Hans Stacey begint Dakar 2015 met zege in openingsetappe

Auteur: , 20 Reacties

Als de voortekenen ons niet bedriegen, dan staat de Nederlandse deelnemers een mooie Dakar 2015 te wachten. Vooral bij de trucks zijn onze landgenoten ijzersterk begonnen.

Hans Stacey tijdens de Dakar Preproloog in Valkenswaard

De deelnemers begonnen vandaag aan de eerste etappe en legden zo’n 170 kilometer af tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz. Hans Stacey deed dat in de voor hem nieuwe Iveco Torpedo als snelste vrachtwagen en nam zo direct revanche voor zijn enigszins teleurstellende resultaat van vorig jaar. De 56-jarige Eindhovenaar kende toen teveel materiaalpech om zich in de strijd om de eindzege te mengen, maar beschikt nu over het nieuwste materiaal van Iveco en Team de Rooy.

Ook de tweede plaats in het vrachtwagenklassement was voor een Nederlander: Marcel van Vliet in de MAN. Martin van den Brink (Renault, 5e), Wuf van Ginkel (Ginaf, 8e) en Gerard de Rooy (Iveco, 9e) eindigden eveneens in de top tien en verloren maximaal twee minuten op lijstaanvoerder Stacey.

Ook in de andere klassementen finishten diverse Nederlandse deelnemers bij de beste tien. Neem Bernhard ten Brinke, die bij de auto’s een keurige zevende plaats pakte in zijn Toyota. MINI-coureur Erik van Loon legde op zijn beurt beslag op de negende plek. Waar de overige Nederlanders (en Belgen) eindigden, check je hier.

Morgen krijgen de heren de eerste echte stage te verwerken, want vergeleken met de rest van de rally was de 170 kilometer van vandaag natuurlijk een lachertje. Dat is morgen wel anders, want dan krijgen de auto-coureurs de langste proef (518 km) voor hun kiezen, terwijl de vrachtwagens 331 kilometer afleggen.

Foto: Hans Stacey tijdens de Dakar Preproloog in Valkenswaard20 reacties

Racey Stacey knalt er stevig op los! Succes mannen!
Goedzo Nederlanders voor die stink Russen in die ouwe kamazzen!
Ik zit nu te kijken en vooral de wat oudere beelden uit eind jaren tachtig / begin negentig zijn toch weer heel tof om terug te zien hoor.Zal wel met wat jeugdsentiment te maken hebben.
@sydney:
Mooi hè, met die Tijstermannetjes….
Volg het al sinds het begin van de jaren 80.
@jrk68: Haha! Nog meer mensen die het aan het kijken waren, mooie beelden en mooie mensen waren dat. Kan ze nog goed herinneren!
@henkhupelschoten: echt geniaal. Zijn ff in hun eigen werkplaatsje aan het knutselen aan een Dakar-auto. Kon vroegah nog.
Blijft gaaf om te zien, ik zou wel een keer mee willen doen!
Voor mij zijn er maar enkele Dakar-helden en dat zijn de ‘kistrijders’, wat een baas ben je dan als je alles ook echt daadwerkelijk in je eentje moet doen _O_
Ik zat al te wachten op een artikel over Le Dakar haha
super gaaf dat offreerden met truck’s
Weet iemand waar je die RTL GP Dakar Retro uitzendingen kan terugkijken? Kan ze nergens meer vinden .. :-/
@depsycholoog: Rtl gemist waarschijnlijk
Dit is echt een van mn grootste dromen om hieraan mee te doen. Of in de auto of op de motor. Wat een uitdaging.
They call me Stacey.. (Pause) My name’s Jeff.
En intussen staat Robby Gordon, als enige onafhankelijke team gewoon tweede bij de autos met een zelf gebouwde Gordini. Dat lijkt me een stuk knapper, eigenlijk.
@PolarWolf: Als enige onafhankelijke team tussen al dat fabriekgeweld in de top, dus.
@PolarWolf:
Te vroeg gejuicht….
Op WP2 heeft hij al een achterstand van 3 kwartier op de snelste Toyota.
Bernhard ten Brinke kwam daar als 5de door op 1:20 en Eric van Loon als 14de op exact 3 minuten.
Na Roma in proef 1 lijkt Gordon dus al kansloos na proef 2, jammer maar helaas.
Ik had hem ook meer gegund.
@jrk68: Jammer, inderdaad. Ik zal de laatste resultaten er eens bij vissen. Die ik had waren van van rond de lunchpauze, maar kennelijk zijn er al updates :)
@jrk68: Voor zover ik die nogal onduidelijke resultaten (maar hopelijk en zo te zien dezelfde als die AB gebruikt) kan interpreteren staan Gordot na stage 1 tweede in de “virtual standings 2e, op 42 seconden achter nummer 1.

Voor de liefhebbers, er is op YouTube een tweedelige documentaire te vinden over Gordon’s pad naar Dakar. Twee keer 45 minuten aan achtergronden, inclusief een uitgebreid verhaal over de support truck die ze gebruiken.
Deel 1: https://www.youtube.com/watch?v=YQWiIFVPBdU
Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=y2agiCfzLlo
@PolarWolf:
Ik gebruik de livetiming van de organisatie, daar kan je per waypoint zien wie waar ongeveer uithangt en wat de verschillen zijn.
Gordon zit “as i write” tussen WP9 en WP10 op 50.36minuten achter Terranova.
Ten Brinke kwam daar als tweede door op 52 seconde.
http://gaps.dakar.com/2015/dakar/stage-02/aso/ukie.php hier kan je alles live volgen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).