Het is over en uit voor de Jaguar XJ

Auteur: , 27 Reacties

Het zat er wel een beetje aan te komen, maar toch.

XJR 575

Wie in de markt is voor een gigantische sedan, komt waarschijnlijk uit bij een Mercedes S-Klasse. Geen slechte keuze, maar adepten van rivalen BMW en Audi zullen eerder voor een 7 Serie of A8 kiezen. Alle drie die auto’s zitten in een soort race om wie de meest technologisch geavanceerde auto te maken, daar hoort een modelupdate bij om de twee, misschien drie jaar. Wie daar geen boodschap aan heeft is Jaguar. Ja, je kan nog naar de Jaguar-dealer om een XJ te bestellen. Je krijgt dan wel een auto die sinds 2010 niet meer grondig bij de kladden gepakt is. Het is zowat slimmer om er eentje tweedehands te kopen.

Zit er dan een denderende nieuwe XJ aan te komen? Ja en nee. Ja, als in, de XJ wordt vervangen door een compleet elektrisch model, wat vervolgens het vlaggenschip van Jaguar wordt. Nee, als in, die laat nog even op zich wachten, 2020 zou het jaar zijn waarin we die nieuwe superlimo te zien krijgen. Mocht die leeftijd van negen jaar je nou niet dwarszitten, koop dan vooral een XJ. Maar doe het snel, want in juli trekt Jaguar de stekker uit de XJ.

Jaguar XJ X351

De X351, zoals de Jaguar XJ in zijn nieuwste vorm heet, is een bijzondere vernieuwing geweest voor Jaguar. De X350 was een moderne versie van het ouderwetse XJ-concept, wat al sinds de jaren ’70 sterk als ijzer is. De X351 leek juist veel meer op de XF uit 2008. We moeten er wel eerlijk bij zeggen: de X351 is een sterk ontwerp. Hij verhult redelijk goed dat hij in de basis al stokoud is. (via Autocar)27 reacties

