Hyundai Kona Electric: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Elektrisch rijden wordt steeds meer betaalbaar. Maar zijn de betaalbare alternatieven ook leuk?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Waarschijnlijk kom je op Autoblog omdat je liefhebber bent van ronkende motoren, rokende banden en andere petrolheadclichés. En dus zijn het zware tijden, dat begrijpen we. Ook wij zijn petrolheads. Het is een tijd waarin we motorinhouden zien slinken, waarin steeds meer turbo’s, katalysatoren en partikelfilters het geluid dempen van ontploffende brandstof. Alles wordt steeds beschaafder, verfijnder en braver.

En dan is er ook nog dat ellendige verschijnsel ‘elektrisch rijden’ waar we niet aan lijken te kunnen ontkomen. Een fenomeen dat bovendien omgeven wordt door mysterie. Grote kans dat een groot deel van jullie nog nooit elektrisch gereden heeft. Logisch, want er zijn nog niet zo heel veel elektrische auto’s op de markt en de auto’s die al op de markt zijn, zijn overwegend behoorlijk duur. Tesla’s kosten nog altijd een halve ton, Audi e-tron’s en Jaguar i-Paces beginnen ruim daarboven en al het andere kunnen we afserveren op basis van een belachelijk kleine range of een wanstaltig futuristisch design.

Hyundai Kona rijtest en video
Maar langzaamaan beginnen er nu auto’s de markt op te druppelen die daar niet meer aan meedoen. Auto’s die ontworpen zijn als normale auto, maar dan elektrisch. Auto’s die eigenlijk alles precies hetzelfde doen als ‘normale’ auto’s met ‘normale’ verbrandingsmotoren. Sterker nog, er zijn zelfs auto’s die ontworpen worden om met verbrandingsmotor én elektromotor geleverd te kunnen worden, en dan óók nog met een fatsoenlijke range. Één van de eerste spelers in die markt is de Hyundai Kona. Zonder verbrandingsmotor bekend onder de noemer Hyundai Kona Electric, waarbij Electric staat voor: elektrisch aangedreven. Ja, echt.

Het is niet het spannendste model wat je ooit gezien hebt, dat besef ik me. Maar dit is wél één van de auto’s die de elektrische markt op z’n kop gaat zetten. Al die ondernemers die met grote zakken geld en nog grotere zakken subsidie een laadpaal en een Tesla hebben gekocht van zakelijk geld, die zijn inmiddels bediend. Maar dit is een auto die bereikbaar is voor de massa doordat hij betaalbaar is én een range heeft van 449 kilometer. En dat betekent niet dat hij in de praktijk slechts de helft of minder van die kilometers haalt. Nee, de Kona komt in de praktijk behoorlijk in de buurt van de opgegeven range. Met onze ronduit lompe, gepatenteerde Autoblog volstroom-rijstijl waren we alsnog uitgekomen op een kleine 400 kilometer als we de accu hadden leeggereden. En dat is dus met een zware rechtervoet en plankstroom weg bij elke gelegenheid om te kijken of de bandjes wilden roken.

Hyundai Kona rijtest en video
Maar goed, waar hebben we het eigenlijk over? Qua uiterlijk over een normale Kona met een iets andere grille omdat daar nu een stekker in moet passen. Of eigenlijk twee stekkers, waarover zodadelijk meer. Los van de grille heeft ons testexemplaar eco-wieltjes en een zeegroen eco-tintje. Ik snap dat dat niet helpt bij het maken van mijn punt, maar vink bij het bestellen de 18 inch wielen en de kleur Tangerine Comet aan en je hebt echt een heel andere verschijning. Natuurlijk, het is een crossover en geen sex op wielen, maar crossovers is nu eenmaal wat mensen willen. We moeten er maar mee proberen te leren leven. Wat ik ermee wil zeggen is in ieder geval: je kan met de Kona Electric daadwerkelijk elektrisch rijden zonder dat je auto uitschreeuwt dat hij elektrisch is. Jij zal het weten, maar de meeste mensen die je zien rijden niet.

