Jaguar XFR-S Sportbrake: rijtest en video

Auteur: , 85 Reacties

Niet zoals het hoort. Het is de eerste gedachte zodra praktische Jaguars op de radar komen. Een Jaaaag hoort veel zescilinders te hebben, veel benzine te consumeren en veel ruimte te bieden, maar dan alleen aan de achterpassagiers. Een station, een diesel, het is niet zoals het heurt. Gelukkig konden we in op pad met XFR-S Sportbrake, met een belachelijk krachtige supercharged V8 in het vooronder.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Jaguars missie
Dat er uberhaupt een Sportbrake is, is een klein mirakel. De XF was al een tijd op de markt, werd gefacelift en daarna verscheen de kruising tussen een pakezel en roofkat. Rijkelijk laat dus en de verklaring moet gezocht worden in het herboren Jaguar die dankzij een Indiase geld-injectie duidelijk voor een groeistrategie heeft gekozen. De volledige nieuw ontwikkelde compactere Jaguar XE met een aantal volledig nieuw ontwikkelde motoren maakt duidelijk dat het Jaguar niet aan ambitie en ook niet aan geld ontbreekt.

In het segment van de XF kiezen Europeanen vaak voor een station en ook het liefst voor een satanssap drinkende zelfontbrander. Vandaar dat de XF Sportbrake er in den beginne louter als diesel was, maar met de XFR-S heeft Jaguar nu ook een benzine-variant van de Sportbrake.

Jaguar XFR-S

It’s a monster
Wanneer je in het tabelletje topsnelheid het getal 300 ziet staan gevolgd door “electronically limited”, dan weet je dat het met de prestaties wel goed zit. De XFR-S heeft het blok wat ook in de F-Type R zit, een V8 om van te houden. De 5.0 grote achtcilinder pompt er dankzij een supercharger 550 pk bij 6500 toeren per minuut. Het maximumkoppel is net zo indrukwekkend: tussen 2500 en 5500 tpm is er 680 Nm beschikbaar. Een vroeg piekend blok heeft ook zo zijn nadelen, maar daarover later meer.

Jaguar XFR-S

It aint a sleeper
Vroeger was het recept voor de performance saloon of estate wat eenvoudiger. Men lepelde een dikker blok in het vooronder, klopte spatborden uit als het echt noodzakelijk was om de montage van grotere remmen (en velgen) te kunnen doen en plakte een badge achterop die het potentieel duidelijk maakte. Pulkte je die eraf, dan zag de buurman niet dat het geen 200D of 520i was. Pas bij het stoplicht of op de autobahn werd het verschil duidelijk. Inmiddels zijn de Jaguar R-S-en, de AMG’s, RS- en M-modellen doorgegroeid van subtiel decolleté naar het dragen van een met een siliconen gevulde bikini. Enerzijds kunnen we er niet over klagen, anderzijds blijf ik nog steeds fan van de echte sleepers.

Jaguar XFR-S

De XFR-S is dat in ieder geval niet, zeker niet in de kleur Ultra Blue, die zelfs op de meest grauwe dag van je retina afspat. Er zijn ook slecht vijf kleuren beschikbaar voor de XFR-S, waarbij Polaris White en Italian Racing Red ook niet tot de meest subtiele behoren. Zelfs in de andere leverbare kleuren (grijs of zwart) verraden voorbumper met grote intakes en splitter, de aeroblade stukken, grote velgen en achterspoiler de potentie. Alle hoogglans zwarte delen maken het plaatje compleet en maken duidelijk dat dit niet zomaar een Sportbrake is.

