Heeft Mitsubishi een brandprobleem met Outlander-PHEV? [updated]

Auteur: , 28 Reacties

De Mitsubishi Outlander PHEV moet nog geleverd worden in Nederland, maar is met 5.000+ orders al ongekend populair. Echter, de auto loopt momenteel tegen wat hete issues aan, die eerst verholpen dienen te worden.

Outlander PHEV

De combinatie ‘acccupakket’ en ‘vuur’ kwam al vaker voorbij, zowel Fisker als Opel/Chevrolet hebben hun strijd, al dan niet terecht, moeten voeren. Batterijen produceren nou eenmaal hitte, en het is een illusie om te denken dat je nieuwe technologieën in kunt voeren zonder dat het ergens een keer fout gaat.

Hoe zit het bij Mistubishi? De leverancier van de Li-ion accu’s (GS Yuasa Corp.) is dezelfde fabrikant die de accu’s in de Boeing 787 Dreamliner stopt, en zoals je wellicht weet staat dat toestel al sinds januari aan de grond wegens mogelijk brandgevaar (eerder deze week werd er voor het eerst sinds januari een testvlucht uitgevoerd), waarbij de accu als hoofdschuldige wordt aangewezen (dit wordt uiteraard onderzocht).

Voor wat betreft de Outlander plug-in is Mitsubishi op zijn hoede, en niet voor niets: tijdens een test bij Mitsubishi vorige week vloog een accu in brand, en ook is er een accu in een elektrische auto gesmolten. Ja, dat leest u goed, gesmolten.

In een reactie stuurde Mistubishi twee dagen geleden een persbericht de wereld in, waarin verzocht wordt de Outlander PHEV tot nader order niet op te laden. Daarnaast worden leveringen opgeschort totdat de oorzaak van het probleem boven water is. Ook GS Yuasa publiceerde gisteren een persbericht over de kwestie.

Het opschorten van de leveringen kon nog wel eens heel vervelende gevolgen hebben voor de Nederlandse markt. Immers, vanaf 2014 verandert het bijtellingsregime voor de Outlander van 0% naar 7%. Er is de klant en fabrikant dus alles aan gelegen er in 2013 zo veel mogelijk op kenteken te krijgen.

We hadden wat brandende vragen, maar helaas was Mitsubishi vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Update 13:45 – Mitsubishi belde terug, hieronder een samenvatting:

– De acculeverancier heeft zijn produtieproces onlangs gemodificeerd, en in de twee genoemde gevallen betreft het accu’s van na de modificatie. Men houdt er dus zeer sterk rekening mee dat het probleem ergens in de modificatie gezocht moet worden, en de producent verwacht maximaal 2 weken nodig te hebben om een oplossing te vinden.

– Mitsubishi heeft geen zicht op de overeenkomsten tussen de Dreamliner-accu’s en die in hun auto’s, daar wordt geen informatie over verstrekt.

– De Europese productie is nog niet begonnen, die start in april. De eerste boten richting Nederland vertrekken in mei. Als het probleem snel gefikst wordt zal er geen vertraging in de levering optreden.

– Het aantal Nederlandse orders is momenteel de 8.000 al gepasseerd, de verwachting is nog steeds dat deze Outlanders allemaal in 2013 op kenteken gezet kan worden, uiteraard zonder harde garantie.
28 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ouch! Dat ga je dan ineens met meer dan 100 euro per maand voelen… Dat lelijke mormel was uiteraard alleen acceptabel vanwege de 0%. Dat worden dan ineens 4 laaaaaaaange jaren :-)
@baasbas: Lelijk? Jij vind die nieuwe Landrover wel mooi zeker?
@norge:
Nu kwam ik gisteren zo’n nieuwe Outlander tegen en eerlijk gezegt vind ik hem knap fugly.
Het is dat ik niks met suffertjes heb, anders zou ik elke RR prefereren boven de Outlander.
@jrk68: bedankt voor je mening over wat je mooi vindt! Hebben we wat aan!
@baasbas: Lekker voor ze ;). Beetje het straatbeeld vervuilen met dit gedrocht omdat ie 0% bijtelling heeft/had.
@300e: ik ben blij dat jou auto het straatbeeld weer wat opvrolijkt! Gelukkig!
@Silversurfer: Altijd een genoegen om jou blij te mogen maken!
@baasbas: Laat maar Norge hij is gewoon jaloers. Hij kan hem niet betalen.
Oei, de nachtmerrie van elke autofabrikant. PHEV’s of BEV’s die in de fik vliegen, dag vertrouwen! Niet dat het in Nederland veel uit maakt, daar stoppen mensen maar wat graag hun kinderen in een brandgevaarlijke leasbak zolang de bijtelling maar klopt.
Zo te zien is er maar 1 merk die de hybride techniek vlekkeloos onder de knie heeft:

– Probleemloos en betrouwbaar
– Geen schokkerige overgangen van benzine naar electrisch
– Een echt laag verbruik

Da’s dus geen Mitsubishi, geen VW/Audi, geen Peugeot/Citroen.
@glashelder: Echt laag verbruik? De leaserijders hier mogen blij zijn dat ze 1 op 16 halen met een Prius terwijl de D5jes en de TDItjes tegen de 1 op 20 aan zitten.
@Dev:

Een Prius rijdt 1 op 18 als je bijna continu op de snelweg zit bij 120.