Hyundai Kona rijtest en video
Qua interieur is er nog wel wat winst te behalen. Ondanks dat we in de Premium variant onderweg zijn van bijna 48.000 euro zitten we naar plastic te kijken dat niet de schoonheidsprijs verdient. Met name de deurpanelen en het doorlopende element van de deuren over het dashboard zien er goedkoop uit, evenals het scherm en de knoppen waarmee je de auto in Drive / Park etc. zet. Nu is dat ergens wel te verklaren: de Kona is met benzinemotor vanaf een dikke 20.000 euro verkrijgbaar. Bij die prijsstelling is de kwaliteit van het interieurplastic beter te verklaren. Wat wel positief opvalt is het instrumentencluster, de zitpositie die minder ‘op de bok’ voelt dan ik van de gemiddelde crossover gewend ben en de stoelen die met luxere materialen zijn afgewerkt. En de laatste keer dat ik stoelverwarming, stuurverwarming én stoelventilatie zag op een auto van minder dan 50.000 euro, kan ik me ook niet meer herinneren. Ze zullen er zijn hoor, maar niet veel.

Hyundai Kona rijtest en video
Ook qua rijhulpen en andere goodies is de Kona Electric goed bedeeld. Standaard zijn er al Driver Attention Warning, Lane Keep Assist (actief), Forward Collision-avoidance Assist (FCA) met city/urban mode en voetgangerherkenning, een achteruitrijcamera, Advanced Smart Cruise Control (ASCC), Drive Mode Select en Apple CarPlay aanwezig. En dat is slechts een kleine selectie uit het complete boekje aan snuisterijen dat op de Kona Electric te vinden is. En nogmaals: dit zijn goodies die standaard zijn op álle Kona Electrics.

Hyundai Kona rijtest en video
En wat kan dat ding dan? De range van 449 kilometer WLTP heb ik jullie al verklapt, die is haalbaar dankzij een accupakket van 64 kWh. Dat accupakket is volledig op te laden in ongeveer 20 uur aan een normale stekker thuis, met een snellader pak je 80% accu in een klein uurtje (54 minuten) tijd. Dat is niet bijster snel en dat is te wijten aan het feit dat er slechts met één fase tegelijk geladen kan worden. Een minpuntje voor de Kona Electric dus, maar tegelijkertijd moet je je afvragen hoe vaak je meer dan 400 kilometer op een dag rijdt. En al helemaal op welke dagen je dat doet zonder ergens een halfuur tot een uur te lunchen. Het enige is dat je die lunch dus even bij een snellader in de buurt moet plannen, maar dat wordt gelukkig steeds makkelijker.

Hyundai Kona rijtest en video
Als je het stroompedaal volledig vloert ram je naar de 100 in 7,4 seconden. De topsnelheid is 167 kilometer per uur maar als je op dat soort snelheden wil rijden met een elektrische auto, dan ben je nog niet klaar voor een elektrische auto. Of de elektrische auto is niet klaar voor jou, het is maar hoe je het wil zien. De Kona Electric kan dat allemaal dankzij de elektromotor die ons 204 pk en 395 Nm levert via de voorwielen. Over versnellingsbakken hoeven we het niet te hebben, want die hebben we simpelweg niet. Je kunt rijden of stilstaan, verder gaan de keuzes in de Kona Electric niet.

In 7,6 seconden naar honderd schieten is niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is behoorlijk vlot voor een auto in deze klasse. Dat is te danken aan die elektrotechniek, want een elektromotor heeft zijn vermogen in principe altijd volledig beschikbaar. Dat maakt de Kona Electric vlot, ook bij het versnellen voor bijvoorbeeld een inhaalactie. De besturing is wat licht en gevoelloos, maar wel precies genoeg om vlot bochten te ronden.