Jaguar XFR-S

Bambi op het ijs
Vijfhonderdvijftig peeka, zeshondertachtig newtonmeter, sportief zomerrubber en een aandrijflijn die in de XFR-S alle krachten naar de achterwielen stuurt. De Pirelli’s hebben het maatje van een wals (295/30 aan de achterzijde), maar daar heb je zelfs in Nederlands “winterweer” niet zo veel aan. De koppelkromme helpt ook al niet mee, want het woord kromme is volstrekt niet op zijn plaats. Zodra de V8 het koppelplateau bereikt, is er geen houden meer aan. Heerlijk voor relaxed inhaalmanoeuvres of om een drift in te zetten als het droog is. Zodra het natter wordt en kouder is, bieden de achterbanden nauwelijks weerstand tegen de supercharged V8. Onder ideale omstandigheden sprint de XFR-S in 4,8 seconden naar de 100, maar met het huidige weer is het vemoedelijk eerder 8,4 seconden. De eerste versnelling is een wielspin orgie, waarna de automaat subiet overschakelt naar twee, maar zelfs in de derde versnelling hebben de achterwielen nog moeite met de power.

Jaguar XFR-S

Driften dan maar?
Net als de F-types met V8 krijgt de XFR-S dat heerlijke elektronisch aangestuurde differentieel. Het sperdiff kan volledig worden geblokkeerd als dat nodig is. Drie keer raden hoe vaak dat nodig is bij 3 graden en regen. En één keer raden of het helpt. Een drift inzetten met dit weer is op lagere snelheden vermakelijk. Voor de omstanders, want je gaat gegarandeerd niet de kant op die je wilt. Op hogere snelheden is het vragen om serieuzere problemen, dus de tactiek is om te rijden alsof je op een motorfiets zit. Pas als het stuur recht staat, kun je denken aan vol gas geven. Hoe eerder je het rechterpedaal beroert, hoe wilder de achterkant reageert en hoe minder de progressie de goede kant op is. Hoewel vermakelijk legt het ook het probleem van de huidige generatie supersaloons en stations bloot: de geblazen achtcilinders hebben bij lage toerental zo veel koppel, dat wielspin onvermijdelijk is. Het zal dan ook niet lang duren totdat alle aanbieders op zijn minst optioneel vierwielaandrijving aanbieden.

Jaguar XFR-S

Niet fijn
Het ruimteaanbod is fantastisch en de afwerking subliem met een speciale vermelding voor de stiksels van het leer die dezelfde kleur hebben als de carrosserie. Het zijn subtiele details waar ik van kan blijven genieten, maar zo’n glansrol is niet weggelegd voor het navigatiesysteem. Veel van de knoppen hebben het veld moeten ruimen, zonder dat het dashboard er heel clean uit ziet overigens. Zelfs stuur- (heerlijk) en stoelverwarming moeten via het touchscreen worden bediend en dat blijft omslachtig. Het zal ongetwijfeld wennen als je er langer in rondrijdt, maar optimaal wordt het nooit. En dan de graphics: die waren een paar jaar geleden al niet leuk retro…

Jaguar XFR-S

De vanafprijs (172.860 euro) is de hoogste in dit segment, zowel RS6, E63 als CLS63 beginnen bij aanmerkelijk lagere prijzen. Aan de andere kant kwam de ooit gereden CLS63 AMG S Shooting Brake al bijna op hetzelfde bedrag en was nog steeds begrensd op 250 km/u. De XFR-S mag van Jaguar 300 km/u rijden voordat er een einde aan het feest wordt gemaakt. Een station die 300 haalt, hoeveel meer redenen moet ik je geven om je te melden bij de Jaguar dealer. Filmpje!85 reacties

