Juan Pablo Montoya wint 99’ste Indianapolis 500

Auteur: , 22 Reacties

Je zou het met al dat spektakel in Monaco vergeten, maar dé autorace van de Verenigde Staten is zojuist tot een apotheose gekomen.

Indy 500

Samen met de Formule 1-race in Monaco en de 24 uur van Le Mans is de Indy 500 een van de bekendste autoraces ter wereld. Sowieso in Amerika, daar geven ze niks om Formule 1 of Le Mans. Daar zitten ze liever met een halve liter Budweiser en een grote emmer chickenwings op de tribune te kijken hoe 35 auto’s vijfhonderd mijl (ruim 800 kilometer), ofwel precies 200 rondjes rijden op een circuit met maar vier bochten.

Afgelopen dagen waren er tijdens de trainingen al diverse ongelukken. Zo vloog de auto van Helio Castronevez hoog de lucht in en ging ook Ed Carpenter er snoeihard af. De meest bizarre crash tijdens de race gebeurde echter in de pitstraat, toen twee auto’s elkaar tijdens het wegrijden raken en twee monteurs van een derde auto het slachtoffer worden. Ze worden beide hard onderuit geschoffeld en een van hem moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uiteindelijk is het ex-Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya die na 200 rondes als eerste over de streep komt. Het enfent terrible van de Formule 1 kwam van 2001 tot 2006 uit voor eerst Williams en later McLaren. Vanaf 2007 ging hij eerst Nascar en later Indycar rijden. Overigens won de Colombiaan in 2000 ook al eens de Indy 500, waardoor hij het aantal zeges van Nederlander Arie Luyendyk evenaart.

Foto: indycar.com22 reacties

“Spektakel” van Monaco… Indycar maakt weer veel goed vandaag! En helemaal geweldig om zo’n iemand als Montoya te zien winnen, geweldig!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@autoblog, ik kan laatste tijd geen filmpjes openen in jullie app die in een link zit (zoals nu bijvoorbeeld met dat pitstraat ongeluk)
Ot: ik weet maar niet wat ik van dat ovaal racen vind. Niet dat het zo makkelijk is en dat ik er zo mee aan zou kunnen doen ofzo, maar over een normaal circuit blazen is toch veels beter?
Ik heb weer genoten, prachtige race van Montoya. na al die jaren heeft hij het nogsteeds!
F1 coureurs zijn 2x zo slim .. Want die kunnen niet alleen links .. Maar ook rechtsom sturen ..
@lincoln: zie het als een grote bocht, waar je de hele tijd in moet sturen om je door het veld te bewegen. Nog best tricky.

Daarnaast is het spektakelgehalte veel groter dan bij de F1: de Indy 500 is altijd een genot om naar te kijken, terwijl een Formule 1 race goed is om even lekker weg te dommelen vijf ronden na de start en een ronde voor de finish…
@lincoln:
Nog best een aardig compromis tussen drag racen en races waarbij je ook naar rechts moet sturen. Wist je dat ze linksom rijden zodat ze lekker tegen de deur kunnen hangen tijdens het racen?
@PeugeotGTI: voor de autoindustrie in een sneltreinvaart opgang kwam in Amerika was fietsracen heel populair daar .. De eerste coureurs waren dan ook allemaal racefietsers van oorsprong .. Daar komen dus ook de ovalen vandaan ..
@lincoln: ok. Ik dacht omdat het gesponerd werd door Oreo.
@gtwillem: gesponsord…
@gtwillem: de tijd van Franse import .. Dat waren de grote vernieuwers .. En de Amerikanen wisten alles en elk onderdeel te verbeteren icm nieuwe vindingen van de nieuwe wereld .. Sponsoren waren er nog niet .. Was voor en door entrepreneurs .. Talloze merken die niet meer bestaan .. Elke dag een nieuw wereldrecord .. Er was ook een “tuner” actief toen de tijd .. Miller .. DE inspiratiebron voor Bugatti ..
Leuk dat One Pablo (https://www.youtube.com/watch?v=tFUJjm0yXNc) er nog eentje weet te winnen na zoveel jaar. Hij staat (en stond ook voor deze race al) eerste in het kampioenschap dus hij kan nog steeds wel een beetje sturen.

Ik was er altijd wel fan van in de F1. Type snel want natuurtalent met af en toe een banzai move. Wat ook meehielp is dat hij voor BMW reed en natuurlijk de luis in de pels van Schuey was die in die dagen veel te dominant was als vaste nr 1 bij Ferrari. Dit soort akkefietjes waren natuurlijk mooi toentertijd https://www.youtube.com/watch?v=eqr9U4u2j7w
@jaapiyo: hahaha mooi man. Deze blijft me ook altijd bij
http://youtu.be/8UMIjAfLsrc
@robgooi: Ik vreesde al dat het die was ;)
Heb het helaas niet gezien. Indy 500, staat erg hoog op m’n bucketlist. Hoger dan GP Monte Carlo.
@camber24:
Yep, heb hem ook moeten missen.
Voor mij het enige top 4 autosport event waar ik niet live bijgeweest ben, die moet ik dus nog van de bucketlist schrappen.
Zo ongelooflijk saai
@maarten020: dat is F1 inderdaad ja…
@mopar: F1 is mooi op voor het publiek thuis op de bank. Indy500 is mooi voor het publiek op de tribune
Ik kan het met de beste wil van de wereld geen mooie sport vinden.
Niet alleen worden F1 bolides steeds minder aantrekkelijk om te zien, de Indycars kunnen er ook wat van, wat een afzichtelijk aërodynamisch pakket zit erop, waarschijnlijk zeer effectief maar o zo lelijk.
Hadden jullie dit niet net zo als de F1 kunnen doen dat je niet meteen ziet wie er gewonnen heeft?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).