Je rijbewijs wordt een app?

Auteur: , 63 Reacties

Binnen een paar jaar betaalt waarschijnlijk iedereen met zijn telefoon. En zonder portemonnee heb je geen plek meer voor je rijbewijs, dus wordt ook dat een app, eigenlijk heel logisch!

Rijbewijs app

De Amerikaanse staat Iowa is bezig met het ontwikkelen van een rijbewijs-app voor Android en iOS gebruikers. In eerste instantie is het niet zo dat deze app het rijbewijs helemaal vervangt, maar gebruikers zouden de app wel kunnen gaan gebruiken om zich te legitimeren, zodat ze de papieren versie thuis kunnen laten.

De app krijgt een beveiliging met pincode en zou de gebruikers niets kosten. Als de gebruiker zich moet identificeren kan de telefoon door een agent gescand worden, waarna deze alle informatie van het rijbewijs te zien krijgt. Privacywaakhonden zullen vrij zenuwachtig worden van dit idee. De app zou in 2015 live moeten gaan volgens Gouverneur Terry Branstad, maar of dat ook echt gebeurd is nog maar de vraag. Een woordvoerster van het ministerie van transport in Iowa zegt dat er nog geen releasedatum bekend is.

Wat vinden jullie van dit idee? Zijn jullie bang dat een agent meer inzicht in je telefoon kan krijgen dan je eigenlijk zou willen? Of zien jullie de voordelen van een identiteits-app op je telefoon, waardoor je geen losse roze papiertjes / pasjes meer in je portemonnee hoeft te bewaren?63 reacties

Wat is er mis met het huidige systeem van legitimeren?
Ik vindt dat net zoals bij de huidige betalingmethode prima.
@dennisishier: ik heb mijn telefoon vaker bij me dan mijn ID hoor…..
@matje140: raar. Ik heb mijn portemonnee altijd bij en mijn telefoon niet. En raad eens waar zo’n pasje inpast.
@rolov: ja, kan ik me in sommige gevallen voorstellen. Maar als ik bijvoorbeeld ga trainen (hockey) dan heb ik wel altijd mijn telefoon bij me, maar mijn portemonnee niet!
@matje140: maar wat nou als je voetbalt??
@oktaan: geen idee, vraag het aan een voetballer! ;-P
@matje140: je hoort je ook te kunnen legitimeren. Dus sowieso hoor je iets bij te hebben kan het ook je rijbewijs zijn.
@rolov: ik ben 15, dus ik heb geen rijbewijs……..
@matje140: ook geen id? Want dat Is verplicht.
@rolov: @mopar: weet ik best hoor en ik ben me er ook van bewust dat ik een risico neem, maar het risico dat ik een keer aangehouden word is een heel stuk kleiner dan dat ik hem ergens kwijt raak en dat kost dan ook weer (onnodig) veel! Overigens heb ik mijn ID in m’n hele leven nog geen 1 keer nodig gehad……..
@matje140: iedereen ouder dan 14 heeft een legitimatieplicht. Zoek het maar op op internet. Als je gesnapt wordt zonder ID dan kost dat je €90
@matje140: als ik ga trainen of zelfs een wedstrijd heb (tennis) heb ik soms wel en soms niet m’n portemonnee bij me. Daarentegen kom ik er soms achter dat m’n telefoon nog thuis ligt, maar niet altijd! Laatst had ik hem wel bij, maar was de accu leeg!
@matje140: de accu van mijn portemonnee is echter nooit leeg
En wat als de batterij leeg is van je mobiele telefoon, krijg je dan een boete of nemen ze je dan gelijk mee naar het bureau?
@deventernaar: CJIB: niet kunnen legitimeren wegens leeg accu € 120 excl. administratie kosten. Lekker!
@deventernaar: Het is een extra privilege hè. Je kan ook altijd gewoon je pas bij je hebben.
Wat een onzin, zou je denken.
Maar toch, dit soort dingen is wel de toekomst.
Privacy Privacy!!!!!!!! M’n Privacy gadverpiellekes!!! Gauw dit artikel even sharen via Twitterbook…
@E34M5Touring: helemaal mee eens :)
Iedereen maar zeuren over privacy, maar ondertussen wel alles delen via Facebook, je meest privacy gevoelige info rondsturen met een Gmail (of hotmail..) account en elke 5 min. via twitter alles de wereld in slingeren..
@ukbob: sterker nog. Gebruik maken van bestaande overheidssystemen heeft niets te maken met het verkleinen van de privacy.
@ukbob: helemaal mee eens. Ken zat mensen die lopen te zeiken als er camera in straat hangen voor veiligheid. Dat is privacy schending. Maar ondertussen elke scheet die ze laten of wat dan ook wel gelijk op facebook of twitter zetten.
Leuk, maar zeker niet met IOS. Daar is niks veilig…
@marussia: Net zo onveilig als Android of wat dan ook. Smartphones zijn per definitie onveilig, egal wat de verschillende fabrikanten ons doen willen geloven.

