Het geluid van de G30 5-serie is ook hartstikke nep

Auteur: , 70 Reacties

De Duitse autofabrikant doet ook weer lekker kinderachtig bij de nieuwe 5-serie.

Met de komst van de F10 M5 (rijtest) trok iedereen een zuur gezicht bij het lezen over de introductie van het Active Sound Design. Een kunstmatig geluid wordt er door de speakers gepompt wat de geluidsbeleving ten goede moet komen. In de praktijk komt het geëngineerde geluid keurig overheen met het huidige toerental, maar niemand wordt blij van kunstmatig geneuzel.

Diverse andere BMW-modellen (o.a M135i, M4, M6, i8) beschikken ook over deze module. Het is dus geen verrassing dat de nieuwe G30 tevens een Active Sound-module zal krijgen. De bevestiging van de aanwezigheid dook op via het Bimmerpost forum. Een forumlid ontdekte de module in een build van de nieuwe M550i xDrive. Het wordt omschreven als “0002608021 ACTIVE SOUND DESIGN Harman Kardon”.

De M550i xDrive heeft een 4,4 liter V8 onder de kap die goed is voor 462 pk. Dit blok gaan we ook weer terugzien in de nog te onthullen G30 M5. Je kunt er donder op zeggen dat de nieuwe M5 tevens computergeluidjes uit de speakers zal produceren. Overigens kun je wel lol beleven met module. Door de software te hacken kun je geluiden uitwisselen. Iemand deed dit al eerder door de sound van een M135i te ruilen met het geluid van een M4. Hoe dat klinkt check je in DEZE video.70 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
klinkt dat bij die bestaande modellen realistisch, of is het duidelijk nep?
@donvliet: Ach, het is wat je nep vind. Uiteindelijk wordt alles ge-engineered en of de bron nu een speaker is of een uitlaat maakt in principe niks uit, want ook die uitlaat is gewoon een ge-engineerd geluid. Je hoort het hele verschil niet, en als je het wel hoort is dat waarschijnlijk omdat je het graag wilt horen.
@c220amg: Daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik hoor liever een ge-engineered geluid door de uitlaten dan door de speakers. Ook al zijn beide hartstikke nep, met een mooi geluid uit de speakers is een tunneltje toch minder leuk..
@viezefreddyw: je zal toch in een F430 mogen rijden, dan lach je je toch scheel bij dit soort berichten?
@gulli: Nou, nee. Niet echt eigenlijk. Tuurlijk, de F430 heeft een fenomenaal geluid wat puur en echt is. Maar mijn DS3 dieseltje klinkt nog beter en echter dan de performance auto’s van BMW…
@c220amg: helemaal oneens. Het verschil is, het ene is het geluid van je motor, de andere is van een ‘playstation’. Een leek maakt het niet uit waarschijnlijk, maar ik hoor alle kleine nuances in het uitlaatgeluid, de belasting, aarzelingen, hoe ie oppakt, is ie goed warm, evt of er een probleempje kan zijn etc. Zit er dan een nepperd daar half uit de pas wat bovenuit te trompetteren met exact hetzelfde deuntje vind ik dat op de lange duur gewoon storend. En dat is nu net niet wat je wilt.
@onehp: ik wil ook geen motorgeluid via de speakers. Ik wil muziek via de speakers. En helemaal geen motorgeluid horen, dat stoort de muziek. De motor is een noodzakelijk kwaad voor de aandrijving van het voertuig. Maar sinds we geen carburatoren meer toepassen klinkt het toch nergens meer naar, in het bijzonder 4 cilinder benzine motoren zonder turbo die kinken eigenlijk altijd vervelend zeurderig. Wegfileteren met dat geluid!
@mashell: daar denk ik met mijn 4 cilinder turbo (boxer) toch echt heel anders over.
@Onehp: precies dat! Zo slecht.
@C220AMG: verschil tussen audi BiTD en BMW 550D is enorm qua geluidsbeleving. Kan me voorstellen dat een M5 helemaal “goedkoop” en emotieloos aanvoelt, terwijl je dat juist zoekt bij zo’n auto.
@donvliet: Meeste Audi rijders hebben ook niet door dat er een sound actuator module in hun auto zit en roepen boe naar BMW. Ik denk dat het dan voor zich spreekt dat het bijna niet te merken is en wel redelijk realistisch is. En laten we wel eerlijk zijn, op zich is er ook niets mis mee als het geluid via de speakers komt. Ik heb zelf een soundbox waardoor de het aanzuigen van de motor hard hoort in de auto maar buiten de auto niet (af fabriek). Dat wordt overigens heel veel toegepast op sportieve modellen in het goedkope segment.
@bassx:

