Ierland stopt voor honderd procent met fossiele brandstof

Auteur: , 82 Reacties

Ja, laat het even op je inwerken. Honderd procent. Er mag binnenkort geen olielampje of kaarsje meer branden in de Irish Pub.

Olievaten

Nou ja, dat is wellicht een klein beetje overdreven. Maar het Ierse parlement heeft wel draconische maatregelen goedgekeurd, die ervoor zorg moeten dragen dat Ierland geen enkele Euro meer investeert in energie uit olie en kolen. Nul-komma-nul Euro! Niks, nakkes, nada dus. In plaats daarvan komen er miljarden beschikbaar voor ‘ethical financing’, oftewel investeringen in schone energie.

De wet moet nog wel grondig bestudeerd worden door wijze personen voordat deze helemaal officieel wordt. Als dat gebeurt wordt Ierland volgens The Independent het eerste land ter wereld dat investeringen in fossiele brandstoffen van overheidswege compleet afschaft. Zelfs IJsland en Noorwegen, momenteel de beste jongetjes van de klas op dit vlak ondanks dat het laatste land zelf drijft in de olie, investeren nog altijd in de ouderwetse energiebronnen.

Het bericht is dus goed nieuws voor de milieulobby, die het dezer dagen zwaar heeft met Trump’s Amerika. In de USA! USA! USA! staat de oliekraan voorlopig weer vol open. Ontelbare liters olie vloeien er binnenkort door de Keystone Pipeline. Wat dat betreft is Ierland natuurlijk klein bier. Maar de initiatiefnemer van de wet Thomas Pringle paprika hoopt met de regelgeving dan ook een breed signaal af te geven aan alle energiebedrijven ter wereld:

“It’s a message to energy companies that both deny human-made climate change and lobby politicians to look the other way.”

Waarvan akte. Heeft Thomas een punt en moeten we als Nederland met hem meedoen, of vind je zo’n veld met traag bewegende jaknikkers eigenlijk wel rustgevend? Laat het weten, in de comments!82 reacties

Slim, het is gewoon de realiteit: uiteindelijk raken de fossiele brandstoffen op en we kunnen inmiddels niet meer ontkennen dat ze effect hebben op de klimaatverandering. Beter om dan in de voorhoede te zitten dan in de achterhoede.
@pjotr: Eens!
@pjotr: Waarom dat het slim maakt om in de voorhoede te zitten is mij niet helemaal duidelijk. Voorlopig is het nog heel erg lastig om duurzame energie op te slaan. Een heel groot aandeel duurzaam in je energie mix is op dit moment en heel duur en zorgt vrij zeker voor een toenemende instabiliteit in je grid. Ik zou een langzame uitfasering handiger vinden. Als je nu alleen nog maar in duurzaam investeert dan investeer je in technologie die echt nog niet klaar is om een volwaardig energie systeem te leveren
@steiger: als je echt goed in de voorhoede zit dan kan je zelf meedoen met het ontwikkelen van technologiën en die dan dus ook weer later doorverkopen aan de midden en achterhoede….dus zo kan je er zelf uiteindelijk meer aan verdienen dan wat het je, inderdaad in het begin extra kost…
@pjotr: jij hebt duidelijk geen idee waar je over praat.
Daarbij komt dat Ierland misschien 0.0001% van de co2 uitstoot veroorzaakt.
Bij 1 goede vulkaan uitbarsting komt meer co2 vrij dan heel europa op jaarbasis produceert.
@hplh: Non argumenten… Bovendien, als iedereen zo denkt (net als Trump) zijn we over 50 jaar helemaal de klos.
@trustmeiamanengineer: blablabla.
Volgen joop den uyl zou in het jaar 2000 de olie op zijn.
Is ook gewoon uit de lucht gegrepen.
@hplh: In de tijd van Joop den Uyl hadden we nog strenge winters en elfstedentochten. Misschien had hij geen gelijk als hij stelde dat in het jaar 2000 de olie op zou zijn (ik waag het sterk te betwijfelen dat hij dat heeft gezegd maar het zal wel lekker bekken) maar je kunt niet ontkennen dat het klimaat significant veranderd is sinds zijn tijd. En dat komt niet door vulkanen…
@Rick-dos: het klimaat verandert al zolang de aarde bestaat.
Daar is niks aan te doen.
@hplh: Klopt, maar het klimaat veranderde op een natuurlijke manier in millennia en niet in een paar decennia.
@hplh:
Ook op een geologische tijdschaal is er een vrij hard verband tussen de hoeveelheid co2 in de atmosfeer en temperatuur, en nee, hoeveelheid co2 loopt niet achter op de temperatuur, maar voor.
@hplh: maar er is ook al lang bewezen dat ditmaal de mens daar een flink aandeel in heeft gehad. De consequenties daarvan zijn niet bekend. De snelheid waarmee eea. Verslechterd kent zijn weerga niet. De temperatuur stijgt in 10 jaar harder dan wat moeder natuur normaliter in meer dan 100 jaar voor elkaar kreeg.
@pramm: Een ding vergeet iedereen alleen altijd, van plus minus 1350 tot in de eerste decenia’s van de 19e eeuw, zaten we in de kleine ijstijd. De globale wereld temperatuur lag 1 a 2 graden lager. Van 1880 tot 2010 is de globale temperatuur 0,9 graden gestegen. In hoeverre is dat nog herstel van de kleine ijstijd? Waarom worden grafieken van de opwarming altijd getoond vanaf de 19e eeuw, direct naar de kleine ijstijd. In de tijd van de vikkingen was groenland groen, nu nog steeds niet. Gletsjers zojn kilometers korter geworden, deze stromen vele meters per jaar. Hoeveel kilometer waren ze dan gegroeid in de kleine ijstijd? Ik ben daarom ook nog steeds niet volledig overtuigd dat de “opwarming” door CO2 wordt verroorzaakt.
@retsok: maar vertel eens, wat is er gebeurt vanaf ca 1990 tot 2016?
Dat kan je echt niet meer verstoppen.
http://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
@retsok: Inderdaad, je moet het eigenlijk zien van ver voor 1900.
Zie deze grafiek, waarin een totale tijdslijn te zien is tot heel ver terug. En de ‘kleine ijstijd’ zit er ook bij:
https://xkcd.com/1732/

