Hoeveel verdienden de grote automotive CEO’s in 2012? [updated]

Auteur: , 51 Reacties

Twee jaar geleden postte ondergetekende een overzichtsartikel over wat er door de top in de automotive wereld aan salaris en bonussen bij elkaar geharkt werd. Hoe hangt de vlag er nu bij?

The 30 million dollar hug, #nohomo

Laten we de feiten eens droog op een rijtje zetten:

  • Dan Akerson (GM): 6,9 miljoen euro (9 mln USD)
  • Carlos Ghosn (Renault-Nissan): nog niet bekend (2011: 2,8 mln euro bij Renault + 7,9 mln euro (987 mln JPY) bij Nissan).
  • Sergio Marchionne (Fiat-Chrysler): nog niet bekend (2011: 16,9 mln euro)
  • Akio Toyoda (Toyota): nog niet bekend (2011: 1,1 mln euro)

Zoals je ziet is van sommige CEO’s het salaris nog niet bekend. Dat kan twee redenen hebben: 1) trage boekhouders (Marchionne) of 2) een fiscaal jaar dat niet gelijk loopt met het kalenderjaar (bijna alle Japanse fabrikanten), maar de strekking is wel duidelijk: de bedragen die verdiend worden staan niet altijd in verhouding tot het aantal auto’s dat verkocht wordt.

Wat wel opmerkelijk is, is dat het salaris van een groot aantal CEO’s is teruggeschroefd, in een jaar waarin de meeste fabrikanten betere resultaten boekten dan het jaar ervoor.

Bij de werknemers gaat het er al even scheef aan toe, als we een blik werpen op de uitgekeerde bonussen. Bij BMW krijgt een fabrieksarbeider 7.630 euro bonus, bij VW 7.200 euro, en bij Opel moeten ze het stellen met een bevriezing van hun loon de komende drie jaren. Maar daar krijgen ze dan wel de zekerheid van een baan voor terug.

UPDATE 02-05: Het salaris van Carlos Ghosn: 11,2 miljoen euro, waarvan een kleine 9 miljoen bij Nissan, de rest bij Renault.51 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Mag hopen dat die Winterkorn in polo’s wordt uitbetaald, zoveel geld om zoveel meuk te produceren WTF!
@onlycocksdriveaudi: Niet lol
@kapiteinaudi: Ik zeg: Vink nog even een over-priced optie aan, Je kunt nu zien waar je munten blijven!
@onlycocksdriveaudi: Mercedes is ook overpriced hoor.
@kapiteinaudi:
Nee joh, dat is gewoon waar voor je geld…, veel waar voor veel geld dus.
@kapiteinaudi: pssst News flash speciaal voor jou. Mercedes gaat NIET stuk, Audi’s daarentegen……………………………………………………
@onlycocksdriveaudi: psst news flash: bedrijven als Europcar stoppen op dit moment massaal met de inkoop van Mercedes omdat er zoveel gezeik mee is…
@kapiteinaudi: niet zo erg als Audi en VW.
@onlycocksdriveaudi: Domme opmerking. Bedrijf draait erg veel winst, dus CEO wordt goed beloond. Dat jij die producten ruk vindt is een tweede. Wat ik opmerkelijker vind ik dat Toyoda zo weinig binnen tikt.
@AB: krijgt hij ook nog op een andere manier uitbetaald?
@camber24: Gebruikelijke manier: deel salaris, en een nog groter deel (prestatieafhankelijke) bonus. En natuurlijk de aandelen-/optiepakketjes,

De jaarverslagen zijn allemaal openbaar, dus je kunt het zo opzoeken.
@sir_smokalot: Nee prima, dan zoek ik al die info er zelf wel ff bij….
@camber24: Nee vriend geen domme opmerking, deze snoeshaan verdient per jaar 14 miljoen euro en dat gaat pertinent nergens over als je weet dat het modale salaris in Nederland nog geen 30.000 euro bruto per jaar is.

Ja ik weet dat als iemand goed presteert hij daar voor beloond moet worden, ikzelf zit in de financiele wereld en weet hoe het spelletje wordt gespeeld, thuis hebben wij het ook niet slecht.

Alleen 14 miljoen en die kerel van Ford zelfs nog meer is imo buiten alle proporties net zoals overbetaalde sporters etcetera.

Kijk voor het salaris van de topman van Toyota kan ik nu wel respect opbrengen, ja een riant salaris 1.1 maar dit hoort bij de verantwoordelijkheden die hij heeft als topman van de grootste autoproducent van de wereld.
@onlycocksdriveaudi: Je zit in de financiele wereld en dan kom je met zo’n opmerking. Uhh ok.

Overbetaalde sporters zeg je. Waarom zijn ze over betaald? Als Messi 50 goals in 1 seizoen binnen schiet, zijn club daardoor in de schijnwerpers komt te staan en meerdere titels wint, dan is dat het toch dik waard. De schijnwerpers brengen met zich mee meer inkomsten via tv, meer verkochte shirts en andere merchandising. Natuurlijk gaat het niet overal goed maar als het rendeert bij Ford en de andere, prima. Mensen hier worden jaloers omdat ze de hele dag op de heftruck zitten voor een minimaal loontje. Tja .. hoger opkomen vergt ook wat inspanning.
@barryb: daar heb ik in de eerste instantie geen problemen mee, mits de voetbalclubs zichzelf kunnen bedruipen. De clubs staan tot aan hun kraag in de schulden, komen ze er niet uit dan mag de belastingbetaler betalen. Google eens: topvoetbal met uw belastinggeld!
@barryb:

voetballers zijn subsidie projecten ..
@lincoln:
Voor subsidie volk….
@barryb: Ja ik kom inderdaad met zo’n opmerking ondanks het feit dat ik in de financiele wereld zit, ben namelijk werkzaam als teamleider van de afdeling accountmanagement Bijzonder Beheer bij een grote Nederlandse Bank.

