“Max accepteert keuze Red Bull”, aldus Horner

Auteur: , 38 Reacties

Hij zal er niet minder rouwig om zijn, maar toch

Christian Horner

Mocht het jullie ontgaan zijn: vandaag was de Grand Prix van Monaco. Ondanks een puike vierde startpositie moest Verstappen uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats. Dankzij een voor Max niet ideale pitstop-strategie bleef hij achter Valteri Bottas hangen in het gevecht om P3. En waar twee honden vechten om één been, gaat de derde er lachend mee heen. De goedlachse Ricciardo had nog meer reden dan normaal om te lachen, want Ricciardo kwam wél voorbij aan Bottas en dus ook aan Verstappen.

In een interview met SkyTV geeft teambaas Horner de emotie van Verstappen goed te kunnen begrijpen. “Helaas was zijn pitstop vier tienden langzamer dan we hadden gehoopt. Hij kwam daardoor net achter Bottas terecht.” Inderdaad erg zuur. Ricciardo kon in de tussentijd een paar snelle ronden neerzetten, waardoor hij na zijn pitstop lachende derde werd. Max Verstappen was not amused na afloop. Tijdens de race ook niet, trouwens.

Horner licht toe: “De emoties lopen tijdens een race hoog op. Hij wil Bottas voorbij en opeens zit Ricciardo voor hem. We gaan Max nog de strategie uitleggen. We hadden het al tegen ze gezegd. We gaan beslissingen nemen die voor één van jullie goed uitpakt.” En dat is dus ook uiteindelijk gebeurd. En laten we niet vergeten dat vorig jaar tijdens de Grand Prix van Spanje Verstappen juist de betere strategie toebedeeld kreeg met winst als gevolg.38 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Je kan toch ook auto’s op afstandsbediening nemen ..

Ben je meteen van die lastige coureurs af ..
@lincoln: En wie bediend die afstands bediening dan?
Ja maar ze vergeten dus even Maleisië. Daar had Ricciardo ook een voordeel bij de strategie.
Toch wel opmerkelijk dat Ricciardo de voorkeursbehandeling kreeg. Normaal gesproken krijgt de coureur met de betere track positie de betere strategie.
@Edge: Inderdaad, maar Ricciardo verdiende natuurlijk nog wel een klein cadeautje na de blamage van vorig jaar.
@trustmeiamanengineer: Het mag voor mij wel eens afgelopen zijn met die kadootjes voor hem. In Maleisië is het allemaal ruimschoots gecompenseerd en nu is Max degenen die wel eens wat gecompenseerd mag hebben. De laatste 2 GP’s heeft hij Riciardo in de kwalificatie op een dikke halve seconde gereden, bij Red Bull zijn ze bang dat Riciardo weg wil nu Max hem zelf op zijn sterke kant lijkt te overklassen. Ze proberen die Riciardo te pamperen, je merkt dat aan de reacties van Horner. Telkens als Riciardo achter Max staat dan heeft Max netjes gedaan en komen er excuses waarom Riciardo niet goed ging. Staat Max achter Riciardo dan heeft Riciardo het fantastisch gedaan en het maximale resultaat behaald, Max kan er dan net niet aan komen. Dat is telkens de tendens van zijn interviews en begint mij zo langzamerhand te irriteren.
@wif1: er moet gewoon geraced worden op circuits die daarvoor geschikt zijn en auto’s die aan elkaar gewaagd zijn.. Dit is gewoon -edit: vervelend- en slecht voor de sport. Monaco, wat een antireclame zeg. We gaan het hier toch -edit: potjandorie- niet hebben over de tactiek van een team? of kadootjes van de ene rijder aan de andere. Gas erop en geen -edit: gezeur-! (en fatsoenlijke circuits)