Dan zie je pas hoe erg het is! De temperatuur gaat er heel hard vandoor. En inmiddels kunnen er aardbeien op Groenland worden verbouwd.

En maar blijven ontkennen.
@hplh: maar er is ook al lang bewezen dat ditmaal de mens daar een flink aandeel in heeft gehad. De consequenties daarvan zijn niet bekend. De snelheid waarmee eea. Verslechterd kent zijn weerga niet. De temperatuur stijgt in 10 jaar harder dan wat moeder natuur normaliter in meer dan 100 jaar voor elkaar kreeg.
@Tesla-fan: Erg leuke grafiek, dankjewel.
@trustmeiamanengineer: Trump, held!
@toniominestrone: een man die een verslaggever belachelijk maakt vanwege zijn handicap is een amoebe en zeker geen held.
@pomoek: Ik kan ook voorbeelden geven van de zgn. Politiek correcte elite goegemeente, Eindelijk is een bestuurder die niet met meel in de mond praat en de daad bij het woord voegt, en eerlijk gezegd kan mij jouw mening niet jeuken, amen..
@toniominestrone: Als mijn mening jou niet kan jeuken, waarom post je dan een reactie op een blog als autoblog? Een plek waar mensen met elkaar in discussie gaan? Van mening verschillen mag en is leuk en leerzaam. Mensen die alleen geïnteresseerd zijn in de eigen mening adviseer ik een potje tegen een spiegel te gaan schreeuwen en de rest van ons met rust te laten.
@pomoek: Kijk morgen maar weer op NPO 1 naar je gelijkgestemde hoog opgeleide elitaire mediavrinden van DWDD , die geloven ook dat gene wat in hun straatje past.
@toniominestrone: Waar haal je de wetenschap vandaan dat ik geloof wat in mijn straatje past? Helaas is het tegendeel waar. Ik vind, als voorbeeld, auto’s leuk. Het zou in mijn straatje passen dat ik zou geloven dat auto’s niet vervuilen en dat olie niet opraakt. Het tegendeel is het geval. Ik zou graag zien dat de burgers van de VS een president had gekozen die in het belang van anderen zou handelen. Het tegendeel is het geval. Nummer 45 handelt enkel in zijn eigen belang.
@pomoek: Trump is een klootzak. Maar liever een klootzak die doet wat hij beloofd aan de macht dan een lief poesjes die alleen maar liegt.