Fischer Price verkoopt het ook ..
@bassx: Ik heb er helemaal niks mee. Wat maakt het mij uit dat een Audi A6 3.0 BiTDI als een diesel klinkt? Ding is toch gewoon snel, dat is wat telt. Dat geluid raken we toch kwijt en hoeft wat mij betreft alleen nog maar in auto’s met een sportieve ondertoon (lees: sportauto’s als een 911, M3, F-type).
@bassx: Ach ach ach, ga je nou ook nog dit verdedigen? BMW is helemaal de weg kwijt, het merk is diep en diep gezonken. Hét merk wasr je terecht kon voor sportieve auto’s met achterwiel aandrijving die altijd verder normaal deed neemt hele rare sprongen. Zo is het en niet anders.

En ga Audi er niet bijhalen. Audi heeft hier biets mee te maken. Dit is fanboy gedrag en dat is ontzettend kinderachtig. Helaas is BMW met deze onzin begonnen, wat een grap
@87sandyd: “ga Audi er niet bij halen”

Dat is precies de hypocrisie rondom dit fenomeen. Vanuit de BMW hoek wordt gewezen naar Audi en andersom. BMW mag dit niet doen omdat het BMW is. VW die een speaker aan het schutbord plaatst, PSA die een membraan in de inlaat plaatst, ST met een soortgelijk principe en Porsche met een resonantiebuis. Allemaal systemen die bijgeluiden produceren die niet door de motor worden geproduceerd en alleen maar binnen in de auto te horen is. Ik zie BMW als een automerk net als elk ander en daarom snap ik de ophef hierom niet zo. En helemaal niet omdat alle systemen nep geluiden produceert alleen BMW en Audi doen het elektronisch (vandaar de vergelijking) en direct op het audio systeem. Waar leg je de grens? Het mag nepperij zijn zolang het maar niet uit de speakers komt? Puur motorgeluid is allang achterhaalt bij het gros van de auto’s tot aan Porsche toe.
Mijn scheet klinkt ook zo
@vagtroep: Kom jij dan naast me zitten in de auto! Of nee… nee toch niet..
Teveel wit spul gesnoven bij een bepaalde afdeling van BMW.. Wie bedenkt het een sound generator in combinatie met een 4,4 liter V8 benzine motor.
@audirijder: De huidige V8 van BMW is nou niet meteen de mooist klinkende V8 o.a. vanwege de ontstekingsvolgorde, de krukas en de scroll turbo (die een dusdanig complex in- en uitlaat systeem eist).
@bassx: Als het nou een antigeluid was, voor een zo stil mogelijk interieur. Maar dit kan toch alleen verzonnen worden door zo’n kostprijs anaalist die net zo nuttig werk kan verrichten bij een zeepjes-fabriek. Generatie “als ik maar de beste belsteen heb, om de dichtstbijzijnde gemeenschaps automobiel te spotten”. Leuk om in een MINI even een lekker AMG geluidje te downloaden, maar niet in een BMW V8 a.u.b. What’s next? Een ventilator in je gezicht voor snelheidsbeleving?
@creaminator: uitlaatgassen via de speakers schijnt het helemaal te gaan worden.
Hoe belachelijk zeg. Elk tijdperk heeft zijn auto’s. En de periode 2015 – 2020 gaat gaan over 3 cilinders met turbo’s en fake geluid uit de radio. GTFO met dat gezeik.
Erg jammer dat er geen lekker geluid meer uit de pijpjes komt. De M5 E60 had dat heerlijke V10-gekrijs…
Tja de meeste doen het. Zelf werd ik er gek van in beide mn wagens. Ze afgezet/uitgebouwd en sportiever klinkende uitlaat eronder, zonder overdrijven (eu goedgekeurd). Zoveel beter als het echt is.
Gebeurt tegenwoordig niet alleen bij BMW, maar bij elke wagen. En het is ook gewoon uit te zetten.. Dus niet zo overdrijven..
Leuk voor de sjoemelsjonnies ..

