Hoe kijken we over 50 jaar naar het verkeer van nu?

Auteur: , 30 Reacties

Zo rond de kerst kan een beetje contemplatie helemaal geen kwaad.

Hoe kijken we over 50 jaar naar het verkeer van nu?

Na het inspirerende verhaal van Jan Terlouw was Nederland heel even (ongeveer 14½ uur) in de ban van touwtjes uit brievenbussen. We vertrouwen elkaar te weinig en da’s zonde, waarbij we meteen even vergeten dat Terlouws verhaal vooral betrekking had op het milieu en de schade die wij aanrichten. Kleinigheidje hou je toch en we gaan je op een autosite geen muesliverhalen voorschotelen.

Dat puntje van vertrouwen is in het kader van verkeer echter wel een interessante. Even los van het feit dat auto’s nu veiliger zijn dan ooit en je zelfs je rijstrook niet kunt verlaten zonder dat er een digitale oppas begint te piepen, hoef je maar één volstrekte idioot tegen te komen en je hebt een probleem. Toch weerhoudt dat ons er niet van om dagelijks in de auto te stappen.

Binnen nu en (mogelijk) afzienbare tijd komt daar enigszins verandering in. De zelfrijdende auto staat aan de poort te rammelen en wie weet hoe lang het nog duurt voordat zelf sturen alleen nog gebeurt in de cowboyverhalen die je aan je (klein)kinderen vertelt. En daar komen we op het belangrijkste puntje van dit verhaal.

Tegen de tijd dat autonome auto’s de standaard zijn geworden en we dus echt niet meer zelf rijden, hoe kijkt men dan aan tegen het feit dat zelf rijden nu nog de normaalste zaak van de wereld is? Enerzijds kan ik me voorstellen dat kiddo’s het over 50 jaar ronduit debiel vinden dat we nu rustig met 150 km/u over de snelweg tussen andere auto’s jakkeren waarbij we ook nog eens zelf mogen sturen, anderzijds vinden ze het misschien wel heel fraai dat we elkaar dusdanig vertrouwden én dat we die skills hadden. Ik vond het bijvoorbeeld ontzettend cool dat mijn opa nog dubbel kon klutsen, om maar een voorbeeld te noemen.

Laat tussen het uitpakken van cadeaus en het inpluggen van je gourmetstel vooral weten hoe jij één en ander ziet. We zijn benieuwd!

Foto: de futuristische Mercedes-Maybach Vision 630 reacties

Dat het de laatste generatie was die nog echt mocht autorijden. Tussen de trajectcontroles en de flitsagenten door, was er nog enige vrijheid en je kon nog auto’s kopen met emotie. Een V8 of zelfs een V12 of een pruttelende klassieker.
De volgende generatie gaat gebukt onder controle en nieuwe flauwheid en CO2 angst.
Jammer voor mijn kinderen (ik bewaar nog wel wat leuks in een loods voor ze).
50 jaar geleden moesten zelf nog helemaal sturen en helemaal knipperlichten en helemaal starten ..

We moesten gewoon alles zelf doen ..
@lincoln: Dat moet je nu ook nog, al dan niet met assistentie.. Dat je het niet doet is een tweede..
Het echte autorijden is er natuurlijk al lang niet meer. Elke auto van de laatste paar jaren zit vol met hulpjes en technieken en noem maar op. Jammer eigenlijk.

Aan de ene kant vind ik vooruitgang erg mooi, ook buiten auto’s om. Aan de andere kant kijk ik er juist erg tegenop en wil ik het stuur, de pedalen en de pook niet achter me laten. Voor mij persoonlijk is dat een van de mooiste dingen in mijn leven. Een stukje rijden vind ik mooi, stressverminderend en rustgevend. Klinkt gek misschien maar wat voor veel mensen yoga is, is voor mij autorijden. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik dat over vijftig jaar niet meer kan meemaken.
@viezefreddyw:

Over 50 jaar gaan we lekker zeuren op autoblog over hoe geweldig het vroeger allemaal was zo vlak voor de oorlog ..
@lincoln: precies. Je auto van voor 1980 gaat nog eens goed van pas komen na die EMP.
@lincoln: ik vrees oprecht dat je hier nog wel eens gelijk in kan krijgen
@viezefreddyw: zo ervaar ik het ook, elke keer als ik in de auto stap heerst er een gevoel van vrijheid en plezier.
Echt even lekker auto of motorrijden mag van mij nog lang mogelijk blijven. Woon werkverkeer is een ander verhaal. Ook al kun je daar ook wat leuks van maken.