Want dan is uiteindelijk dat lieve poesje de klootzak en die klootzak opeens een betrouwbare persoon!
@lekbak: Helaas: Trump heeft tijdens de campagne meer gelogen dan bijvoorbeeld Clinton: http://www.politifact.com/truth-o-meter/lists/people/comparing-hillary-clinton-donald-trump-truth-o-met/
Hij begon op dag 1 als president al te liegen en is daar niet mee opgehouden. De meest lachwekkende is nog wel dat de Mexicanen de muur gaan betalen. Niet dus. Hij heft gewoon belasting op import. Dat wordt dus niet betaald door de Mexicanen maar door de Amerikaanse consument.
@pomoek:
De peso is met 40% in waarde gedaald, zelfs als de gemiddelde amerikaan zijn product 20% duurder word is het nog altijd 20% winst voor de VS en betaald mexico wel degelijk.
@shiva: haha, het grote als dan argument. Maar als jij dat doet mag ik het ook. Als de uitvoer vanuit Mexico naar de VS nu eens daalt naar 0%, hoeveel miljard haalt Trump dan op om zijn muur van 20 miljard te betalen?
@pomoek: pomoek links?
@ff40: Hoe weet je dat ik linkshandig ben?
@toniominestrone: vertel eens op basis van welke resultaten jij hem de heldenstatus toedicht?
Niet op wat hij zakelijk heeft bereikt. Daar moet je namelijk zijn ouders credits voor geven. Als hij het verkregen vermogen gewoon op de bank had gezet had dat flink beter gepresteerd.
@pramm: hahaha jij bent grappig
@trustmeiamanengineer:

Wat heeft Trump met een Ierse subsidie aanvraag aan de EU te maken ??
@trustmeiamanengineer: nee het is de grote waarheid!!

Bosbranden zijn een CO2 atoombom!!!

Iedereen praat elkaar na over dit onderwerp

Ga zelf de juiste wetenschappers er maar eens bij zoeken
@ff40: alternatieve wetenschappers als in alternative facts?
@hplh: Ik denk juist wel dat ik een idee heb waarover ik praat. Maar ik heb duidelijk een andere mening over wat belangrijk is dan jij ;-)
@pjotr: vooraan willen lopen is helemaal niet wenselijk. Dat kost klauwen met geld en je bent dan een pad aan het maken voor alle volgers. Het best is om als tweede te lopen. Dan ben je nog vroeg genoeg om je eigen bedrijfsleven te laten profiteren van de vooruitgang maar maak je niet die buitensporig hoge kosten die nodig zijn om het echte pad te maken.
@pjotr: De hippies en Europese eisen zijn een veel directer probleem dan dat het echt opraken van de fossiele brandstoffen.
@pjotr: fossiele brandstof doet nagenoeg niets met opwarming van de aarde!

Iedereen praat elkaar na op dit gebied!

Vele wetenschappers onderschrijven dat opwarming de oorsprong heeft in bosbranden en vulkanen.

Impact CO2 van 1 bosbrand ergens op de wereld kan heel Europa 10 jaar op autorijden!
@pjotr: @pjotr: fossiele brandstof doet nagenoeg niets met opwarming van de aarde!

Iedereen praat elkaar na op dit gebied!

Vele wetenschappers onderschrijven dat opwarming de oorsprong heeft in bosbranden en vulkanen.

Impact CO2 van 1 bosbrand ergens op de wereld kan heel Europa 10 jaar op autorijden!
@ff40: dat is gewoon niet waar. 97% van de klimaatwetenschappers zijn het er over eens: de mens veroorzaakt de opwarming van de aarde.
Ik heb als simpele burger het besef dat ik hier geen enkele invloed op heb. Succes met wat dan ook.
@sracert: Goed zo kerel. Lekker vingertjes blijven wijzen. Als iedereen dat doet, komen we op het punt waarop we nu zijn. Als iemand een baby ten vondeling op jouw stoep legt, is dat niet jou schuld, maar zeker wel jou verantwoordelijkheid. Als wij, mensen, elk zoogdier op aarde uitroeien, is dat niet perse jou schuld, maar ook jij hebt wel de verantwoordelijk. Want ook gij brutus, heeft niets ter verandering gedaan.