Schakel je de ‘Sport’-modus in middels de Drive Select knop dan volgt er een iets zwaarder besturing, maar niet met meer gevoel. Wel reageert de auto dan nog iets alerter op je rechtervoet. Sterker nog: dankzij het elektrokoppel moet je serieus voorzichtig je rechtervoet gebruiken als je de bocht uit accelereert. Doe je dat niet, dan krijg je een ingreep van het ESC te verwerken die de power van het doorslippende binnenste voorwiel wegremt. Dat gaat overigens weinig subtiel. Oplossing is om met één simpele druk op de knop het ESC uit te schakelen. Dan wordt er helemaal niet meer ingegrepen en kun je zelf de gewenste hoeveelheid wielslip reguleren met je rechtervoet. Let daarbij wel op: de verleiding om banden te slopen is groot. Erg groot.

Hyundai Kona rijtest en video
Wat eigenlijk gedurende de hele dag opvalt, is dat deze auto bijna alles gewoon goed kan. En dat hij om te rijden zelfs best ok is, dankzij dat altijd beschikbare vermogen. Dit is waarschijnlijk de beste Kona, ook als je hem met de Kona’s met verbrandingsmotoren vergelijkt. En dat wil wat zeggen, want een Kona is natuurlijk een tamelijk doorsnee auto. Als de gemiddelde elektrische doorsnee auto al ‘best leuk’ kan zijn, dan durf ik ook wel te hopen dat een elektrische auto die met een sportievere insteek ontwikkeld wordt, méér dan dat stempel kan krijgen.

Het autolandschap verandert. En ik snap heel goed dat het moeilijk is om daaraan toe te geven. Mijn hart huilt ook als ik lees over elektrische aandrijving in sportwagens. Maar vrees niet, de verbrandingsmotor is nog lang niet dood. Verre van dat. We kunnen echt nog heel lang genieten van herrie en de lucht van benzine. Dat daarnaast elektrisch rijden in opkomst is, dat zal nog jaren van gewenning vergen, zeker voor de petrolhead. Maar weest niet bang: of het nu elektrisch is of op brandstof: autorijden blijft leuk. Ook een elektrische auto kan rijplezier geven. Misschien op sommige vlakken zelfs wel beter dan verbrandingsmotoren dat kunnen. Zei ik dat nu echt? Ja, dat zei ik echt.

Hyundai Kona rijtest en video
En dan het financiële plaatje, want dat is niet geheel onbelangrijk. De Hyundai Kona Electric is twee keer zo duur als de goedkoopste benzinevariant. Die laatste kost €20.495, de Kona Electric mag voor €40.995 met je mee. Dat is veel geld, dat klopt. We verwachten dan ook niet dat Hyundai er veel gaat verkopen aan particulieren. Maar de in Nederland vreselijk belangrijke zakelijke markt zorgt op dit moment al voor enorme verkoopsuccessen. Sterker nog, wachttijden van dik een jaar zijn op dit moment de realiteit voor de Hyundai Kona Electric. De reden dat Mobility Service Nederland ons toch een rondje liet rijden, is dat zij vooraf groot hebben ingekocht. In mei hebben ze 35 stuks met de Premium-uitrusting (basisprijs €47.995) beschikbaar. Leasen kan bij hen vanaf 545 euro per maand op basis van 10.000 kilometer per jaar en 60 maanden. Je netto bijtelling bedraagt vanaf 51 euro, op basis van belastingschaal 38,1 procent. Dat is te danken aan de 4% bijtelling op elektrische auto’s tot 50.000 euro. Mocht je heel dik doen met de opties, dan moet je misschien een klein beetje meer bijtelling betalen over elke euro die je boven die 50.000 euro uitgeeft.

Hyundai Kona rijtest en video
De Hyundai Kona Electric wordt wellicht belangrijker voor ons straatbeeld dan we nu willen of kunnen denken. Maar waar sommige mensen nu als tweede auto een tweedehands BMW i3 of Renault ZOË overwegen naast de auto met plofmotor, kon de Kona Electric over een paar jaar -als ze massaal uit de lease beginnen te rollen- wel eens de auto worden die mensen gaan overwegen als eerste of enige auto. Deze auto kon de autowereld wel eens serieus gaan veranderen, als Hyundai de vraag een beetje tegemoet weet te komen. And on that bombshell… Filmpje!