Geloof mij ik kom wekelijks meer dan ellende genoeg tegen bij clienten, ik heb er helaas dagelijks meer dan voldoende werk aan.

Niet altijd bij de client zelf de oorzaak van de ellende kan ik je verzekeren, iets met gevolgen van de crisis etc.

Dit soort salarissen zijn in deze tijd imo absoluut not done ongeacht in welke branche de gene zit en jaloersheid op wat iemand verdiend is mij vreemd echter enige matigheid zou gepast zijn.
@onlycocksdriveaudi: ik wil me niet met de discussie bemoeien, dus daar houd ik me van afzijdig. Maar in opmerking over de hoogte van een salaris had je beter kunnen aangeven ‘vind ik’, dan het noteren als een feit.
@onlycocksdriveaudi:
Kun je die linkse onzin even voor je houden aub. Ga lekker naar nu-jij.nl en daar je gal spuwen met alle andere uitkeringstrekkers.
Xoxo
@ferrari250gto: en dat zegt een feut die net komt kijken met een avatar die verdacht veel lijkt op onze duitse vriend Adolf H. zeg rot jij even op en neem die Lincoln ook mee naar het kinderdagverblijf waar je thuis hoort
@onlycocksdriveaudi: oe, wannabee-lid dat mij uitmaakt voor feut. Het spellen van het woord phoet is vrij essentieel. Ik gok HBO’tje Bedrijfseconomie? Ik blijf bij mn standpunt; ga lekker op een andere site een beetje links lullen ;)
Xoxo
@onlycocksdriveaudi:

LOL .. ja hoor .. “jij zit in het financiele wereldje” ..
@lincoln: bericht even je rekeningnummer aan mij kun je morgen lachen als je wilt pinnen
@onlycocksdriveaudi:

whahahahahahaha .. simpele achterstandswijkproleet ..
@onlycocksdriveaudi: wat heeft dit te maken met ‘modaal’? Vergelijking van niks… Je mag me bankrekening hebben hoor… Wedden dat je er niks mee kunt? Blufkoning
@onlycocksdriveaudi: oppietoppielol !
@onlycocksdriveaudi: inderdaad!!
Aziaten zijn duidelijk meer ‘humble’ dan Amerikanen/Europeanen.
De enige met een beetje realiteits zin is dus Akio Toyoda en die staat voor dan ook nog aan het roer van het grootste bedrijf van dit rijtje….
is natuurlijk maar peanuts vergeleken met wat onze Victor Muller in zijn zakken schuift
HAAL DIE FEEDBACK POP UP is weg… reden te zappen naar en volgende site
@autoblog: Ff een lijstje van maken met euro’s per verkochte auto?
Heb ik heel lang geleden wel eens gedaan idd, nu even geen tijd voor, maar be my guest :)
Valt me nog alles mee met wat voetballers verdienen, en die werken er in mijn ogen nog een stukkie minder voor!
Jongens jongens….. Dit is weer een zinloze discussie. Het is niet teveel, want het wordt betaald. Als ze het jullie zouden aanbieden, zeg je ook geen ‘nee, want dat vind ik niet sociaal….’.
Dat geldt ook voor voetballers, F1-coureurs, Oprah Winfrey’s, etc.
Wie zegt dat je bij audi/vw gebakken lucht koopt?
Je betaalt gewoon een extraatje aan de ceo zijn vakantie..
@lamborgfan:
Antwoord zin 1…. Ik.
@jrk68: dat is net zoveel als ‘nobody’!!
@ferryr: nope, je hebt duidelijk geen telraam….
de volgevreten westerse schande schreeuwers hebben werkelijk geen idee hoeveel kapitaal er in de auto-industrie omgaat ..

deze vergoedingen zijn fooitjes ..
Dit is, behoorlijk wat minder dan ik had verwacht. Toyota slaat alles, dat die Akia Toyoda het er voor doet..
@lexusisf:

mwah .. wat denk je zelf .. (moet je wel effe echt zelf denken) ..
@lincoln: damn, je was me voor.
@heidekonijn:

mag jij em bij @TimoBac (17:34) doen ..
@lincoln: Mwah, zo is de lol er ook vanaf ;-) Bizar trouwens hoe weinig hier de link leggen. Zo’n beetje zoals niemand doorheeft wie Clark Kent is door die bril.
@lincoln: Mijn god je bent nog simpeler dan ik dacht. Als er geen 3 knipogen achter staan snappen ze t niet..
Die gast op de foto met Marchionne, is dat toevallig die blogger van autostupidizione.nl?
Ik kan niet meer reageren via de app op Smoke en AudiCock. Bedankt AB!!
Stuur even een mailtje, dan kunnen we t checken
@sir_smokalot: Zal ik doen. Loop er vaker tegenaan. Dank je wel voor je reactie. Je hoort me snel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).