Fags ..
Triest eigenlijk, als je er geluid uit wil voldoet een gaatje in je uitlaat ook al wel, werkt in mijn cadillac ook prima ?
Volgens mij zijn dit soort dingen tegenwoordig gemeengoed in autoland, toch?
BMW’s “‘Sjoemel Sound”!
Leuke wagen.
Tjah, liever een mooi geluid door de speakers dan naar een teleurstellend (turbo) motorgeluid te moeten luisteren. Terugkeren naar een atmosferische V10 in een M5 zal toch niet gebeuren hoor…
@leaper035t: overigens jammer dat er (voorlppig?) geen M540i op het programma staat…
Alsof andere merken het niet doen
Heel raar, marketing-trucje ? Mijn auto heeft ook zo’n systeem maar dient om vervelend gedreun te onderdrukken. Is geloof ik door Lotus als eerste ontwikkeld. Tegengeluid bieden. Werkt overigens best aardig. Het geluid is inderdaad anders, nadrukkelijker, als het systeem uitgezet wordt. Zouden ze misschien bij BMW ook moeten overwegen.
Wel typisch dat mensen het bij elektrische auto’s vaak over het gemis van beleving hebben. Haal een nieuwe snelle wagen uit de (Duitse?) showroom en het is allemaal nep. Het wordt heel hypocriet.

Niks ten nadele van bestaande auto’s met fantastisch klinkende motoren, dat is nog steeds een feest.
Maar bij het lezen van dit soort dingen heb ik zoiets van: meteen door naar elektrisch want als het nep is hoeft het van mij niet.
@fanboy: die mensen die jammeren over gemis van beleving zijn niet degenen die electrisch rijden, dat zijn degenen voor wie BMW dit toevoegt. Dta zijn mensen mensen voor wie geldt lawaai is beleving. Bij electrisch rijden is de beleving van flink versnellen maar zonder lawaai juist nog wat intenser. Is ook logisch bij een klassieker die rammelt en kraakt en flink lawaai maakt heb je een flinke beleving maar echt hard gaat het allemaal niet.
@mashell: Daarom, gooi die BMW active sound meuk in een elektrische auto en iedereen is tevreden.

Bonus is dat je anderen mensen ook niet lastig valt met herrie :P
Doe mij maar een 550i. Klagen heb ik nog nooit gedaan wel waarderen en genieten.
Meh, ik word er niet warm van. Als het nou om rust vs motorgeluid gaat, heb ik liever dat je gewoon een klep in de uitlaat kunt openzetten en daarmee kunt kiezen tussen rustig en VROOOAAAAAAAAP.
Gvd BMW verpest het imago nou niet!
Sjoemelsoftware van BMW!
Ik rijd wel eens in een M4, vind het wel lollig klinken als de boel in Sport Plus staat. Klinkt bepaald niet kunstmatig. Dus wat mij betreft stoort het niet, die sound engineering, althans niet in zo’n M4.
@amghans: ja klopt, in de M4 hebben ze het goed gedaan, maar de huidige M5 klinkt nergens naar.
@amghans: Leen je die M4 van je vader ofzo?
Twee jaar geleden een paar dagen met een 640d GranCoupé mogen rijden, wat een verschrikking dat overduidelijk nep klinkende geluid… Deed me denken aan de tijd dat de sounds van computer games nog niet zo goed waren :P
Dit zou dan wel weer tof zijn: https://www.youtube.com/watch?v=5ePbBtEgzR8 in je lease dieseltje.
@pomoek: doe maar niet denken ze ook nog dat ze echt zo snel gaan op de linkerbaan en gaan ze nooit meer terug…
Welk merk heeft dit nog meer ? Ik las net dat Audi dit ook heeft ? En Mercedes ? Iemand enig idee..
@moewat: Renault doet het ook.
@moewat: Ja, het is hoe je het wilt definiëren maar Porsche heeft een zogenaamde sound symposer voor het inlaat traject welke wordt geactiveerd als je het sportknopje indrukt. Hierdoor gaat er een klep open in je lucht inlaat en wordt je inlaat omgezet naar een trilling via een membraan en deze wordt vervolgens het interieur ingeleid. Ford heeft een soortgelijk systeem. En er zullen vast meer merken zijn die het doen, of via de speaker of via een mechanische trilling en dus uiteindelijk ook gewoon een speaker is.
Ach in pornofilms is ook niet alles echt toch vinden deze gretig aftrek
Ik rijdt een 428i en daar zal het ook wel in zitten. Maar mijn maakt dat niet uit. Hij rijdt als de brandweer en het geluid is zeker bevorderlijk voor die beleving. Het is ook niet zo dat het geluid lijkt op een aftermarkt Remus knalpijp onder een Peugeot 205

