Klassieker: Mercedes-Benz 450 SEL 6.9

Auteur: , 50 Reacties

The biggest and baddest Benz, destijds de beste auto ter wereld. Punt. En het duurt nog wel een paar decennia voor de monumentale 450 SEL 6.9 zijn glans verliest. If ever.

Toen hij uitkwam had de grote oliecrisis het westen al flink in zijn greep. De plannen voor dit absolute topmodel waren al eerder gesmeed, maar middenin een brandstofcrisis was misschien niet het meest geschikte moment om een 6.9 liter grote V8 te introduceren. Aan de andere kant was de wereld bijzonder armoedig zonder beste auto en dus werd in 1975 dit absolute topmodel onthuld. En behalve alle verwachtingen overtrof hij ook meteen zijn voorganger, de 300 SEL 6.3 en zijn concurrenten. Eigenlijk verbleekte alles wat zich rollend voortbewoog in zijn nabijheid. Het omgekeerde Maxima-en-Willem effect.

Deze W116 met 14 cm langere wielbasis was in feite een 5.3 meter lange voorsprong door techniek, ongeacht wat een concurrent destijds al beweerde. Dat begon bij de handgebouwde M100 V8 in het vooronder. Dit blok was net als dat van zijn voorganger afgeleid van de achtcilinder uit de 600, voorzien van aluminium cilinderkoppen en een Bosch K-jetronic injectiesysteem, nog absoluut geen gemeengoed in die tijd. Om het wat compacter en passend te maken kreeg dit powerhouse ook dry-sump smering, intussen werd de inhoud vergroot tot bijna 6.9 liter. So macht man das en eenmaal getest en afgemonteerd bleken er via de automatische driebak zo’n 285 PK gegenereerd te worden om om het even welke andere topsedan hautain te kakken te zetten. Op alle gebieden.

Om te beginnen bij het stoplicht. In een tijd van 7.4 seconden tikte de über-Benz 100 km/u aan, op weg naar een officiële topsnelheid van 225 km/u. Maar sneller kon ook, desgewenst, daar schepte men alleen niet over op. Sneller kon je niet uit de voeten met vier deuren en een kofferbak. Goedkoper wel. Je kocht er ook twee 280 SE’s voor. Of een Maserati Kyalami. Die kon je nog een heel eind bijhouden ook, door zijn uitgekiende, onafhankelijke wielophanging en standaard hydropneumatische veersysteem had de 6.9 een bovengemiddeld goede wegligging voor zo’n prachtig gebeeldhouwd fort. Ook dat was een verdienste, de geweldenaar zag er allesbehalve schreeuwerig uit en liep niet te koop met zijn superioriteit. Iets bredere velgen en de aanduiding 6.9 rechts op de achterklep waren de enige aanwijzingen dat de schepping nu pas werkelijk compleet was.

Mercedes-Benz 450 SEL

Nog completer was zijn uitrusting, maar wel tegen een prijs. De gebruikelijke luxe in deze klasse was veelal standaard aan boord, maar kon nog worden uitgebreid met bijvoorbeeld verwarmde en elektrisch verstelbare achterzetels. Toen al. En onlangs belde onze eigen Willem nog met de optionele autotelefoon vanuit deze Luxus-Liner. Dat kostte destijds wel het lieve sommetje van DM 18.000,-. Verdammt prijzige Schnickschnack. Maar geld speelde in deze kringen geen rol. Comfort des te meer. Zo had deze Benz climate control, was het dashboard afgewerkt met walnotenhout en waren er leeslampen achterin. Maar er werden weer geen lichtmetalen velgen, lederen bekleding of van binnenuit verstelbare spiegels kosteloos meegeleverd. Duitsers en standaard bomvol, het werd en wordt nooit wat.

Ook niet standaard, maar wel uniek was het optioneel leverbare ABS. De 6.9 was de eerste die uitgerust werd met deze revolutionaire vinding. Minder uniek, maar wel weer standaard, was het genoemde hydropneumatische veersysteem. In wezen hetzelfde als Citroën gebruikte, met vloeistof en veerbollen, en met dezelfde features als automatische niveauregeling en verstelbare rijhoogte. Typisch Duits was dan wel weer het feit dat een falend veersysteem niet onmiddellijk een gestrande auto betekende, zoals bij Citroën wel het geval was. Mercedes-Benz voorzag hun topmodel namelijk ook van rubberen nooddempers, zodat er altijd een garage bereikt kon worden. Want wat een blamage zou dat zijn: een manke 450 SEL 6.9 op de vluchtstrook met een gevarendriehoek erachter. Mein Gott….