Bij Mobility Service Nederland kan je de Hyundai KONA electric leasen.48 reacties

Ik heb in deze gereden, en vond het echt een leuke auto die ook leuk reed. Inderdaad, een crossover dus verwacht geen sportwagen werk, maar hij ligt prima op de weg en rijdt gewoon goed. Het in 7,5 seconden naar de 100 geeft al aan hoe het rijdt, je kan altijd even snel weg. Veel vermogen beschikbaar hebben rijdt ook prettig.

Ik dacht ook dat ik gezien had dat er een versie voor 35K kwam, die iets minder ver kwam en iets langzamer was. Kan ik nu even niet vinden.

Mooie van deze auto is dat er een gerenommeerde autofabrikant achter staat, maar dat je wel veel meer waar voor je geld krijgt dan met een Nissan Leaf of E-Golf, die net zoveel kosten maar langzamer zijn en minder rijbereik hebben!
@fanboy: ik heb er ook in gereden en ben het met je eens. Wel klein achterin dus eerder formaat Polo dan een Golf om maar eens wat te noemen. Dan is de e-Niro toch ruimer.

Maar goed, al zou je hem willen dan moet je wel geduld hebben.
Kleine correctie: het koppel is vrijwel meteen beschikbaar, niet het vermogen.

Verder lijkt het me een eerlijke en zo objectief mogelijke review van een petrolhead voor een EV. Zelf heb ik met diverse EV’s een aantal dagen doorgebracht en ben ik tot min of meer dezelfde conclusies gekomen, zij het dat ik niet de verleiding voelde om bandjes op te roken. Als de EV de toekomst is, hoeft dat echt zo ellendig niet te zijn.
Ik hoop dat alle leaserijders hiervoor gaan ipv een Model 3.
@evdw: want? (Geen aanval hoor, maar ben benieuwd naar je redenen)
@alassad: Omdat je op autoblog Tesla moet haten.
@alfapeter: Omdat ik dan met mijn Model 3 nog een beetje exclusief blijf op de weg. Je ziet ze nu nog niet zo heel veel en dat is veel leuker dan wanneer je er op elke hoek van de straat 1 tegen komt.
@alassad: Het is de mode om
Tesla te haten. Merendeel zonder objectieve redenen maar gewoon direct vanuit de onderbuik. Beetje zoals bepaalde groepen meteen alles van Apple moeten affikken, zolang het ze maar een goed gevoel geeft he ;)
@mopar: Grappig om te zien dat iedereen meteen de aanname doet dat ik Tesla haat. Het tegendeel is waar, heb er zelf 1 namelijk.
@alassad: Omdat ik dan met mijn Model 3 nog een beetje exclusief blijf op de weg. Je ziet ze nu nog niet zo heel veel en dat is veel leuker dan wanneer je er op elke hoek van de straat 1 tegen komt.
@evdw: omdat je ze dan misschien nog wel bij kunt houden bij het stoplicht? Vandaag proefgereden in de Model 3 en voor mij is de keuze nu definitief. Dat beviel me erg goed. De acceleratie is echt bizar, de wegligging goed en stuurgevoel ook. Wel iets inleveren kwa bagageruimte, maar dat neem ik op de koop toe. Interieur is veel mooier als je er in zit dan ik vooraf had gedacht.
@hiostu: eergisteren in de Performance van een collega gereden. Dat is helemaal hilarisch.
@stephane8200: Daar heb ik nog niet in kunnen rijden helaas, komt vast wel een keertje binnenkort :)
@hiostu: idem hier. Ik ga de 3P bestellen. Heeft zelfs een driftmodus .
@hiostu: Wel onbegrijpelijk dat het geen hatchback is.
@hiostu: Nee, anders zie je er veel te veel en zijn ze (bijna) net zo snel als mij. Heb er zelf ook 1.
@evdw: Soms heb je geen keus.. Als je de Kona niet wilt leasen dan nag je meer dan een jaar wachten (met dank aan de leasemaatschappijen die alles hebben op gekocht…). Voor ons zal het waarschijnlijk daardoor de Tesla Standard Range Plus worden om de Renault Zoe te gaan aflossen…
