Jaguar neemt nu écht afscheid van bloedmooie XJ

Auteur: , 40 Reacties

Goodbye, my friend!

Voor ondergetekende was het de absolute vedette in zijn klasse: de Jaguar XJ. De Britse sedan werd al wat ouder en links en rechts ingehaald door de (met name) Duitse tegenstrevers, maar ergens is dat bij de Jaguar XJ niet relevant. Het is de uitstraling van de auto die helemaal geweldig is.

De XJ (rijtest) is modern, tijdloos, modieus en stijlvol tegelijk. Uiteraard zijn dat tegenstellingen, maar met een XJ kun je altijd voor komen rijden. De auto wekt niet zoveel afgunst op als een Dikke Duitser kan doen, maar is ook niet zo macho als een Italiaan kan zijn. Precies goed. Helaas, zoals wij allen weten, zit het einde erop. In Europa was de auto al uit het leveringsporgramma gehaald, nu neemt de XJ (aankoopadvies) ook afscheid op de Amerikaanse markt.

Jaguar XJ

Dat het merk met een, hoe kan het ook anders, special editie. Ditmaal noemt Jaguar het de ‘XJ Collection Special Edition’. Het zijn de laatste XJ’s die geproduceerd worden en ze zijn allemaal bedoeld voor de Amerikaanse markt. Er zullen slechts 300 exemplaren van gebouwd worden. Welke kleurstellingen er mogelijk zijn, weten we niet, maar ‘XJ One of 300 Collection’ werd in het houtwerk gestanst. Bij de persfoto’s zien we een groen exemplaar met amaretto interieur. Bijzonder prachtig.

Jaguar XJ

In Europa kon deze schitterende wagen zelfs met een viercilinder of een diesel geleverd worden, maar zo wenst Jaguar geen afscheid te nemen. Alle 300 XJ’s zullen worden voorzien van de enige juiste motor voor deze auto, de AJ-III 5.0 Supercharged V8 met in dit geval 470 pk.40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Het kan aan mij liggen, maar ik vind het toch heel moeilijk om mij op die XJ te focussen als de nog veel mooiere Alexandra Daddario ernaast staat. Wat een prachtige vrouw is dat toch
@Edge: twee zielen, een gedachte…
@ontploffer: bezit van de zaak is einde van het vermaak.
@Edge: welke auto?
@Edge: o heet ze Alexandra Daddario? Ik dacht XJ.
@Edge: Ze kijkt wel een beetje eng, vind ik. Beetje bezeten ofzo, kan het niet plaatsen.
@skinny058: nou!
@Edge: niet het mooiste wat er uit Hollywood komt, maar ik heb er wel een weekje ruzie voor over.
@dutchdriftking: een weekje maar? Ik heb er wel 52 weken ruzie voor over
@rufctr01: Ach, zo mooi is ze óók weer niet. 52 weken is in de categorie Scarlett Johansson/Charlize Theron.
Dat is potdikke Alexandra Daddario 🥴
@jaapiyo: mooi model 🤤
En die XJ is ook fraai!
@jaapiyo: en ze kijkt zo boos omdat ze in vijf verschillende outfits naast een hopeloos verouderde auto moest poseren?
@mashell: wel een fantastisch gestyleerde hopeloos verouderde auto. en Alex je mag me bellen!
Auto?
Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken ;-)
De enige interessante auto in hun lineup. Jammer.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ondanks dat het nog steeds een erg fraaie auto is wordt het langzaam aan ook wel tijd voor een opvolger.

Hoop dat die weer net zo’n deftig interieur krijgt als de XJ300 en XJ350. Met veel leer en weer een mooi traditioneel houten dashboard waarin de moderne techniek onopvallend in verwerkt is.

