Jaguar F-Pace SVR: rijtest en video

Auteur: , 22 Reacties

Want waarom zou je niet een supercharged vijf liter V8 voorin een compacte SUV hangen?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Iemand vond het een goed idee bij Jaguar: we pakken de aandrijflijn van de F-Type R uit de schappen, kopen een flinke schoenlepel en wringen dat hele pakket in de koets van een F-Pace. Het resultaat staat nu voor m’n neus enorm uit z’n voegen te barsten. Als de Jaguar F-Pace SVR zo stoer is als dat hij doet voorkomen, dan staat me een leuke ochtend te wachten hier in de omgeving van Saint Tropez met deze stoeipoes.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Over stoeipoezen gesproken: voordat we de 300 meter verderop wonende Brigitte Bardot (iedereen die na 1970 geboren is: Google is je vriend) wakker gaan brullen met die machtige V8, nemen we eerst eens even de tijd om goed naar de Jaguar F-Pace SVR te kijken. De oorspronkelijke lijnen en vlakken van de F-Pace (rijtest) hebben hier en daar wat onderbrekingen van luchtopeningen gekregen en het geheel oogt drie keer zo massief en bruut als het origineel. Gaat het dan alleen om looks? Show zonder go? Neen. De luchthappers in de neus en de andere voorbumper zijn bedoeld om meer lucht binnen te laten en de andere lucht effectiever rond de auto te sturen. De openingen op de motorkap zijn ontstaan uit de pure noodzaak om warme lucht af te kunnen voeren. De openingen achter de voorwielen zijn ook nodig voor de afvoer van warmte en de vreemde happen uit de sideskirts hebben ook een aerodynamische functie.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
De wielen zelf zijn standaard 21 inch en optioneel 22 inch overigens. Kijken we aan de achterkant dan zien we een flinke dakspoiler die de stabiliteit op hoge snelheid ten goede komt. En hoge snelheid is haalbaar, want als je een groot hart hebt kun je 283 kilometers per uur afleggen. Zou dat in een rechte lijn kunnen en zonder tankstops, dan zou je in een slordige 4,5 uur van Utrecht naar Brigitte Bardots achtertuin kunnen rijden. Nuttige feitjes.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Maar goed, het uiterlijk vertoon heeft dus een functie. En de vier enorme uitlaatsierstukken ook. Die blaffen namelijk flink van zich af als jij daartoe opdracht geeft met je rechtervoet. Als je het gaspedaal vloert heb je maximaal 550 pk beschikbaar tussen de 6000 en 6500 toeren per minuut. Het maximale koppel staat tussen de 2500 en 5500 toeren tot je beschikking en bedraagt 680 Nm. Waar zijn al die bizarre cijfers goed voor, vraagt u? Gewoon, om ermee in 4,3 seconden naar de 100 te kunnen springen. Dat lijkt een lachwekkend idee en dat is het ook. Maar belachelijke dingen zijn soms heel erg vermakelijk.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Dus stappen we in om het allemaal eens te gaan ervaren. Het interieur is vertrouwd F-Pace, met een paar kleine aanpassingen. Om te beginnen is er een fijn, dik sportstuur waar ik me straks goed aan kan vasthouden als het echt eng wordt. Tegelijkertijd wordt ik als het goed is op mijn plaats gehouden door nieuw ontworpen sportstoelen die me stevig zullen omhelzen als ik de auto een bocht in slinger. Ze zitten goed maar zijn tegelijkertijd bijzonder slang, om ervoor te zorgen dat ook achterin nog gewoon gezeten kan worden.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Het infotainmentsysteem is ook bekend en niet per definitie van het soort dat de geschiedenisboeken in zal gaan om z’n ongeëvenaarde gebruiksgemak of heldere menustructuur. Maar goed, dat is ook niet waar het om gaat bij deze auto. Waar het om gaat is dat een stel idioten bedacht heeft dat met de druk op de startknop een motorblok tot leven wordt gewekt dat helemaal niet in een auto als deze zou moeten passen. Hoogste tijd om dit beest de sporen te geven.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Een druk op de Startknop en na een paar omwentelingen van de startmotor wordt de V8 met een flinke brul wakker. Ik meen in de verte ook een gepensioneerde stoeipoes te horen wakker schrikken met een hoog gilletje, maar met zekerheid kan ik het niet zeggen omdat de V8 inmiddels stationair staat te grommen en al het omgevingsgeluid vervaagt. Ik houd van dit blok, ik word er zenuwachtig en vrolijk tegelijk van. Ik bewaar warme herinneringen aan mijn kennismaking met de F-Type R die ik jaren geleden testte. Het onrustig, duister, bijna agressief kloppende hart van deze F-Pace voelt net zo machtig als ik me kan herinneren van toen. Voordat we echt los kunnen zullen we echter eerst het uit zijn winterslaap ontwakende Saint Tropez moeten zien uit te komen, dwars door de ochtendspits en wegwerkzaamheden. Er is ons beloofd dat het de moeite waard is, dus de achttraps automaat wordt van P in D gezet en we vertrekken.