-edit: let even op je taalgebruik. Dank-
@wif1: als je eens objectief kijkt ipv alleen maar door een oranje bril, dan had je geweten dat normaal gesproken de overcut niet in het voordeel werkt van de coureur die voorop rijdt. Normaal gesproken zouden bij deze tactische keuzes max en kimi er als winnaars uitgekomen. Echter, zoals zelfs Olav Mol al toegaf, wisten zowel vettel als ricciardo onwijs snelle ronden neer te zetten waardoor ze een gst konden slaan. Zeiden die twee coureurs bii ziggo sport ook al: ricciardo was ongeqcht de strategie vandaag gewoon sneller.
@driver38: maar Max werd opgehouden door Bottas en zijn pitstop duurde telang. Ondertussen had Ric een vrije baan. Max kwam achter Sainz en hoppa je bent 5 sec weg. Inhalen was onmogelijk met die nieuwe banden, elke poging was een ongeluk.
Dat Ric snel is in Monaco is een feit maar ik denk dat Max even snel is met een vrije baan.
Nu staat Ric op 7 punten en dat komt door twee x derde met veel geluk. Max had een derde plek waar hij iedereen inhaalde.
@rovadepo: 0.4 op een pitstop, tja is niets aan te doen. Redbull wist op voorhand echt niet dat de rijder die later de stop maakt er gunstiger uit zou komen. Want dan kun je idd weer beginnen over gisteren waar ricciardo het veld in werd gestuurd met veel verkeer waardoor hij de kans heeft misgelopen wellicht voor max te eindigen in de kwali.
@driver38: en zo hebben alle coureurs altijd een excuus ook Max idd… en hoe sneller je bent hoe meer last je hebt van langzamere teams. Maar Max en Ric hebben wel vaak pech door strategie van het team
@Edge: Ricciardo’s strategie was een gok. De overcut werkt sinds het tankverbod eigenlijk niet meer. Max kreeg de logische keuze…
@bassx: ja zo had ik het ook begrepen. Normaal is de undercut gewoon sneller.. ik denk niet dat hier echt sprake is van voorkeur tussen Ver & Ric.. die van Ric pakte net wat beter uit.. pech voor max, mazzel voor Daniël ..
Max moet niet zo miepen, strategische keuzes zijn altijd en risico en als je team voor twee verschillende strategien kiest heb je er altijd een die minder werkt. Kudos voor Red Bull dat ze dat durven (en ook voor Sauber). Dit heeft in mijn optiek dan ook niets met voorkeursbehandeling te maken, maar puur met twee race-scenario’s afdekken. In het interview achteraf je team afvallen vind ik echt not-done en ik vraag me af of ze bij RB ook niet klaar zijn met de houding van Verstappen (niets ten nadele van zijn racetalent uiteraard).
@tkoote: Men is zeker niet klaar met Max’ houding, want a, snappen zij zijn houding, hij is een jonge enthousiaste rijder en die heeft lering nodig en die geeft Red Bull precies goed. Goed ouderschap is verbonden door liefde en vergevingsgezindheid.
Max snapt dat later ook wel, hij moet er alleen aan wennen, dat niet alles in zijn straatje opgeveegd wordt. Soms moet hij pas op de plaats maken, met een paar dagen daalt dat bij hem ook wel in. En komt het allemaal goed.
En b, Max hoeft volgend jaar pas te gaan presteren op het aller hoogste nivea, dan zijn er drie goede leerjaren voorbij en heeft hij genoeg bagage, om waardig kampioen te worden. Alles wat hij nu wint is meegenomen, maar belangrijker zijn de fouten die hij maakt, laat het maar gebeuren, daar wordt Max alleen maar beter van, als coureur en als mens, beide staan al op een hoog niveau in verband met talent en weinig “diva”-gedrag.
Daarom ben ik zo blij, dat dit nu allemaal gebeurd, precies op het schema, als in mijn hoofd, het klopt allemaal.
@tkoote: natuurlijk moet Max ‘miepen’! RB en Helmut Marko in het bijzonder verlangen van hun rijders dat ze altijd 100% hun werk doen. Dan mogen de rijders dat toch ook verwachten van RB?!

Als zij de pitstop beter zouden doen in dit geval, dan kwam Max voor Bottas op de baan en kan hij wegrijden. Nu zit hij klem en kost het hem een plaats aan RIC. Hij heeft in mijn ogen dus zeker reden tot zijn houding. Zoals ook RIC die vorig jaar had.
@tkoote: Je hebt vorig jaar de afloop van de race niet gezien? De reactie van Max verbleekt bij de reactie die zijn teamgenoot vorig jaar richting Red Bull maakte. Die maakte gehakt van zijn team en dat mag dan wel omdat hij Riciardo heet en een stukje ouder en volwassener is?
@wif1: volgens mij heb ik het niet over vorig jaar, maar over dit jaar… maar om je vraag te beantwoorden, ook dat was zeker niet chique en/of fair. Accepteer dat je kan winnen en verliezen en richt je dan op de volgende wedstrijd.
@tkoote: Volgens mij heb je het over dat Red Bull klaar is met Max vanwege zijn reactie. Je antwoord ligt in mijn verwijzing naar vorig en het feit dat Riciardo nog steeds bij Red Bull rijdt.
@tkoote: Mag ik je even wijzen op de reactie van ricciardo na de kwalificatie? Hierin verwijt hij het team dat ze hem te vroeg naar buiten sturen en daardoor zijn positie op de baan zeer ongunstig was waardoor hij zijn tijd niet kon verbeteren.. Als er eentje is die kritisch is richting het team is het vooral ricciardo. Dus als je vindt dat max loopt te ‘miepen’ dat is ricciardo een regelrechte zeikstraal
@wif1: inderdaad, riciardo wat een slappe -edit: meneer-. Heeft tot dusver nog niks laten zien, is wel duidelijk dat Max er op en boven zit kwa kaliber nu moet RBR dat nog ziem
@tkoote: Dat is het hem juist, racetalent van welke coureur dan ook, komt niet op de voorgrond. Net Zoals voor het tijdperk Max, zijn er velen met mij in slaap gevallen. Beetje rondjes rijden zonder enige spanning. Max die Bottas probeert in te halen zo,n 70 rondjes doet het jong zijn best..kom nou toch…wachten op de regen?? Er moet snel iets veranderen in de F1 anders is het volgens mij een aflopende zaak.
Max moet idd niet zo miepen, Ricciardo is duidelijk de betere coureur.
@bofkont: Dat is niet waar. Ze zijn enorm aan elkaar gewaagd. Zowel qua race-pace als kwalificatie. Vorig jaar leek Ricciardo nog de overhand te hebben (met name met kwalificaties), maar dit jaar zijn ze (tot nu toe) gelijkwaardig aan elkaar.
@willeme: dat of het is veel eenvoudiger om deze RB op de limiet te rijden. Ik ben er van overtuigd dat Max niet het talent is wat wij hem allemaal toeschrijven te zijn. Hamilton pakte in zijn tweede jaar de titel. Dat zie ik maxpaxie niet doen. Gewoon lekker in het middenveld blijven bollen Max laat het winnen maar aan de echte rijders over.
@airc: wederom niet waar. Op de leeftijd van Max nu (19) reed Lewis nog gewoon Formule 3.

