Het kan dus toch: McLaren profiteert van Brexit

Auteur: , 47 Reacties

Even leek de Briste auto-industrie een van de grootste verliezers van de Brexit, maar dankzij McLaren weten we nu dat het niet allemaal kommer en kwel is.

Mclaren 570 familie

Vrijwel alle in het Verenigd Koninkrijk producerende autofabrikanten leken tot het kamp Bremain te behoren. Doemscenario’s werden geschetst, megaverliezen voorspeld bij een Brits vertrek uit de EU. Die Brexit kwam er desondanks toch, maar lijkt niet louter verliezers te kennen. Het toch al florerende McLaren zegt namelijk te profiteren van de gevolgen van de Brexit.

Toen heel gepensioneerd Engeland voor een afsplitsing van Europa koos, kelderden aandelenkoersen en zakte de waarde van de Britse Pond in. McLaren mag haar auto’s dan in het Verenigd Koninkrijk in elkaar schroeven, het merendeel van hun klanten rekent de auto’s af in dollars. En voor al die dollars krijgen ze tegenwoordig meer pondjes terug. Extra winst dus.

Mclaren’s CEO Mike Flewitt ziet de toekomst dan ook allerminst somber in. ‘Als de situatie zo blijft, dan gaan we geen last hebben van Brexit, maar houden we er zelfs een klein financieel voordeel aan over.’ Dan moet de Britse politiek wel haar best doen om importheffingen en allerlei andere belastingtechnische nadelen voor producten die buiten de EU worden gemaakt te voorkomen. (Via ANE)47 reacties

Goh, wie had dat gedacht. Voorlopig horen ze nog bij Europa. En als ze er uit gaan is er al lang en breed n handelsakkoord klaar.
@aadnus: Ze blijven bij Europa hoor.. Dat eiland drijft niet zomaar weg. Zwitserland ligt er toch ook nog steeds?
@mcshine: Hoort niet bij Europa. Ook al zegt je aarderijkskundeleraar van wel.
@aadnus: Europa is niet hetzelfde als de EU
@autoriteit: Je meent het?
McLaren en persberichten:

2014:’mid 2015 halen we podiums”
begin 2015:’eind dit jaar geven we mercedes hoofdpijn”
eind 2015:’nu hebben we de op mercedes na beste chassis
begin 2016:’dit jaar hebben we een winnende combinatie’

Kortom: hete lucht
@john4545:

Dit is McLaren Automotive, niet McLaren Racing Limited.
@willeme: dat waren uitspraken van oa ron dennis, ook de baas van automotive. McLaren heeft zelfs negatieve artikelen op autosport laten verwijderen.
@john4545: Inderdaad. Automotive. Dennis is al sinds. 2010 betrokken bij Automotive.

Niet meer McLaren Racing Limited. Boullier en Capito staan daar.
@willeme: het verschil is verwaarloosbaar!
Pertinente onzin ..

De zelfbenoemde hoger opgeleiden onder ons weten allang dat heel GB naar de oceaanbodem is afgegleden ..

Met dit soort persberichten lijkt het net of Engeland nog bestaat ..
@lincoln: Je bent duidelijk niet hoogopgeleid. Anders zou je niet zo’n onzin uitkramen. Vooral de media na praten.
@aadnus: nog een eigenschap van hem is dat je er niet op moet reageren.
@lincoln: goede argumenten, lekker onderbouwend ook.
Ik las ergens dat bedrijven zoals Unilever (half Brits, half Nederlands) bijvoorbeeld hij schulden naar het VK hebben verplaatst. De pond is minder waard dus hun schulden zijn in ponden ook lager of zoiets. Misschien heeft McL daar ook wel een dergelijk soort constructie voor gebruikt
@gulli: hoeft niet, in UK kan je ook schulden in EUR hebben. En een EUR blijft een EUR ook in UK. Hebben ze de schulden omgezet in GBP, dan hebben ze meer GBP voor een EUR moeten betalen, wat betekent dat ze daar gelijk verlies (op) nemen… Misschien lukt zoiets enkel met een FX contract. Ik heb er iig geen verstand van. Wellicht dat iemand anders hier meer duidelijkheid over kan geven. Best interessante materie.
wat een gezeik allemaal, het is nu bijna een maand geleden en ze hebben nog steeds geen plan om ook echt op te donderen uit dat geldgraaiend stel landen. 10 miljard per jaar betalen ze, just so u know.
Ik gooi zomaar ff een voorspelling erin…