Dik! Alleen als ik toch echt een powerstation moest kiezen zou het een RS6 worden ..
@amglover: …RS6 C6 dan.
@amglover: toch maar geen AMG?
@amglover: geen AMG’tje?
@amglover: Ben ik mee eens.
@amglover: vind het net een Skoda RS, (als ik toch mag kiezen) doe me dan maar een Alpina B5 met 10 pk minder en 730Nm en een top van 319…. Is dat wat mij betreft ook een stuk mooier. :)
@g00f81: -dat
Mooie auto en tof geluid, jammer dat ie de 300 km/m niet kon rijden, maar voor de rest toffe bak!
Doet u mij er maar 1 in deze kleur…. !!
Damnnnn, British gentleman gone wild!
wat een gaaf ding zeg!
Ik moest even geduld hebben maar daar iets dan toch nog een test waar ik heel vrolijk van word..
Bedankt AB..
Geweldige kleur, geweldig geluid, geweldige auto! Maar wat ook weer in deze test duidelijk wordt: bij dit soort vermogens heb je eigenlijk gewoon AWD nodig om al je power goed op de weg te krijgen en onder alle omstandigheden maximaal te profiteren van al je pk’s. Wat dat betreft doet Audi het in dergelijke categorieën eigenlijk steevast het beste met hun quattro aandrijflijn. Doe mij dan ook maar ‘gewoon’ een RS6.

P.S. Wordt het niet eens tijd voor een geheel nieuwe XF?
@supercharger: Juist geen VAG/Bimmer of Benz… think different!!
@406_v6:
Yep, echter out off the box denken in hier geen groot goed..
@406_v6: Think different, is dat niet de slogan van eenheidsworstmerk Apple?

