In memoriam: Ford C-Max

Auteur: , 35 Reacties

A moment of silence please.

Ford C-Max '16

Ford is al sinds jaar en dag fabrikant van personenauto’s. Als er een segment populair is, heeft Ford een passende aanbieding. Ford liep echter een beetje achter de feiten met de MPV en midi-MPV rage. De grote MPV’s kwamen aan het einde van de jaren ’80, terwijl de Midi-MPV eind jaren ’90 aan populariteit won.

In 1995 kwam de fullsize Ford Galaxy op de markt en de C-Max kwam als Focus-derivaat in 2003 op de markt. In de tussentijd had Opel met de Zafira het landschap voor Midi-MPV’s al drastisch gewijzigd, dus de Focus C-Max was een beetje een ‘mosterd-na-de-maaltijd’ auto. Gelukkig mikte Ford met de Focus C-Max op de huisvader die anticonceptiemiddelen niet compleet had afgezworen.

Ford Focus C-Max '03

De Ford Focus C-Max was in zijn klasse namelijk de fijnst sturende auto. Niet dat je er elk weekend mee over de Nordschleife ging knallen, maar de auto liet zich niet gek maken door klaverbladen of krappe B-wegen. Integendeel. In 2006 werd de auto voorzien van een ingrijpende facelift. De Focus C-Max was nog gestoeld op de ‘New Edge’ designtaal. Met de facelift kreeg de midi-MPV juist ‘Kinetec Design’-stijlelementen mee. Ook werd de naam ‘Focus’ onttrokken, waardoor de auto simpelweg ‘C-Max’ heette. Op zich logisch, qua stijl en naamgeving paste de C-Max keurig in lijn met de S-Max.

Ford C-Max '07

In 2010 werd de auto opgevolgd door een nieuwe generatie C-Max (fabriekscode C344). De auto werd in 2009 voorgesteld, maar kwam pas eind 2010 op de markt. De meeste Nederlandse exemplaren komen uit 2011 of later. Wederom was de C-Max voorzien van ‘Kinetec Design’ en liep qua uiterlijk keurig in de pas met de Fiesta, Focus en Mondeo.

Ford C-Max '10

Misschien wel belangrijker nieuws was dat Ford ein-de-lijk een zevenzitter had ontwikkeld op basis van de C-Max. Deze werd, heel toepasselijk, de Grand C-Max genoemd. De Grand C-Max was 14 hele centimeters langer, wat enkel en alleen kwam door een eveneens 14 centimeter grotere wielbasis. Groot verschil waren de achterdeuren, die kon je schuiven bij de Grand C-Max. Stiekem best handig. Zeker als je vaak in krappe plaatsen geparkeerd staat en net als mijn vader kinderen hebt met een nogal wonderlijke motoriek. In technisch opzicht baarden de EcoBoost motoren opzien. In 2010 was er al een potente 1.6 EcoBoost, maar in 2012 waren de C-Max en Grand C-Max ook leverbaar met een 1.0 driecilinder.

Ford Grand C-Max '10

Een andere bijzondere C-Max was de ‘Energi’ uitvoering (in Nederland ook wel Plugin Hybrid genoemd), een hybride die gek genoeg nooit voor grote aantallen heeft gezorgd. Alles wat in die periode geen Outlander PHEV was, verkocht bij voorbaat niet, leek het wel. De C-Max Energi was helaas niet een hit, ondanks 7% bijtelling. Nog erger was dat de auto vrij log en zwaar was, waardoor de rijeigenschappen een beetje tegenvielen. Zeker in vergelijking met de reguliere C-Max.

Ford C-Max Energi '14

In 2015 worden de MPV’s voorzien van een facelift. De C-Max kreeg een stoerder en sportiever front mee en ook aan de achterzijde was het nieuwe model aanzienlijk frisser. Heel veel heeft het niet geholpen. Ondanks dat het uitstekende familieauto’s zijn, is het een autotype wat gewoon niet meer in trek is. Mensen die deze bedragen (tussen de 25 en 40 mille) uitgeven aan een gezinsauto, opteren tegenwoordig vaker voor een crossover.