Brexit gaat er niet komen. Men gaat zogenaamd alles goed gereed maken voor de Brexit dat gaat jaren duren. In de tussentijd zijn veel van die grijze dakduiven die nog in de tijd van het Britse rijk leven naar het hiernamaals gegaan. Komen we over een paar jaar met de opmerking “Hé wat je nog dat ene dingetje van toen” wordt er gezegd “o ja” maar dat is al zo lang geleden laten we nog een keer een referendum over houden. Blijkt dat het Britse volk toch wel wil blijven en dan is dat hele Brexit een voetnoot in de geschiedenis.
Boris Johnson, David Davis en Liam Fox worden nu op belangrijke posten gezet maar het enige wat ze kunnen doen is falen. Wellicht dat ze door hun ijdelheid zelf niet inzien dat zichzelf alleen maar in een positie hebben gemanoeuvreerd waarbij ze alleen maar kunnen verliezen. Als dat moment er is kan May zeggen “ik heb ze een kans gegeven maar kijk eens naar het resultaat”. En zo kunnen ze alsnog een zaak maken om in de EU te blijven.

Kan mij namelijk niet indenken dat Engeland zo’n grote bord voor hun kop hebben dat ze niet inzien wat er allemaal wel niet op het spel staat.
@Rick-dos: Neh.
@Rick-dos: Goede punten, maar kan jij de back lash indenken als May echt dat referendum gaat negeren? Doodsteek voor Britse politiek denk ik. Ze heeft geen keuze.
@john4545: hoe zat het ook alweer met het negeren van het associatie-verdrag-referendum-dinges-geval? Bel ome Mark anders even, die kan je een spoedcursus “talk to the hand” geven…
@thefuelofsatan: dit referendum is toch echt wat anders dan ijsco-politiek van NL. Cameron heeft zn carriere eran verbonden en is weg. May kan niet anders dan uitvoeren om zelfde lot te vermijden.
@john4545: Dat is het juist. Mijn denkwijze is juist dat ze door het strategisch spelletje zo te spelen dat ze haar handen in onschuld kan wassen en toch er voor kan zorgen dat ze in Engeland blijven zonder dat zij de boeman wordt.
@Rick-dos: In de EU dus…
@Rick-dos: “Brexit means Brexit and we’re going to make a success of it.” Als May Brexit niet realiseert is het einde carriere voor haar. Daarnaast: alle doemtalk van vooral remainers ten spijt, & onze eigen EU-geile media, is de FTSE 100 hoger dan voor het referendum, en de FTSE 250 slechts 1,5%. De pond is weliswaar 10% gedaald, maar de Britse economie heeft Brexit goed doorstaan, veel beter dan menigeen had gedacht. Uiteindelijk zullen de Anglicaanse banden zorgen dat GB er op lange termijn veel stabieler uitkomt dan wij EU-jongens, waar 1 Griekenland ons weer in ongekende problemen kan storten. Overigens klopt er wel iets van mcLarens verhaal, maar dat is meer omdat de winstmarges op hun autos zo hoog zijn dat ze wel iets kunnen inleveren zonder hun klanten door te berekenen.
@john4545: Staar je niet bind op wat de FTSE doet. Dat is een indicator dat van vele factoren afhankelijk en zegt vrij weinig over Brexit. Wat wel een indicatie is is het ondernemersvertrouwen in GB. Die is sinds Brexit gezakt onder de 50 en staat op 47. Dat is een goede indicator of bedrijven nog wel willen investeren in GB. Het is ook een eerste signaal dat een recessie op de loer ligt.
@Rick-dos: Waar is die ondernemersvertrouwensmeter en welke factoren weegt die wel en niet mee? EU-ondernemers? Anglicaanse ondernemers? Het is niet alleen de FTSE die en wel degelijke significant grote peilstok is, maar ook andere factoren als werkeloosheid (blijft zakken) en een statement van de Bank of England dat er geen direct bewijs is voor scherp dalende economische activiteiten. Brexit is prima voor GB, minder voor de EU. En imo, gelukkig maar.
@john4545: https://www.markiteconomics.com/Survey/PressRelease.mvc/b68c3686a48c40198505b81e4e55cd81

Alsjeblieft.