Dat was trouwens ook zo’n beetje de enige beroemdheid die er geen een had. Om begrijpelijke redenen. De rest van de bekende en minder bekende mondiale happy few was er wild van. Natuurlijk, je kon ook een Rolls kopen, maar die was nergens beter in. Behalve in koketteren en kapitaal afromen. De 6.9 was simpelweg de beste auto die er te koop was en dat werd tot 1981 zo’n 7300 keer bewezen door kopers die toen al wisten wat een ware liefhebber onlangs nog terecht opmerkte: meer Mercedes gaat gewoon niet.50 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Fijne comfortabele series.
Mercedes was ook toen al een merk waarmee je veel kilometers kon maken.
Imo samen met de W108/W109 de mooiste S-klasse.
@e1000bmw523i: imho is er niks beter en mooier dan de W140, am I right? Yes? Don’t leave me hanging here
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

@larssb Toen das Haus nog Das Haus was..
Eigenlijk de laatste echt mooie en elegante S klasse.

Ik heb nooit kunnen wennen aan zijn opvolger, daar werd altijd zo dik over op gegeven maar ik vind die Renault 5 schildbumpers niet passen op de S klasse Mercedes.
Deze en zijn voorganger waren voor mij de aller, aller mooisten !

En deze had hel dunne draadjes van de achterruitverwarming, die zag je bijkans niet, en de manier waarop die ruitenwissers zo links lagen en hun werk deden, dat was zo geil dat Peugeot het kopieerde voor hun vlaggeschip de 604 !

Ik kan nog steeds verliefd worden op het model van deze wagen, zo mooi en statig maar niet zo’n zwaar model zoals ik dat van zijn opvolger(s) vind.

Mijn baas had toen een heuse ‘gewone’ 450, geen 6.9; dat is de eerste auto geweest waarin een jonge desjonnies de 200 heeft aangeraakt, met die ouwe barrels waar ik zelf in reed was 130 al een prestatie !
@desjonnies: begin jaren ’90 heeft mercedes nog eenmaal een meesterwerk afgeleverd met de w140. Hierna hebben ze in mijn ogen geen legendarische s-klasse meer gemaakt.
@desjonnies: precies, die wissers. Hoe mooi die over de voorruit gingen. Ware kunst. Nooit meer overtroffen.
@desjonnies: in de W116 450 ligt dezelfde motor als mijn W108, de W116 gaat volgensmij zelfs harder, 210 geloof ik. verder heeft de W116 450 in 1975 Bosch k-jetronic gekregen. schitterende wagen, misschien dat ik er nog wel es eentje koop naast m’n W108. ooit.
Een van de mooiste Benzen ooit gemaakt.
Na jaren en jaren dit de ultieme kamperbak te hebben gevonden kan ik hem nu eindelijk waarderen.
@potjak: wat ik al zei…de echte kampers reden met stoeptegels achterin.
18000 Dmark voor een optionele autotelefoon… Dat waren nog eens prijzen. Daar kocht je in die jaren al een heel leuke middenklasser voor.

Prachtig artikel weer, over een monumentale auto.
Ken iemand die een spierwitte heeft in nieuwstaat
Het mooist zijn ze met een vrachtje stoeptegels achterin
@kruimel: Of een lijk.
Prachtige wagens. Imposant en voornaam. Klassieker!
Schitterende auto. De W116, maar ook de w123 zijn in mijn ogen tijdloze schoonheden. Ik ben nog altijd aan het sparen voor een witte, met babyblauw interieur. Om aan mijn vriendin te kunnen geven, zodat ze niet langer hoeft te dromen maar de auto echt kan rijden. Enige eis zijn die twee kleuren en een V8, absoluut een v8. Owja, en origineel. Helaas zal ik er ook een garage bij moeten kopen om dat ding te stallen dus ik spaar nog wel eventjes verder.

Een paar jaar geleden kon je trouwens nog een goede 6.9 voor zo’n 20k vinden. Tegenwoordig beginnen deze ook alweer te stijgen in prijs. Erg jammer want het is echt wel een pareltje.
Ik heb met de carbagerun meegedaan met dit model. Maar dan met een 4.5 liter v8. Uit 1977. Het zijn echt grote auto’s maar wat zijn ze mooi !! Daar kan geen moderne s klasse tegen op.
Altijd mooie wagens gevonden, ben wel benieuwd hoe ze het doen tegen over Amerikaans geweld zo als de Deville en Town car
@shiva: grapje zeker. Die winnen het alleen qua kilo’s.
@maxhunter: en qua betrouwbaarheid, en qua opties, en qua vermogen, en qua….