Met die belofte in het achterhoofd gaan we op stap. Helaas voor de F-Pace SVR wordt hierdoor echter wel meteen een zwak puntje van de SVR blootgelegd. De standaard F-Pace was al niet voorzien van het meest verfijnde en soepele onderstel dat we kenden en met 30% stijvere veren voor en 10% stijvere veren achter, gecombineerd met een op sportieve prestaties afgestemd onderstel en minder rol in de koets, is het best een beetje behelpen op slecht wegdek. Zelfs met alle settings in comfortstand is de auto nog aan de harde kant. Persoonlijk zou ik ermee kunnen leven, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen een minpunt kan zijn. Als we echter uiteindelijk na ruim een uur gesukkel in verkeer de eerste stukken van de Route Napoleon in het vizier krijgen wordt alles anders.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
We moeten eerst wat kortere, krappere bochtjes slechten. Dat doet de SVR op zich prima, maar de auto is wat groot voor dit werk. Maar dan komen we op de wat meer open, ruimere trajecten van de Route Napoleon terecht. Alle settings mogen nu in Sport-modus en de rechtervoet kan écht omlaag. De SVR bijt zich in het asfalt en schiet weg, de aluminium schakelflippers helpen met steeds een nieuwe sprong richting horizon. De snelheden lopen al snel op tot ver boven wat normaal gesproken haalbaar is. Dit ding is magistraal en de lach op mijn gezicht niet weg te slaan.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Open rechte stukken worden afgewisseld met snelle bochten, soms een wat krappere tweede of derde versnellingsbocht. De F-Pace SVR kan het allemaal prima hebben, maar vooral als er wat ruimte is, is het genieten. De remmen houden zich ook uitstekend, ondanks dat ze met enige regelmaat ruim 2000 kilogram moeten vertragen. Wat betreft dynamiek en rauwe prestaties is er weinig te wensen over. Na ongeveer een uur flink doorvegen over deze prachtige wegen komen we aan bij een koffiestop. Tijd om even de gedachten op een rijtje te zetten.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Natuurlijk, er zijn meer SUV’s van deze grootte te krijgen met grootse prestaties. Degene die me qua formaat het meest logisch lijkt om de F-Pace SVR mee te vergelijken is de Macan Turbo. Hoewel die op dit moment niet leverbaar is (we moeten nog even op de facelift wachten), komt die qua prestaties in de buurt. Ondanks het veel kleinere blok (zescilinder) en 110 pk minder zou de Macan Turbo ongeveer net zo snel moeten zijn. En toch kan ik me niet voorstellen dat de Macan je nét zo blij maakt. De Macan Turbo is fantastisch goed, is ook toegankelijker en meer een allemansvriend. Hij is waarschijnlijk ook sneller op het circuit. Maar de SVR heeft een rauw randje dat constante vrolijkheid garandeert. Of het nu gaat om het starten, even iemand inhalen, keihard snelweg janken of dat bochtige dijkweggetje op vrijdagmiddag op weg naar huis: je hebt gewoon altijd lol in een F-Pace SVR. Alle imperfecties neem je gewoon voor lief.