De FTSE kan omhooggestuwd worden omdat er koopjesjagers nu bezig zijn, maar die zullen net zo snel weer vertrekken als ze zien dat er verliezen dreigen. Als het zo goed gaat met Engeland waarom zie je dan niet de Pond stijgen. Ook dat an sich is al een indicator.
@Rick-dos: Hetzelfde geldt voor currency traders. Dank voor de link btw. Die grafiek laat zien dat ook die index enorm kan fluctueren, en bij lange na niet bij de 2008 levels komen. Het opkrabbelen uit 2008 was ook erg snel. Great Britain is een enorm sterke economie, met veel specialisaties in diverse markten. Ze hebben 2 top universiteiten en een wereldwijd image als bakermat van de industriele revolutie. Er was een veel grotere terugval voorspeld en dat is niet gebeurd. Tel daarbij op dat Brexit onder dat speciale team gaat onderhandelen en ik geloof dat GB hier alleen maar beter uit gaat komen, en wellicht Frankrijk ofzo, op ideeen brengt. Dat land is ook niet blij in een EU waar Duitsland eigenlijk de dienst uitmaakt.
@john4545: Are you serious?! De feiten zijn er. Wat je nu benoemd en beargumenteert is wishful thinking.
@Rick-dos: Jij argumenteert met verlaging ondernemersvertrouwen, ik argumenteer met uitspraken Bank of England en FTSE-cijfers. Het lijkt mij dat er voor beiden wat te zeggen is. Het lijkt er ook op dat jij voor de glas halfleeg-bril gaat, en ik voor de glas halfvol-bril gaat. No biggie. Prima toch?
@john4545: Een glas halfvol redenatie is prima, maar verlies realiteit dan niet uit het oog. De realiteit is dat een Brexit wel degelijk een negatief gevolg heeft.
@Rick-dos: Thans is het gevolg veel beter dan verwacht, met inderdaad wat negatieve gevolgen. Maar de lange termijn ziet er veel rooskleuriger uit in mijn ogen. Laten we over een paar maanden hier nog eens op terugkomen, goed?
@john4545: Prima.
@Rick-dos: may heeft tot nog toe trekjes van de Iron Lady

Me denkt dat zij dit dan ook in goede en concrete banen gaat afwikkelen, vooral haar redelijk brede ervaring in het kapitalistische bedrijvenwereldje

Het komt helemaal goed met GB, het kost in het begin wat geld maar bespaart op langere termijn

De eu moet zich eerder zorgen maken, 1 schaap over de dam..
@lekkaah: Engeland zal heus wel blijven bestaan maar GB? Ik vraag het mij af. En daarnaast vraag ik mij af tegen welke prijs blijft Engeland bestaan?

Engeland zit nu in een hele zwakke onderhandelingspositie aan elke tafel waar ze aan deel gaat nemen. Wat hebben ze China, Rusland, VS, EU, Japan te bieden? Thee met melk? Ze moeten onderhandelen uit een positie van zwakte ipv sterkte. Denk nou niet dat die “special relationship” met de VS ene jota voorstelt in hedendaagse politiek.

EU gaat z’n huid duur verkopen. Men zegt wel van niet maar reken er maar op dat dat gaat gebeuren. Dan is de vraag wat Schotland gaat doen en Noord Ierland. Wales zal zich ook wel achter haar oren gaan krabben want de geldkraan vanuit Brussel wordt dichtgedraaid. Als je denkt dat Engeland gaat besparen think again.

TTIP? Je slikt het maar of je stikt er in zal de VS zeggen.

Enfin, ik kan nog wel even doorgaan maar de gevolgen zullen groot zijn. Nu al met deze onzekerheid stevenen ze af op een recessie. Bedrijven zijn niet happig om op dit moment te investeren in Engeland. En geef ze eens ongelijk.

We moeten realistisch blijven. In een wereld dat steeds meer globaliseert is een EU voor ons noodzakelijk. Er is geen rijke westen meer zoals 20 jaar geleden die de agenda van de wereld bepaalt. Er is nu een China, Rusland, India en Zuid Amerika zal ook weer aansluiten ter zijner tijd. In zo’n wereld heb je als land als Engeland niks meer te zeggen laat staan een land als Nederland.
Is de EU voor verbetering vatbaar. Ja, natuurlijk. Maar om het als organisatie en idee maar overboord te gooien omdat er ook negatieve neveneffecten aan kleeft is niet wijs. Wijzer is het om de problemen aan te pakken en om er een organisatie van te maken die sterk en robuust is voor de toekomst.
@Rick-dos: Europa wilde wel dwars gaan liggen, maar gezien de eigen economische belangen zullen ze daar niet te veel van waar maken…zoals ze dat eigenlijk altijd doen.
Daarbij is handel zonder unie prima mogelijk als je goede afspraken maakt.
En wat iedereen lijkt te vergeten is dat het VK al enkele jaren de hoogste economische groei van europa laat zien. Er zijn ook nog geen cijfers die laten zien dat het nu slecht gaat. Er is alleen wat onzekerheid en die ebt wel weer weg. Op dit moment profiteren de export en de beurzen nog van het goedkope pond.
De Engelsen kunnen zich beter niet in zichzelf keren zoals de EU doet (importmuren) maar echt naar buiten kijken. Handelen over de hele wereld zoals Europa dat ooit ook kon. Europa is een partner waar weinig groei is, hoge schulden zijn en zich groeiende maatschappelijke onrust ontwikkelt. Kun je beter niet aan blijven vasthouden.
@dieselaer: Exact dit! De EU zelf heeft enorm veel problemen, en is veel slechter uit 2008 gekomen dan VS of VK. Dat verdrag van Lissabon is mooi op papier maar in de praktijk is de EU de schoothond van de VS, die nota bene ook nog de onderhandelingen met Griekenland dicteerde.