De mooiste grote limo als je het mij vraagt, maarja we willen Duitsch priemiejum.
@deVia: das richtig
@deVia: Gewoon nog steeds. Bijzonder knap ontwerp.
@devia: Neen, dit is het Luxe segment Devia. Dit is quasi afwerking nog een stap hoger … Alles daaronder is Premium.
@devia: Als het even mag? Natuurlijk spui ik dan een mening, die niet door iedereen gedeeld zal worden. Toch doe ik het.
Ik ken het merk Jaguar al sinds ik in 1954 als 6-jarige mijn petrolhead-gevoelens heb ontdekt. In die tijd zag je natuurlijk maar zeer sporadisch auto’s, die er echt uitsprongen. Het straatbeeld bestond toen nog uit een groot aantal auto’s van Engelse origine. Daarnaast zag je vooral Franse en in mindere mate Amerikaanse merken. Alleen Duitse auto’s zoals de kever, Duitse Fords en Opels vulden dat straatbeeld aan.
Voor wat Jaguar betrof, viel een Mark VII en een XK 120 soms in het vizier. Zeer bijzonder in die tijd! Maar toch betrof het toen ook al auto’s met een bedenkelijke reputatie. Qua betrouwbaarheid waren zelfs de Mercedessen 220S (W180) al stukken beter.
Na de Mark VII, VIII en IX verscheen in 1962 een geheel nieuw model, de Mark X. Dat was wel even wennen, maar het was voor die tijd een echte beauty! Alleen technisch: “Typisch Engels”, ergo: Meuk!
Met de komst van de XJ in 1969 werd de voorbode van een reeks prachtige Engelse auto’s geïntroduceerd. Echter! Pas in 1998 werden ze technisch gezien acceptabel. Vooral de XJ’s van de types Mark 2 en 3 konden zich kwalitatief meten met de Duitse drie. Maar voor het koperspubliek was het design meestal de doorslaggevende factor. Dat design was typisch “british”, chique en nobel.
Met de introductie van de XJ Mark IV X351 in 2009 kwam echter een model op de markt, dat zodanig van de voorgangers afweek, dat vele Jaguarbezitters deed besluiten zich elders te gaan oriënteren. En daarom werd die X 351 geen succes meer. De “Engelse flair” was verdwenen en daarmee de aantrekkingskracht die hij voordien bezat.
Persoonlijk vind ik die modellen van voor de X351 ook stukken mooier en zou daaraan ook de voorkeur geven.
@9000cse: toch een kwestie van smaak denk ik. Ik ben in het gelukkige bezit van o.a. een MK VII en een “moderne” X200 S type (v8). Ik vond de XJ toe hij uitkwam meteen tijdloos mooi en hij staat zeker op mijn shortlist als beoogde (gebruikte) vervanger van de S type. Zoveel smaakvolle alternatieven zijn er ttouwens helemaal niet dus op die shortlist pr8jken nog slecht 2 modellen n.l een Maserati QP en een CLS W217 waarbij die laatstgenoemde dermate twijfelachtig publiek van Mediteraine oorsprong aantrekt dat het eigenlijk ook al niet meer kan. Met een XJ kan je je echter nog steeds overal vertonen. En infotainment ? De muziek is goed en voor de rest geldt dat ik een auto heb gekocht en geen playstation.
@seicilindri: Beste @seicilindri Allereerst wil ik je feliciteren met het bezit van zulke mooie auto’s! Wees er gerust trots op en houd ze in ere! Natuurlijk hangt alles af van smaak en mijn bijdrage is heus niet bedoeld om je goede smaak in twijfel te trekken.
Waar ik echter moeite mee heb, is je opmerking: “…dus op die shortlist prijken nog slecht 2 modellen nl. een Maserati QP en een CLS W217 waarbij die laatstgenoemde dermate twijfelachtig publiek van Mediterrane oorsprong aantrekt dat het eigenlijk ook al niet meer kan.”
Neem alsjeblieft van deze inmiddels oude knar, die jaarlijks nog -met zeer kritische ogen- zo’n 120.000 km door half Europa rijdt aan, dat je je shortlist echt helemaal kunt vergeten als je zo denkt. En ik weet waar ik over praat! Mijn ritten –waarbij altijd ritten door de hele nacht- variëren tussen de 1.500 en 2.800 km per keer en ik maak zo tussen de 300 en 350 km een pauze. Altijd bij een tankstation met de mogelijkheid om iets te consumeren. Nooit op een plaats, waarop je alleen maar kunt parkeren.
Mijn ervaring heeft mij echter geleerd, dat de wereld in de voorbije decennia enorm is veranderd. Overal zie je, dat er een hele grote hoop tuig is met –klaarblijkelijk- veel geld! Bijzondere auto’s trekken altijd mijn aandacht. Maar ook het volk, dat daar eigenaar van is! Als je eens wist, hoe vaak ik tot de conclusie ben gekomen, dat ik bij een bepaald tankstation niet langer wilde verblijven, omdat de sfeer mij te onaangenaam werd?
Werkelijk het grootste tuig van de richel, rijdend in de duurste Porsches, Aventadors, Aston Martins, AMG’s, 7-Series, Bentley’s en zelfs Rolls-Royces! En of ze nu uit Turkije, Letland, Bulgarije, Servië, Albanië, Italië, Rusland, of waar dan ook vandaan kwamen, je voelde gewoon: Hier is het niet pluis! Maak, dat je wegkomt! Eén verkeerde blik, één verkeerd woord of een verkeerde beweging en het gaat hier mis!
Laat je voorkeur voor een bepaalde auto daarom afhangen van wat je zelf wilt rijden en oriënteer je niet aan wat je horizon je laat voelen! Anders beland je nog eens bij een saaie auto, die je niet laat opvallen in het straatbeeld.
@9000cse: Wat een leuke reactie, wellicht ben ik van jouw generatie. Ik verzamel dus auto’s , vooral Italiaans maar niet uitsluitend. Daarbij heb ik me altijd laten leiden door ontwerp en uitstraling. Sommige auto’s komen met veel weg. Veel Aston’s bijvoorbeeld hebben het vermogen om zelfs bij “fout volk” nog te kunnen stralen. Range Rovers (alhoewel soms ook een magneet voor de verkeerde lieden) kunnen dat ook in zekere mate. Het ontwerp van de 1e CLS vind ik zeer fraai maar er rijden inmiddels voor mijn gevoel wel heel wat criminele types in die voor mij de charme van het ontwerp doen verbleken. Daar kan de auto niks aan doen maar voor mij is een auto emotie. Maar wees gerust : een saaie auto zal het hier nooit worden , dus VAG ,Kia of Opel zal je hier niet voor de deur zien staan
Dat heeft een reden. Ik ben echt een jaguar fan, maar jaguar heeft gewoon de aansluiting gemist op het gebied van infotainment en veiligheidssnufjes in de jaren dat de x351 op de markt was/is. Qua stuurgedrag absoluut beter dan de Duitse 3,alleen is dat niet altijd wat mensen zoeken in een zakenlimo
Men was in rep en roer toen deze in 2010 uitkwam. Ik vind het een mooie auto, en hij ziet er nog fris uit. Vraag mij alleen wel af of dit nou een succes was. Ik zie en zag ‘m namelijk niet vaak. De X300 en X308 zie ik vaker, en dit terwijl dit model al ouders is dan 20 jaar.
De X350 vind ik, imo, veel eleganter.
Ik was altijd al een fan van jaguars, en was eerlijk gezegd teleurgesteld toen deze onthuld werd. Ik vind hem eigenlijk steeds mooier worden, ik heb er 2 jaar geleden een keer eentje gehuurd voor een week en dat was echt top!
Blijft een schitterende wagen. Inderdaad wel behoorlijk gedateerd.
Ik heb ergens een foto gezien van die nieuwe electrieke, maar kan het niet meer vinden.