Probeer nu gewoon eens te bedenken dat je uitmaakt van een wat groter geheel dan alleen je eigen wereldtje. Want daar zijn de problemen mee begonnen. Egoisme, hebzucht en totale verloedering van persoonlijke waarden. De marketing-propaganda van meer, meer en meer willen hebben.

Het leven is net als een poker-spelletje. Je kunt goede kaarten krijgen of slechte kaarten. Het is niet perse gezegd dat persoon met goede kaarten wint. Of je een winnaar bent, bepaal jezelf. Dat staat los van je bezittingen. Dat staat los van je mooie auto. Het leven draait nu eenmaal niet om zoveel mogelijk geld en goederen te bemachtigen. Wees gelukkig, en een voorbeeld voor je naasten.
@euro95: Dat maak ik nog altijd zelf wel uit. M.a.w. Ik heb jouw vingerwijzing niet nodig. Houd het lekker bij jezelf i.p.v. je eigen gedachte op te leggen aan iemand anders. Succes met het verbeteren v/d wereld!.
@sracert: Je mag eerlijk weten, dat ik bij mijzelf even te raden ben gegaan, om wel of niet te antwoorden. Ik ben heel er benieuwd naar jou verhaal. Mijn verhaal is dat ik elke seconden van de dag, elke minuut. Mijzelf te raden ga, of ik ergens wel goed aan heb gedaan. Vandaag heb ik ongelijk en ik hoop morgen een beetje minder ongelijk te hebben. Dit noemen mensen ook wel aanpassingsvermogen. Om in context een voorbeeld te geven. Honden hebben aanpassingsvermogen. Want anders zouden er alleen nog maar een handje vol honden bestaan in het wild. Uit jou reactie’s merk ik op dat jij mij belerend vind. En wellicht irritant. En dat ik jou gedachtes probeer op te leggen.

Ik was een mietje. Tot ik erachter kwam, dat als je het gevoel hebt, dat het ik tegenover de rest van wereld is. Dat het eigenlijk ik tegen ik is. Sindsdien neem ik elke dag een koude douche. Niet perse om harder te worden. Maar om mijn eigen mind te fucken. Het koudwater elke keer iets harder zetten terwijl mijn geest zegt dat ik nu moet kappen en het hete water weer aan moet zetten. Er zijn oefeningen hiervoor weet je. Je kan bijvoorbeeld ook in de kamer waar je nu zit, te gaan staan en hardop een ander voorwerp te zeggen dan je ziet. Bijvoorbeeld: Fiets in plaats van schilderij van die dikke mustang.

Kom op. Mensen die zelf beweren dat ze slim zijn, zijn eigenlijk oliedom. Het is niet erg om een andere mening te hebben. Het is goed om je eigen weg in te slaan. Daarvoor zijn we mensen. Anders waren we allemaal robot’s die precies hetzelfde denken en doen. Ik hoop (nogmaals) dat jij beseft dat we -niet alleen op autoblog- een community zijn, maar ook in de grote boze wereld.

Wat? Denk je dat ik betaald krijg om deze reacties hier te plaatsen. Neen, en ik ben normaal gesproken ook niet zo een reaguurder. Maar weet je wat. Als ik een nieuw Tshirt heb gekocht, en ik vraag mijn vriendin wat zij er van vind. Geniet ik ervan als zij zegt “fucking lelijk”, “Dit kan echt niet”. Weet je waarom? Dat is vertrouwen. Als ik haar al niet kan vertrouwen, wie dan wel? Helaas is het een westers iets, dat het lijkt dat als je mening maar ietsjes afwijkt van de maatschappij, dat er meteen een stempel op je wordt geplakt. Moet je eens een tijdje in Rusland verblijven. Heerlijk rechtoe, rechtaan. Dat moeten ze wel doen, omdat ze na de oorlog niet meer wisten wie ze wel of niet konden vertrouwen. Om (bijna) af te sluiten met de citaat van Zapata. Liever rechtop te sterven, dan krom te leven.