Ford Grand C-Max & C-Max '15

Doordat de C-Max te laat op de markt kwam en het model altijd achter de feiten aan liep, was het nooit het verkoopkanon waar Ford op gehoopt had. De Nederlandse Ford-importeur wist er jaarlijks zo’n 2.000 tot 3.000 te slijten. Sinds 2016 liep dat aantal behoorlijk terug. In 2018 werden er zelfs minder dan 1.000 van verkocht en voor 2019 staat de teller op minder dan 100 exemplaren. De Ford C-Max en Grand C-Max krijgen geen directe opvolger. Natuurlijk is de C-Max niet een bijzondere sportwagen of heftige sportsedan. Maar als je vrouw erop staat dat het een compacte MPV moet worden, is de auto zeker de moeite waard.35 reacties

Kleurt het straatbeeld alleen maar van op toch?! :-)
Leuk en positief stuk. Niet alles hoeft altijd maar afgekraakt te worden.
@bmwfe: Niet alles, maar alles waar een afkorting voor bestaat om een type aan te duiden wel.
MPV
SUV
Cross-Over (dat is geen afkorting maar zuigt net zo hard)
@bmwfe: je beste recensie is je rouwadvertentie.
-Finkers
Dat heel segment is dood.
Zafira bestaat niet meer, Mazda 5 ook en nu de C-max.
De crossover is de nieuwe midi-mpv.
@oceanview: Klopt wel, alleen moet je nu naar minimaal één segment groter kijken voor dezelfde binnenruimte.
@oceanview: midi en maxi.
Alleen Renault heeft nog de Scenic en Espace als MPV’s, maar die zullen het niet beter doen dan de Captur en Kadjar. Peugeot heeft ze ook vervangen voor crossover’s. Maar ook hier loopt Ford een beetje achter, de Kuga verkoopt niet zoveel als de anderen in het segment en volgens mij hebben ze ook geen grote crossover in het aanbod zitten.
@benja01: De Edge
@osmo: die is veel te duur.

Ford moet eens een EcoSport maken die niet uit Brazilië gehaald wordt, maar gewoon op Fiesta-basis, zoals elke andere B-Segment SUV. Sinds dat reservewiel een optie is, is die achterdeur ook compleet nutteloos. Ford heeft zo ongeveer de slechtste aanbieding in het populairste segment, op wellicht de Peugeot 2008 na.
@720s: fiesta active. Is er gewoon
Ik dacht dat de Kuga alleen relatief vol aangekleed werd verkocht maar dat was met het voorgaande model. Zie nu van ca 34k tot 43k, maar alle met de 1.5 EcoBoost, 120 tot 150pk. Da’s niet ruim voor zo’n auto… Ik vond een Kuga in Vignale trim best fraai, maar met 150pk vind ik te karig
@oceanview: toyota verso
bult ruimte voor weinig geld, hellaas door de bpm niet meer te betalen, wel jammer dat het verdwijnt voor de doelgroep die er graag in stuurt
Om heel eerlijk te zijn, ik mis ze niet. Maar eerlijk is eerlijk, hoe saai een MPV ook is, het is wel een veel zinvollere auto dan de cross-over.
@dutchdriftking: voordat de mpv was misten we ze ook niet, toch zijn ze gemaakt omdat men dacht dat mensen daarop zaten te wachten. Nu hetzelfde met de crossovers. Als mensen echt voor praktisch nut gingen dan kochten ze wel een MPV
@benja01: Die je echter steeds minder kan krijgen. Tel daarbij op dat er veel geleased wordt en een onpopulair model een hogere leaseprijs krijgt dan een even dure cross-over, en een segment wordt buitenspel gezet.
Tja. De generatie die nieuwe auto’s kan betalen hoeft geen praktische gezinswagen meer. Maar tweedehands, en dan vooral tien jaar oud, wil men ze echt nog wel hoor. De mpv is niet zozeer uitgestorven omdat niemand ze wil maar omdat de mensen die ze wel willen (en nodig hebben) ze nieuw niet kunnen betalen.
@lekbak: maar is dat van alle tijden. Doodgewone modale gezinnen kunnen zich geen nieuwe auto veroorloven. In 2019 niet, maar dat was in 2009, 1999 en 1989 ook al zo. Is op zich geen probleem, als de wagens uit de lease zijn dan komen ze beschikbaar voor de gezinnen. Over een aantal jaren zullen de gezinnen een probleem gaan krijgen, de tereinen van de autohandel staan dan vol met Tiguan’s en Kuga’s die eigenlijk helemaal niet zo ruim zijn als je op grond van hun afmetingen zou verwachten.
@mashell: ik heb het idee dat de huisvader met een iets boven modale baan vroeger gewoon zo’n lease mpv van z’n werkgever kreeg. Waar die het nu moet doen met een polootje, of een eigen auto (die dan dus tien jaar oud is). Ook waren auto’s echt goedkoper 15 tot 20 jaar geleden (gecorrigeerd voor inflatie).