Begrijp me niet verkeerd, ik heb NIETS tegen Jaguar, integendeel. Als ik een auto voor de spielerei wil kies ik de F-Type, maar dat is niet waarvoor je zo’n snelle stationwagon koopt. Die moet gewoon presteren, vooral snel zijn, no matter what. En dan is een RS6 toch echt een betere keuze.
@supercharger:
Nope, dat is de saaie veilige keuze..
Durf te leven, het leven is te kort voor veilige saaie keuzes..
via Android app
@tupperware: jij hebt de RS6 gereden…? Nou. Ik toevallig wel. En het rijdt heerlijk en wil zelfs oversturen, en dat voor een ‘saaie Audi’. XF komt krapper over van binnen, stuurt niet bijzonder en het interieur is ook maar mwa. Krijg altijf het idee dat ie een. Klasse lager is/rijdt dan een 5 of A6. Nu jouw ervaring in die auto’s aub om je relaas te onderbouwen.
@stfu: Dus je hebt de XFR ook gereden?
via Android app
@berlinetta: XFR wel ja. En deze motor in de XKR-S
@stfu: ondanks jouw “ervaring” met de auto’s blijft de ouwdie een saaie bak. Ziet er uit als een typische leaseslet in een Vinex-wijk. De Jag geeft je ook zonder te rijden een big smile en straalt heel wat meer klasse uit.
@stfu: Nou je komt lekker overtuigend over zo, er namelijk geen 1 audi die lekker stuurt, durf te wedden zonder beide te hebben gereden dat de jag beter stuurt, die kunnen dat namelijk wel.
via Android app
@trambel: de XKR-S stuurt anders veel te licht en soms vrij indirect, dat doet een RS6 toch echt wat beter. Maar schijnbaar kun jij niet objectief naar een auto kijken omdat er toevallig 4 ringen op staan.
@stfu:
Mot dat dan?
Ik heb genoeg Audi’s gereden om te weten dat ze niet briljant sturen.
Ik rij louter nog
@jrk68:
Auto’s met de motor in het midden..
Om onverklaarbare redenen viel dat weg?
@jrk68: en je vond een XF of XK wel goed sturen…?
@tupperware: een RS6 saai? Dat is ook een en eenheidsworst reactie. Ik heb niet erg veel met Audi, eerder met de concurrent. Om een RS6 saai te noemen slaat alleen helemaal nergens op. Verder zal waarschijnlijk voor 96% van de reageerders hier unerhaubt nooit bij machten zijn een nieuwe RS6 te kopen laat staan rijden. OT: erg gave Jag en een welkome aanvulling.
@supercharger: Volgend jaar verwachten ze een nieuwe.
@supercharger: M5 X-drive, AMG S, elke powerstation Duitser heeft nu AWD en wil een stuk vd taart. Nu bij Audi heb je niet die keuze! Ik vind zo’n gladde aal met karakter wel leuk net zoals @tupperware wel ergens minder subliem bedoelt.
Nu @Wouter klinkt niet zo positief door gebrek aan tractie. Nu steek zo’n testbak onder m’n kont en zou ook wel met m’n 2 voeten op de gas staan, maar eerlijk…rij je zelf constant zo?
Electronica houdt deze Jag volgens mij even goed op pad dan de AWD Duitsers.
Was het droog hadden we een totaal andere test gezien. Nu volgens mij aast Jag wel op anedraline junkies zoals Tupperware en ik, maar OFF-TOPIC, voor de kicks neem ik toch wel een sportwagen en maakt de Audi meer sense. Saai Audi nee, die Jag heeft meer een identiteitscrisis. Komaan, een gentleman’s car in smurf blauw en Auto5/Halford-velgen
Ik ben blij dat er tig keer gezegd dat ie met regen en “sportieve zomerbanden” eigenlijk moeilijk te testen is (ik bekijk enkel de video). Dat was na 1 x wel al duidelijk hoor en eigenlijk mis ik daardoor wat zinnige dingen: hoe stuurt ie? hoe is de handling? Hoe is de automaat? De XKR-S had een niet geweldig sperdiff, is dat hier al beter?
@stfu:
hoe stuurt ie?
Met regen en “sportieve zomerbanden” eigenlijk moeilijk te testen.
hoe is de handling?
Met regen en “sportieve zomerbanden” eigenlijk moeilijk te testen.
Hoe is de automaat?
Met regen en “sportieve zomerbanden” eigenlijk moeilijk te testen.
De XKR-S had een niet geweldig sperdiff, is dat hier al beter?
Met regen en “sportieve zomerbanden” eigenlijk moeilijk te testen.
:o)
Vind het qua design niet zo mooi. Had en profil net zo goed een Skoda kunnen zijn. Dan vind ik de E63 een stuk fraaier, al zullen meningen verschillen.
Overigens wel lekker speelgoed.
Waarom die in godsnaam niet in british racing green geleverd kan worden is me dan een raadsel.
@Thijsj: als je naar Jaguar Land Rover Special Operations division gaat, kun je ‘m in elke gewenste kleur krijgen. (Zoiets als Designo bij Mercedes en Individual bij BMW).
Dikke bak zoals alleen Jaguar ze kan maken!
eerlijk is eerlijk.. Deze is toch wel wat mooier dan zijn Duitse 3 concurrenten. En dan de prijs.. Tja.. Als je dit al kan betalen kijk je daar niet naar denk ik… Misschien over een paar jaar een shoppen in de 2e hands markt.
Hij mag dan wel een heerlijke kleur hebben, de XF is gewoon een flop, de Shootingbrake ook in mijn ogen. Nutteloze auto, een shootingbrake moet 365 dagen per jaar bereden kunnen worden. Geen succes met een laagje sneeuw of regen
@maxx1:
Tja, jij kan zo in de selectie commissie aanbesteding politie voertuigen.
Die zijn ook meesters in het bedenken van drogredenen..
Prima dat jij hem te eng vindt, dan neem ik hem wel..
@tupperware: het is inderdaad wel grappig dat mensen hier bij auto’s van €150000+ nog Steeds rationele keuzes maken.…
@maxx1: Shooting brake..?