Het behoort nu eenmaal tot 1 van mijn idealen, om mensen kracht te geven. Niet om mensen af te blaffen. Ik heb respect voor jouw mening. En ik hoop jij ook voor die van mij.
@euro95: allereerst, ben t met je eens hoor. we hebben allemaal verantwoordelijkheid.

maar tegelijk, kom op man. we zijn nu met meer dan 7 (of is het al 8) miljard mensen en in 2100 zou dat al boven de 11 miljard uit moeten komen. en al deze mensen willen meer en meer.

de mens word al maar ouder. wordt bij het minste of geringste door techniek geholpen om wel een “normaal”
leven te kunnen leiden. als mensen geen kinderen kunnen krijgen roepen ze de hulp in van een Buisje (IVF).
we zijn steeds beter bestand tegen ziektes waar je vroeger 100% zeker aan dood zou gaan. we hebben al jaren geen oorlog of echte epidemie meer gehad.

we weten te veel, leren teveel van in het verleden gemaakte fouten. en dat mept ons kneiterhard in het gezicht.

we zijn gewoon met veels te veel mensen.

(disclaimer:ik zeg niet dat ik dit liever allemaal anders had gezien. ik ben geen extreem rechts persoon, zeg niet dat ik graag een oorlog had gezien en vind ook niet dat we alle zieke mensen maar dood moeten laten gaan, maar we zijn wel ons eigen probleem)
@sracert: exact. Het is een druppel op een gloeiende plaat. En ik wil al helemaal niet het idee hebben dat iets positiefs zou achterlaten in mijn leven.
Goed idee stimuleert ook innovatie.
Een doorn in het oog van @john4545..
@viezefreddyw: Ik had mijn vliegdekschepen de Donau opgestuurd met als missie het BMW-hoofdkantoor te bombarderen, kan ik ze weer laten omdraaien en Ierland bij de les te houden!
IJsland en Ierland broeden al een tijd op het voorzien van geothermische energie aan Ierland, goede en voordelige switch naar groene energie. EDIT: fixed
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ierland stopt voor 100% met fossiele brandstoffen…

En de Ieren kennende zetten vast en zeker in op 200% EU-subsidie…
@moveyourmind:

One for the money ..
Two for the show ..

We weten tenslotte allemaal dat er maar 1 echte god i$$$$$ ..
Interessant om te zien wat de gevolgen hiervan gaan zijn. Het kan heel gunstig uitpakken voor Ierland in een scenario waarin zij over 10 jaar het ‘silicon valley’ van de duurzame industrie is en alle kennis en bedrijven zich daar concentreren. Een ander scenario is dat alle grote bedrijven zich vanwege torenhoge (import-) energieprijzen uit Ierland terugtrekken en het over 10 jaar gereduceerd is tot een derde wereldland…
Wij als Europa moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat we self sufficient zijn mbt energie. Hoe sneller we niet meer afhankelijk zijn van politiek instabiele regio’s (Midden Oosten, Rusland) die ook nog eens mensenrechten aan hun laars lappen hoe beter.

Aangezien mijn auto 1 op 8 net haalt ben ik redelijk hypocriet ;)
De Ieren lopen over een paar jaar met enkel een stukje blad voor hun kruis en reizen per roeiboot naar de UK om vanaf daar met het vliegtuig op vakantie te gaan. Overigens, stoppen met investeren betekend niet stoppen met gebruiken, toch?
@thomasbol:
Ierland heeft nog enorm veel hoogveen. Dat wordt dus weer turf stoken in de centrales. Enne, is Pringle niet een truienmerk?
Ben verre van een zogenaamde boomknuffelaar, zal straks nog de uitlaat van mijn auto in een boom steken om het te bewijzen, maar kan dit soort initiatieven wel toejuichen.