Maar inderdaad hebben we straks echt een enorm probleem. Niet alleen verdwijnt de mpv, ook de stationwagen verliest terrein aan die achterlijke SUV’s. Komt nog eens bij dat auto’s uit het downsize tijdperk ook kwalitatief niet kunnen tippen aan al die oude atmosferische zestienhondertjes met rond de 100pk. Nu is een tweedehandsje van 10 tot 15 jaar oud nog gewoon echt betrouwbaar, vaak zelfs met 2,5 ton op de klok. Straks is er weinig anders meer te krijgen dan een zware kleine SUV met een 1.2 turbo die altijd op z’n flikker heeft gehad. Een stuk krachtiger dan die slome 1.6 maar ik denk dat we met z’n allen nog wel eens terug gaan verlangen naar die ouwe meuk.
@lekbak: als je ziet wat er in de nieuwbouw wijken geparkeerd staat dan worden er nog steeds mooie leaseauto’s gegeven aan de modale medewerker. Ook heb ik het idee dat gecorrigeerd voor inflatie auto’s steeds goedkoper worden. Niet zozeer direct in aanschafprijs maar wel als het op uitrusting en luxe aankomt. Toen ik in 1999 mijn eerste lease auto koos was Nederland het land van de basismodellen, nu is het juist het land van de luxe uitvoeringen en zie je hier in Duitsland meer de kale basis uitvoeringen. Ik geloof zeker dat ook een downsize motor lang mee kan gaan, maar ze zijn met de turbo techniek wel complexer dus goed onderhoud wordt steeds belangrijker. Waar ik helemaal met je eens ben is dat het uisterven van de MPV en ook de stationwagen (Alfa Giulia station waar blijf je?) ten favoure van de SUV een slechte ontwikkeling is waar we spijt van gan krijgen. De mensen zullen ooit ontdekken dat een Tiguan een opgehoogde Golf is die zuipt als een tempelier in vergelijking met die Golf.
Omdat we straks allemaal veel zwaardere electrische wagens gaan rijden zat ik vannochtend eens te denken of de wegenbelasting niet van gewicht naar voertuighoogte moeten ombouwen. Een hoger voertuig betaalt dan meer belasting, dat zou die hoge busjes, de Poolse k*t nepvrachtwagentjes die de Duitse Autobahn zo verpesten en de SUV plaag aanpakken en zo bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.
@mashell: Als je kijkt naar modaal inkomen en de prijs van auto’s dan is de auto wel degelijk wat duurder geworden. Maar zoals de nos vorige week schreef (en elke nederlander al lang weet) is het loon in de praktijk niet noemenswaardig gestegen sinds 2008 (!!), waar het modaal inkomen wel 5000 euro is gestegen. Het modale inkomen is dus minder reëel geworden (hoe kan Markje in september koopkracht stijging realiseren? Verhoog het modale inkomen gewoon met 1000 euro, hef 500 euro extra belasting en zeg dat men 500 euro meer te besteden heeft!)