Hmm…
Volle accu. 449km….
07:00u, vertrek naar eerste klant vandaag. Ritje van 110km, tis benauwd in Nederland met 99% luchtvochtigheid, dus airco aan. Veel file, veel 130km/h.
08:30u aankomst, koffie, vergadering, parkeerplekken zijn vol, dus geen laadpaal. 250km over.
12:00u lunch halen bij BK/McD/KFC, door de drive, want geen tijd. 220km over.
14:00u, naar datacenter voor onderzoek, ritje van 210km.
16:00u met de airco die het vocht net niet uit de bilnaad van het billenknijpen kan houden vanwege range anxiety met nog 0km te gaan aankomst op datacenter.
hier staan nog 2 palen die het alletwee nog doen ook en waarvan er 1 vrij is.
maar omdat de stroom verdeeld wordt tussen de palen is er na 2 uur net genoeg om thuis te halen, 40km verderop.
1800u vertrek, 1845 aankomst thuis.
1900u laadkabel in de auto.
0700u, accu 12 uur geladen, 75% vol…….
@schuimbekje3: conclusie: je rijdt teveel. ;-)
@schuimbekje3: je doet je naam eer aan. Goed plannen is alles en ff lunchen is gezond. Kun je mooi ff laden en je mailtjes doen . Na 30 min 80% vol. Gewoon es proberen.
@gokartmozart: in de tekst staat 54 min…
@schuimbekje3: tijd heb je niet, tijd maak je. Even een half uurtje rust tijdens lunch geeft je voldoende tijd om te laden en gelijk even te ontstressen.
Deze auto verdient de aandacht van Autoblog maar de manier waarop het hier gebracht is laat het wel héél hard lijken op branded content.
@alfapeter: dat is het ook. Vandaar het logo in beeld.
@stephane8200: Laten ze er dan ook even advertorial bijzetten. Nu ga je je afvragen hoe “onafhankelijk” de andere items zijn…
48k en de Model 3 is er vanaf 43k…
€50K…
In België en de rest van de wereld heb je hem al vanaf €35K voor de elektrische variant. Wil je elektrisch rijden, word je alsnog driedubbel genaaid met belastingen. Absurd belastingstelsel hebben we in Nederland.
@mopar: voor een 39.2 kwh batterij 38 k en voor een 64 kwh vanaf 45 k
sexloos model dit, dan liever een model 3 die ziet er tenminste nog een beetje uit
Heeft deze eigenlijk ook 4-WD? Zodat je er ook een caravan bijv achter kan hangen? Of is dat <500kg oid
@tvr1974: Nope, voorwielaangedreven en mag alleen een fietsendrager achterop, geen aanhanger.
Als ik echt, echt echt echt, elektrisch moet rijden, dan wordt het denk ik een E-tron. Het is niet dat ik dit niks vind, maar vind de E-tron nog enigszins mooi te noemen. Bijna alle EV’s hebben zo’n verlept design waar niemand echt op zit te wachten.
@ghost: Alle Audi’s lijken op elkaar, dus vind je er één mooi dan ga je automatisch voor een etron.
Ik kijk met liefde autoblog filmpjes omdat ik het gevoel krijg dat Casper en Wouter van een auto zeggen wat ze er van vinden.
Dit filmpje vind ik nog erger dan wat men 20 jaar geleden op RTL4 bij een ‘autoshow’ zei.
En dan zo’n tenenkrommend nep-interview met die vreselijke autoverkoper die dit ding luxe en ruim noemt. Zucht. (overigens: dat tshirt onder dat shirt wat al 5 jaar uit de mode is).
En ‘maar 51 euro bijtelling’…. Op basis van een inkomen tussen 34 en 68k ja. Dus als je Bruto tussen de 2800 en 5600 pm verdient. Dus 2800 euro in de maand verdienen, maar wel een lease auto uit mogen kiezen van 50k (waar je baas dan 550 euro per maand voor jou voor aftikt?).