De DS5 hybride laat net als de 508 hybride een Dieselverbruik zien van 1 op 16.
En over TSI’tjes hoef je het helemaal niet te hebben: 1 op 14 als je een beetje normaal rijdt.
@glashelder: Autobild in Duitsland heeft dat brandstofverbruik van de Prius ook onder de loep gelegd… Toyota Prius 1.5 HSD opgave fabriek 4,3 l/100 km , werkelijk verbruik 6,0 l/100 km verschil +39,5%. die 1:18 van jou neem ik dan ook met een fikse korrel zout.
@406_v6:
Beetje achterhaald die 1.5 Prius, dat is al een aantal jaren een 1.8 die significant zuiniger is.
Bovendien kan je duitse cijfers niet vergelijken met de nederlandse. Daar wordt ff wat harder gereden dan hier.
@Dev:
Een TDI kan 1 op 20 doen. Maar is wel diesel dus minder schoon in de steden.
@Dev: Je mag diesel en benzine niet vergelijken. Diesel heeft per liter meer energie in zich, maar een liter diesel weegt wel weer meer dan een liter benzine.

Simpelweg kilometers per liter vergelijken tussen diesel, benzine en/of gas is geen eerlijke vergelijking.

Overigens haalt een Pris prima 1:18 gecombineerd, geen kunst aan.
@Dev: het gaat bij hybrides en plugins niet zo zeer om het verbruik maar meer om dat ze niet vervuilen op de plekken waar dat het het meest nodig is, in de stad en dorp, omdat daar mensen lopen en fietsen.
@glashelder: En overigens: 2 maanden geleden vond je het nog zo’n fijne auto…

glashelder heeft een reactie gegeven op Mitsubishi Outlander Hybrid:
nu al 1500 orders?! 2 maanden geleden
Dat een auto goedkoop te rijden is wil niet zeggen dat het geen fijne auto is.
@paul24: OK. als je even lekker “juridisch” wil:

Ik heb niet gezegd dat ik deze Mitsu zo’n fijne auto vind. Maar wel dat een lage prijs niet vanzelf betekent dat het geen fijne auto is. En dat is een conclusie die vaak getrokken wordt zonder de auto gereden te hebben.
Mooi van Mitsubishi dat ze het serieus nemen .
Ze gaan als warme broodjes over de toonbank, dan kun je zoiets verwachten natuurlijk… ;-)
ach ja dat is het nederlandse wagenpark van heden….men rijdt wat het voordeligst is qua bijtelling.

zo was een VW passat eerst aantrekkelijk, dan weer een Prius, dan weer de Renault Megane als verkooptopper en nu weer zo een mitsubishi…

grappige is dat hier ook autos tussen zitten waar men normaliter nooit naar zou omkijken, wat een liefhebbers toch die mensen!! en dan mensen maar zeggen dat het ene merk zoveel beter is dan de ander want het verkoopt zoveel meer…

zo gaat het al jaren in auto leaseland, welk merk zijn autos het goedkoopste aanbied, daarin zien de werkgevers je dan ook het liefst rijden. En nu zit de bijtellingscategorie de producenten in het vaarwater want daar is minder snel op in te spelen waardoor merken als een Renault of Mitsubishi ineens verkooptoppers in huis hebben…voor hoe lang dit weer geldt of dat men wordt ingehaald door een concurrent of de overheid de regels net weer wijzigt waardoor je net buiten de co2 grenzen valt.
@johanw: Ik ben zo’n Megane schraper.. Liefhebber zijn staat daar los van. Binnen een leasebudget wat mijn werkgever nog acceptabel vindt kan ik als autoliefhebber toch niks krijgen waar je echt blij van wordt. Dan maar de goedkoopste..
Wacht al maanden tot m’n Prius plugin in de fik vliegt, maar helaas…
Het zou wat zijn als een deel van de leveringen toch naar 2014 verschuift. Dat lijkt me voor de Nederlandse dealers geen pretje
Oeps. Ik hoop voor alle betrokkenen dat het probleem snel opgelost wordt en de bestelde auto’s optijd komen. Want ik verwacht niet dat de overheid de start van de 7% regeling zal opschuiven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).