Interne terugroepactie treft Peugeot 108, C1, Aygo [updated]

Auteur: , 22 Reacties

Alle tot nu toe geproduceerde auto's van het zogeheten mini-trio (Peugeot 108, Citroën C1, Toyota Aygo) moeten nog vóór hun uitlevering naar de garage. Door een probleem met de voorste draagarmen mogen ze onder geen beding uitgeleverd worden. De productie is gestaakt.

Mini trio getroffen door onderstelproblemen

Bij de betrokken auto’s voldoen de wieldraagarmen vóór mogelijk niet aan de specificaties, wat een negatief effect kan hebben op het rijgedrag van de auto. Van alle auto’s die al geproduceerd en toegewezen aan de diverse verkopende landen/dealers/distributeurs zijn moeten deze draagarmen vervangen worden vòòrdat ze aan de klant worden afgeleverd.

De recall, die blijkt uit interne documenten van Peugeot die in ons bezit zijn, komt op een uiterst vervelend moment; pal voordat de klantintroductie van de volumemodellen (later deze maand) begint. De productie van de auto’s bij de fabriek in Kolin, Tsjechië, is inmiddels tot nader order stilgelegd, hetgeen sowieso tot vertragingen zal leiden.

We zouden willen zeggen: dring dus niet teveel aan op een proefrit bij de introductie, maar natuurlijk wordt het probleem daar afgevangen. Dealers hebben de strikte voorwaarde gekregen alleen demonstratieauto’s voor proefritten in te zetten wanneer vervanging heeft plaatsgevonden. Naast de draagarmen worden tevens de stoelverstelling en vocht in de achterlichten als belangrijke issues opgevoerd, maar hier wordt in de documentatie verder niet meer op ingegaan.

Wij belden de drie importeurs voor een reactie aangaande eventuele vetragingen voor klanten. Citroën is navraag aan het doen, en ook Toyota neemt nog contact met ons op. Peugeot was onbereikbaar voor commentaar.

UPDATE 20-06, 08:30, Reactie Toyota: De AYGO zal begin juli bij de dealers arriveren.
– De productie in de fabriek is niet gestopt.
– Ook de start van de uitlevering is niet vertraagd.
– Alle Toyota AYGO’s zijn gecontroleerd en indien nodig aangepast met de correcte onderdelen vóórdat levering naar onze klanten zal plaatsvinden.

UPDATE 20-06, 08:40, reactie Citroën: bij de 1e productie C1’s was inderdaad bij sommige modellen sprake van afwijking. Deze auto’s worden van vervangende onderdelen voorzien, en worden daarna pas aan klanten uitgeleverd. Hierbij wordt onderstreept dat de auto’s die de klanten ontvangen tiptop in orde zijn. Ook Citroën ontkent dat de productie in Tsjechië stilgelegd is, deze draait ‘op volle stoom’, aldus Citroën Nederland. De uitlevering naar klanten wordt niet vertraagd.

UPDATE 23-06, 11:20, reactie Peugeot: bij de eerste productie van de Peugeot 108 eind mei zijn inderdaad enkele afwijkingen geconstateerd en inmiddels worden deze gecorrigeerd. De productie is niet stilgelegd en draait ook momenteel op volle kracht. De levering aan klanten verloopt volgens plan.22 reacties

Grappig… ik zat toevallig gisteren een filmpje van een rij-impressie van de C1 te bekijken, en daar werd inderdaad een opmerking gemaakt dat er vocht in het achterlicht zat. Daar hebben ze dus inderdaad wel een issue mee.
is een vetragingen een soort obesitas?