Maar hoezo is de XF een flop? Geloof dat ‘ie voor Jaguar maatstaven behoorlijk verkoopt, helemaal sinds de diesels er in zitten.
@lohran: sorry sportbrake, ook zoiets.. Leuk hoor marketing afdeling van Jaguar. Voor mij in iig een flop. had het iets strakker mogen formuleren
@lohran: inmiddels moeten ze het van de f type hebben en de nieuwe XE die nog moet komen.
@lohran: jaguar verkoopt er 25 per maand gemeten tussen 2008 en 2014. Afgelopen Maand 18 stuks. Niet echt heel spannend. Dan heb ik het over de XF in het algemeen. Zit tegen het randje van flop?
@maxx1:
Gelukkig is de wereld groter dan Nederland, je gelooft het misschien niet maar het is echt waar.
Valt me nog mee dat er in dit calvinistische bolwerk nog zoveel mensen gewoon kopen wat ze zelf mooi vinden..
Prachtig! En die V8, hulde! Je hebt met dat koppel in ieder geval geen gezeik dat je op een of andere berg pas met je Kip sleurhut niet naar boven komt, ik denk dat je eerder moet oppassen dat je het hele onderstel niet onder je hut vandaan trekt.
@6cilinder: ik denk eerder dat je sleurhut beneden blijft als je vol gas geeft. ☺
@Wouter: Eerste alinea: “ Een Jaaaag hoort veel zescilinders te hebben

Dan wil ik helemaal NIKS met deze V8 te maken hebben! O wacht…
Normaal zijn de filmpjes al mooi, maar dit is echt de overtreffende trap. Helemaal 1 van de eerste shots in het donker met aan de horizon de lichtgevende stad….heerlijk om naar te kijken. De auto doet er nog niet eens toe, alhoewel die er ook fantastisch uitziet.
@ptothem: en die luchten! Prachtig filmpje.
Geniaal dat kenteken! Daar heeft iemand bij Jaguar goed zitten opletten bij welk kenteken de RDW was…

Verder is het een kanon, al ben ik ook benieuwd naar de opvolger
@air100: scherp opgelet! En inderdaad slim van de mensen bij Jag NL :)
mooie wagen! slim dat ze hem daar op 300 afstellen. maar ik zou toch langs amg langs gaan….
Heel vet! Ook echt ideaal kenteken :)
Ondanks dat ie aan het einde van z’n cyclus zit blijf ik het een prachtige auto vinden. Helemaal in RS trim. Kleur vind ik mooi, voor een ander. Staat hem goed maar ik vind die rode kleur mooier. Ik zou hem sowieso verkiezen boven de concurrentie en hem zeker als Sportbrake bestellen. Gek op stations. Vind alleen de E AMG niet zo mooi als combi en een RS doet me te weinig, ook een beetje de obvious choise vind ik.
De (weers)omstandigheden komen voor de auto niet perse ten goede, maar met de beelden is er zeer goed gebruik van gemaakt. Petje af.
mooier dan een rs6
Tsja, XFR-S, doe maar hier voor de deur zetten. Die moffen zijn er niks bij!
Prachtige video ook trouwens!
Hele toffe wagen, maar hij is 50.000 euro te duur.
@Jochempie:
Kan je dat ook motiveren?
Zomaar wat roepen is te makkelijk, wat ik zie is een marktconforme prijsstelling….
@jrk68: jochempie bedoeld eigenlijk te zeggen dat ie alleen een 1:43 schaalmodel kan betalen.
@jrk68: Sorry voor de late reactie, moest natuurlijk even nadenken. Kijkend naar de technische voorsprong van de directe concurrentie (M5, E63(S), RS6, Dacia Logan MCV), die allemaal een stuk goedkoper zijn, zou hij wat mij betreft prijstechnisch tussen de M3’en en M5’en van de wereld in moeten zitten. Maar hij kost een stuk meer dan al z’n technisch superieuren.
Oh yeah! Zet maar voor de deur, met een hele hoge stapel nieuwe achterbanden ernaast. Lekker spelen en daarna langs de ikea om die station te verantwoorden.
De haven is op zijn manier best mooi :-) Goed gefilmd!

Doet me denken aan Need for Speed Underground, haha.
Mooie auto, mooie kleur in een leuke uitvoering, alleen is deze goed genoeg of mijn favo powerstation de RS6 te verslaan. Ik denk net niet.
Ik zou voor een rs6 gaan
Die windmolens draaien wel erg hard bij de eerste fly-by ;P
Leuk zo’n bijpasbaar kenteken!
Mooie video mannen !