Ik zou dit voor geen goud willen. Het is vragen om problemen.
@fijnkonijn: onjuist, Android is juist onveiliger.
@Jipp: Zei hij vanaf zijn iPhone…
Keep dreaming
@n54coupe: wat keep on dreaming… Eerst onderzoek doen voordat ik een degelijke telefoon koop en blijf kopen…
via Android app
@n54coupe: en ik zeg vanaf mijn Android dat een iPhone veiliger is. Al is het maar wat je onder ‘veilig’ verstaat
@Jipp: Die Discussie wil ik helemaal niet aangaan want het boeit niet. Laat dit aub. geen fanbooi flamewar worden. Daarvan zijn er al genoeg. Thanks.
@marussia: IOS is juist veiliger dan andere systemen omdat het hier gaat om een gesloten systeem. Alle apps etc worden eerst gecontroleerd door Apple waardoor virus apps niet in de Appstore komen. bij Android toestellen is dit wel
Mogelijk.

Dit verschil is ook direct te zien in snelheid van de telefoon. In eerste instantie zal een iPhone wellicht langzamer zijn. Na een jaar is de iPhone significant sneller doordat het systeem niet is aangetast door ongecontroleerde apps etc.
@jipp: Als jij je iPhone volgooit met filmpjes en Facebookzooi enzo dan wordt dat ding trager dan een Android. Hier staat Apple juist om bekend. En het gaat hier sowieso niet om de veiligheid van je telefoon, waar jij het over hebt, maar om de veiligheid van privacy op je telefoon.
@jorisbout: en die is zoals bekend bij Apple niet erg goed.
@jorisbout: over die snelheid, dat is afhankelijk van het geheugen. Bij Android kun je die blijven upgraden waar het bij Apple gelimiteerd is. Als je je iPhone bomvol gooit wordt hij sloom inderdaad. Dan raakt ook het cache geheugen vol en moet je dus data verwijderen om je telefoon weer sneller te krijgen. Bij Android zit dit probleem in de software en is dus van een andere, niet beïnvloedbare aard.

Daarnaast is het gewoon mogelijk om een dergelijke app te versleutelen zoals ook in bankieren apps gebeurd. Dus je laatste opmerking raakt kant nog wal.
Is dat niet ontzettend fraudegevoelig? Lijkt mij enkel een kwestie van de app hacken en je kan op die manier de identiteit van een ander aannemen.
Dan kies ik toch liever voor de geinplanteerde RFID chip. Die kun je niet kwijtraken….
@slowland: Precies! En, gelijk meer vermogen en minder verbruik! O nee wacht…
kijk nou! @wouters: leeftijd is nu eindelijk bekend!
@henkhupelschoten: ik bedoel natuurlijk @Wouter:
@henkhupelschoten:
Ik had hem ouder geschat, blijkt deze opa in zijn vijver te vissen..
Ze kunnen ook iedereen die zijn rijbewijs haalt brandmerken. Verlies je het nooit meer.
@berlinetta:
Ja, ideaal..
Om hem operatief te laten verwijderen als je hem kwijtraakt..
Wouter al 38, zou je niet zeggen
@w211bonestock: Hij heeft anders al een tijdje last van vergrijzing…
@gop1: sarcasme is er ook nog gelukkig
In m’n telefoon hoeft voor mij niet. Maar zou wel graag bijvoorbeeld rijbewijs, kenteken bewijzen en evt bankpas allemaal op 1 kaart hebben.
@trustmeiamanengineer: Inderdaad, gewoon 1 kaart die je uit kan lezen waar alles op staat. Probleem is dan wel dat als je juist die kaart kwijt raakt, je ook alles kwijt bent.
Koppel het aan je digid en klaar is Kees… Zo moeilijk is het niet lijkt me?!