Neehoor, Brexit is prima.
@dieselaer: “als je goede afspraken maakt” Nogmaals, wil je dat doen dan moet je in een sterke positie zitten en niet in een zwakke positie. De reden dat bedrijven graag in Engeland wilden zitten is omdat de moedertaal Engels is en ze in de EU zitten. Maar nu dat de ingang naar de EU verdwenen is wat hebben ze nog te bieden? De banken kunnen makkelijk naar Amsterdam, Parijs of Berlijn verhuizen. Autofabrikanten kunnen ook naar alternatieven in Europa kijken, denk alleen al aan Oost Europa waar de lonen laag zijn. Nu is het nog leuk om te handelen in Ponden maar als dit straks ook weer omhoog gaat dan wordt het duur om naar de EU te exporteren en dan heb je het nog niet over de importheffingen gehad. Door de zwakke pond is het nu al niet interessant om naar GB te exporteren.

Denk je nou werkelijk dat als er een worst van miljarden investeringen en banengroei voor de neus van Polen wordt gehangen dat zij toegeeflijk willen zijn in de onderhandelingen? Of Parijs, Berlijn of elk ander economisch centrum binnen Europa die de banken naar hun land zien komen dat zij zich makkelijk kunnen opstellen?

De onderhandelingen met Griekenland moet je een goede indicatie hebben gegeven hoe hard het spelletje gespeeld kan worden als je in een positie van zwakte zit.

Nogmaals denk er niet te licht over over dit alles en dat na dit alles business as usual is, want dat gaat niet gebeuren. Er zijn te veel belangen en te veel voordelen voor landen binnen de EU te behalen die dat niet gaan toestaan.
Nee, dat koersvoordeel zou lekker lang aanhouden als alle grondstoffen en tussenproducten duurder ingekocht moeten gaan worden als de huidige voorraad op is … ff lekkere PR voor McLaren; doen ze goed, verder natuurlijk onzin …
@dawwg: waaruit blijkt dat de grondstoffen duurder worden dan? Verschillende landen zoals nieuw-zeeland, australie staan in de rij om nieuwe handelsverdragen af te sluiten. Krijgen ze via die weg wel grondstoffen.
Waarom is de titel een retorische vraag? Alsof we niet allang wisten dat de UK beter afwas met een exit. Linkse media in Europa belicht alles maar van één kant, we hoorden ze alleen maar janken over de pond (die sinds 2014 alleen maar gezakt heeft. Maar over de snelle stijging na de beurs, daar hoorden we ze niet over.
@goodolddays: linkse media in het VK? Waar dan? De grote kranten zijn zo rechts als maar kan, de Times zit in het midden en de rest rechts daarvan. De BBC is behoorlijk neutraal, de commerciele omroepen neigen naar het rechtse. Het is gewoon een erg rechts land.
Maar, heeft iemand al een datum waarop de Brexit plaats gaat vinden? Veel woorden, weinig daden tot zover…
@josxkrs: dat duurt nog wel een paar jaar, als het er überhaupt al van komt.
Er is nog geen Brexit, wel een koersverlies en daar profiteert McLaren van. Dat is leuk zolang het duurt, als ze importheffingen in de EU moeten gaan betalen dan ziet het er heel anders uit.
Ik denk echter dat die hele Brexit op de lange baan geschoven wordt, een zo’n lange baan dat het volk bij de volgende verkiezingen gewoon stemt op een partij die belooft de Brexit niet uit te voeren.
@mashell: Een partij die democratisch gekozen wil worden met de belofte om een democratische referendumuitslag te negeren. Een woord: nee.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).