Hèhè, eindelijk een maximumprijs voor rijbewijzen

Auteur: , 25 Reacties

Tenminste, dat belooft de politiek ons. Nu echt. Nee echt!

Hèhè, eindelijk een maximumprijs voor rijbewijzen

Het is iets hardnekkig en vervelend dat de politiek maar niet lukt; een landelijke prijs invoeren voor rijbewijzen. De prijsverschillen tussen gemeenten zijn nog steeds enorm (de Telegraaf gaat vandaag vol op het orgel en claimt dat gemeenten de hoge prijzen gebruiken om de begroting sluitend te krijgen) en ons werd jaren geleden al voorgehouden dat er een maximum tarief kwam. In 2007 gooide Camiel Eurlings, AKA de beste minister die het CDA ooit heeft geleverd, het idee al op tafel. Twee jaar later kwam er eindelijk meer duidelijkheid en zou bij de wet worden geregeld dat het roze papiertje annex pasje nooit meer dan 36 euro mocht kosten.

De ANWB deed recentelijk nog een rondvraag bij gemeenten, en en daaruit blijkt dat je onder meer in Groningen en Almere bijna het dubbele kwijt bent: 64,50 euro. De reden: een wetswijziging die nodig was voor de maximum rijbewijsprijs is altijd op de plank blijven liggen. Sure, make that the cat wise. Gemeenten doen er alles aan om burgers onredelijke tarieven voor te schotelen voor diensten die landelijk geregeld dienen te worden. VVD, PvdA en 50+ werd gevraagd om een reactie, en die laten weten dat ze zo snel mogelijk ‘verbetering’ willen. Wat dat ook moge inhouden.

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen bezigt iets duidelijkere taal en zegt ernaar te streven de maximumprijs per 1 januari 2014 in te laten gaan. Houden we je aan, Mel.25 reacties

Gemeente Almere: geldkloppers.
Een rijbewijs en paspoort in een consulaat aanvragen is ook al zo’n koopje.
@sketcher: was afgelopen week €105 kwijt voor mijn Amerikaanse paspoort in amsterdam…
@redneckdarian: Ik zie niet in wat Amerikaanse paspoorten hiermee te maken hebben. Da’s een zaak van de US regering, inclusief de prijs. Zullen wij hier in NL toch weinig mee te maken hebben.
@bozewolf: consulaat ging ik op in…
maar dan komt er weer wat bij wat ook weer geld gat kosten : http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/02/verplichte-apk-keuring-voor-motoren-en-caravans/
Laat ze dan ook gelijk regelen dat je het gewoon aan de balie kan regelen.
Hier moet je eerst via internet een afspraak regelen en als het de dames belieft mag je een maand later langskomen voor het papierwerk.
@jrk68: bij ons kun je er gewoon heen gaan en je rijbewijs aanvragen en een week later ophalen. Zou wel handig zijn als het aanvragen via internet kon en dat je hem alleen maar hoeft op te halen.
Bij ons in Oisterwijk betaal je nu 38,00 voor een verlening, goede. Prijs voor iets dat 10 jaar geldig is. De kosten voor het paspoort mogen wel naar beneden, dat ding gaat maar 5 jaar mee.
Zijn ze dus al 6 jaar mee bezig.. haha.
@renesf:

NL is een enorm gebied ..
dus logistiek gezien een onmogelijke opgave ..

je zou zeggen dat die klootzakken maar wat doen ..
en dat ambtenaren schijt aan de overheid hebben ..
maar dat is echt niet zo hoor ..
Nu ook meteen meenemen in dit (aangepaste) wetsvoorstel dat je rijbewijs min. 25jaar geldig is (dan hoe je er maar 3 te kopen in je leven)!!
@pkgek:
Ps. In Duitsland is het ‘papiertje’ levenslang geldig, dus EU, waar blijf je met je praktisch nut. Na 1 munt moet 1 rijbewijs en 1 APK toch niet zo moeilijk zijn. Daarnaast is er geen bank bij betrokken, dus wat kan er fout gaan…??
@pkgek: 1 apk? Dacht het niet. Er rijden al genoeg halve zolen met een levensgevaarlijke auto rond..
@lambo4all: hij bedoeld in elk europees land hetzelfde, dus niet in Engeland minder streng ofzo, niet 1 per leven..
@lamdi: Idd, ik had ’t over standaardisatie van een EU-rijbewijs en EU-APK.
Het is nu ook zo dat je in de zuid-Europese landen met je autorijbewijs (hier wdus) een 2-wieler t/m 125cc mag rijden. Erg leuk op vakantie, maar waarom alleen daar?
als ze een maximum van 250 euro in zouden voeren ..
dan doet elke gemeente vanaf morgen mee ..

zo snel kan het dus gaan ..
Als ze gaan verhogen dan wil ik dat mijn rijbewijs thuis wordt gebracht, anders kunnen ze opflikkeren en rij ik wel zonder. Dat doe ik nu toch al bijna elke dag.
Vandaag geslaagd voor praktijk, dus morgen maar eens even zien hoeveel het rijbewijs in Gelderland kost…
@germancarsftw: hier in putten was 36,80 ofzo. Voor motorrijbewijs, ik weet niet of dat uit maakt.
waarom niet gewoon aanvragen met DigiD, pasfoto digitaal meesturen, afhaallocatie selecteren en op een centrale plek de aanvraag beoordelen? Indien akkoord, rijbewijs versturen naar afhaallocatie en verstrekken na legitimatie en indien van toepassing het oude rijbewijs.

Lijkt me efficiënt en klantvriendelijk.

Dat de gemeente inkomsten misloopt geloof ik wel en die zullen ze vast wel ergens anders binnen gaan halen, maar uiteindelijk draagt een efficiëntere overheid toch bij aan lastenvermindering.
Grappig, een vriend van mij heeft vorig jaar zijn rijbewijs gehaald in Amerika voor $50.
Laat rijscholen zelf bepalen hoeveel ze vragen voor rijles en een rijbewijs, niet de overheid die het toch duurder maakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).