Ik heb ooi eens een boek gekregen over toekomstig autorijden. Boek is nu ruim 10 jaar oud dus leuk om weer op te zoeken. Gaat om dit boek van de gebroeders Das: https://www.bol.com/nl/p/wegen-naar-de-toekomst/666762713/
@dwersbongel: Is al een pak ouder dan 10jaar hoor. Heb het boek al twintig jaar geleden gelezen, en is idd interessant. Maar niet alleen over auto’s, over alle mogelijke transportsystemen, en waar die naartoe evolueren. Een aanrader voor iedereen. Tekeningen beginnen er wel serieus gedateerd uit te zien, met hun jaren ’80 futurisme design, maar de principes die voorspeld worden, zoals autonoom rijden, blijven wel geldig…
Naast de vele reacties die gaan komen over de zin en onzin om uiteindelijk zelf sturen te verbieden gaat die beslissing wel een grote impact hebben op de snelheid van het autosnelwegverkeer. Ik ben er van overtuigd dat we binnen 50 jaar vlotjes aan +300 km/h op 2 cm van elkaar over de snelweg scheuren in onze autonoom rijdende auto’s. Met je levensgevaarlijke niet autonoom rijdende oldtimer mag je dan enkel nog op B-wegen.
Ik denk eerder dat mijn kinderen ons over 50 jaar uitlachen omdat we in voertuigen rijden die constant giftige gassen uitstoten!
@autokieker: dan laat ik mijn kleinkinderen filmpjes van mijn motor zien en horen , dan piepen ze wel anders.
@rolov: als je kinderen nu een potje paardenstront onder de neus drukt en laat ruiken dan vinden ze het stinken. Die Kids gaan echt niet van dat geluid houden hoor.
Ik kan me alleen de doodsangst bij mijn opa in de auto herinneren.
Over 50 jaar knallen ze volautomatisch met 200+ km/uur elektrisch van A naar B. En voornamelijk op weg naar sociale trainingen, want werken doen we allemaal thuis en verder zit iedereen gekluisterd aan zijn Android iris-interface.. oftewel … om echt contact te maken met mensen zullen we dat eerst moeten leren.
Over 50 jaar ben ik 75. Als de overheid dan heeft bepaald dat je nergens meer zelf mag sturen, hoop ik dat m’n rijbewijs bij de seniorenkeuring wordt ingevorderd. Dan maar niet.
@thomasbol: seniorenkeuring? Over 50 jaar ben jij nog gewoon aan het werk.
@roppp: Nee man, dan ben ik samen met 60-70% van de bevolking al jaren werkeloos. Alles is dan geautomatiseerd!
Tja.. ik denk dat we het allemaal zullen missen! En als er een wereldwijd virus uitbreekt dan starten we onze klassiekers en lachen we heel de wereld uit..;)
Over 50 jaar zitten we allemaal moddervet in een soort rijdende elektrische rolstoel met een 3d interface over ons heen. Aangestuurd door een interface die ons informatie van over de hele wereld laat zien inclusief 3d demonstraties/entertainment, alsof je in een soort GTA zit op een stoel.
Vervoer geschied met een soort autonoom rijdende persoonlijke shuttle waar je elektrische bakje inrijd, bestemming vooraf aangeven en de rest gaat vanzelf. Of het nou met de boot,vliegtuig, trein of auto is.
@faalhaas: Wall-E dus
Over 50 jaar kijken we naar autorijden zoals we nu naar paardrijden kijken. Of zeilboten, net zulke onzin.
Over 50 jaar…. man lekker belangrijk! Leef je leven nu en de rest komt of gaat vanzelf, als je er maar een beetje richting aan geeft.
Ik denk dat mensen van mijn leeftijd (20ers) het beste zien hoe hun autoliefde verbrand word. Voor dat we op het punt in ons leven komen waarop we fijne wagens kunnen betalen, zijn deze al verboden. Erg jammer. Maar helaas ook maar al te begrijpelijk. Het is toch idioot Hoe we in nog geen 150 jaar een heel eco systeem om zeep hebben kunnen helpen omwille van welvaart….
@dutchdriftking: ik haal hier alleen maar uit dat er blijkbaar 20-ers zijn die nog een gevoel krijgen bij autorijden en dat geeft me hoop voor de toekomst. Soms hoor je van die rampberichten dat jongeren niet meer geïnteresseerd zijn in auto’s of het bezit ervan, wat carsharing en dat soort onzalige ideeën alleen maar doet versnellen. Ik vind het dan ook onze taak om de jeugd (ik ben 35) de infecteren met de autoliefde en ervoor te zorgen dat we nog zo lang mogelijk zelf mogen sturen op de B-wegen met onze benzinestokende analoge auto’s.