Dan is het wat minder erg dat die nieuwe XJ er alleen met electrische aandrijving komt.
@moveyourmind: Ik vrees ervoor. Denk dat we moeten denken aan I-Pace met net wat meer leer en meer sedan lijn. *snik*
prachtige combinatie! Ik heb alleen allergie voor alle zilverkleurige letters op de achterzijde.
Ik zou dat ding echt in een avond aftrappen. Mooie Jag ook!
En wanneer is de nieuwe er? Want er is wel al wat over gesproken (EV), maar zijn er al spyshots of zo… ?
@Esprit_de_Flandre: staat voor 2021 op de planning ja, volledig elektrisch
Dat zwarte frutseltje op de C-stijl heeft mij er altijd van weerhouden het een écht mooie auto te vinden.

@eklasse: Dan koop je een zwarte en zorg je ervoor dat je lak altijd perfect in de wax staat.
@AutomotiveDesigner: dat is een oplossing inderdaad. Kan ik pinnen ?
Langzaamaan ben ik deze XJ wel gaan waarderen.
Ik geef nog steeds de voorkeur aan de voorgaande, de X350.

Maar zo in het donkergroen is het wel heel fraai, met dit interieur erin.
De dame mag probleemloos meerijden.
@sabrerator:
Ja, voor de traditionele Jaguar kopers / rijders was dit model wel even een schok.
Ik was ook redelijk terughoudend toen het ding uit kwam (ik was gek genoeg wel direct verliefd op de XF), maar totdat je er eentje in het echt tegenkomt. Dan valt in mijn ogen alles op zijn plek. Zelfs het interieur met blauwe sfeerverlichting is dan geen probleem meer ;-)
@Rob:
Tja, ik ben zo’n traditioneel figuur. Tweedjasje, brogues etc.
En het was een schok, inderdaad. Van de line-up vind ik de XJ wel het mooist. Door de lengte kan die zijn lijnen goed kwijt, als je begrijpt wat ik bedoel. Liefst nog de LWB. Ja, op termijn zie ik me we wel in rijden.

Op vakantie zag ik er dit jaar een wachten bij een groot kantoor. De baas was binnen, chauffeur strak in pak bij de auto. Alarmlichten aan en de rechter stoel helemaal naar voren met leuning rechtop. Ook donkergroen met volgens mij dit leer. Echt schitterend.
Mooie koplampen :)
Heel mooi, jammer dat ze na de facelift ontzettend slecht zijn qua software
@kennone: hmm tot op heden nog niets van gemerkt…🤔
@900t: dan heb je geluk. Jaguar Nederland heeft hem binnen een jaar al terug moeten kopen ivm de hoeveelheid storingen. Wel jammer, want het was een pracht bak om te zien.
@kennone: Wanneer het alleen software is, is dit gewoon, redelijk eenvoudig, op te lossen. En zal dat ook wel gedaan zijn.
Blijft een bazenbak.
Op wat voor een manier wordt je ingehaald door een braadworst? Dat de knopjes nog zachter zijn? Dat de navi iets sneller is? In deze auto kan je beslist een Spotifytje luisteren, zit je in heerlijke lederen zetels en heb je prachtige V8 in het vooronder. En wanneer je uitstapt loop je weg, kijk je om en geniet je van een schoonheid die geen enkele Duitser kan overtreffen!
Hoe hard ik ook heb geprobeerd, en hoezeer ik Jaguar ook een warm hart toedraag: met deze auto heb en hand ik niets-nul-zero. De neus was/is best in orde, maar die achterkant, oh my frikkin’ god… Ik ben er na al die tijd nog steeds niet uit: of de XJ dan wel de E60 lelijker was.
@BaRa: Huh, wat heeft een E60 hier nou weer mee te maken, een klasse lager en een ander merk… Dan moet je ook de multivlaai er bij halen.
Ik vind dit echt een geweldig mooie auto en ben het helemaal met de schrijver van het artikel eens. Er zijn maar weinig auto’s die momenteel deze klasse uitstralen zonder een vorm van protserigheid. Ik zou hem alleen al kunnen kopen voor de de achterpartij met die lichten. Staat hoog op mijn verkanglijstje ter vervanging van mijn huidige auto. Ben alleen wat bang voor oxydatie van de carrosserie. Dat blijft blijft toch een probleem bij alu zoals ik inmiddels al bij A8 en Pheaton van anderen heb gezien . ( maar waar ik zelf voor geen goud in gezien zou willen worden….)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).