Duidelijk nog nooit in een oude Amerikaan gezeten. Doe eens je huiswerk knul.
@shiva:

MB was 2X zo duur ..
En de hangnaden 2X zo smal ..
Inderdaad een prachtwagen! M’n vader heeft een tijd eentje gehad voor op de “zondag” ook verbazingwekkend veel opties voor zo’n oude wagen
Stoelverwarming was nog niet leverbaar op de achterbank in de W116. De electrische achterbank kon je de zithoek mee veranderen waardoor je wat meer onderuit lag, niet alsof er apart verstelbare zetels in zaten. De 6.9 is ook te herkennen aan de knop voor vering voor het stuur, onder de snelheidsmeter. Hij had ook als enige W116 een sperdifferentieel en door het giga slagvolume een koppel van 550nm! Echt een beest van een auto, die in tegenstelling tot de amerikanen uit die tijd met soortgelijk grote motoren wél vermogen mocht leveren, niet gehinderd door milieu eisen. De ideale Autobahn-stoomboot in de Seventies..
Hoi. Mijn BX had ook gewoon die rubberen nooddempers, hoor.
En ik kan het weten: Op een zondagmorgen ging het rode lampje aan… Gestopt bij een benzinepomp en de Wegenwacht gebeld. Die belde een Citroën specialist, en die ging speciaal voor ons open. We hoefden er alleen even heen te rijden…
Wagen natuurlijk bijna met buik op de grond, weinig of geen remkracht (daar is dus de bekabelde voet / handrem voor bij een Citroën) op het pedaal, en geen stuurbekrachtiging. De Wegenwacht voor ons, wij er achteraan. KM of 5, denk ik.
Daar aangekomen vulde de garagist de vloeistof bij, en vroeg mij om op de brug in de auto wat extra gas te geven met de niveauregeling in ‘hoog’. Hij ging het lek zoeken. Dat was even zoeken – maar lukte. Hij pakte een nijptang, riep mijn vriendin erbij, en wees. ‘Kijk, daar zit ’t lek, ik ga dat stukje eruit knippen.’ En hij knipte de hogedrukleiding door – terwijl die in de hoogste stand stond…
De LHM-vloeistof spoot dus op volle kracht naar buiten, recht in het gezicht van mijn vriendin. Die was in een klap strak-groen (leuke kleur, die LHM).

Wel, leuk om aan terug te denken, maar toen was grappig niet het eerste dat bij ons opkwam.
@mout: best nog wel listig spul, dat LHM. Bij mijn Audi 100 zat dat spul in de stuur- en remsysteem. En zoals bij bijna alle Audi’s lekte dat vaak wel ergens. Dat spul lostte de tectyl onder op de auto gewoon op.
@RRRobert: Nah… Behalve voor rubbers is het verder nergens lastig voor. Ze zochten een vloeistof die geen water aantrekt (dat doet remvloeistof helaas) omdat het een tamelijk open systeem is. En die natuurlijk geen zuurstof opneemt, want dan gaat alles roesten. Die niet aan de kook raakt bij remhitte (want vapour lock). En die tenslotte ook de leidingen heel laat, en de pomp wat smeert.
Eind van het liedje is een redelijk gewone olie. Maar ja – rubbers (en andere kunststoffen) maak je van olie. Dus veel kunststoffen hebben de neiging er in op te lossen. Datzelfde heb je met pakweg diesel.
Maar de mens heeft er niet gauw last van.
@mout: ik zou ook wel graag je vriendin willen onder spuiten met mijn LHM
@p2000: lhm staat hier voor…?
@papa: Langzaamzwemmende Haploïde Massa…
@papa: Liquide Hydraulique Minéral
Ronduit prachtig! Echt genieten zo’n auto.
In die tijd werd er echt nergens op bezuinigd.

Dat lederen bekleding niet standaard was is logisch, want de uitvoering in Pullman bekleding is minstens net zo luxe, zo niet luxer.

Ik moet het ‘helaas’ doen met zijn opvolger (W126 500SEL), maar dat is ook zeker geen straf. Maar een W116 is net even iets klassieker.
Je staat wel wat vaker stil bij de pomp, want hij lust er wel wat van zo’n 6.9.
De gründlichkeit waarmee Mercedes destijds haar auto’s ontwierp en bouwde is misschien nog wel het meest indrukwekkend. Zeker bij dit topmodel werden kosten noch moeite bespaard, maar ook de modellen eronder waren op dezelfde principes gestoeld.