Jaguar is gewoon goed bezig , als de duitsers nou eens zo lekker zouden klinken…
Toch zou een beetje supercharger gejank op de achtergrond wel fijn zijn , dat mis ik nu een beetje..
Die wielspin daar zou ik een schijt hekel aan krijgen. Ik heb eens 6 maanden een E55 AMG gereden met maar 354pk op de achterwielen. Dat was ook 1 en al wielspin en kale banden. En dit is nog eens 200pk meer, wat een ellende.
Superdik ! .. maar als ik een station moet rijden dan liever een volvo v60 polestar :)
Geweldige kleur, kenteken en wagen! Move over, doodsaaie Duitse concurrentie!

Ooit de loterij winnen en dan linea recta naar Kimman Haarlem voor een XFR-S Sportbreak. Ook gewoon in deze kleur.
Wat kost een diesel?
@rolex:
ongeveer 55.000 voor de 4-cilinder
Jaguar XFR(-S) met XFR in het kenteken.
Het zijn de details die het doen!

Mooie video btw, erg mooie sfeer.
Mooie bak als je voor mooi weer iets anders hebt staan dus.
En deze koop je niet als enige mag ik aannemen.

ps: mooi kenteken ook trouwens voor deze wagen…
ik ging naar de dealer en voerde mijn pincode in …….*geen saldo*
Als je een powerstation koopt lijkt mij 4wd wel noodzakelijk, want je vervoert er wel je hele gezin in. Dus dan vindt ik veiligheid toch net even wat belangrijker. Dus als je rijplezier wil koop je maar een echte sportwagen lijkt mij. Dus geef mij maar een rs6 ziet er bruut en met een geweldig geluid. Een rs6 is vere van saai vindt ik (vooral in maat grijs, niet mijn eerste keus trouwens.) Al blijf ik deze auto ook heerlijk vinden.
@thedammer: RS6 C7 klinkt echt nergens naar vergeleken met de XFR-S en vooral de M5: http://m.youtube.com/watch?v=JRbNROA1nko
Heerlijke volle, diepe brul die deze Jaguar en de andere twee uit Duitsland niet hebben.
via iPhone app
@thedammer: hoi, taalnazi hier. Wat een ongelofelijke schijt zinnen maak jij. En als je ik vindT met een T schrijft ben je echt uit een ei gekomen. Ik vind. Zonder T. Voor de rest, niks zeggende reactie. Doei.
@jozef879: Schijtzinnen, nietszeggende. Doe het dan goed.
Is niemand het kenteken opgevallen? 7- XFR – 39 Zou de eigenaar hier bewust op gewacht hebben en contact hebben gehad met RDW hiervoor? Vraag me af hoe dit gedaan is….iemand?
Wat je ook van auto vind, deze gaat het nooit beter doen dan een Audi RS6 bijvoorbeeld.
Deze auto’s hebben een bepaalde doelgroep, en onder deze doelgroep is deze Jag levensgevaarlijk. Dan doen ze het bij audi veel beter met de quattro.

Dat buiten beschouwing laten is dit pure passie, ik wil hem wel!
Een dikke Jaguar in een lekkere uitvoering en in deze kleur echt dik. Als ik dit zo zie vind het heel erg jammer dat er geen BMW M5 Touring is. De RS6 is zoals altijd heerlijk dik en lekker, alleen jammer dat Audi ging downsizen bij de volgende RS6. De heerlijke V10 uit de C6 is vervangen bij de nieuwe RS6. Uiteraard is de Audi RS6 nog steeds een beest van een auto en staat deze zeer hoog op mijn verlanglijstje.
Ik heb liever een Audi RS6 of een Porsche Panamera Turbo.
Mooi kenteken ook! Gaaf filmpje heren leuk zo S avonds!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).