hoop dat ze snel de weg op mogen, zijn leuke autos! eersten staan al bij de dealer zag ik dinsdag:)
@Lotus-Omega: ik gun je je mening over leuke auto’s, maar je nick is niet helemaal in lijn daarmee.
@spidermann: Een Bi-Turbo, door Lotus gebouwd en ontwikkelde, 385pk powersedan met een topsnelheid die zelfs nu nog elke M/RS/AMG van de weg afblaft, en jij vind dat geen leuke auto? Ik vind het een van de allercoolste bakken van de 90ties! Met je hele gezin een Testarossa bijhouden, ook 0-100km/h, lijkt mij geweldig! Bovendien zijn ze echt met 0 moeite naar ver over de 500pk te zetten. Wat allemaal prima kan, mede dankzij de versnellingsbak uit de Corvette ZR-1. Destijds de enige bak die dat koppel aankon.
@E34M5Touring: ben het helemaal met je eens. Ik begrijp alleen niet dat Lotus-Omega man/vrouw de Muesli gebakjes leuk vindt.
@spidermann: Oh zo ;) Ja, goed. Ik heb ook een zwak voor dit Trio moet ik eerlijk toegeven. Simpel, basic transport. En nog best fun qua rijden vind ik.
@spidermann:
Nu ben ik een fan van Lotus, maar ik kan mij prima voorstellen dat hij die dingen leuk vindt.
Hoe je het ook wendt of keert, die kleintjes zijn vaak frisser qua design dan de leasesletten..
@tupperware: ik ben groot fan van lotus, maar ben dol op de echt kleine hothatchjes, zoals de oude williamsjes en 205jes gti. De rijbeleving is vele malen groter bij een lage snelheid
via Android app
Een terugroepactie voordat er ook maar 1 aan de klant is uitgeleverd. Is dat nou een teken van uiterst hoge of toch uiterst lage kwaliteit?
@knipperlichtje: precies wat ik dacht. Aan de ene kant slecht dat er nu al een terugroepactie is. Terwijl de meeste fabriekanten er pas na 2/3 jaar en dan de auto bij de klant weg moet halen.
@knipperlichtje: Ik zou zeggen hoge kwaliteit met een slechte nacontrole.
Oei oei oei.. Nu al een recall voordat ze geintroduceerd worden (volgens een paginagrote ad in de metro: 21-28 Juni) Hopelijk komt het goed
@toyotafortuner: vergat erbij te zeggen dat die datum geldt voor de Citroen C1)
Jammer van de recall. Heb em even kort live bekeken bij Cars and Coffee XXL, vind het echt een leuk ding! Ook een flinke vooruitgang tov de vorige. Vooral in het interieur. Is cht een paar klassen omhoog gegaan, ook qua optie aanbod!
Ik zag dinsdag een nieuwe Aygo op Belgisch kenteken rijden op de A12 (vanuit Utrecht pakte hij de afslag De Meern). Is dat dan een dealer-auto geweest oid? Er zaten geen enorme stickers op met NIEUW en NU VERKRIJGBAAR! of ALLEE ZULLE!
Ik heb er verder geen aandacht aan gegeven omdat ik me niet zo bezig hou met dat trio, dus ik dacht dat ze gewoon al geleverd werden. Nu ik lees dat dat pas einde van de maand zal zijn valt het me pas op :)
Het lijkt de laatste tijd wel alsof er geen enkele auto meer zonder problemen wordt afgeleverd.
Het regent terugroepacties.

Ben benieuwd hoelang het duurt voordat deze auto’s van ellende uit elkaar vallen.
@bertorelli: Denk je dat alle auto’s zonder problemen van de toonbank rollen?

Grappig. Terugroep acties waren gegarandeerd een taboe, maar dankzij Toyota met de mega grote terugroepactie, niet meer ;) En dat van Toyota was nog niet eens terecht.
Dan zal die Belg die ik dinsdag met z’n oranje Aygo tegenkwam op de A13 hem wel knijpen.
Er zijn dus al auto’s uitgeleverd.
geldt dit probleem voor alle 10 die er de laatste jaren zijn gemaakt of geldt dit.probleem alleen maar voor de nieuwe 108?
Dat krijg je dus als je je auto’s in het goedkope oostblok laat bouwen…
Kom op zeg, vocht in de achterlichten bij uitlevering?
Is er dan GEEN kwaliteitscontrole bij die fabrieken?
Zien de medewerkers/assemblage mensen dat niet?
Ziet de band manager dat niet?
Ziet de QA man het niet?
Zien de mensen die het op de vrachtwagen zetten niet?

Hoeveel mensen moeten er slapen voor dat zo’n faal te belachelijk voor woorden wordt?
Als ze zoiets obvious niet zien, zouden ze het stekkertje van de remmen er wel goed op hebben zitten dan?
@schuimbekje3: Ja inderdaad wie ziet er nou niet dat er vocht in het achterlicht zit zonder dat die buiten geweest. Dat zie je in de fabriek niet. Dat zie je pas wanneer ze naar buiten gaan. Die op de vrachtwagen vervoeren alleen. Er kan wel meerdere dagen overheen gaan voordat zoiets zichtbaar kan worden.
vorige week de 108 gekregen.
Vocht in beide koplampen en de achterlichten.
Het gaat worden opgelost zegt peugeot!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).