Auto’s zoals deze, waar ingenieurs nog aan het hoofd stonden van de ontwerpafdeling in plaats van boekhouders en marketingjongens, ik houd ervan! De keerzijde was natuurlijk dat zelfs de meest kale versie een vermogen kostte, maar dat heeft het succes nooit in de weg gestaan. De doelgroep kon zich de wagen veroorloven, bovendien stond Mercedes zover boven de concurrentie dat deze eigenlijk geen concurrentie waren.

Haast onvoorstelbaar dat hetzelfde Mercedes enkele decennia later auto’s durfde af te leveren die blijkbaar nog niet uitontwikkeld en tot op het bot getest waren dan wel slachtoffer geworden van de bezuinigingsdrift in de auto-industrie. Gelukkig heeft Mercedes het tij snel gekeerd en het geluk gehad dat het in het verleden opgebouwde imago zo sterk is dat deze misstap niet teveel schade heeft aangericht.
@moveyourmind: in vergelijking met deze 116 zijn de moderne benzen maar Tupperware bakken. Niks geen ‘ster in de grille’, verlicht embleem of andere onzin, gewoon goede techniek in een schitterend functionerend uiterlijk. Zo komen ze tegenwoordig nergens meer.
@Breinstein: De huidige S-klasse is nog steeds een imposante auto. Maar ik ben het wel met je eens, er zit tegenwoordig ook een hoop op wat auto’s minder ‘puur’ maakt.

Denk dat jongere generaties, die opgegroeid zijn met computers en games, er heel anders tegenaan kijken. Tijden veranderen nu eenmaal. Gelukkig zijn er nog genoeg young- en oldtimers waar wij ons mee kunnen vermaken.
@moveyourmind: want? Mercedes is momenteel geen haar beter dan de andere duitse merken..
@parker: Deels heb je wel gelijk, het zijn niet meer de Mercedessen van vroeger die gebouwd waren om met gemak veertig jaar mee te gaan.
Daarvoor zijn auto’s ook te complex geworden.

Daarbij zitten merken als BMW en Audi tegenwoordig heel dicht tegen Mercedes aan en is Mercedes ook auto’s gaan bouwen in het middensegment. In de jaren ’80 was de 190, de babybenz, al een gedurfde stap. Nu heeft Mercedes ook auto’s als de A-klasse, die ook concurreert met duurdere uitvoeringen van gewonere merken als Volkswagen. En een merk als Volkswagen is op haar beurt richting de duurdere merken opgeschoven.

Deze herpositionering van de merken zijn logisch gevolg van de noodzaak tot schaalvergroting om als merk te kunnen overleven.
@moveyourmind:

Auw, maar inderdaad, exact mijn gevoelens weergegeven.

Ooit “Had je een Mercedes” tegenwoordig is het merk gedegradeerd zoals Citroën gedegradeerd is naar gewoon een auto….

De meerwaarde is weg, ik begrijp ook de prijzen van hun producten niet meer, in ieder geval niet waarom mensen het er nog voor over hebben.
@desjonnies: de prijzen zijn vandaag in de eerste plaats de winst voor de aandeelhouder, want de aandeelhouder heeft altijd gelijk… En dan pas de eisen en wensen van de klant. Dat voel ik zo aan in vele sectoren…
Ronin… Dat is waar de meeste deze van zullen kennen. Die film is eigenlijk een must see voor petrol heads.
Tja, hij is wel heel erg dik.
Joh .. Over een jaar of 20 wordt ie misschien nog mooi ook ..
Dry sump smeersysteem.
via iPhone app
Was de rechterbuitenspiegel ook optioneel?
Dit was 40 jaar geleden de auto voor mensen met een grote bek en zonder zelfspot ..
De natte droom voor achterstandswijkers ..
Een beetje wat AMG nu is ..
@lincoln: wat was de BMW E23 745i* dan? 🤔


* Laat je niet misleiden, ook toen maakte BMW er al een zooitje van met type-aanduidingen; het betrof een 3,5l zes-in-lijn met turbo.
Heerlijke sloep zeg!
Maar even nieuwe leven inblazen. Heb naast mijn Cobra vandaag een verschikkelijk mooie Mercedes 450 SEL 4.5 uit 1980 gekocht. Van een Amerikaan die er 6 jaar zakelijk mee heeft gereden en hem daarna aan zijn vrouw gegeven, dus tweede auto en vandaar die belachelijke lage kilometer(mile)stand. Alles geducumenteerd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).