Zelf heb ik niks tegen elektrisch rijden; als er een leuk model komt (van 3 jaar oud) en het zal niet veel duurder zijn dan de niet-elektrische variant; zal ik ook over gaan.
Maar dit ding: 50k geeft je echt een gedrocht van een auto. Goedkoop plastic-galore. Het heeft het uiterlijk en interieur van (deze luxere versie) auto van 25k; niet 50k.

Casper komt iig uit op een goede conclusie: het komt in de buurt en over 3-4 jaar zijn we er misschien. JA –> dus nu NIET dit hok nemen.
thuis aan de stekker 20 uur laadtijd???
@TDI-goeroe: Maar niemand steekt hem in het stopcontact, met laadpaal zit hij van 0(!) Naar 100% in 10 uur.
Dat van het thuisladen is non-sense! Niemand zal dit ding aan een stopcontact hangen, iedereen zal hem thuis opladen aan een 1-fase laadpaal. Dan is ‘ie in 10 uur vol, nog steeds niet snel, maar je rijdt hem haast nooit leeg tot 0%, dus in praktijk zal het sneller zijn. Overigens heb je ook niet het vermogen van 204pk direct tot je beschikking, alleen het koppel van 395nm. De e-niro geniet trouwens mijn voorkeur: meer ruimte, meer luxe en mooier.
Als ik moest kiezen dan wist ik het wel. Model 3.
Vergeet er niet bij te vermelden dat hij enorm lelijk is..
De EV heeft jaren na de introductie nog steeds een hele lange weg te gaan.

Nog steeds is de actieradius beroerd, kan er geen caravan achter, duurt het laden zeer lang, is de auto twee keer zo duur dan standaard en heeft het het gewicht van een kleine vrachtauto.

Vooral die prijs is verbazingwekkend. Laat het accupakket €10.000 extra kosten, en bespaar op de motor €4.000, dan hoeft het prijsverschil toch geen €20.000 te zijn?

Objectief gezien is de EV als de kleren van de keizer.
@dreetje: Je hebt een punt, er zijn minder onderdelen aanwezig, de productietijd is volgens AMS 20 tot 30 % korter ….. nu betaal je nog de innovatiekosten zullen we het maar noemen, eens de productie grootschalig is dalen de prijzen verder. Zoals ik hier onlangs las, andere EV producenten lieten op sommige modellen de prijs dalen met 20 k op één dag …. dan is er voldoende marge.
@dwfc: Het is wel vreemd dat andere nieuwe modellen, met soms flinke wijzigingen t.o.v. het oude model, wel tegen redelijke prijzen in de markt kunnen worden gezet.
Die fabrikanten zijn gewoon subsidies aan het graaien. Zij laten de belastingbetaler voor de innovatie opdraaien en steken de winsten in eigen zakken.
Meesten mensen hebben nog altijd geen 48000 euro aan spaargeld en als ze het hebben doen ze er wel iets leukers mee. Er zijn zoveel leukere, luxueuzere, snellere en grotere auto’s te koop voor 15K (2de hands)en die resterende 30K spendeer je echt niet aan brandstof en belastingen.
“Dat besef ik me.” Sorry, geen Nederlands. Hoogstens dialect, patois, couleur locale. En daar is op zich niets mis mee, behalve als het stoemelings in een tekst wordt gebruikt. Zoals hier.
Nette actieradius! Nu de prijs nog naar beneden.
Zeker geen verkeerde EV. Ik zou eerder voor dit gaan, dan de Model 3.
“En de laatste keer dat ik stoelverwarming, stuurverwarming én stoelventilatie zag op een auto van minder dan 50.000 euro, kan ik me ook niet meer herinneren.” Ik wel, dat had mijn Opel Astra van net geen 34k (pre wltp ofcourse) ook allemaal. En dan alles wel met nette tot mooie materialen afgewerkt. En dan zat er ook nog bpm in de prijs verrekend. Wat zijn accu’s toch ellendig duur. 
Wij van Mobility Sevice NL adviseren Mobility Service NL. Ik snap dat de schoorsteen moet roken maar dit ligt er wel heel dik bovenop!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).