Jaguar F-Pace SVR rijtest en video
Helaas kosten leuke dingen ook geld tegenwoordig, zelfs als ze imperfecties hebben. En dat is jammer, want het zorgt er waarschijnlijk voor dat de Jaguar F-Pace SVR een ware unicorn wordt in het Nederlandse straatbeeld. Helaas zullen mensen met 164.850 euro op zak niet zo snel een Jaguar-showroom binnenlopen. En dat is zonde, want daarmee doen deze mensen zichzelf echt tekort. Filmpje!22 reacties

Dat werd tijd!, en dit is bruut!! Well done Jaguar👌🏼👌🏼
@kennone: Toch had ik liever een XF-R gezien!
@leaper035t: Ik eigenlijk ook maar ben benieuwd of deze nog komt, want daar is nog niks over te vinden helaas
@kennone: idd jammer! En op de XFR-S moeten we al helemaal niet meer hopen vrees ik…
Een van de weinige SUVs die ik wel kan waarderen! Wel vreemd overigens dat het interieur niet is voorzien van de upgrades die de XE wel gekregen heeft en de I-Pace al had (met name de digitale bedieningspanelen).
Dit of een RR SVR, dan is deze toch een koopje?! Plus imo een betere verschijning! Doe maar een blauwe!
Leuk maar ik vind de Jeep Track Hawk toch vetter, meer in your face. Sorry
@RobUSA: we zullen het er mee moeten doen.
@RobUSA: Maar dat is geen Jaaaaaaaag
Vette bak
Als ik eindelijk eens goed win in de loterij zal ik mijn best doen om het landschap op te fleuren met deze jongen en de F-type of als ik daar niet goed inpas de XKR en de F-Pace SVR.
Lelijk zeg, die pijpen omringd door plastic. Verder best te doen.
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio…
@StijnB: Die schoot bij mij ook al door het hoofd. Hou je ook nog geld voor een Fiat Spider of Mx-5 over voor erbij.
@StijnB: die heeft alleen niet zo’n gewelddadige supercharged V8
Ik denk dat dit toch wel mijn favoriet is in dit segment. Het design klopt gewoon, het interieur vind ik fraai en hij heeft het best klinkende blok van allemaal. De Macan zal dan wel beter en verfijnder zijn, maar ik vind hem echt heel erg lelijk. De Stelvio vind ik ook heel erg gaaf, maar hij mist voor mij de bruutheid die deze Jag wel heeft. Wellicht dat een X3M nog een goeie optie is, maar die zal waarschijnlijk ook lang niet zo lekker klinken als deze Jag.
De Stelvio Q is veel goedkoper en sneller. Niet zozeer rechtuit, maar op bochtige wegen vast en zeker… Dat zou mijn keuze zijn al zie ik wel blij deze een mooier interieur en is die V8 wel erg lekker. Maar toch.. 200kg minder en 30 mille overhouden.. lijkt me de betere keuze.
GLC63 AMG is ook een concurrent toch? Met ook een V8.
Allemaal mooi, maar misschien zou het een goed idee zijn om de kosten van de onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage te vermelden. Wat kosten remblokken, schokdempers, banden enz.. Hierover wordt door ELKE reviewer in alle talen gezwegen. Ik begrijp dat je na al die snoepreisjes aangeboden door de fabrikanten niet te kritisch mag zijn. Maar het echte leven van een wagen begint na de review.
@johnwaters: Kun je toch aan je dealer vragen als je hem gaat bestellen? Heb eerlijk gezegd nog nooit een review gezien of gelezen waar die kosten benoemd worden. Vind het ook niet raar eerlijk gezegd.
Ik kan met alle mogelijke moeite niet enthousiast worden van dit soort modepoppetjes SUV dingen. Van geen enkel merk. Ik vind het gewoon dozen zonder uitstraling, ook al ligt er een 1000pk onder de motorkap.
Geen fan van SUV’s, geen fan van Jaguars… maar wat een gaaf ding! Alleen al voor het geluid zou ik hem wel willen hebben 😄

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).