Dit stukje over dit onderwerp vond ik wel interessant: http://www.bimmerfile.com/2015/02/04/truth-bmws-active-sound/ (weet niet of ik mag linken? )
Is dit een voorwaarde om bij de zgn ‘ premium club ‘ te horen?
Een nep geluid genereren, omdat er niemand is die nog op de ouderwetse wijze een uitlaatsysteem kan ontwerpen.
Een fuckin’ Lada klinkt dus eerlijker!
@desjonnies:

Je hoeft leasebakkers echt niet hoger in te schatten dan playstationers ..
Sla die G serie maar over, klinkt nergens naar.
Dacht eerst dat het over een Infiniti ging.
Lol ik zou zoiets wel in m’n auto willen hoor! Liefst een selectie van verschillende geluiden. Zodat ik nog eens kan wisselen tussen een V8 , v10 of boxer. Toch eens wat anders dan m’n 4 pitter in de dagelijkse files ;-)
@airditude: hadden ze in de eerste afleveringen van pimp my ride ingebouwd in een auto. Dus dat bestaat al heel lang . ;)
Bouwen ze een lekker stille auto, gaan ze vervolgens motorgeluid door de speakers afspelen! Daar snap ik dus werkelijk helemaal niks van…..
Door het gebruik van turbomotoren valt het geluid tegenwoordig tegen van auto’s. Turbo’s dempen het geluid heel sterk. De F10 M5 heeft maar hele kleine einddempers vergeleken met de E60 M5. Dus elektronische sound engineering is gewoon noodzakelijk kwaad. Een M5 moet natuurlijk wel lekker klinken.
Wat een gezeur allemaal: ik heb een 428 en een M6 met de soundmodule: bij de 428 plezierig, bij de M6 hoeft het voor mij niet zo nodig. Ik las kort geleden dat Porsche bij de 911 turbo geen sportuitlaat als optie heeft, omdat er te weinig energie richting uitlaat gaat om nog iets ban te kunnen maken (qua geluid). De huidige turbomotoren zijn dus zo efficiënt dat we dit moeten accepteren. Als je dit niet wilt: koop geen BMW/Merc/Audi/Porsche. Im durf te wedden dat de meeste reaguurders hier een moord doen voor één van voornoemde auto’s mét soundmodule.
@367pk:

Een moord doen voor die plastic fantastic Disney world intertoys meuk ..

Voel jij eens aan je eitje ..
@367pk: raar verhaal. De standaard 911 heeft ook een turbo en daar kan je wel een sportuitlaat bestellen. Deze produceert minder vermogen dan de motor van de turbo en hier gaat dus ook minder energie naar de uitlaat. Zou het niet gewoon zijn dat de sportuitlaat bij de 911 Turbo standaard is. Hoewel? Iets standaard leveren wat ook een optie kan zijn is niet des premiummerk en dus helemaal niet des Porsches…
@mashell:

Die sportuitlaat voor de 911 is pure geldverspilling.

https://www.youtube.com/watch?v=gfpIQMRvGO4
Amg daar in tegen
Wanneer bijvoorbeeld Honda dit zou doen, werd het afgekraakt door de het gros van de reageerders. Nu het BMW is, probeert iedereen het goed te praten. Nep is nep en dus triest. Liever een young- of oldtimer met een lekker geluid dan in een computerspel rondrijden.
BMW is BMW niet meer. Waardeloos klinkende motoren tegengaan met speakergeluiden. Ze zijn helemaal de weg kwijt daar, helaas

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).