Sinds de bpm gebaseerd is op co2 uitstoot zijn auto’s luxer geworden ja, opties zijn relatief goedkoper geworden voor de zakelijke rijder. Maar als je de wat minder dure nieuwbouwwijken bekijkt, en vooral ook de nette al bestaande wijken bekijkt vind ik het nog best tegenvallen. Natuurlijk staan er nieuwe auto’s tussen, maar toch echt voornamelijk auto’s ouder dan 5 jaar. En wat je nieuw ziet is vooral a- en b-segment en wat c-segment. Waar je 15 jaar geleden nog veel meer grotere auto’s zag. Bovendien, hoe meer kinderen je ziet hoe ouder de auto’s. En dat laatste vind ik echt verontrustend. Nederland heeft een van de oudste wagenparken van west europa, en dat is echt niet uit weelde.
@mashell: door de hogere bouw is een tiguan nog best ruim. Door de relatief vlakke achterbank kunnen drie kinderen er prima zitten. De kofferbak is ook groot. Het is dus wel degelijk een prima alternatief weet ik uit eigen ervaring.
@bakboord1: door de grote wielkassen is zo’n Tiguan eigenlijk helemaal niet ruimer dan een doodgewone Golf.
@mashell: @lekbak: dan gaan jullie beiden voorbij aan de beenruimte op de achterbank. Die is bij de golf dramatisch slecht en bij de tiguan behoorlijk ruim.
In mijn geval weten mij drie kinderen met moeite achter mij plaats te nemen terwijl ze in de tiguan zeeen van ruimte hebben. Dat heeft mij anderhalf jaar geleden laten kiezen voor de tiguan.

Hoe jullie aan andere bevindingen komen is mij een raadsel. Maar ik vermoed dat jullie noch een golf noch een tiguan rijden.
@bakboord1: hoe kan dat nou? dEe wielbasis (wat bij een MQB wagen de ruimte achterin bepaald) is bij een Golf groter dan bij een Tiguan. Hooguit kun je bij een Tiguan rechterop zitten maar meer beenruimte kan er gewoon niet zijn. Als beenruimte van belang is dan heet de oplossing Passat.
@bakboord1: De Tiguan heeft marginaal meer liters dan de golf, maar de golf is wel een stuk praktischer vormgegeven in de kofferbak. De golf is een paar honderd kilo lichter en duizenden euro’s goedkoper!
In 2003 samen met m’n opa de nieuwe c-max opgehaald bij de dealer. Als klein jochie een dag vrij gekregen van school om dat te kunnen doen. Ik wist de verkoper nog een hoop te vertellen en kreeg daarom als aandenken een modelautootje mee. Was een leuke ervaring. Auto zelf is dikke prima volgensmij, zit houding is voor mij niet echt lekker, snel gaat het niet, en het klokje bijstellen vereist een aparte opleiding. Wel een betrouwbaar ding.
Vier jaar een eerste generatie Focus C-Max gehad. Een rode (uiteraard), goede wagen, maar weinig storingen mee beleefd. Alleen de stoelen waren bepaald niet super en dat het dashboardkastje niet gekoeld was leverde me een ontplofde 7up fles op (rijdend op de Autobahn opeens een heel zoete geur en 7up die uit het dashboardkastje lekte…).
Eerste generatie was best netjes vormgegeven, huidige zal ik zeker niet missen. Wat een gedrocht.

We zullen hem missen..
En toch…. een mpv is zo gek nog niet. Heb sinds een paar weken mn nieuwe 220i gran tourer (jaja ik weet het) omdat we ons derde kindje verwachten. Zoveel ruimte voor zoveel minder geld als een suv. Nu voor 54k een fully loaded mpv. Als ik vergelijkbare binnenruimte zou willen in een suv vraag ik mij af ik met een X3 van dan dik over de 70K uit zou komen of zelfs richting X5 zou moeten…
@rutgerg: mag ik je vragen waarom je niet voor de peugeot 5008 bent gegaan?
@alassad: bmw want Rwd ftw! Ah nee wacht… 🤪
@tjorque: ach hij rijdt erg fijn hoor ondanks dat het een fwd is (net zoals 80% van t NL wagenpark
@alassad: omdat ik a) een benzine wilde en b) minimaal 1500kg trekgewicht nodig heb en dat ging niet met zo’n beresterke suv van Peugeot ;-). Alleen de 2.0 diesel mag dat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).