My Maps niet realiseren?
@Jochempie: Ik heb een Garmin. Erg prettig en duidelijk. Alleen wat langzaam met inladen van lange routes. Maar erg gedetailleerd en groot scherm. En veel route opties.
@Jochempie: met Google maps kun je een route invullen van punt naar punt. Deze map kun je downloaden en op je telefoon weer inladen. Indien je inlogt op je Google account zou je hem zelfs zo moeten kunnen pakken op maps (immers online services zijn gelinkt)

Volgens mij zou je ze zelfs in HERE kunnen zetten, maar dar heb ikzelf nog nooit geprobeerd
Heb 7 jaar geleden de TomTom app gekocht , nog steeds up to date kaarten van west Europa
Heb een ouwe iPhone in mijn auto en eentje op mijn motor allemaal met die ene aanschaf
Verkapte Vodafone reclame? Bij KPN heb ik 12gb dataverkeer voor dezefde prijs
@soulmaster: @ik zelf Lezen voor je reageert ja
Gebruik zelf “sygic” navigatie. Het werkt perfect en zonder data gebruik. Voor 20 euro heb je de volle versie.
Of je pakt een kaart van papier
gebruik ook Sygic offline maps, heel handig
Gebruik al jaren navigon voor android maakt gebruik van de garmin kaarten en je kan kaarten downloaden en verwijderen dus momenteel alleen nederland ga ik naar een ander land download ik die kaart wel. Werkt prima
Lekker overstappen op Tele2. Die heeft gewoon GEEN roamingskosten in Europa/EU (dat weet ik niet zeker). Lekker 2gb met bellen voor 14 euro per maand erdoorheen jassen in welk land je maar ook bent

Daarnaast, dit bespreek ik wel op tweakers.net of een ander forum, geef me dan een advertentie over een auto waar net te positief over gesproken wordt..
Mijn oude comand van 16 jaar doet feilloos zijn werk in heel EU, idd wel effe cd wisselen aan de grens , maar of dat nu zo erg is ??
Mijn Michelin maps in het handschoenkastje werken ook best hoor…
Gelukkig heeft mijn vrouw dan ook de juiste “plug-ins ” om de kaarten te lezen, en ben ik ook wel van het principe dat af en toe verkeerd rijden niet verkeerd is, dan kom je nog eens ergens…

Tegenwoordig zet ik ook wel de kaarten offline beschikbaar op de iPad, maar ik gebruik ze niet als gps navigatie, maar op de ouderwetse manier. Zo leer je de weg tenminste kennen, en ken je op den duur overal zowat de weg…
Ik krijg 50 MB van T-Mobile gratis. Dat was afgelopen weekend genoeg om in Normandië te komen. Het kan ook zonder data. Tik je bestemming in, laat hem uitrekenen en als je vertrek zet je je data uit. Je rijdt dan volledig offline. Enige nadeel is dat je geen actuele filemeldingen en snellere alternatieve routes krijgt. Apple Kaarten werkt ook zo heb ik me laten vertellen.
Ik zag dat je nu voor 50 euro al wifi hotspots hebt voor in de auto, te koop bij de ANWB. Daar hoef je dan alleen nog een data bundel bij te kopen, per land of voor de hele eu. Lijkt mij ook wel een optie. Iemand daar ervaring mee?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).