Het is wel duidelijk dat de intrede van autonome auto’s ook voor een langzame verdwijning van individueel vervoer zorgt. Als je dalijk op de snelweg niet meer zelf hoeft te sturen én niet meer op hoeft te letten (kwestie van tijd) verdwijnt je connectie met de auto steeds meer. Waarom zou je je dan nog druk maken om welke auto je wil? Je rijdt toch met 5000 andere auto’s op de automatische piloot van A naar B, precies volgens de regels die de overheid heeft ingesteld. Iedereen rijdt de max snelheid (en exact die snelheid) want angsthazen hebben geen invloed meer en het is efficiënter. Het nut van wegvakken is dan ook verleden tijd. ‘Pods’ rijden dan over inductielussen op een soort rails zodat ze continu worden bijgeladen zijn en met het systeem kunnen communiceren. Zoals de auto’s in Minority Report reden lijkt mij wel een reeële toekomst. https://youtu.be/Vrxyr1CjiSM maar dan zonder het actiefilmgehalte natuurlijk.

Ik zie voor me dat over 50 jaar onze huidige auto’s alleen nog op B-wegen mogen als ze retrofitted zijn met een minimum aan veiligheidstoepassingen zoals voetgangersdetectie en rijhulpen. En natuurlijk de verbrandingsmotor hebt vervangen door een fuel cell. Als je zonder die hulpen en schone uitstoot wil rijden mag je alleen nog achter op de trailer naar een van de plaatselijke circuits om je uit te leven.

Tijd om te investeren in race-asfalt
De zelfrijdende auto word pas “de toekomst” als men het accepteerd en niet meer zelf wilt
rijden. Zo lang mensen ervan blijven houden om controlle te hebben, zal zelf auto rijden
altijd mogelijk blijven naar mijn idee.
Men moet zich niet zo laten opf*cken door die softwarebouwers.
Gaat er nu niemand iets zeggen over die Vision 6? Waaauuuuwww! Wat blijft dat de mooiste concept van 2016!
Autoblog: ideetje voor een poll ofzo? Mooiste concept van 2016? Mogen jullie een lijstje opstellen en gaan wij klikken ;)
Over 50 jaar is autorijden helemaal niet leuk meer en dat beginnen we nu al te voelen met allerlei Europese regels die naar mijn mening compleet doorschieten en nergens op slaan. Denk aan de belastingvoordelen op de GTE, D6, 330e, Outlander etc. Vanaf 1 januari komen er hopelijk weer wat fatsoenlijke autos op de weg met die 22%.

Als je over 50 jaar nog een V6, V8 of V12 hebt dan hebben ze wel een of andere torenhoge belasting die alleen elite nog kan betalen en mag je er alleen nog maar naar kijken en niet rijden. Je eigen keuze wordt dan sterk beïnvloed door de overheid. Of sterker, je hobby mag niet meer
@730ld: newsflash; over 10 jaar mogen er in Nederland alleen nog maar elektrische auto’s verkocht worden. Het begin van het einde is er allang :/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).