En privacy, de staat weet sowieso of je een rijbewijs hebt etc. Dit is gekoppeld aan je bsn. Dus het geroep om privacy slaat nergens op, het is alleen slimmer gebruik maken van bestaande systemen.
En gelijk de logdata van je telefoon downloaden als bewijs dat je te hard hebt gereden zeker….
Gewoon chip in de arm. Kan oom agent alles in een keer uitlezen.
Sarcasme is er ook nog gelukkig
Zo Wouter, je bent bijna even oud als m’n pa!
@sequoyah.parera:
Dan ben jij ongeveer zo oud als m’n kleinzoon..
Ik heb het gevoel dat we steeds meer en meer gerobotiseerd worden…
Voor een Groninger klinkt Wouter verdacht veel als een Rotterdammer ;-)
@str8six: Nee, niet als een Rotterdammer. want Rotterdammers hebben een ‘Rrrr’.
Voor de rest helemaal mee eens.
Hackers hebben weer iets te doen!
Wat nou als je je mobieltje aan meneer agent geeft om je rijbewijs te tonen, en meneer de agent laat hem perrongelijk vallen? Is dat dan verzekerd? (mits je zelf geen mobiele verzekering hebt?)
haha Groningen
Nee. Ik wil niet.

Ik moet de wat gevoeliger informatie niet op mijn telefoon. Mij zul je dan ook niet zien betalen met mijn telefoon, of bankieren, of overheidszaken regelen, laat staan legitimeren.

Ik gebruik mijn telefoon voor onschuldige communicatie, en dat wens ik graag zo te houden.
Maak dan 1 pasje met een chip waar alles op staat. Die stop je dan lekker in je daarvoor gemaakte hoesje van je telefoon en dan heb je ook alles bij je. Maar dan wel zo dat het nog los van elkaar is.
Hou alles maar lekker op het huidige systeem. Mijn portemonnee heb ik toch altijd bij. Of daar nou één, twee, drie of vier (of zelfs meer) pasjes in zitten merk ik geen verschil tussen. Ondanks dat ik mijn mobiel ook altijd bij me heb zie ik het niet zitten dat iemand anders erin rond gaat snuffelen, zelfs als het maar één app betreft. Mijn mobiel is verboden terrein voor iedereen behalve mezelf en dat wil ik zo houden.
@ej20g:
Dan hoop ik dat je telefoon permanent uit staat..
Anders kunnen er meer mensen in “snuffelen” dan je lief is..
@tupperware: dat kunnen ze toch wel. Het idee dat iemand voor mijn neus in mijn mobiel rondsnuffelt vind ik niet zo’n leuk idee. Dat privacy relatief is, is natuurlijk helemaal waar.
Ik vind dit een enge ontwikkeling in termen van privacy en fraudegevoeligheid. Ja, ik smartphone ook de hele dag, nee ik ben (gelukkig) nog lang niet in de buurt van een pensioengerechtigde leeftijd, maar ik kijk wel verder dan alleen de vraag of iOS of Android veiliger of stabieler is. Er zijn genoeg mensen ZONDER telefoon. Met name ouderen. Een systeem als dit zal de normale standaard nooit mogen vervangen. Daarnaast, mobiele telefoons in het verkeer, dat willen we toch niet? Maar wel een rijbewijs erop…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).