Voor wereldkampioenschappen is talent niet voldoende, dan moet je ook een auto hebben waarmee je structureel mee kan doen voor de top 3, dat is nu alleen incidenteel.
@airc: Blijf jij maar lekker naar biljarten kijken. Want jij begrijpt te weinig van de F1.
Max moet keuze red bull accepteren. Dat hoort er te staan. En zo is het ook de renstal beslist, hij moet er gewoon schijt aan hebben en rijden.
Strategie nodig hebben om een race lang treintje-rijden te spelen.
Op de A6 krijg je daar een bekeuring voor van brigadier Grijpgraach.
Beetje 78 rondjes bumperkleven en dan over strategie lullun.
Ooit was de F1 het domein van zigeuners en avonturiers, nu van overbetaalde komedianten
@desjonnies: Zigeuners ? Cowboys bedoel je denk ik …
-edit: brainfart!! Is gefixt, thanks!-
Kop op Max, begrijpelijke frustratie en tot nu toe veel pech maar als je zo blijft rijden sta je eind van het seizoen gewoon voor Ricciardo.
Mischien worden men nerveuser als verstappen achter bottas rijd dan ric.
Een team moet keuzes maken, sommige teams hebben eerste en tweede rijders, Red Bull beweert dat ze dat niet hebben. De regel die ze meestal gebruiken/ gebruikten was dat de coureur die vooraan rijd de beste strategie krijgt.. dat lijkt me niet meer dan eerlijk.
Dus mocht het team bewust gekozen hebben Ricciardo te helpen dan klopt er iets niet.

Aan de andere kant ben ik er niet geheel zeker van dat dat het geval is. het kan ook heel goed een stukje pech/ geluk zijn. De iets te lange stop, wel of geen verkeer, een gaatje om op het juiste moment snelle ronden te rijden.
Hier wel een heldere uitleg over de strategie; http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/353816/opinie-het-is-lullig-voor-max-maar-goed-van-red-bull/

Het is idd in het teambelang geweest en daar is Max voor geslachtofferd.
Wat een reacties allemaal. Toch maar goed dat hier zoveel mannen op dit forum zitten die schijnbaar echt weten hoe het zit, nog beter dan Max en zijn team.
Ik weet in elk geval in tegenstelling tot velen van jullie niet wat er direct na afloop van de wedstrijd zich heeft afgespeeld binnen het team. Dat Max kort na de stops Max zat te vloeken in de auto? Ja, dat hebben we allemaal wel gehoord. Maar eenmaalmtot rust gekomen na afloop weet ik, in tegenstelling tot velen hier, niet wat hij toen gezegd heeft.
Ik vind het fijn dat er weer eens een Nederlamder meedoet, en die dan ook in de punten kan rijden. Want dan zit net met even wat meer spanning te kijken naar zo’n wedstrijd.
En of je in tegenstelling tot Hamilton in je tweede jaar al dan niet wereldkampioen wordt? Tja, voor 50-60-70-80%????? heeft dat vooral met de auto te maken. Zet Hamilton of Vettel nu in een Red Bull en het plaatje ziet er voor hun ineens heel anders uit.
Ik wou ik zoveel wist als velen van jullie wat zich daar allemaal achter de schermen afspeelt. Ik ben jaloers………. Ik beperk dan ook maar met mijn menig te geven.
Vanuit het team gezien was het de perfecte keuze. Wedden op 2 paarden. Er was geen andere mogelijkheid voor Verstappen en Ricciardo om voorbij te gaan aan Botas. Door Botas ook naar binnen te lokken kon Riccardo door schuiven. Briljant. Ik snap dat Verstappen wil winnen. Toch zit je ook nog in een team. Dit is er eentje voor het team. Misschien had Ricciardo Verstappen nog ff kunnen bedanken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).