Stunning wordt die nieuwe ; skitterend
@piedlourd: in een artikel van autocar was er een render. Artikel was uit oktober geloof ik
@piedlourd: klik op dr bronvermelding van autocar daar staat die in het rood.
Hopelijk met lichtere accu’s en snellere lading dan de I-pace, dan is het helemaal goed.
Ik heb veel kilometers gemaakt in een XJ. Ik vond het een erg fijne metgezel. Het ding rijdt erg comfortabel en is ongelooflijk mooi. Maar als het gaat om infotainment en dergelijke echt hopeloos achterhaald. En dat is zonde.
@viezefreddyw: ik heb een keer het geluk gehad om met een XJL 5.0 naar zuid Frankrijk te rijden. De terug reis was minder leuk bij het tankstation na het tanken weigerde de auto om de pook knop omhoog te doen.

Dus ik moest met een Corsa terug rijden😆

De eigenaar van de Jaguar had dat zelf ook 2 maanden later toen heeft hij hem ingeruild voor een Quatroporte.
Een volledig elektrische XJ is geen waardige vervanger van deze geweldige auto. Hier hoort een 5.0 in.
@basr32: jep maar die zit er al even niet meer in. Enkel als R was deze nog te bestellen maar volgensmij is dat ook al een tijdje over
Een keer als huurauto gehad, geweldig ding. Reed en stuurde echt geweldig. Had t idee met een maatje kleiner onderweg te zijn qua datergaat. Als je nu echter op autoscout kijkt naar wat ze 2ehands doen snap ik dat de Duitse 3 rationeel gezien een wat betere optie zijn. De afschrijving is niet mis
@1audi1: maar als jong gebruikte wagen dus betaalbaar??
@1audi1: kijk maar even op autoscout, een Jag XJ benzine met km stand tussen de 100.000-150.000 en een vergelijkbare A8 en u zult verbaast zijn. Ook Duitse merken schrijven gigantisch af, nog meer dan een XJ. Eigenlijk gewoon quatsch wat je hierboven verteld!

Jaguar XJ 5.0 LWB Premium Luxury Aut.

https://www.autoscout24.nl/aanbod/jaguar-xj-5-0-lwb-premium-luxury-aut-benzine-grijs-ccf7ba87-8c01-e455-e053-e250040a09eb

Audi A8 4.2 FSI Quattro Lang Navi+2xDVD/SoftCose/DSP

https://www.autoscout24.nl/aanbod/audi-a8-4-2-fsi-quattro-lang-navi-2xdvd-softcose-dsp-benzine-zwart-40bbf05c-0cf4-476e-ae4a-f464bcfecb73
@rufctr01: Ongetwijfeld. Maar je hebt wel echt 2 gare advertenties lopen zoeken om je mening kracht bij te zetten he.. achja we kunnen het er iniedergeval over eens zijn dat we beiden liever de Xj zouden hebben dan de Audi. Grote niet Duitse limos hebben t nooit goed gedaan. Peugeot 607, safrane, xj. Jammer maar helaas
Een echt leuke auto, in z’n klasse en toch zou ik ‘m ook niet kopen als ik in de markt was voor een grote sedan.
De kleinere XE zou nog wel op de shortlist staan en meegenomen worden in een echte vergelijking.
In en in triest, het is een prachtige auto. De LWB met de juiste velgen in BRG of een mooie blauwe kleur. Die staat hoog op het 50+ velgen. Nu wil ik echter de F-pace met grote velgen in het blauw (uiteraard met de 2.5 or 3)
Hoezo 9 jaar oud? Ik heb een 2011 gehad en rijd nu 2017 model. Geweldige auto’s en qua rijgedrag echt beter dan de Duitse 3. Lichtvoetig, vlot, strak en comfortabel. Veel meer rijdersauto’s dan de looiige concurrentie. Mijn Aston Rapide is nog prachtiger, maar dat is buitencategorie.
Jammer hoor! Maar gezien de slechte financien begrijpelijk. Ik hoop dat de eXJ niet zo’n doos wordt als de iPace..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).