Wil je vooruitgang boeken dan zul je eerst moeten investeren. Investeren betekent banen, betekent innovatie, betekent dat alternatieve energie goedkoper wordt om te produceren en betekent dat we minder afhankelijk zijn van landen met bedenkelijke reputaties. De bijvangst zal zijn dat het ook beter is voor het milieu (als je een milieulobbyist dit vraagt zal hij/zij deze stelling omdraaien maar soit). Er is in ieder geen rationeel argument om hier tegen te zijn. Mensen die nog denken in termen van fossiele brandstoffen zijn meestal zelf fossielen.
Ze kunnen beter wat aan de wind en regen doen.
Mooi laten ze het daar maar allemaal uitzoeken en dan kan NL het overnemen.
dus binnenkort nog meer stierenkalfjes en Canadese bossen die moeten sneuvelen voor Ierse Tesla’s e.d.
@jantje_555: want? Jij eet geen vlees?
Olie moet je lekker gebruiken voor dikke auto’s en niet voor andere doeleinden. Groetjes van en aan Thomas!
Prima initiatief. De tijd is rijp. De vraag is wanneer VVD-erland eindelijk ervan overtuigd is dat we eens wat grotere stappen moeten nemen om ons landje leefbaar te houden.
@pomoek: indd, elke keer een mondkapje op als ik naar de Appie ga begint vervelend te worden!
@thomasbol: Ik zeg niet dat een mondkapje nodig is. Op dit moment. En dat wil ik graag zo houden.
@pomoek: come on. Overdrijven is ook een vak. Wel eens in China geweest? Dan waardeer je de maatschappij hier.
@thomasbol: Yep, niet zo lang geleden nog. Begrijp je punt niet helemaal. Ik zeg dat ik graag Nederland leefbaar wil houden. Dus stoppen met luchtvervuiling. Jij ondersteunt met je China argument mijn verhaal toch?
@pomoek: in jouw eerste comment geef je aan dat er grotere stappen gemaakt moet worden. Waarom? Verandering komt er wel, NL is op milieugebied goed op weg met al die GL millennials. Waarom alles NU meteen en niet eerst de landen aanpakken waar het noodzakelijk is?
@thomasbol: Nederland goed op weg? We zijn in de EU bijna de slechtste.
@pomoek: was mij niet bekend. Zal dat niet met de enorme haven te maken hebben waar veel, heel veel, geld verdiend wordt? Mijn woning (2015) heeft niet eens meer een gasaansluiting, alles tien dubbeldik geïsoleerd en de hele omgeving staat vol met immense windmolens.
@thomasbol: zou kunnen, weet ik niet maar dat doet niet af aan het feit dat Nederland gewoon achter loopt. Het fabeltje Nederland als braafste jongetje van de klas wordt vaak en nog steeds door de rechterzijde van het politieke spectrum verspreid.
kunnen ze hun petrochemische teringzooi mooi in NL dumpen ..

O .. doen ze al ..
Vandaar dat de Primark klantjes zo in hun sas zijn ..
En zo worden in andere landen binnenkort gigantische hoeveelheden kolen en olie verstookt om zonnepaneeltjes voor die Ieren te produceren :)
Leuk idee, toevoeging…nihil? Zolang steden in China en India bomvol met smog zitten, fabrieken die meer bijdragen aan het klimaat dan een heel westers land dan ben je hier gewoon hypocriet bezig. Koeien zijn toch ook zo slecht volgens de geleerden? Schaf dat dan ook af.

Of het allemaal zoveel invloed heeft op de natuur, dat betwijfel ik. Het zal wel enigszins invloed hebben. Ik neem aan dat de natuur uiteindelijk zelf orde op zaken zal stellen, met de daarbij behorende consequenties.
Als je slechte dingen of rare fenomenen wilt vinden, dan zul je die ook vinden. Tegenwoordig wordt het allemaal maar gekoppeld aan iets, lekker in hokjes denken. Daarnaast zoals hierboven vermeldt, is er in Amerika een vulkaan die over datum is. Al een aantal duizenden jaren. Mocht die afgaan, dan kun jij je co2 regeltjes compleet vergeten.

Nog iemand hier die aardbevingen wilt koppelen aan klimaatverandering?
@unknown234: mensen in het westen produceren veel meer CO2 dan mensen in Azië per hoofd van de bevolking. En ja, de aarde gaat de mensheid gewoon overleven, daar heb je gelijk in. Maar is er iets op tegen om te proberen de aarde voorensen leefbaar en leuk te houden? Door gebruik te maken van eenvoudige middelen de opwarming van de aarde tegen te houden? Waarom zouden we dat niet doen? En wat heb je tegen koeien?
Ik vind het ambitiieus, echter wel goed. En slim, tsja wat is slim. De tijd zal het leren, de wijsheid komt bijna altijd achteraf. Hoe het ook zij, met of zonder eu subsidie, het is m.i. wel goed om de olieafhankelijkheid weg te werken. En ierland kan dan anderen de lessons learned overbrengen. We zullen zien.
Geen probleem, gewoon overstappen op bio-diesel.
Als ze miljarden beschikbaar stellen voor ethical financing zijn het geen draconische maatregelen …!
Heel knap! Hoe gaan ze de winst van die brandstoffen weer terugkrijgen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).